Συνεντεύξεις

Ακουμιανάκης: Υπήρξαν στιγμές στην χρονιά που "λύγισα"

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε ν’ αποχωρήσει από την ομάδα της Περγάμου κάνει γνωστούς σε συνέντευξή του στο athlitiko ο Δημήτρης Ακουμιανάκης.

Ο μέχρι και πριν από λίγα 24ωρα πρόεδρος της Περγάμου εξηγεί γιατί αποφάσισε να κλείσει αυτό το κεφάλαιο στη ζωή του μετά από τέσσερα χρόνια ενασχόλησης, ενώ τοποθετείται για το καινούργιο που πρόκειται ν’ ανοίξει γι’ αυτόν, χωρίς πάντως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ακουμιανάκης ευχαριστεί τους ποδοσφαιριστές που συνεργάστηκε, τα μέλη της διοίκησης που τον πλαισίωσαν, καθώς και τους προπονητές.

Δημήτρη, η απόφασή σου για την αποχώρησή σου από την Πέργαμο ξάφνιασε, είναι η αλήθεια. Γιατί οδηγήθηκες σε αυτή την απόφαση;

Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε έπειτα από πολύ σκέψη. Δεν ήταν καθόλου εύκολη. Υπήρξαν στιγμές μέσα στην χρονιά που, για προσωπικούς μου λόγους, "λύγισα" και σκέφτηκα ν’ αποχωρήσω. Εσφιξα τα δόντια και συνέχισα ως το τέλος, μιας και γενικότερα είμαι άνθρωπος που δεν "εγκαταλείπω" εύκολα.

Θεωρείς ότι με την αποχώρησή σου θα αντιμετωπίσει πρόβλημα η ομάδα της Περγάμου; Ολα αυτά μάλιστα σε μια περίοδο που είναι πολύ άσχημη από οικονομικής πλευράς όπως είναι γνωστό...

Είχα ενημερώσει τα υπόλοιπα παιδιά του διοικητικού συμβουλίου αρκετό καιρό πριν ότι με το τέλος του φετινού πρωταθλήματος θ’ αποχωρήσω. Εύχομαι και ελπίζω όλο αυτό, που λέγεται Πέργαμος, να συνεχιστεί. Να βρεθούν άνθρωποι ν’ αγκαλιάσουν, να στηρίξουν και να υποστηρίξουν και οικονομικά και έμπρακτα αυτήν την ποδοσφαιρική οικογένεια. Θα στεναχωρήθω πολύ σε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη ή απόφαση.

PERGAMOS

Θα παραμείνεις στο χώρο του χανιώτικου ποδοσφαίρου; Ποιες είναι οι προθέσεις σου;

Η αρχική μου πρόθεση ήταν ν’ αποχωρήσω εντελώς απ’ το χώρο του ποδοσφαίρου. Εστω επίσημα, γιατί… ανεπίσημα, έχω το "μικρόβιο" του ποδοσφαίρου, οπότε όλο και σε κάποιο γήπεδο θα με βλέπατε. Μια πρόταση όμως που μου έγινε, άλλαξε την απόφαση μου να εγκαταλείψω τον χώρο του ποδοσφαίρου. Κάτι νέο έρχεται στα Χανιά... Κάτι όμορφο, κάτι μεγάλο. Κάτι "έξω απ’ το κουτί"! Δεν είμαι καλύτερος από κανέναν, ούτε και χειρότερος από κανέναν. Μου αρέσουν οι προκλήσεις, μου αρέσουν τα "δύσκολα" και όπως έκανα μέχρι σήμερα, θα δώσω όλο μου τον εαυτό! Θα ενημερωθείτε σύντομα γι’ αυτό το "κάτι".

Πώς θα χαρακτήριζες αυτά τα 4 χρόνια που ασχολήθηκες παραγοντικά τουλάχιστον με το χανιώτικο ποδόσφαιρο; Ποιες ήταν οι πιο ευχάριστες και ποιες οι πιο δυσάρεστες αποφάσεις που τυχόν πήρατε στην ομάδα;

Τα 4 αυτά χρόνια πραγματικά ήταν μαγικά. Δύσκολα χρόνια... Απ’ όλες τις απόψεις. Ομως όλοι μαζί σαν σύνολο, σαν "οικογένεια", παίκτες, προπονητές, διοίκηση, τα καταφέρναμε. Πάντα με ψηλά το κεφάλι και πάντα "υπηρετώντας" αξίες, αρχές και ιδανικά που τείνουν να εξαφανιστούν στις μέρες μας.

Πώς βλέπεις τα πράγματα γενικότερα την επόμενη χρονιά λόγω της κατάστασης που επικρατεί και πόσο θεωρείς ότι θα επηρεαστεί το τοπικό ποδόσφαιρο;

Σίγουρα θα επηρεαστεί το τοπικό ποδόσφαιρο απ’ όλη αυτή την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό. Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις ουσίας για τα σωματεία, να παρθούν αποφάσεις γενναίες, είτε σε τοπικό επίπεδο από την ΕΠΣ Χανίων, είτε σε επίπεδο διοικούσας αρχής του ελληνικού ποδοσφαίρου από την ΕΠΟ... Λύσεις, όταν υπάρχει θέληση και καλή διάθεση απ’ όλους θα βρεθούν. Είναι κατά την άποψή μου όμως και μια ευκαιρία να καταλαβουν όλοι τι σημαίνει ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο! Τα ποσά που ζητούν ποδοσφαιριστές για να παίξουν μπάλα, σε πολλές περιπτώσεις είναι πέραν από τα επιτρεπτά όρια του ερασιτεχνικουύ αθλητισμού... "Καλά" κάνουν και τα ζητούν και οι παράγοντες "καλά" κάνουν και τα δίνουν… Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Akoumianakis Mavredakis

Το τοπικό πρωτάθλημα αντιμετωπίζει επί της ουσίας πρόβλημα σε ό,τι αφορά το οικονομικό και πώς σχολιάζεις ότι τα τελευταία χρόνια οι παράγοντες βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη ή αναζητούν έσοδα;

Στους περισσότερους συλλόγους το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πώς θα "βγει" οικονομικά, η εκάστοτε σεζόν. Λίγες ομάδες έχουν την οικονομική δύναμη ν’ ανταπεξέλθουν στις ανάγκες συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Εχω πει και παλαιότερα, ότι οι "μεγάλες" και δυνατές ομάδες, καλό είναι να στηρίζουν τις "μικρότερες" της περιοχής τους και όχι μόνο, που προσπαθούν ευρώ-ευρώ να βγάζουν την χρονιά, γιατί χωρίς "μικρές" ομάδες, δεν υφίσταται και "μεγάλη" ομάδα, καθώς και χωρίς "μικρές" ομάδες δεν υπάρχει ποδόσφαιρο.

Θα ήθελες να επισημάνεις κάτι τελευταίο γενικότερα από τη θητεία σου στην ομάδα;

Κλείνοντας θα πω το σλόγκαν, "όλοι μαζί μπορούμε πολλά"! Θα ευχαριστήσω όλους εκείνους που πίστεψαν στην ομάδα και μας στήριξαν, μας υποστήριξαν και ήταν δίπλα μας, σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Χωρίς εκείνους δεν θα καταφέρναμε τίποτα. Θα ευχαριστήσω τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τους προπονητές, που συνεργάστηκα, για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο μου και αν και πολλές φορές τους "έπρηζα", πάντα με στήριζαν στις αποφάσεις μου. Το μεγαλύτερο και πραγματικά εγκάρδιο όμως ευχαριστώ, θέλω να το πω στους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας όλα αυτά τα χρόνια. Υπερέβαλαν εαυτούς σε πολλές περιπτώσεις και δε μιλώ μόνο εντός γηπέδου. Η στήριξη και η αγάπη που έχω εισπράξει, σαν Δημήτρης, από τα περισσότερα παιδιά που αγωνίστηκαν στην ομάδα μας, είναι απίστευτη. "Αλήτες" μου, σας ευχαριστώ!

 

karta antonis garden