Τέλος απεργία, ο αγώνας συνεχίζεται

Επικαιρότητα | 26 Απριλίου 2016, 21:55

Δώδεκα ώρες νωρίτερα από το αρχικό "πλάνο" αποφασίστηκε τελικά να τερματιστεί η απεργία στα ΜΜΕ.

Η ΠΟΕΣΥ, με τη σύμφωνη γνώμη των ενώσεων (μεταξύ αυτών και  ΕΣΗΕΠΗΝ που αφορά τα Κρητικά ΜΜΕ), αποφάσισε να τερματίσει την απεργία στα ΜΜΕ 12 ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο κι από τις 18:00 σήμερα επανέρχονται σε κανονική ροή τηλεοράσεις, ιστοσελίδες και ραδιόφωνα, ενώ αύριο θα κυκλοφορήσουν κανονικά οι εφημερίδες.

Το athlitiko.gr, από τα λίγα -δυστυχώς-  sites της Κρήτης (και ακόμα πιο λίγα Πανελλαδικώς) που σεβάστηκε και υπερασπίστηκε την απεργία του κλάδου ακολουθώντας τις γραμμές των Ενώσεων ξεκίνησε την ενημέρωση και την προβολή ειδήσεων.    

Η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, αποτελούμενης από τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την κοινωνική ασφάλιση Τάσο Πετρόπουλο, με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση για το αγγελιόσημο, δεν απέδωσε καρπούς. Μετά από τη συνάντηση, Πολιτείας και Ενώσεων, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση προσπάθησε να υπερασπίσει το αγγελιόσημο ως οιωνεί εργοδοτική εισφορά και όχι ως κοινωνικό πόρο. Όπως είπε, «στο πλαίσιο μίας θεολογικής εμμονής, οι δανειστές μας επέμειναν στην κατάργηση του αγγελιόσημου και, γι’ αυτό το λόγο, καλέσαμε τη σημερινή συνάντηση, ώστε να δούμε πως, ενόψει της νομοθετικής κατάργησης, μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικοί τρόποι διάσωσης του σχετικού πόρου, μέσω μίας συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων στον Τύπο, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού και των σωματείων των εργαζομένων». Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι διερευνήθηκε αυτή η δυνατότητα σήμερα, χωρίς να υπάρξει συμφωνία, «αλλά με τη δήλωση και από τις δύο πλευρές μίας διάθεσης να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση».

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ  

Το πρώτο βήμα έγινε.

Οι δημοσιογράφοι, μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας, είπαν ΟΧΙ στο αυταρχικό, αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Με την πολυήμερη μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση, προάσπισαν την ανεξαρτησία, την ελευθεροτυπία, την πολυφωνία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τη Δημοκρατία.

Ο αγώνας είναι σκληρός και συνεχίζεται για να μην μείνουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι.

Για να προστατευτούν  οι άνεργοι, άρρωστοι και ανασφάλιστοι συνάδελφοί μας.

ΟΧΙ στη δήμευση των αποθεματικών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και των Επικουρικών μας Ταμείων.

Διασφάλιση του αγγελιοσήμου, που δεν επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό και επέκτασή του, στα διαδικτυακά ΜΜΕ.

Τυχόν εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, θα επιφέρει συντριπτικό  και ίσως μοιραίο πλήγμα στα ΜΜΕ ιδίως της Περιφερειακής Ελλάδας, με εκατοντάδες νέες χαμένες θέσεις εργασίας, συρρίκνωση και μαρασμό που κλάδου.

Τα Δ.Σ. ΕΣΗΕΠΗΝ – ΤΕΑΣ

 

Η ανακοίνωση της  ΠΟΕΣΥ  

Μετά την πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-λαιμητόμο, την επιτυχημένη μέχρι σήμερα πορεία της απεργίας μας, η οποία απέδειξε τόσο την συνοχή όσο και την αποφασιστικότητα του κλάδου συνολικά, αφουγκραζόμενοι την ανάγκη της κοινωνίας για έγκυρη, άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση στις δύσκολες συγκυρίες που διανύει το σύνολο των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, ύστερα από κοινή σύσκεψη της ΠΟΕΣΥ με τις Ενώσεις μέλη της και άλλες Ενώσεις που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα από σήμερα Μεγάλη Τρίτη στις 17:00,  με την ακόλουθη μορφή:

 1) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ:

 [α] Εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων.

 [β] Εκτύπωση κοινού πρωτοσέλιδου για όλες τις εφημερίδες, με ρητή διατύπωση των θέσεων του κλάδου,  κατά το πρότυπο, που θα δοθεί σε αυτούς από την ΠΟΕΣΥ, και προβολή των θέσεών μας σε δισέλιδο – στις μικρού σχήματος και ολοσέλιδου  – στις μεγάλου.

 2) Για τους ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ (ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ)

 [α] Μετάδοση σε όλα τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές μονόλεπτου μηνύματος της Ομοσπονδίας.

 [β] Εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων.

 3) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ:

 [α] Εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων.

 [β] Ανάρτηση BANNER και LINK που θα παραπέμπει στον ιστότοπο της ΠΟΕΣΥ, κατά το πρότυπο, που θα δοθεί σε αυτούς από την Ομοσπονδία.

 Συνεχίζουμε και διεκδικούμε αμετακίνητα:

• Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

• Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρο χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης

Αύριο Μ .Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη τύπου του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ και των προέδρων των Ενώσεων, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

karta antonis garden