Συνεντεύξεις

Κώτσογλου: Να γίνει η Κρήτη κέντρο της γης για τον αθλητικό τουρισμό

Την άποψη ότι η Κρήτη μπορεί να γίνει ένα από τα κέντρα της γης, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, εκφράζει με συνέντευξή του στο athlitiko ο υποψήφιος με το συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη για την Περιφέρεια Κρήτης, Κυριάκος Κώτσογλου.

Ο κ. Κώτσογλου προέρχεται από το χώρο του αθλητισμού, έχοντας παίξει μπάσκετ στα χρόνια της νιότης του, είναι αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του ιστορικού Κύδωνα και μέλος του ΕΑΚ Χανίων. Πρόσφατα, στη συνέντευξη Τύπου για τα Βενιζέλεια κολύμβησης, μίλησε για έργα αναβάθμισης που θα ακολουθήσουν στο κολυμβητήριο. Οπως τονίζει, το κονδύλι έχει εγκριθεί από τον περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη και τα έργα θα προχωρήσουν σε κάθε περίπτωση.

Ο Κυριάκος Κώτσογλου χαρακτηρίζει πρόκληση για τον ίδιο και το έργο του, τον αθλητικό τουρισμό στην Κρήτη, μιλά για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο νησί και για πολλά άλλα θέματα, δίνοντας πειστικές απαντήσεις, λίγες ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία.

Ακολουθεί η συνέντευξη του.

Κύριε Κώτσογλου, συμμετέχετε προσεχώς στις περιφερειακές εκλογές με στόχο την επανεκλογή σας στην Περιφέρεια Κρήτης. Ποια είναι η εμπειρία που έχετε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια και σε τι, σε γενικές γραμμές, στοχεύετε σε περίπτωση επανεκλογής δικής σας και του κ. Αρναουτάκη.

Οπως γνωρίζετε, την τελευταία πενταετία διετέλεσα Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης και μάλιστα με πολλαπλά καθήκοντα: Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, μιας Επιτροπής που είναι επιφορτισμένη με την έγκριση των δαπανών που αφορούν σε οποιαδήποτε δράση, έργο και ποσό, το οποίο υλοποιείται από την Περιφέρεια, Εντεταλμένος Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας και στη συνέχεια Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επίσης, συνέβαλα στην προβολή της Κρήτης, συμμετέχοντας στις τουριστικές εκθέσεις ανά τον κόσμο, στην επιμόρφωση της Εκπαιδευτικής Κοινότητας του νησιού μας, διδάσκοντας σε σεμινάρια που διοργανώσαμε σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, είχα ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των έργων υποδομής που πραγματοποιήθηκαν στο νομό μας, καθώς και στις μεγάλες πολιτιστικές δράσεις. Η εμπειρία μου ήταν θετική. Αριστη συνεργασία, τόσο με τους πολιτικούς συνεργάτες, όσο και με τους υπηρεσιακούς, απτό αποτέλεσμα των ενεργειών μας. Αναπτύξαμε την Κρήτη σε όλους τους τομείς, αυτό το αναγνωρίζουν όλοι - μια απόδειξη είναι τα διεθνή βραβεία που κατακτήσαμε, στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, στον τομέα του τουρισμού και αλλού. Στόχος μας είναι, τη νέα πενταετία να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να θέσουμε νέους στόχους, πάντα με το βλέμμα στο μέλλον.

Kotsoglou1

Η Κρήτη, όπως και κάθε μέρος στην χώρα μας, αντιμετωπίζει προβλήματα και δυσκολίες. Ποιες είναι οι βασικές σας επιδιώξεις, από τη δική σας πλευρά, τις οποίες θέτετε εφόσον επανεκλεγείτε;

Κατ’ αρχάς, βασική μου επιδίωξη είναι η ολοκλήρωση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενός σχεδιασμού που μπορεί να τραβήξει πολλά χρόνια μπροστά, με τις αυτονόητες επικαιροποιήσεις. Είναι ο τομέας μου… Στόχος μου είναι η απαλλαγή του πολίτη, αλλά και του υπαλλήλου, από το "τέρας" της γραφειοκρατίας. Αμεσότητα, διευκολύνσεις, διαφάνεια, μη διαφθορά. Αυτά τα τέσσερα σημεία θα πρέπει να χαρακτηρίζουν και θα χαρακτηρίζουν ολοκληρωτικά στο επόμενο χρονικό διάστημα τη σχέση Πολίτη και Περιφέρειας. Εχουμε ήδη κάνει την αρχή. Προχωρούμε ολοταχώς προς την ολοκλήρωση του σχεδίου μας που είναι η παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη με τον πιο γρήγορο, ασφαλή και διαφανή τρόπο. Αλλά το ενδιαφέρον μου δεν σταματά σ’ αυτό. Ενας άλλος βασικός μου στόχος είναι η δημιουργία εκείνων των υποδομών στο νομό μας, που θα καταστήσει πιο ποιοτική την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και των επισκεπτών των Χανίων. Οι τελευταίες καταστροφές κατέδειξαν πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι στα έκτακτα γεγονότα. Σκοπός μου είναι να ανατρέψω αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Στο βαθμό που η αποκατάσταση των ήδη υπαρχουσών υποδομών και η δυνατότητα δημιουργίας νέων εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, θα προσπαθήσω να γίνουν πραγματικότητα. Τρίτος βασικός μου στόχος είναι η προβολή των Χανίων με κατεύθυνση την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, που έχει να προσφέρει στον επισκέπτη κορυφαίες εμπειρίες. εργα της φύσης και των ανθρώπων καταπληκτικής ομορφιάς. Παραδόσεις και έθιμα που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες των εκατοντάδων φορέων που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας. Ο νομός Χανίων έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σημαντικά Πολιτιστικά γεγονότα, όπως το Chania Film Festival, σημαντικά αθλητικά γεγονότα, όπως τα Βενιζέλεια, υλοποιούνται εδώ. Εχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε ένα από τα κέντρα της γης. Θα το κάνουμε πράξη.

Πρόσφατα, κ. Κώτσογλου, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για τα Βενιζέλεια κολύμβησης, είχατε μιλήσει για ένα σχέδιο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου. Τι θα περιλαμβάνει αυτή η αναβάθμιση και πότε θα πρέπει ν’ αναμένονται οι σχετικές εργασίες;

Είναι αλήθεια. Εγινα κοινωνός, μιας σειράς αιτημάτων, τα οποία είχαν καταθέσει, ο ΝΟΧ και το Ε.Α.Κ. προς την Περιφέρεια. Τα αιτήματα αυτά είχαν ως κεντρική ιδέα, αναβάθμιση εξοπλισμού, πίνακες, βατήρες, μηχανισμούς χρονομέτρησης κ.λπ. σε ένα ύψος περίπου 90.000 ευρώ. Εγκρίθηκε από τον κ. Περιφερειάρχη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Αθλητισμού, τον κ. Ν. Συριγωνάκη. Παράλληλα, διαπίστωσα και ο ίδιος, κατά τους αγώνες, ότι υπάρχουν ελλείψεις. Ομως, οι ελλείψεις δεν είναι μόνο στο επίπεδο του εξοπλισμού, αλλά και σε κτιριακά, υποδομές, ηλεκτρομηχανολογικά, ενεργειακή εξοικονόμηση κ.λπ. Επικοινωνήσαμε και συμφωνήσαμε οι τρεις πλευρές, ΕΑΚ, ΝΟΧ και Περιφέρεια, σε μια απλή όσο μεθοδολογία. Να κάνουμε μια συνολική καταγραφή αναγκών, να ιεραρχήσουμε το σχέδιο δράσης βάσει αυτών και να ξεκινήσουμε με μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και ΕΑΚ, ώστε να προμηθευτούμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό που μας έχει εγκριθεί. Θεωρώ ότι τα γραφειοκρατικά και η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτής της θητείας. Μετά τα πράγματα θα είναι απλά, ο εξοπλισμός είναι προμήθεια, οπότε θα προχωρήσει γρήγορα, το ερώτημα για όλους είναι τι θα κάνουμε με το υπόλοιπο των αναγκών μας, που θα έχουν διαφανεί από την Τεχνική Εκθεση που προανάφερα. Εκεί, χρειάζεται νέα συνεργασία και σχεδιασμός, σε μια ολιστική προσέγγιση αναβάθμισης του Κολυμβητηρίου, για την νέα προγραμματική περίοδο. Αυτό και θα προσπαθήσουμε αν ο λαός της Κρήτης μας εμπιστευθεί ξανά τη Διοίκηση.

Venizeleia Kolymvisis 8

Με την πρόεδρο του ΝΟΧ, Χαρούλα Μυλωνάκη στο πλαίσιο των Βενιζέλειων αγώνων κολύμβησης, τη στιγμή της βράβευσής του εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης.

Σε τι επίπεδο θεωρείτε ότι η Κρήτη και ειδικότερα τα Χανιά έχουν ανάγκη σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων; Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια -και με την συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης- ότι το νησί αναλαμβάνει συνεχώς αθλητικές διοργανώσεις. Θα μπορούσε να υπάρξει ένα σχέδιο, έτσι ώστε αυτό να συμβαίνει συχνότερα;

Εχουμε αθλητικές εγκαταστάσεις. Αρκετές και σημαντικές. Υπάρχουν ανάγκες; Φυσικά. Υπάρχει ανάγκη για εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών. Υπάρχει ανάγκη για δημιουργία νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων. Το θέμα αυτό περιλαμβάνεται σε προηγούμενη απάντησή μου, σχετικά με τις υποδομές. Πράγματι, το νησί αναλαμβάνει αθλητικές διοργανώσεις, κορυφαίες. Διεθνείς, Πανευρωπαϊκές, Παν-βαλκανικές, Πανελλαδικές. Είναι μέσα στους στόχους μου να προτείνω ένα σχέδιο για τη δημιουργία σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων. Η δημιουργία τους εμπεριέχεται μέσα στο γενικότερο στόχο μου για αποκατάσταση των ήδη υπαρχουσών υποδομών και τη δημιουργία νέων, πάντα σε συνεργασία με την ηγεσία της Π.Ε. Χανίων, τον εντεταλμένο σύμβουλο Αθλητισμού και τον Περιφερειάρχη.

Ενα μεγάλο ζήτημα για την Κρήτη είναι ο αθλητικός τουρισμός. Διαφαίνεται μονόδρομος μια τέτοια προοπτική για το νησί για την έλευση ταξιδιωτών, ακόμη κι αν αυτοί είναι επαγγελματίες ή όχι αθλητές, τους χειμερινούς μήνες. Τι κάνει η Περιφέρεια γι’ αυτό το ζήτημα, πόσο θα την απασχολήσει σε περίπτωση δικής σας επανεκλογής;

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ξέρετε, από την αρχή της λειτουργίας της και με πρωτοβουλία του επικεφαλής της, Απόστολου Βουλγαράκη, είχε θέσει ως στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν σε όλο το νομό, έτσι ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες φιλοξενίας εδώ, όχι μόνο μεγάλων αθλητικών γεγονότων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και οι δυνατότητες που παρέχει ο τόπος για την προπόνηση αθλητικών ομάδων. Φυσικά, πρωτεύοντα ρόλο σ’ αυτή την, ας την πούμε, αρχική καταγραφή έπαιζαν οι Δήμοι του νομού. Εγιναν για το συγκεκριμένο θέμα δύο - τρεις συσκέψεις, αν θυμάμαι καλά. Δυστυχώς οι Δήμοι δεν ανταποκρίθηκαν στο βαθμό που θα έπρεπε. Εν τούτοις, εμείς δεν έχουμε παραιτηθεί από την υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου. Θα το επαναφέρουμε τη νέα τετραετία, ως στόχο και θα προσπαθήσουμε να το πραγματοποιήσουμε. Ο επισκέπτης ο οποίος επισκέπτεται την Κρήτη μόνο για το μοντέλο "Ηλιος και Θάλασσα", είναι ασταθής, του χρόνου μπορεί να πάει κάλλιστα σε άλλον προορισμό. Ο επισκέπτης που βιώνει αθλητική εμπειρία ή κάθε άλλο είδος θεματικού τουρισμού γίνεται λάτρης της Ελλάδας και δεν την απαρνείται ποτέ. Είναι ένα θέμα τουριστικής αειφορίας, είναι μια πρόκληση για την Κρήτη.

Kotsoglou2

Θα χαρακτηρίζετε μονόδρομο για την ανάπτυξη του νησιού και της χώρας γενικότερα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που είναι ένας τομέας που εργαστήκατε τόσα χρόνια; Τι χρειάζεται να γίνει, για να συντονιστεί ο Ελληνας πολίτης με τον παγκόσμιο, σύγχρονο τρόπο ζωής σε επίπεδο καθημερινότητας;

Ναι, είναι μονόδρομος. Οχι, γιατί εγώ εργάστηκα στον τομέα αυτόν. Αλλά, γιατί είναι επιταγή της εποχής. Ξέρετε, η διδακτορική μου διατριβή είναι στην «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Καταπολέμηση της Διαφθοράς και Βελτίωση των Υπηρεσιών του Δημοσίου». Βλέπετε όμως, τώρα πια η συμμετοχή του πολίτη σε διαγωνισμούς του Δημοσίου γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Η πληροφόρηση, η ενημέρωση διακινείται -στο μεγαλύτερο όγκο της- ηλεκτρονικά. Είναι και μία ανάγκη να γίνει αυτό, πέρα από το γεγονός ότι πρέπει να συμβαδίσουμε με τον τρόπο επικοινωνίας που επιβάλλει η τεχνολογία σήμερα. Εκτός από την αμεσότητα, τη διαφάνεια και την ευκολία επικοινωνίας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μας αποτρέπει από την κατανάλωση τόνων χαρτιού, γεγονός που συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Πιστεύω ότι ο Ελληνας πολίτης, τουλάχιστον οι νεότερες γενιές, έχει ήδη συντονιστεί με το σύγχρονο τρόπο ζωής σε επίπεδο καθημερινότητας. Για τους μεγαλύτερους, μια καμπάνια της Περιφέρειας που να προβάλλει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτός ο τρόπος επικοινωνίας νομίζω ότι θα έχει αποτελέσματα. Θα συμφωνήσετε ότι κάθε μετάβαση από μία δεδομένη πρακτική σε μία νέα πάντα παρουσιάζει δυσκολίες. Σε κάθε περίπτωση, για πολλά χρόνια, το μοναδικό τεκμήριο του Ελληνικού Δημοσίου ήταν «να κάνω τη δουλειά μου». Τώρα, ο Ελληνας Πολίτης, απαιτεί ένα Δημόσιο που να είναι νόμιμο, αποτελεσματικό, φθηνό και άμεσο, τη στιγμή που ο κανόνος «5 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη» το έχει αποδεκατίσει. Η μοναδική λύση είναι ένας νέος Δημόσιος Τομέας, με αυξημένη παραγωγικότητα για να αντέξει στις νέες προκλήσεις. Αυτό, μόνο η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση μπορεί να το προσφέρει, μαζί με τη σωστή Νομοθεσία και την Παιδεία.

Κύριε Κώτσογλου, είσαστε ένας άνθρωπος του αθλητισμού. Τι έχετε να θυμάστε από τα δικά σας χρόνια που αγωνιζόσασταν και τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σε όσους νέους ανθρώπους επιδιώκουν ή όχι την ανέλιξή τους μέσω του αθλητισμού;

Από τα δικά μου χρόνια θυμάμαι το δέσιμο της ομάδας, την ευγένεια προς τους αντιπάλους, τη συγκίνηση της αναμέτρησης, την υπέρτατη ευτυχία της νίκης, την υπέρτατη δυστυχία της ήττας. Θυμάμαι πάντα, τις νίκες του ΟΑΧ, τους συμπαίκτες μου, κάθε στιγμή, κάθε ήττα… Σήμερα προσφέρω ό,τι μπορώ και αυτή η συναναστροφή με μερικές από τις ιστορικές μορφές του Χανιώτικού Αθλητισμού μου δίνει ζωή… Στους νέους ανθρώπους θα ήθελα να θυμίσω τα λόγια του Καζαντζάκη. Σημασία έχει το "fair play". Αυτό μόνο. Ο Αθλητισμός είναι τρόπος ζωής, είναι το μέσον που μπορεί να προσδώσει στο σύγχρονο άνθρωπο, αυτόν που αναγκάζεται να ζει ανάμεσα στο τσιμέντο και στις πολυκατοικίες, μια ισορροπημένη καθημερινότητα. Γιατί μπορεί να "παιδεύσει" και το σώμα του μαζί με το νου του. Να ζήσει στα στάδια και στα γήπεδα αυτό που οι πρόγονοί του ζούσαν στα χωράφια και στα βουνά. Και να νιώσει την μέγιστη ευεξία. «Εκείνος που δεν αθλείται, κάνει μη ενάρετους λογισμούς» μου είπε ένας μεγάλος του αθλητισμού κι εγώ συμφωνώ. 

Κλείνοντας, πώς βλέπετε τις επερχόμενες εκλογές και γιατί κάποιος να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Αρναουτάκη;

"Το ταξίδι συνεχίζεται"... Ετσι βλέπω τις επερχόμενες εκλογές. Κάναμε πολλά μέχρι τώρα. Θέλουμε και μπορούμε περισσότερα. Είμαστε αυτοδιοικητικοί, είμαστε εξωστρεφείς την ίδια στιγμή που αγαπάμε τον τόπο μας. Πιστεύω πολύ στην ομάδα μας. Για το νησί και τους ανθρώπους του. Γιατί η Κρήτη, είναι η ζωή μας! Είμαστε μια ομάδα που νικά. Γιατί να αλλάξει;