Φιλική ισοπαλία (2-2) της Εθνικής στη Σουηδία

Ποδόσφαιρο 4 Ιουνίου 2026, 22:03

Ενδιαφέρον φιλικό παιχνίδι στη Στοκχόλμη με την Εθνική μας να προηγείται, να έχει δύο δοκάρια, τους Σουηδούς να το γυρίζουν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να βρίσκει την ισοφάριση στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Kritiko Ergastiri

Μπροστά σε σαράντα χιλιάδες θεατές πραγματοποιήθηκε η αναμέτρηση στη Στοκχόλμη (Strawberry Arena). Με τριάδα στο κέντρο της άμυνας και διάταξη 3-4-3 (ή 3-4-2-1) ξεκίνησε το παιχνίδι η Εθνική μας, η οποία είχε στο αρχικό σχήμα τους Χανιώτες Τζολάκη – Κουλιεράκη, ενώ στον πάγκο ήταν ο ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ, Θανάσης Ανδρούτσος.

Καταπληκτικό πρώτο εικοσάλεπτο με γκολ, δοκάρι και τρεις μεγάλες ευκαιρίες μπροστά στις δύο εστίες. Η πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι ήταν για τη Σουηδία, όταν στο 5ο λεπτό ο Ίσακ έγινε αποδέκτης της μπάλας μετά από κάθετη πάσα του Αγιάρι, αλλά δεν βρήκε στόχο στο τετ α τετ με τον Τζολάκη.

Στο 7ο λεπτό ο Τζόλης έτρεξε στην αντεπίθεση από αριστερά και γύρισε την κατάλληλη στιγμή στον Τετέι, του οποίο το τεχνικό και ψηλοκρεμαστό πλασέ ήταν άστοχο για λίγο. Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Μαυροπάνος δεν βρήκε εστία, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Τσιμίκα από δεξιά.

Η Εθνική μας άνοιξε το σκορ (0-1) στο 10ο λεπτό, όταν μετά την εξαιρετική ασίστ του Τζόλη, ο Τσιμίκας βρήκε δίχτυα με υπέροχο πλασέ με το “κακό” του πόδι (το δεξί).

Η Ελλάδα “άγγιξε” το δεύτερο γκολ στο 19ο λεπτό, όταν μετά από ασθενή απομάκρυνση των Σουηδών η σουτάρα του Κουρμπέλη αποκρούσθηκε από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Νέρντφελντ.

Στο 21ο λεπτό οι γηπεδούχοι απείλησαν για δεύτερη φορά στο παιχνίδι, αλλά το σουτ του αμαρκάριστου Νίγκρεν πάνω στην κίνηση έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ. Μετά το εικοσάλεπτο το παιχνίδι έγινε πιο ισορροπημένο και πιο “ελεγχόμενο”, κάτι που σημαίνει ότι μειώθηκε και η παραγωγή φάσεων.

Στο 42ο λεπτό το ωραίο -αλλά δύσκολο- σουτ του Αγιάρι πάνω στην κίνηση έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ και τρία λεπτά αργότερα ο Τετέι ντρίπλαρε, πάτησε περιοχή από δεξιά και σούταρε, με τον Νέρντφελντ να πέφτει στην αριστερή του γωνία και να παραχωρεί κόρνερ. Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων το συρτό εκτός περιοχής σουτ του Γκιόκερες έπεσε και μπλόκαρε ο Τζολάκης.

Με δοκάρι (το δεύτερο στο παιχνίδι) ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο η Εθνική. Στο 47ο λεπτό ο Τετέι έτρεξε στην αντεπίθεση και τροφοδότησε τον Παυλίδη, ο οποίος ελίχθηκε και σούταρε από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής με τη μπάλα να αποκρούεται από το αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Νέρντφελντ και να περνά άουτ.

Δύο λεπτά αργότερα ο Τετέι τροφοδότησε τον Τζόλη, το τεχνικό σουτ του οποίου έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ. Από εκείνο το χρονικό σημείο το σκηνικό της αναμέτρησης άλλαξε με τους γηπεδούχους να παίρνουν τα ηνία.

Στο 53ο λεπτό η Σουηδία ισοφάρισε (1-1). Ο Γιόκερες εκτέλεσε φάουλ από το ημικύκλιο της περιοχής, η μπάλα βρήκε στον Παυλίδη που ήταν στο τείχος και κατέληξε στα δίχτυα του Τζολάκη.

Στο 57ο λεπτό η μπάλα έφθασε στον Σβάνμπεργκ, το συρτό σουτ του οποίο ήταν άστοχο για λίγο, ενώ άστοχο ήταν και το σουτ του Μπέρνχαρντσον από το ύψος της μεγάλης περιοχής στο 58′.

Στο 69ο λεπτό η Σουηδία “γύρισε” το παιχνίδι. Τρομερή ατομική προσπάθεια του Αλί από αριστερά και σέντρα την οποία εκμεταλλεύθηκε ο Νίλσον που σκόραρε (2-1) με κοντινό πλασέ.

Στο 74′ δημιούργησε και πάλι ο Αλί από αριστερά, αλλά ο Ζέντελι ήταν άστοχος από πολύ πλεονεκτική θέση, ενώ στο 77ο λεπτό απείλησε ο Ελάνγκα με τον Τζολάκη να μπλοκάρει. Στο πρώτο λλεπτό των καθυστερήσεων ο Ελάνγκα βγήκε ταχύτατα στην αντεπίθεση, πάτησε περιοχή και σούταρε αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον Μανδά.

Η τελευταία λέξη όμως ανήκε στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο ισοφάρισε στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Κωστούλα σέντραρε από αριστερά και ο Μασούρας μπήκε δυνατά στη φάση και διαμόρφωσε το τελικό σκορ (2-2).

Σουηδία (Γκρέιαμ Πότερ): Νέρντφελντ, Μπέρνχαρντσον (64′ Αλί), Λαγκερμπίλμπε (64′ Κάλστρομ), Ίεν (64′ Στάρφελτ), Σβένσον (80′ Έγκνταλ), Γκούντμουντσον (64′ Ζένελι), Σβάνμπεργκ (64′ Σμιθ), Αγιάρι (64′ Στρουντ), Νίγκρεν (64′ Νίλσον), Ίζακ (64′ Μπέργκβαλ), Γιόκερες (64′ Ελάνγκα).

Ελλάδα (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Τζολάκης (80′ Μανδάς), Ρέτσος (63′ Χατζηδιάκος), Μαυροπάνος, Κουλιεράκης (81′ Ντόι), Ρότα (63′ Βαγιαννίδης), Κουρμπέλης (63′ Τριάντης), Ζαφείρης (81′ Μουζακίτης), Τσιμίκας (63′ Κυριακόπουλος), Τετέι (63′ Κωστούλας), Τζόλης (81′ Μασούρας), Παυλίδης (63′ Δουβίκας).

Rabona ad