Διγενάκης: Ως ΕΠΣΧ προσπαθούμε να κάνουμε το ποδόσφαιρο καλύτερο

Face Control | 16 Νοεμβρίου 2022, 17:01

Για την έναρξη της αγωνιστικής σεζόν μιλά στο athlitiko ο Χάρης Διγενάκης. Το μέλος του ΔΣ της ΕΠΣ Χανίων προχωρά μάλιστα σ' έναν απολογισμό για το μέχρι τώρα έργο της διοίκησης που εκπροσωπεί.  

Ο κ. Διγενάκης όπως είναι γνωστό κατέχει την ιδιότητα του υπευθύνου στην επιτροπή διοργανώσεων της ΕΠΣΧ, δηλώνοντας ιδιαίτερα ευτυχής για το γεγονός πως τα πρωταθλήματα ξεκίνησαν με όλες αυτές τις δυσκολίες που υπήρξαν αυτό το καλοκαίρι λόγω του Μητρώου.

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό για την ΕΠΣΧ σημειώνει ότι στα έξι χρόνια που έχει αναλάβει τις τύχες του χανιώτικου ποδοσφαίρου, το αποτύπωμα που έχει αφήσει είναι θετικό, πλέκοντας το εγκώμιο του προέδρου, Κώστα Κωνσταντινίδη.

Κύριε Διγενάκη, εδώ και λίγο δόθηκε η πολυπόθητη εκκίνηση στα φετινά πρωταθλήματα Α’ και Β’ κατηγορίας κι ενώ έπεται και η Γ’…

Επιτέλους ξεκινήσαμε. Αν λέγαμε σε κάποιον το καλοκαίρι ότι θα πηγαίναμε τέλη Οκτώβρη για να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα θα γελούσε. Ευτυχώς αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριομ που ήταν η διακοπή των πρωταθλημάτων. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΠΟ και στον υφυπουργό που μας το επέτρεψαν.

Πόσο δύσκολο ήταν το διάστημα που προηγήθηκε με όλη αυτή τη διαδικασία με το Μητρώο και πόσο βασικά δυσκόλεψε, θα λέγατε, τη ζωή των σωματείων; Αυτή τη στιγμή είναι εντάξει τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της ΕΠΣΧ γύρω απ’ αυτό το θέμα;

Το πόσο δύσκολο ήταν το διάστημα που προηγήθηκε, είναι καλύτερα να ρωτήσετε τα ίδια τα σωματεία ώστε να σας πουν τι “τράβηξαν”. Ολα τα σωματεία του Νομού Χανίων δεν ήταν ενάντια στο Μητρώο, αλλά η διαδικασία για να μπουν και όλη αυτή η γραφειοκρατία ήταν που έφερε όλα αυτά τα αποτελέσματα που βιώσαμε. Εμείς, ως Ενωση αλλά και ο πρόεδρος μας, Κώστας Κωνσταντινίδης προσωπικά έδωσε μεγάλο αγώνα για τη διευκόλυνση των σωματείων. Το τηλέφωνο του και η πόρτα του γραφείου του ήταν ανοικτή πάντα για όλους, 24 ώρες το 24ωρο. Αυτή τη στιγμή είμαστε από τις λίγες Ενώσεις στην Ελλάδα που αγγίξαμε το απόλυτο με τα εγγεγραμμένα σωματεία στο Μητρώο. Το κακό στην υπόθεση είναι ότι θ’ αναγκαστούν οι ομάδες κάθε χρόνο να κάνουν σχεδόν την ίδια διαδικασία για επανεγγραφή στο Μητρώο και να λειτουργούν οι ομάδες της γειτονιάς και του χωριού από ‘δω και πέρα στα πρότυπα μιας επιχείρησης ή μιας ΠΑΕ…

Το φετινό πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας προβλέπεται αμφίρροπο, αν μη τι άλλο. Ποια είναι η γνώμη σας;

Είναι γεγονός ότι φέτος όλα δείχνουν ότι θα είναι το πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων και αυτό το μαρτυρούν τα αποτελέσματα των πρώτων αγωνιστικών. Ολες οι ομάδες είναι αλλαγμένες από πέρσι. Παρά την αγωνιστική αποχή που είχαμε οι ομάδες δε φαίνεται να έχουν επηρεαστεί, γι’ αυτό βλέπουμε καλό και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Ελπίζω να συνεχίσουν έτσι μέχρι τέλους.

Το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκε μία συζήτηση σχετικά με το θέμα της συνένωσης της Β’ κατηγορίας με την Γ’. Τι απέγινε τελικά;

Δεν τίθεται θέμα συνένωσης των ομάδων της Γ’ κατηγορίας και της Β’. Το πρωτάθλημα της Β’ άλλωστε ήδη έχει ξεκινήσει, άρα όποια σενάρια ακούστηκαν δεν υπάρχουν πια. Είχαμε πει ότι σε περίπτωση που έμεναν 5 από τις 8 ομάδες της Γ’ μήπως απορροφούνταν από τη Β’ κατηγορία. Από τη στιγμή όμως που μπήκε ο Τάλως και το ανδρικό της Στίλβης οι ομάδες έγιναν 7 ενώ με τη ζεύξη του Ασπάλαθου με τον Γαλατά οι ομάδες έγιναν 8. Αρα ήρθε ο όμιλος της Γ’ σε μια ισορροπία. Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Νοεμβρίου και θα διεξαχθεί σε τρεις γύρους.

Πώς περιμένετε γενικότερα αυτήν τη χρονιά, πού εντοπίζετε να υπάρχουν προβλήματα και τι θέλετε να ελπίζετε για ό,τι αφορά αυτή τη σεζόν;

Ολοι ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο, αλλά όλο και κάτι γίνεται τα τελευταία χρόνια… Δείτε κορονοϊός, δείτε Μητρώο, όλα αυτά πάνε το άθλημα πίσω. Τέλος πάντων, το ζητούμενο ήταν να ξεκινήσουν οι αγώνες, αφού επετεύχθη αυτό, πρέπει όλοι, ΕΠΣ Χανίων, παράγοντες και ποδοσφαιριστές να επικεντρωθούμε στο άθλημα και να κάνουμε το προϊόν καλύτερο.

Ως μέλος του ΔΣ της ΕΠΣ Χανίων πώς αξιολογείτε μέχρι τώρα την θητεία σας ως ΔΣ στην Ενωση;

Ολα τα μέλη του ΔΣ έχουν ένα ρόλο στην Ενωση και αυτός δεν είναι άλλος από το να υπηρετούμε το ποδόσφαιρο απ’ όπου μας ζητηθεί. Γι’ αυτό λεγόμαστε και Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων και είμαστε για να ενώνουμε και να υπηρετούμε τα σωματεία. Εχουμε έναν πρόεδρο με τεράστιο ήθος, αξιοπρέπεια και γνώσεις για το ποδόσφαιρο και είναι πάντα διαθέσιμος για όλους σε οτιδήποτε του ζητηθεί. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Θεωρώ ότι το προϊόν έχει ανεβεί επίπεδο στα 6 χρόνια της θητείας μας και σε αυτό έχουν συμβάλλει οι παράγοντες των σωματείων, οι ποδοσφαιριστές, αλλά και οι προπονητές των ομάδων με αποκορύφωμα τις επιτυχίες των Μικτών ομάδων, όπου κατετάγησαν στη 1η και την 3η θέση στην Ελλάδα, αλλά και στην ανάδειξη παιδιών που διαπρέπουν αυτή την στιγμή σε επαγγελματικές κατηγορίες. Αυτό θεωρώ πως είναι η μεγαλύτερη επιτυχία και ευτυχία για όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

Την προηγούμενη σεζόν κ. Διγενάκη υπήρξαν γενικότερα διαμαρτυρίες για αποφάσεις της πειθαρχικής επιτροπής. Πόσο εύκολος ή δύσκολος θεωρείτε τελικά ότι είναι ο ρόλος αυτής της επιτροπής;

Δεν είναι δουλειά μου να κρίνω την πειθαρχική επιτροπή ούτε τις αποφάσεις που παίρνονται. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν νόμοι και κανόνες που πρέπει να τηρούνται και δεν είναι κανείς υπεράνω αυτών. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

Τι έχετε να πείτε για τη δική σας ιδιότητα ως άμεσα υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των τοπικών πρωταθλημάτων;

Με οτιδήποτε καταπιάνεται κάποιος, αν δε το κάνει με υπευθυνότητα, αγάπη και μεράκι δε μπορεί να πετύχει. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο μεγάλος αριθμός των σωματείων με τις ακαδημίες τους σε αντίθεση με τον μικρό αριθμό των γηπέδων της πόλης μας είναι ένα πρόβλημα που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Επειδή έχω περάσει από τη θέση του ποδοσφαιριστή και του παράγοντα κατανοώ τα “θέλω” των ομάδων και μπορώ να μπω στη θέση τους. Να είναι σίγουρες οι ομάδες ότι τόσο προσωπικά, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής του πρωταθλήματος είμαστε εδώ για να μοιραζόμαστε τα προβλήματα τους και να δίνουμε λύσεις. Το να μοιράζονται σε γήπεδα της πόλης 4, 5 αλλά και 6 σωματεία καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να βγει το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου χωρίς να δυσαρεστηθεί κάποιος. Ζητάμε την κατανόηση των σωματείων όπου μέσα από συζήτηση και καλοπροαίρετη διάθεση και από τις δύο πλευρές να δίνονται λύσεις που να εξυπηρετούν όλους μας.

Κλείνοντας, τι έχετε να πείτε γι’ αυτή τη χρονιά;

Κλείνοντας για τη νέα χρονιά εύχομαι στους ποδοσφαιριστές μια υγιή και παραγωγική χρονιά στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθε, στις ομάδες να εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν θέσει και γενικά σε όσους ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό από όποιο πόστο και αν είναι να προάγουν πολιτισμό, ηθικές αξίες και φίλαθλο πνεύμα με σκοπό την αναβάθμιση του αθλήματος.

Rabona ad