Στ. Λυραντωνάκης: Η κίνηση το φυσικό φάρμακο μας…

Face Control | 9 Δεκεμβρίου 2020, 11:17

Την ανάγκη της άσκησης υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο Στέφανος Λυραντωνάκης. Πρόκειται για τον συγγραφέα του ημερολογίου-βιβλίου σωματικής άσκησης, υγείας και ευεξίας που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα.

Ο γνωστός προπονητής ποδηλασίας αναλύει στο athlitiko τους λόγους που αποφάσισε να προχωρήσει στην συγγραφή του βιβλίου. Παράλληλα, τονίζει ότι τον ενδιαφέρουν οι νέες προκλήσεις και πως ήδη βρίσκεται κάτι στο μυαλό του για το επόμενο του βήμα το οποίο θα είναι εντελώς διαφορετικό από το ημερολόγιο…

Θυμηθείτε την παρουσίαση του βιβλίου-ημερολογίου από τον Στέφανο Λυραντωντάκη στην εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κήπο Χανίων.

Ακολουθεί η συνέντευξη του.

“Ημερολόγιο 2021 – Σωματικής Ασκησης, Υγείας και Ευεξίας”: Ο τίτλος δηλώνει ακριβώς το περιεχόμενο του;

Το ημερολόγιο – βιβλίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και για όλες τις σωματικές δραστηριότητες και αθλήματα. Είναι χρήσιμο για έναν αθλητή ή για κάποιον που απλά θέλει να βελτιώσει την φυσική του κατάσταση και να κάνει γυμναστική μεμονωμένα ή με την παρέα του σ’ ένα πάρκο ή στο γυμναστήριο ή με την ομάδα του. Χρησιμεύει σαν ένα αρχείο όπου κάθε ασκούμενος μπορεί να καταγράφει τις καθημερινές του προπονήσεις και τις σωματικές δραστηριότητες του. Επίσης μπορεί να καταγράφει το βάρος, τη διατροφή, τη διάθεση, τις σημειώσεις του, καθώς και τα ραντεβού του. Χωρίζεται σε 5 θεματικές ενότητες και ο αναγνώστης καθημερινά μπορεί να βρει χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις όπως άσκηση για όλους, ανατομία (όπως πόσα οστά και μύες έχει ο άνθρωπος), προπονητικής – εργοφυσιολογίας (όπως τι είναι το αναερόβιο κατώφλι και το γαλακτικό οξύ), ιστορίας αθλητισμού (όπως τι έλεγαν ο Πλάτων, ο Γαληνός κ.ά.), διατροφή.

Γιατί όμως αποφάσισες την έντυπη έκδοση ενός ημερολογίου αυτή την εποχή; Τι θα μπορούσε να κερδίσει κάποιος που αγοράζει αυτό το βιβλίο;

Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλές ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εφαρμογές που μπορούμε να κρατήσουμε τις προπονήσεις μας, καθώς να βρούμε και διάσπαρτες γενικές πληροφορίες. Αποφάσισα την έντυπη έκδοση διότι ήθελα να είναι προσιτό σε όλο τον κόσμο ανεξαρτήτου ηλικίας. Σκοπός μου είναι ότι μέσα από το ημερολόγιο – βιβλίο να έχουμε μία πιο άμεση επαφή γνώσεων και έναν πιο παραδοσιακό τρόπο καταγραφής των αρχείων μας. Ο αναγνώστης μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θα βρει πληροφορίες και γνώσεις όπου όλες βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες μέσα από τη διεθνή βιβλιογραφία. Στην εποχή μας νομίζω ότι η καθοδήγηση από τους επιστήμονες του χώρου της Φυσικής Αγωγής και της προπονητικής είναι αναγκαία για τη σωματική βελτίωση και εξέλιξή μας.


Πώς προέκυψε η απόφαση να προχωρήσεις σε μία τέτοια πρωτοβουλία, εκδίδοντας για πρώτη σου φορά ένα τέτοιο βιβλίο; Είναι κάτι συγκεκριμένο που σε οδήγησε σε αυτό;

Πριν ακριβώς 4 χρόνια έπεσε στα χέρια μου ένα ημερολόγιο μία γνωστής συγγραφέως όπου έκανε ανάλυση και έδινε πληροφορίες πάνω σε μία θεματική ενότητα. Τότε πήρα την ιδέα και είπα τι ωραίο θα ήταν να υπήρχε ένα ημερολόγιο όπου ν’ αφορά όλο τον κόσμο και να δίνει πληροφορίες για την υγεία, την κίνηση και την άσκηση. Το έψαξα αρκετά, διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο ημερολόγιο με θέμα την σωματική άσκηση και τον αθλητισμό και στη συνέχεια προχώρησα στο να το δημιουργήσω. Βέβαια, εδώ και αρκετά χρόνια είχα στο μυαλό μου να συγγράψω ένα βιβλίο που ν’ αφορά τον αθλητισμό, αλλά ποτέ δεν πήρα την απόφαση να το κάνω. Η ιδέα του ημερολογίου όμως μου έδωσε το έναυσμα και την σπίθα μέσα μου για να το δημιουργήσω.


Πώς εξελίσσεται μέχρι τώρα η πώληση του βιβλίου, υπάρχει ενδιαφέρον από το αναγνωστικό κοινό;
 

Το βιβλίο κυκλοφορεί στην αγορά από τις αρχές Οκτωβρίου. Είμαι αρκετά ευχαριστημένος με την πορεία του εφόσον αναλογιστούμε και τις συγκυρίες της εποχής με τα κλειστά βιβλιοπωλεία και το lockdown. Από την πρώτη στιγμή, ο κόσμος έδειξε αρκετό ενδιαφέρον και το κοινό μέχρι τώρα γνωρίζω ότι είναι ευχαριστημένο, διότι στις σελίδες του βιβλίου – ημερολογίου βρήκε χρήσιμες πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν κατά την προπόνηση και την γυμναστική του και θα τον καθοδηγήσουν σ’ έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής, πόσο θεωρείς ότι είναι αναγκαία η άσκηση αυτή την εποχή και πώς θα περιέγραφες τη δράση σου στον αθλητισμό όλα αυτά τα χρόνια;

Η άσκηση είναι αναγκαία όχι μόνο τη συγκεκριμένη δύσκολη εποχή που διανύουμε αλλά χρειάζεται και είναι απαραίτητη για πάντα. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κίνηση είναι το φυσικό φάρμακο μας, διότι με την οξυγόνωση των κυττάρων μας, έχουμε περισσότερες πιθανότητες για μία πιο ποιοτική ζωή και περισσότερες πιθανότητες για μακροζωία. Μέσα από τη δουλειά μου σαν καθηγητής ειδικής αγωγής σαν προπονητής και προσωπικός γυμναστής βελτίωσης φυσικής κατάστασης, προσπαθώ να μεταδώσω τις γνώσεις μου σε κάθε ασκούμενο και να τους μυήσω στον υγιεινό τρόπο ζωής και στην κατάκτηση των προσωπικών τους στόχων με βάση τις δυνατότητες που διαθέτουν.

Προέρχεσαι απ’ το χώρο της ποδηλασίας με μακρά και μεγάλη βοήθεια στο άθλημα, έχεις διατελέσει και ομοσπονδιακός τεχνικός. Θα συνεχίσουμε να σε βλέπουμε σε αυτό το μέτωπο, ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Αισθάνομαι ότι μπορώ να προσφέρω ακόμα πολλά στο άθλημα. Διαθέτω νομίζω μεγάλη εμπειρία και προσπαθώ συνεχώς να ανανεώνω τις γνώσεις μου με τις τελευταίες προπονητικές εξελίξεις στο χώρο του υψηλού αθλητισμού. Επιθυμία μου είναι να βρίσκομαι μέσα στο άθλημα της ποδηλασίας.

Υπάρχει το ενδεχόμενο στο μυαλό σου η εγγραφή κάποιου νέου βιβλίου που δεν θα έχει σχέση αυτή τη φορά με ημερολόγιο;

Είμαι ένας ανήσυχος άνθρωπος, έχω αναζητήσεις στην ζωή μου και μου αρέσουν οι νέες προκλήσεις. Εάν αισθανθώ ότι μπορώ να δημιουργήσω κάτι νέο και διαφορετικό τότε θα προσπαθήσω να το υλοποιήσω. Κάτι έχω στο μυαλό μου, εντελώς διαφορετικό από το ημερολόγιο, το οποίο όμως θα έχει σχέση με τον αθλητισμό, αλλά είναι ακόμα αρκετά νωρίς και θα το δω μελλοντικά.

Τι εύχεσαι για το 2021;

Για τη νέα χρονιά, το 2021, εύχομαι να κάνουμε όλοι μας ένα νέο ξεκίνημα, να βάλουμε νέους στόχους και ν’ αναθεωρήσουμε πολλά από τα πιστεύω μας. Χρειάζεται να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία και εάν πιστέψουμε στον εαυτό μας, τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά! Στόχος πρέπει να είναι η άσκηση του σώματος και του πνεύματος μαζί με μία ισορροπημένη διατροφή… Δια Βίου!

Rabona ad