Συνεντεύξεις

Ο Μ. Ξυλάκης για την ιστορική άνοδο και την επόμενη ημέρα - Αποκαλύψεις για Ζομπανάκη

Ημέρα χαράς χαρακτήρισε την 3η Ιουνίου - όπου πάρθηκε η απόφαση της ΕΟΚ για άνοδο του ΑΟΚ Χανιά στη Β' Εθνική - ο πρόεδρος της ομάδας Μιχάλης Ξυλάκης, που μίλησε στο Athlitiko live για την επόμενη ημέρα, τον προγραμματισμό που ετοιμάζεται αλλά και το ενδεχόμενο ενασχόλησης του Κωστή Ζομπανάκη. 

Ο επικεφαλής της διοίκησης του χανιώτικου συλλόγου προχώρησε σε αποκαλύψεις αναφορικά με τις σχέσεις που υπάρχουν με τον μέχρι πριν από λίγες ημέρες διοικητικό ηγέτη του Ρεθύμνου, σημειώνοντας ότι η συνεργασία τους έχει ακόμη ισχύ όσον αφορά το πρόγραμμα ανάδειξης ταλέντων που είχε ανακοινωθεί. 

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του κ. Ξυλάκη στο θέμα της αποχώρησης του Κ. Ζομπανάκη από το Ρέθυμνο και στο ενδεχόμενο διοικητικής εμπλοκής του στον ΑΟΚ Χανιά έχουν ως εξής: «Αποδεδειγμένα αγαπάει το μπάσκετ, έχει προσφέρει πάρα πολλά στο Ρέθυμνο. Για να πάρει αυτή την απόφαση σημαίνει ότι οι λόγοι ήταν πολύ σοβαροί.
Μην ξεχνάτε ότι πριν από την κρίση τη μεγάλη είχαμε ανακοινώσει μία συνεργασία σε επίπεδο παραγωγής παικτών, η οποία είναι σε ισχύ. Με τον κ. Ζομπανάκη μιλάμε, τον εκτιμάω, είναι άνθρωπος του μπάσκετ και δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτό που είχαμε ανακοινώσει.

Ο κ. Ζομπανάκης αγαπάει το μπάσκετ, τον τόπο του, είναι Χανιώτης, έχει αποδείξει ότι βοηθάει τον τόπο του, μπορεί να προσφέρει στα Χανιά όπως έκανε στο Ρέθυμνο και το έχει κάνει ήδη. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι συμπαραστάτης μας. Τι θα κάνει ο άνθρωπος θα το δούμε...

Μετά την όχι και τόσο καλή εμπειρία διεξαγωγής του τουρνουά "Πέτρος Οικονομάκης" ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία στο πρόσφατο φιλικό στον Κλαδισό να δει ότι τα Χανιά αγαπούν το μπάσκετ, αλλά από εκεί και πέρα δεν θέλω να απαντήσω σε πράγματα που αφορούν κάποιον άλλο, που αυτός θα μπορούσε να τα πει καλύτερα για το τι πιστεύει και τι κάνει. Αλλά επαναλαμβάνω η απόφαση συνεργασίας που είχαμε ανακοινώσει με τον κ. Ζομπανάκη δεν έχει γίνει κάτι για να αλλάξει...».

Οσον αφορά τα υπόλοιπα σημαντικά κομμάτια της συζήτησης ήταν τα εξής:

Για την αντίδραση στο άκουσμα της ανόδου: «Είμαστε χαρούμενοι. Το περιμέναμε γιατί ήταν μία πολύ σωστή και δίκαιη απόφαση, ειδικά μετά από την απόφαση για δημιουργία πολλών ομίλων στη Β' Εθνική. Θα ήταν μία αδικία αν δεν ανέβαινε η ομάδα, γιατί ορισμένες ομάδες που ήταν μπροστά από εμάς ήταν επειδή είχαν παιχνίδι περισσότερο και δεν ευθυνόμασταν εμείς για το παιχνίδι λιγότερο που είχαμε».

Για το αν υπήρξε αντίδραση από πλευράς ΑΟΚ μετά την αρχική ανακοίνωση για τις 6 ομάδες που ανέβηκαν από τον 2ο όμιλο της Γ' Εθνικής: «Μιλήσαμε εκεί που έπρεπε, είπαμε και προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το πρόβλημα. Δεν βγάλαμε ανακοίνωση γιατί πιστεύαμε αργά η γρήγορα ότι θα δικαιωνόμαστε. Πριν ανακοινωθεί η απόφαση για τις ομάδες που ανεβαίνουν και γίνει ο καταρτισμός των ομίλων, στην επιστολή που στείλαμε στην ΕΟΚ - η οποία ζήτησε τις προτάσεις των ομάδων - είχαμε τονίσει δύο πράγματα. Πρώτον δώσαμε συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία που διέκοψε το πρωτάθλημα, ήταν μία πολύ σωστή και θαρραλέα απόφαση. Ειδικά εγώ και με την ιδιότητα μου ως γιατρός τη θεωρούσα πάρα πολύ σωστή και επιβεβλημένη και είχε θάρρος η Ομοσπονδία να το διακόψει πρώτη απ' όλους το πρωτάθλημα. Το δεύτερο που είχαμε τονίσει ήταν ότι σε πιθανές ανόδους η ΕΟΚ να μην πάρει υπόψη τη μέχρι τότε βαθμολογία, γιατί ήταν εικονική, επειδή δεν είχε τελειώσει το πρωτάθλημα, αλλά και επειδή ορισμένες ομάδες όπως κι εμείς είχαμε λιγότερα παιχνίδια. Οπότε ήταν μία δικαίωση η σημερινή (03/06) μέρα. Ηταν μία δικαίωση για όλη την ομάδα, για την προσπάθεια που κατέβαλε την περσινή χρονιά, αλλά και για την προσπάθεια που κάνει από την ίδρυσή της. Ηταν μία δικαίωση για τους κόπους της διοίκησης αλλά ειδικότερα των παιδιών που έπαιξαν και πάνω απ' όλα του προπονητή. Μην ξεχνάτε ένας προπονητής για πρώτη φορά σε ανδρική ομάδα πήρε δύο ανόδους μέσα σε δύο χρόνια. Οφείλουμε ως διοίκηση να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα και τους προπονητές».

Για την πίστη που είχε ο Χρήστος Παπανικολάου για την άνοδο ακόμη κι αν συνεχιζόταν το πρωτάθλημα: «Το τελευταίο διάστημα η ομάδα είχε συνέχεια επιτυχίες. Απλά έμεινε λίγο πίσω στη βαθμολογία γιατί υπήρξαν δύο αγωνιστικές που δεν παίξαμε, ήταν το ρεπό. Τις ομάδες που ήταν μπροστά από εμάς και διεκδικούσαν πρωτάθλημα τις είχαμε κερδίσει καθαρά και μέσα και έξω κάποιες, οπότε γιατί όχι; Πέρα του ότι όλες οι ομάδες ήταν ισότιμες και δεν ξεχώριζαν κάποιες από άλλες, από τις ομάδες που ήταν μπροστά από εμάς είτε είχαμε χάσει στον πόντο, είτε τις είχαμε κερδίσει καθαρά. Οπότε γιατί όχι; Είχαμε φτιάξει μία πολύ καλή ομάδα, είχε δουλευτεί αρκετά, οπότε πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να ανέβουμε».

Για το αν "φοβίζει" αγωνιστικά - οικονομικά η επόμενη κατηγορία την ομάδα: «Σήμερα (03/06) είναι ημέρα χαράς και νιώθουμε δικαιωμένοι για αρκετά πράγματα. Μπορεί η Β' Εθνική να προέκυψε σήμερα, αλλά είχαμε να διαχειριστούμε το μεγάλο πρόβλημα του τι θα γίνει του χρόνου, που πάλι η ομάδα θα έπαιζε εθνική κατηγορία. Δεν έχουν πολύ μεγάλη διαφορά οι απαιτήσεις στις δύο κατηγορίες, σαφώς η Β' είναι ανώτερη. Προβληματιζόμαστε, έχουμε βρει λύσεις και θα βρούμε κι άλλες. Θέλω να πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις για ευχάριστα πράγματα...

Πρώτα απ' όλα εκκρεμεί να δηλώσουμε συμμετοχή στη Β' Εθνική. Εχει στείλει η Ομοσπονδία έγγραφο σε όλες τις ομάδες να δηλώσουν - με ημερομηνία λήξης σε λίγες ημέρες - κατά πόσο θα πάρουν μέρος στα πρωταθλήματα που πλέον ανήκουν μετά την επικύρωση των βαθμολογιών. Θα πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό το πράγμα και θα απαντήσουμε θετικά. Από εκεί και πέρα θα πρέπει οπωσδήποτε η ομάδα να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα».

Για το αν δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα για την ομάδα: «Οπωσδήποτε το οικονομικό ήταν και παραμένει το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο αυτές τις ημέρες. Υπάρχει πρόβλημα το οποίο γίνεται πολύ μεγαλύτερο στην περιοχή μας, που είναι καθαρά τουριστικό μέρος. Υπάρχουν προβλήματα βιωσιμότητας σε πολλές εταιρείες και πολλούς ανθρώπους και καμιά φορά θεωρείται και πρόβλημα ηθικής το να απαιτήσεις από κάποιον που προσπαθεί να σώσει την εταιρεία του να σε βοηθήσει για τον αθλητισμό. Είναι μεγάλο πρόβλημα αλλά θα προσπαθήσουμε να το διαχειριστούμε. Είναι το μεγαλύτερο δεν μπορούμε να το βγάλουμε απ' έξω. Αλλά σήμερα (03/06) είναι μια μέρα ιστορική για την πόλη και το άθλημα που υπηρετούμε και είναι μέρα χαράς».

Ο κ. Ξυλάκης ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα από τον κόσμο για τη συμπαράσταση που θα υπάρξει στην ομάδα, παρά το γεγονός ότι για ένα διάστημα δεν θα επιτρέπεται ο κόσμος στις κερκίδες, σημείωσε ότι επιδίωξη του ΑΟΚ είναι η ανάδειξη του ταλέντου που έχουν οι Χανιώτες και κατά συνέπεια θα γίνουν κινήσεις και για επιστροφή στα "πάτρια εδάφη" αρκετών αθλητών που συνεχίζουν εκτός Χανίων, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο Χρήστος Παπανικολάου θα συνεχίσει στην τεχνική ηγεσία και την επόμενη σεζόν.

Τέλος ευχαρίστησε θερμά όλους τους χορηγούς της ομάδας για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε με τον ιδανικότερο τρόπο και την ιστορική άνοδο στη Β' Εθνική.

 

karta antonis garden