Γιαννόπουλος-Μουσουράκης: Το προπονητικό δίδυμο της ΕΘΚ

Face Control | 17 Δεκεμβρίου 2020, 20:37

Για τη μεταξύ τους συνεργασία στην τεχνική ηγεσία της ΕΘΚ, την πολύ ιδιαίτερη χρονιά που εξελίσσεται φέτος στο τοπικό πρωτάθλημα λόγω του κορονοϊού, αλλά και για τον Μανώλη Σβουράκη μιλούν στο athlitiko οι Μάκης Γιαννόπουλος και Μίμης Μουσουράκης.

Η αναφορά γίνεται για τους δύο προπονητές που κοουτσάρουν φέτος την ΕΘΚ και που…. ελπίζουν ότι θ’ αναλάβουν και πάλι το συντομότερο τα καθήκοντά τους.

Γιαννόπουλος και Μουσουράκης επισημαίνουν το πόσο διαφορετικά είναι φέτος τα πράγματα στο ποδόσφαιρο του Ακρωτηρίου σε σχέση τουλάχιστον μέχρι και πριν από λίγους μήνες όπου βρισκόταν στο τιμόνι της ομάδας ο Μανώλης Σβουράκης. Μετά από ερώτηση μας κιόλας απαντούν για ό,τι αφορά την αποχώρηση από τον χώρο του ποδοσφαίρου του ιδιοκτήτη της MΟΒΙΑΚ.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τους δύο προπονητές.

Για τη συνεργασία τους στον πάγκο της ΕΘΚ αυτή τη χρονιά και για το γεγονός ότι ουσιαστικά… δεν έχουν προλάβει να δείξουν το έργο τους, αλλά και γενικότερα να παιχτεί το πρωτάθλημα: «Πρόκειται για μια συνεργασία που από κοινού επιθυμούσαμε να πραγματοποιηθεί, αλλά οι καταστάσεις που επικρατούσαν τα προηγούμενα χρόνια δεν μας είχαν δώσει αυτή τη δυνατότητα. Ξεκινήσαμε μαζί την προπονητική μας πορεία, φοιτήσαμε μαζί στη σχολή UEFA, υπηρετήσαμε, αλλά από διαφορετικά πόστα, το οικοδόμημα αυτό του Ακρωτηρίου, τις Ακαδημίες, την ΕΘΚ, στην οποία υπήρξαμε και συμπαίκτες και βέβαια τον Πανακρωτηριακό. Φέτος ξεκινήσαμε αυτό το δύσκολο εγχείρημα, το οποίο γι’ αυτό το πολύ λίγο χρονικό διάστημα έβαινε σε πολύ καλό βαθμό, δυστυχώς όμως η πανδημία μας ανάγκασε να κάνουμε μια παύση. Υπάρχει κοινός τρόπος σκέψης και αυτό αποτελεί το κλειδί της συνεργασίας μας. Σίγουρα το αποτέλεσμα της δουλειάς μας, αλλά κυρίως η δουλειά των ποδοσφαιριστών μας, δεν έχει φανεί ακόμα, αλλά αυτό θεωρούμε ότι είναι θέμα χρόνου. Το πότε και το κατά πόσο αυτό είναι εύκολο να φανεί βέβαια, με αυτή την κατάσταση που όλοι μας βιώνουμε, αποτελεί αναπόφευκτα ένα ερωτηματικό».

Για το πώς είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή στο ποδόσφαιρο του Ακρωτηρίου, πώς περιγράφουν γενικότερα την κατάσταση που έχει περιέλθει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και τι εκτιμούν για το επόμενο διάστημα: «Οσον αφορά το ποδόσφαιρο στο Ακρωτήρι, σίγουρα είναι σ’ ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο πραγματικά είναι πολύ δύσκολο για όλους όσοι το υπηρετούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρυσι το ποδόσφαιρο του Ακρωτηρίου γνώρισε τη μεγαλύτερη δόξα στη ιστορία του… Μια πολύ δυναμική Ακαδημία, η ΕΘΚ πρωταθλήτρια στο Β’ τοπικό και ο Πανακρωτηριακός στην πρώτη τετράδα της Γ’ Εθνικής του κρητικού ομίλου. Τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε από αυτή την εξαιρετική χρονιά; Φέτος είμαστε σε μια διαδικασία όπου μοναδικός στόχος όλων μας είναι να συνεχίσει το Ακρωτήρι την πορεία του, ανάλογη της ιστορίας του, με αξιοπρέπεια και στηριζόμενη στους δικούς της καρπούς. Ηρθε η στιγμή ν’ αποδώσουν οι καρποί της δουλειάς όλων αυτών των ετών. Αυτό βέβαια απαιτεί υπομονή κι μάλιστα πολύ. Οσον αφορά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι βέβαιο ότι έχει υποστεί πολλούς κραδασμούς λόγω της πανδημίας και εκτιμάμε ότι θ’ αφήσει αρκετά κατάλοιπα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και αυτά τα κατάλοιπα θα χρειαστεί καιρός για να εκλείψουν»…

Για το γεγονός ότι την περασμένη σεζόν υπήρξαν πολλές και μεγάλες αλλαγές, ριζικές, στις ομάδες του Ακρωτηρίου. Τι έχουν να πουν γι’ αυτό: «Οπως αναφέραμε και προηγουμένως, η ποδοσφαιρική κοινότητα του Ακρωτηρίου μετά την αποχώρηση του μέγα χορηγού της, της ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε. και την εκπληκτική χρόνια που ολοκλήρωσε, όφειλε να συνεχίσει την πορεία της και μάλιστα να είναι ανάλογη των προηγούμενων ετών στο μέτρο του δυνατού βέβαια -πρέπει να είμαστε ρεαλιστές- και πραγματικά οι άνθρωποι που ανέλαβαν αυτό να το σχεδιάσουν, το υλοποιούν με μεγάλη επιτυχία. Αναπόφευκτα, λοιπόν, κάποια στιγμή θα γίνονταν σημαντικές αλλαγές, όμως αυτό που πρέπει να κρατάμε όλοι μας και να μην αναλωνόμαστε σε σχόλια “καφενειακού” τύπου είναι ότι η ποδοσφαιρική κοινότητα του Ακρωτηρίου με τη συμβολή των ανθρώπων που τρέχουν αυτό το εγχείρημα κατάφερε μέσα από τη δουλειά όλων αυτών των ετών να συνεχίσει την πορεία της φέτος με δικά της παιδιά».

Για το πώς περιγράφουν την αποχώρηση από το ποδόσφαιρο του Μανώλη Σβουράκη, όπου και οι δύο είναι πάντως άτομα τα οποία έχουν πολύ καλές σχέσεις και σε κάθε περίπτωση θεωρούνται της εμπιστοσύνης του: «Ωραία ερώτηση για να ξεκαθαρίσουμε και αυτό το κομμάτι! Δεν είμαστε άτομα της εμπιστοσύνης του, τι σημαίνει άλλωστε αυτή η φράση; Απλά γνωρίζουμε τον κ. Σβουράκη λόγω του ότι εργαζόμαστε στην εταιρεία του και φυσικά τον επαγγελματικό τρόπο που δουλεύει σε όλα του. Επίσης, μαζί με τον κ. Σβουράκη και οι δύο μας όπως και αλλά άτομα, συνεισφέραμε στο να δημιουργηθεί αυτό που όλοι ανεξαιρέτως απολαμβάναμε όλα αυτά τα χρόνια και χαιρόμασταν να το βλέπουμε. Αν αυτή η συνεργασία μεταφράζεται σε άτομα της εμπιστοσύνης του, τότε “ok” και είναι ιδιαιτέρως τιμητικό. Ο κ. Σβουράκης για καθαρά προσωπικούς του λόγους -μην αμελούμε την απώλεια του πατέρα του- αλλά και επαγγελματικούς -μεγάλη επένδυση στην εταιρεία- δεν είχε το χρόνο να συνεχίσει αυτό το εγχείρημα. Μην ξεχνάμε ότι η πορεία του έχει δείξει ότι όπου ασχολείται επιδιώκει την ολοκληρωτική του αφοσίωση, όπως και ο ίδιος έχει παραδεχτεί. Δεν συμβιβάζεται με ημίμετρα σε αυτό που κάνει. Αυτό που ακούστηκε ή μάλλον φημολογήθηκε είναι ότι δεν έπρεπε να το κάνει με αυτό τον τρόπο κτλ. Σας πληροφορούμε λοιπόν κι αυτό δεν μπορεί να το διαψεύσει κανένας πως ο τρόπος που το χειρίστηκε, ήταν άριστος απέναντι σε όλους τους εμπλεκόμενους, όπως προπονητές, ποδοσφαιριστές, συνεργάτες του και όποιον άλλον μπορεί να ξεχνάμε τώρα. Την απόφαση του κάθε ανθρώπου πρέπει να τη σεβόμαστε είτε συμφωνούμε είτε όχι, αυτό λοιπόν πρέπει να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και μη με το ποδόσφαιρο του Ακρωτηρίου αλλά και γενικότερα αν θέλουμε να έχουμε τέτοιους ανθρώπους στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».

Για τους στόχους που μπορεί να θέσει το επόμενο διάστημα η ΕΘΚ: «Οπως θα έχετε δει ή θα έχετε πληροφορηθεί, η ΕΘΚ αποτελείται από παιδιά της Ακαδημίας μας, ηλικίας 15-16-17 ετών και τρία άτομα άνω των 25 ετών. Πρωταρχικός στόχος μας είναι η είσοδος των παιδιών της Ακαδημίας μας στο ανδρικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σε συνδυασμό με την βελτίωση των ικανοτήτων τους. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ναι μεν τα παιδιά αυτά είναι πολύ νεαρής ηλικίας, αλλά είναι και πολύ ταλαντούχα και αυτό είναι κάτι που φορτίζει θετικά το ρόλο μας σαν προπονητές. Είναι πραγματικά κάτι ευχάριστο για εμάς. Σίγουρα η ΕΘΚ πέρυσι πήρε το πρωτάθλημα στη Β’ κατηγορία, αλλά όλα αυτά τα παιδιά αποτελούν το υλικό του Πανακρωτηριακού φέτος. Η ΕΘΚ είναι πλέον μια πολύ νεανική, καινούργια ομάδα άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η περυσινή πορεία ή ανάλογη αυτής, ούτε καν να συγκριθούν οι πορείες. Στόχος και εμάς και της διοίκησης είναι οι ποδοσφαιριστές μας να βελτιώνονται συνεχώς και μέσα από αυτή τη διαδικασία να διεκδικήσουν τη νέα χρονιά πλέον το επόμενο βήμα τους».

Για το πώς είναι να συμβιώνουν δύο άνθρωποι ως τεχνικό δίδυμο σε μια ομάδα και ποιοι είναι οι στόχοι τους προπονητικά: «Η συμβίωση στον πάγκο δύο ανθρώπων είναι ειλικρινά κάτι πολύ δύσκολο. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κοινός τρόπος σκέψης, αλλά και χημεία, αλλιώς είναι 100% βέβαιο ότι η μη ομαλή λειτουργία του τεχνικού επιτελείου θα μεταφερθεί στους ποδοσφαιριστές και θα προκαλέσει μεγάλη ανισορροπία στην ομάδα. Από την πλευρά μας νιώθουμε τυχεροί, διότι συνεργάζονται πρώτα απ’ όλα δύο φίλοι, που έχουν κοινό τρόπο σκέψης και η προπονητική τους πορεία μέχρι τώρα βάδιζε παράλληλα και ως εκ τούτου απολαμβάνουμε αυτό που τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε. Μην ξεχνάμε ότι ο Μάκης τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε μέλος- συνεργάτης των προπονητών ενώ ο Δημήτρης ήταν προπονητής σε τμήματα της Ακαδημίας μας. Αυτή η σύνδεση, λοιπόν, είναι που μας δίνει ένα έξτρα κίνητρο να προφέρουμε ό,τι καλύτερο έχουμε βιώσει μέχρι αυτή τη στιγμή. Οσον αφορά τους στόχους μας, σίγουρα πρώτος μας αποτελεί η βελτίωση. Σαν προπονητές πρέπει να βελτιωνόμαστε, τα πράγματα και οι καταστάσεις αλλάζουν συνεχώς και θα πρέπει να είμαστε ικανοί να τις ακολουθούμε. Από εκεί και πέρα θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αυτό που μας αρέσει και σίγουρα το να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και στο μέλλον αποτελεί την επιθυμία μας. Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχηθούμε υγεία σε όλο το κόσμο, το 2021 να είναι η χρονιά που θα σκορπίσει χαμόγελα στις οικογένειες είτε εμπλεκόμενες με το ποδόσφαιρο είτε όχι και βέβαια σε εσάς να έχετε υγεία και να συνεχίσετε να προσφέρετε την ανιδιοτελή ενημέρωση που όλοι μας έχουμε ανάγκη να λαμβάνουμε».

karta antonis garden