Θέαμα άρσης βαρών υπό το βλέμμα του Πύρρου Δήμα | pics

Σπορ 10 Μαρτίου 2023, 18:30

Παρουσία του γενικού γραμματέα της ελληνικής ομοσπονδίας άρσης βαρών και "θρύλου" του αθλήματος, Πύρρου Δήμα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο κλειστό γυμναστήριο Χανίων το ανοιχτό πρωτάθλημα άρσης βαρών για τις κατηγορίες παίδων/κορασίδων και εφήβων/νεανίδων.

KTEO Κρήτης

Ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης και μία χάλκινος συνοδευόταν από το μέλος του ΔΣ και εσχάτως τεχνικό σύμβουλο του ΟΑ Χανίων, Γιάννη Γέροντα, λέγοντας για την παρουσία του στα Χανιά τα εξής: «Για όλους εμάς τους αρσιβαρίστες, τα Χανιά, ήταν ο τόπος από τον οποίο ξεκινούσαμε για να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Βαρκελώνη, στην Ατλάντα… Προπαντός όμως τα Χανιά είναι μια πανέμορφη πόλη, είναι φιλόξενα, σε αυτό το μέρος έχουμε φίλους καρδιάς, όχι απλά φίλους».

Ο δύο φορές διατελέσαντας πρόεδρος στην ΕΟΑΒ μίλησε ωστόσο και για το άθλημα στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για restart.

«Κάνουμε restart στην άρση βαρών μετά από πάρα πολλά προβλήματα που είχε τόσο το άθλημα όσο και η χώρα», είπε, ασκώντας στη συνέχεια κριτική στις τελευταίες κυβερνήσεις και ειδικότερα μέχρι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ομοσπονδία δέχτηκε έναν μεγάλο πόλεμο, δεν θέλω να το πάω στο κομματικό, αλλά θες-δε θες βγαίνει αυτό γιατί το 2008 με τα προβλήματα που είχε η άρση βαρών έπρεπε να πληρώσει 400.000 δολάρια αλλά όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι, υποχρεώθηκα, βγήκα μπροστά, τράβηξα όλο το κουπί, τα βρήκα τα λεφτά και τα πλήρωσα. Μετά ήρθε η τρόικα, το να μαζευτούν λίγο οι ομοσπονδίες, οι οποίες έβαζαν 100 και 200.000 για την επόμενη χρονιά, μας το απαγόρεψαν μετά αυτό. Είχαμε μετά περίπου 1,5 εκατ. χρέη προς τρίτους όπου τα κάναμε διακανονισμό κι εκεί που πήγαμε να σηκώσουμε κεφάλι το 2015, είπαμε τελείωσαν τα βάσανά μας, πάμε να κάνουμε restart, ήρθε μια κυβέρνηση η οποία επεδίωξε προσωπικά να με τιμωρήσει αλλά στην ουσία αυτούς που τιμώρησε ήταν τα ίδια τα παιδιά. Μας έκοψε τότε 55% από τον προϋπολογισμό και μας άφησε μόνο τα λειτουργικά έξοδα, όπου δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα όπως αγωνιστικό σχεδιασμό ή να στείλεις παιδιά έξω ή να πεις ότι φτιάχνεις κάτι. Τώρα, τα τελευταία τρία χρόνια με τη βοήθεια του Λευτέρη Αυγενάκη έχουμε έναν προϋπολογισμό μπορείς να πεις σχετικά καλό και υπάρχει και μια άλλη κίνηση που έκανε, καθώς δίνονται κάπου 70.000 ευρώ για τον υψηλό αθλητισμό ώστε να μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά έξω να κάνουν προετοιμασίες. Αυτά είναι πολύ σημαντικά πράγματα για μας τουλάχιστον γιατί μετά από πολύ καιρό μπήκαμε σε μία καινούργια φάση, πέρσι κάναμε και το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων στο Ηράκλειο, όπου όλοι έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από τη διοργάνωση, τη διαμονή, το φαγητό, τις μετακινήσεις και τον αγωνιστικό χώρο. Εχουμε μια νέα γενιά η οποία προσπαθεί με σωστό σχεδιασμό και την αξιοποίηση αυτών των λίγων χρημάτων να μη χαθεί όπως χάθηκαν 3-4 γενιές από το διάστημα από το 2008 μέχρι το 2015», κατέληξε ο Πύρρος Δήμας.

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος, 14 αγόρια και 10 κορίτσια απ’ όλη την Κρήτη είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν πολύ καλές επιδόσεις, χαρίζοντας μάλιστα πλούσιο θέαμα στο κοινό που βρέθηκε να παρακολουθήσει τους αγώνες. Πρόκειται γι’ αθλητές που διεκδίκησαν τη συμμετοχή τους στο επερχόμενο πανελλήνιο πρωτάθλημα της κατηγορίας τους, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το Μάιο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής σε επίπεδο Κρήτης, Μιχάλης Τζαμπαζάκης: «Σήμερα, όλοι οι αθλητές από την Κρήτη, αγόρια και κορίτσια, μέχρι 20 ετών, διεκδικούν την πρόκριση τους στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα γίνει το Μάιο. Οι επιδόσεις τους θα συγκριθούν με αυτές που έχουν σημειωθεί σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και θα βγει η λίστα με τους 10-12 καλύτερους από κάθε κατηγορία. Ολα τα παιδιά κατά πάσα πιθανότητα θα προκριθούν γιατί οι επιδόσεις που έχουν κάνει, είναι αρκετά καλές και στο μέλλον ελπίζουμε σε πιο μεγάλη συμμετοχή», είπε ο κ. Τζαμπαζάκης, ο οποίος αναφερθείς στην επίσκεψη του Πύρρου Δήμα και στη δημιουργία νέου τμήματος άρσης βαρών στον ΟΑΧ σημείωσε ότι «είναι θετικές εξελίξεις και αυτό είναι εξάλλου αυτό που ζητάμε γιατί θέλουμε να υπάρχουν σωματεία και ειδικότερα καινούργια. Υπάρχουν (στα Χανιά) οι Τιτάνες, ο Κρατερός, ο Ελ. Βενιζέλος που μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή και ο Κύδων, οπότε η μισή και παραπάνω άρση βαρών της Κρήτης είναι στα Χανιά. Ελπίζουμε και οι άλλοι Νομοί να δημιουργήσουν τμήματα άρσης βαρών κι έτσι να δημιουργηθεί μία πιο μεγάλη συμμετοχή. Το βασικό είναι ότι θέλουμε τα μικρά παιδιά ώστε μέσω αυτών των διοργανώσεων να βγουν νέοι αθλητές», κατέληξε ο Μιχ. Τζαμπαζάκης

Χορηγός επικοινωνίας του πρωταθλήματος ήταν το athlitiko.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

manolikakis

Rabona ad