Σεμινάριο για την εκμάθηση του κόρφμπολ

Σπορ 29 Σεπτεμβρίου 2022, 23:02

Σεμινάριο για την εκμάθηση του αθλήματος κόρφμπολ θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο (1 και 2 Οκτωβρίου) στο κλειστό γυμναστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

KTEO Κρήτης

Το κόρφμπολ προέρχεται από το νέτμπολ, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί μία παραλλαγή του μπάσκετ. Ένας Ολλανδός δάσκαλος (Nico Broekhuysen), έμαθε ένα παιχνίδι που ονομαζόταν ringboll στη Σουηδία το 1902.

Ringboll ήταν το σουηδικό όνομα για το Νέτμπολ, που ονομαζόταν έτσι επειδή χρησιμοποιούσαν ένα απλό δαχτυλίδι (ring) για μπασκέτα παρά ένα δίχτυ. Οι πόντοι σημειώνονται στο Ringboll πετώντας την μπάλα μέσα από ένα δαχτυλίδι που βρίσκεται πάνω σε ένα στύλο ύψους 3 μέτρων.

Ο Broekhuysen αντικατέστησε το δαχτυλίδι με ένα καλάθι (για το οποίο η Ολλανδική λέξη είναι “Korf” ή “mand”) και απλούστευσε τους κανόνες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα να παίζουν μαζί οι άνδρες και οι γυναίκες.

Στο κόρφμπολ είναι ένα μικτών φύλων ομαδικό άθλημα που παίζεται με μπάλα. Κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άνδρες παίκτες. Οι άνδρες και οι γυναίκες παίζουν δίπλα – δίπλα, αλλά τα μαρκαρίσματα γίνονται μεταξύ άνδρα και άνδρα και μεταξύ γυναίκας και γυναίκας.

Ένας άνδρας μπορεί να μαρκάρει έναν άνδρα και μία γυναίκα μπορεί να μαρκάρει μία γυναίκα. Μία γυναίκα δεν μπορεί να μαρκάρει έναν άνδρα ούτε το αντίστροφο. Περισσότερα για τη φύση του εν λόγω αθλήματος θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν οι καθηγητές φυσικής αγωγής από όλη την Κρήτη.

Το ενημερωτικό δελτίο τύπου αναφέρει σχετικά για την εκμάθηση του κόρφμπολ που θα διεξαχθείσ το Ρέθυμνο το προσεχές Σαββατοκύριακο:

«Η Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ρεθύμνου και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου συνδιοργανώνουν σεμινάριο για την εκμάθηση του νέου αθλήματος του Korfball. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 1 και 2 Οκτωβρίου στο κλειστό Γυμναστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Η εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία με τους υπεύθυνους Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι καθηγητές φυσικής αγωγής από όλη την Κρήτη.

Οι επιμορφωτές του σεμιναρίου θα είναι:

➜ Χοτζόγλου Γεώργιος Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Korfball
➜ Jorge Alves Executive Committee Member of International Korfball Federation

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Όσοι συμμετέχουν στο σεμινάριο θα πάρουν πιστοποίηση παρακολούθησης.»

manolikakis

Rabona ad