Σπάρταθλον: Στο δρόμο για τη Σπάρτη και τα 245χλμ.

Σπορ 26 Σεπτεμβρίου 2026, 13:00

Μία από τις πιο σκληρές και ιστορικές δοκιμασίες αντοχής στον κόσμο βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου (26/9) σε εξέλιξη.

Kritiko Ergastiri

Το 44ο Σπάρταθλον ξεκίνησε στις 7 το πρωί κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με εκατοντάδες δρομείς να έχουν μπροστά τους 245 χιλιόμετρα μέχρι τη Σπάρτη και το άγαλμα του Λεωνίδα.

Στη φετινή διοργάνωση έχουν εγγραφεί 403 αθλητές από την Ελλάδα και δεκάδες χώρες του κόσμου, επιχειρώντας να ολοκληρώσουν μία διαδρομή που αποτελεί σημείο αναφοράς για το παγκόσμιο ultrarunning.

Το Σπάρταθλον ακολουθεί τα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, ο οποίος σύμφωνα με την αφήγηση του Ηροδότου ταξίδεψε από την Αθήνα στη Σπάρτη πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, προκειμένου να ζητήσει τη βοήθεια των Σπαρτιατών.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν και τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος. Οι δρομείς καλούνται να περάσουν από 76 σημεία ελέγχου, καθένα από τα οποία διαθέτει συγκεκριμένο χρονικό όριο, ενώ για να θεωρηθεί επιτυχής η προσπάθειά τους πρέπει να φτάσουν στη Σπάρτη μέσα σε 36 ώρες.

Στη διαδρομή περιλαμβάνεται και η ιδιαίτερα απαιτητική ανάβαση στο Παρθένιο όρος, η οποία για μεγάλο μέρος των αθλητών πραγματοποιείται μέσα στη νύχτα.

Οι καιρικές συνθήκες προσθέτουν φέτος ακόμη μία παράμετρο δυσκολίας, καθώς οι διοργανωτές έχουν ενημερώσει τους αθλητές για πιθανότητα τοπικών βροχών, με τη θερμοκρασία κατά μήκος της διαδρομής να μπορεί να φτάσει τους 25-29 βαθμούς.

Ο αγώνας ολοκληρώνεται την Κυριακή (27/9) στις 19:00, όταν εκπνέει το όριο των 36 ωρών. Για όσους καταφέρουν να φτάσουν μέχρι τη Σπάρτη, ο τερματισμός έχει ένα τελετουργικό που έχει γίνει σύμβολο του αγώνα, το άγγιγμα των ποδιών του αγάλματος του βασιλιά Λεωνίδα.

Η χανιώτικη παρουσία στην ιστορία του Σπάρταθλον

Το Σπάρταθλον έχει και τη δική του ξεχωριστή σύνδεση με την Κρήτη. Το 2019 ο Χανιώτης υπερμαραθωνοδρόμος Στέφανος Αγοραστάκης κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία την εξαιρετικά απαιτητική διαδρομή από την Αθήνα μέχρι τη Σπάρτη.

Ο Αγοραστάκης έφτασε μέχρι το άγαλμα του Λεωνίδα και πρόσθεσε το όνομά του στη λίστα των Ελλήνων δρομέων που έχουν κατορθώσει να τερματίσουν έναν από τους δυσκολότερους αγώνες υπεραπόστασης στον κόσμο.

Η επίδοσή του αποτελεί μία από τις λιγοστές επιτυχημένες παρουσίες αθλητών από την Κρήτη στην ιστορία του Σπάρταθλον, σε έναν αγώνα στον οποίο ο τερματισμός και μόνο αποτελεί επίτευγμα.

ERGOBETON
petra_flemetakis
Media_Strom_Chania
synagogi
Bourakis_Restaurant
digital2000
Mazanakis

Rabona ad