Σε νέα τροχιά η άρση βαρών στα Χανιά – Το ένδοξο παρελθόν και οι στόχοι του “αύριο”

Αφιερώματα | 17 Ιανουαρίου 2023, 21:46

Σε μια άλλη τροχιά, με στόχους πρωταγωνιστικούς βαδίζει η άρση βαρών στον Κύδωνα. Ενα σωματείο με μακρά και σπουδαία ιστορία σε αυτό το άθλημα, έχοντας αναδείξει πλειάδα μεγάλων αθλητών οι οποίοι εντάχθηκαν στην Εθνική ομάδα και είχαν διεθνείς, παγκόσμιες ή πανευρωπαϊκές, διακρίσεις.

Πλέον, το τμήμα άρσης βαρών του Κύδωνα βαδίζει σε άλλα επίπεδα. Οχι με την αίγλη που είχε στο παρελθόν, αν και φιλοδοξεί και πάλι να την αποκτήσει εφόσον γίνει πραγματικότητα κάποια στιγμή η επιστροφή στον ιστορικό χώρο του Εθνικού σταδίου Χανίων, αλλά έχοντας αθλητές που θεωρούνται ταλέντα και διαθέτουν την προοπτική να διακριθούν στις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά και στο εξωτερικό.

Το athlitiko βρέθηκε στις ωραίες εγκαταστάσεις που προπονούνται οι Χανιώτες, αλλά και οι Χανιώτισσες αρσιβαρίστριες, στον Κλαδισό, καταγράφοντας το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το επίπεδο στο άλλοτε κραταιό τμήμα της άρσης βαρών του Κύδωνα. Τα προβλήματα είναι σίγουρα πολλά, λόγω της μεγάλης πτώσης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στο άθλημα όσο και λόγω του οικονομικού. Ωστόσο, σα να φαίνεται ότι κάτι ανατέλλει και δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον.

Το πρώτο από αυτά είναι καταρχήν η διοργάνωση ενός διεθνούς event για την άρση βαρών που έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι, οπότε και αναμένεται να έρθουν στα Χανιά αθλητές από το εξωτερικό, ενώ σε συνδυασμό με τους στόχους που θέτουν οι Χανιώτες αθλητές, αλλά και το… παιδομάζωμα που επιδιώκεται από προπονητές και ανθρώπους τους αθλήματος υπάρχει η φιλοδοξία ότι τα πράγματα θα κυλήσουν καλύτερα.

«Θα γίνουν πολλά πράγματα στα Χανιά στην άρση βαρών… Θα ξαναγυρίσουν οι αγώνες στο Εθνικό στάδιο, εκεί που ήταν παλαιότερα. Προσπαθούμε γενικότερα για κάτι “δυνατό” αυτή τη χρονιά», τονίζει ο Γιώργος Ταμπακάκης, που πρόκειται για τον προπονητή του Κύδωνα.  

Ο Γιώργος Ταμπακάκης.

«Ασφαλώς και θέλουμε να επιστρέψουμε στο στάδιο γιατί είναι στο κέντρο της πόλης, είναι η “μαμά” του αθλήματος αυτό το μέρος, από εκεί έχουμε ξεκινήσει όλοι μας. Υπάρχει ένα συναισθηματικό κομμάτι… Και στον Κλαδισό όμως έχουμε μία πολύ καλή αίθουσα, απλά είμαστε λίγο πιο απόμακρα από το κέντρο και κάποια παιδιά που θέλουν να έρθουν, το σκέφτονται… Αυτό είναι ένα πρόβλημα».

Ειδικότερα για το θέμα του event που προγραμματίζεται για το καλοκαίρι, ο Γιάννης Γέροντας, που διεκδίκησε ως υποψήφιος την προεδρία της ελληνικής ομοσπονδίας άρσης βαρών στις τελευταίες εκλογές και αυτή τη στιγμή είναι μέλος στο ΔΣ, δηλώνοντας επικουρικό στέλεχος στην άρση βαρών του Κυδωνα και… επίτιμος Χανιώτης τονίζει τα εξής: «Ως ελληνική άρση βαρών έχουμε πέσει χαμηλά και πρέπει να βελτιωθούμε. Ερχονται κάποια παιδιά στην άρση βαρών, τόσο στα Χανιά όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με το στόχο να είναι να έχουμε όσο το δυνατόν τη μεγαλύτερη προσέλευση τους. Το ότι θέλουμε ν’ αποκτήσουμε έδρα στο Εθνικό στάδιο είναι βασικό γιατί από εκεί περνάνε πολλά παιδιά. Η άρση βαρών βοηθά θετικά στη σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού, δίνοντάς του μία βάση ώστε να μπορέσει και σε άλλα αθλήματα που κάνει, να βελτιώσει την απόδοση του. Φέτος θα κάνουμε μία καινοτομία, διοργανώνοντας το 1ο διεθνές grand prix street weight lifting στην Ελλάδα όπου θα διεξαχθεί σε έναν εξωτερικό χώρο το καλοκαίρι, ήδη τέσσερις χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως η Ισπανία, όπου έχω πολύ καλές σχέσεις, η Ιταλία, η Νορβηγία και το Βέλγιο. Θέλουμε να είναι ένα ωραίο event που θα διεξαχθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα είναι μεταξύ άλλων και ενδιαφέρον τουριστικά».

Ο Γιάννης Γέροντας

ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

Αισιοδοξία για το μέλλον της χανιώτικης άρσης βαρών δημιουργείται από τον Αντώνη Κλωθάκη, που έχει αναδειχθεί τρεις φορές πρωταθλητής Ελλάδας στις κατηγορίες παίδων, εφήβων και νέων ανδρών. Οι στόχοι όμως μεγαλώνουν και αυτοί είναι να μπορέσει να διακριθεί σ’ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ο Αντώνης Κλωθάκης.

«Ασχολούμαι με την άρση βαρών τα τελευταία 5 χρόνια, κάνοντας πολλή προπόνηση», σημειώνει, επισημαίνοντας πως «το βλέπω διαφορετικά και όχι σαν χόμπι… Εχω παίξει σε κάποιους αγώνες που έχω πάρει εμπειρίες όπου θεωρώ ότι με έχουν βοηθήσει. Ξεκίνησα λόγω του πατέρα μου, που ήταν παλιός πρωταθλητής στην άρση βαρών και αυτός που μ’ έφερνε κι έτσι σιγά-σιγά άρχισε να μου αρέσει. Είναι ένα άθλημα που χρειάζεται εμπειρία, κάτι που κερδίζεται μέσα από τους αγώνες και θέλει πάρα πολλή προπόνηση. Αυτή τη στιγμή σηκώνω 127 κιλά στο αρασέ και 155 στο ζετέ. Μέχρι στιγμής έχω λάβει μέρος σε σημαντικές διοργανώσεις όπως το παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό πέρσι και πρόπερσι και φέτος πάμε για να καταλάβουμε μία καλή θέση. Είμαι 18 χρόνων, να πω την αλήθεια έχω ακούσει πολλά πράγματα για την άρση βαρών στην χώρα μας, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα την γενιά που πρωταγωνιστούσε».

Μιχ. Τζαμπαζάκης, Ρεν. Τζάφα, Αντ. Κλωθάκης και Γ. Ταμπακάκης.

Ο προπονητής του, Γιώργος Ταμπακάκης τονίζει πως «τα τελευταία χρόνια βγαίνουν ανελλιπώς αθλητές του Κύδωνα στις πρώτες θέσεις στις ελληνικές διοργανώσεις. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σ’ ένα πολύ καλό επίπεδο γιατί φτιάχνουμε μία καινούρια ομάδα, έχοντας παίδες και εφήβους οι οποίοι βγαίνουν πρώτοι. Ο αθλητής που ξεχωρίζει, είναι ο Κώστας Κλωθάκης, έχοντας βγει τρεις χρονιές πρωταθλητής παίδων, εφήβων και νέων ανδρών και φέτος στοχεύουμε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ως σύλλογος θα θέλαμε να βγούμε στην πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και να έχουμε παιδιά που θα λάβουν μέρος στο παγκόσμιο όπως ο Αντώνης Κλωθάκης και ο Αντώνης Τζαμπαζάκης που ήρθε πέρσι 7ος στο ευρωπαϊκό».

Επίσης, στην προπόνηση του Κύδωνα συναντήσαμε δύο ακόμα αθλητές, τον Ρενάτο Τζάφα και την Χριστίνα Τερζή, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από την ασχολία τους με το άθλημα της άρσης βαρών.

Κλωθάκης και Τζάφα.

Ο Τζάφα τονίζει πως, «είμαι καινούργιος αθλητής, καθώς ασχολούμαι περίπου 1,5 χρόνο με την άρση βαρών. Εχω πάρει μέρος σε τρεις αγώνες όπου έζησα πολύ ωραίες εμπειρίες, βγήκα 2ος σ’ ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων. Ο στόχος μου είναι να παίξω σε κάποιον αγώνα στο εξωτερικό, αυτό βέβαια θέλει πολύ σκληρή δουλειά και να έχεις υπομονή σε αυτό που κάνεις, όπως φυσικά να μην τα παρατάς ποτέ. Πιστεύω ότι με αυτά μπορώ να πετύχω το στόχο μου. Θα ήθελα να λάβω μέρος σε κάποιο πανευρωπαϊκό ή και σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, μία διεθνή συμμετοχή, όπως και να καταλάβω μια καλή θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων. Γνωρίζω ότι ο σύλλογος που βρίσκομαι, έχει μια μεγάλη ιστορία γιατί ήταν πρωτοπόρος σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα και τώρα είναι πολύ δυνατός όπως βλέπω από τη συμμετοχή μας στα πανελλήνια».

Ενώ η Τερζή με τη σειρά της: «Μια γυναίκα μπορεί να φτιάξει ένα ωραίο σώμα και ειδικότερα ένα υγιές σώμα μέσα από την άρση βαρών χωρίς αυτές τις προκαταλήψεις που υπήρχαν παλιά. Για μένα αυτό το άθλημα είναι ένα μικρόβιο, ένας τρόπος ζωής πλέον. Συνεχίζω και έχω στόχους, τα τελευταία 7-8 χρόνια που κάνω πρωταθλητισμό προσπαθώ για το καλύτερο, για το δικό μου καλύτερο και εάν καταφέρω και βγω στο εξωτερικό θα είναι μια πολύ ωραία επιτυχία για μένα. Οι καλύτερές μου προσπάθειες είναι στα 90 κιλά στο αρασέ και στα 105 στο ζετέ. Χρειάζομαι σίγουρα 2 ώρες προπόνηση την ημέρα».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ…

Οπως σημειώσαμε, τα προβλήματα για τον Κύδωνα είναι κατά βάση το οικονομικό, έχοντας δώσει βοήθειες το ΣΥΝΚΑ και ο κ. Αλεξάκης, αλλά και ο Νίκος Καλογερής από την αντιπεριφέρεια Χανίων.

«Οσον αφορά τις βοήθειες που έχουμε θα έλεγα ότι δεν είμαι μόνος, γιατί έχουμε μαζί μας τον Μιχάλη Τζαμπαζάκη και τον Γιάννη Γέροντα αλλά και παλιούς αθλητές όπως ο Νίκος Κλωθάκης, ο Γιάννης Νταγκουνάκης και διάφοροι άλλοι που βοηθούν ο καθένας με τον τρόπο του», επισημαίνει ο Γιώργος Ταμπακάκης. «Αντιμετωπίζουμε όμως πολλά οικονομικά προβλήματα γιατί δεν υπάρχει επιχορήγηση από την ΓΓΑ, είναι κομμένες οι περισσότερες, οπότε τα παιδιά πληρώνουν αναγκαστικά τα εισιτήρια και τις διαμονές τους. Οτιδήποτε το πληρώνουμε από την τσέπη μας… Το τμήμα υπάρχει λόγω του ότι υπάρχει το ΣΥΝΚΑ, το οποίο μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Δημήτρη Αλεξάκη ο οποίος μας ενίσχυσε και μπορέσαμε έτσι και κρατήσαμε το τμήμα ανοιχτό», καταλήγει.

Για το θέμα αυτό (οικονομικό) τοποθέτηση υπάρχει και από τον παλιό πρωταθλητή της άρσης βαρών και πατέρα του Αντ. Κλωθάκη, Νίκο Κλωθάκη. «Παλιά ήταν πιο εύκολο το ν’ ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με την άρση βαρών… Η Εθνική ομάδα έχει βγάλει πρωταθλητές από τα Χανιά (8-9 άτομα) και τώρα ξεκινάνε πάλι τα νέα παιδιά, όπως ο Κλωθάκης και άλλοι που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Υπάρχει μια βαριά ιστορία στην άρση βαρών στα Χανιά. Ο γιος μου μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος από μένα και να πάρει μετάλλια ακόμα και ευρωπαϊκά, αυτό δεν το συζητώ καθόλου γιατί βαδίζει σ’ έναν καλό δρόμο, έχοντας δίπλα του ανθρώπους όπως ο Γιάννης Γέροντας και ο Γιώργος Ταμπακάκης που ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Εμείς πηγαίναμε στα τυφλά… Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν δεν υπήρχε ο κ. Καλογερής και ο κ. Αλεξάκης αυτό το τμήμα δεν θα υπήρχε, θα είχε κλείσει εδώ και ένα χρόνο βάσει του νέου αθλητικού νόμου», καταλήγει ο Ν. Κλωθάκης.

Ο Γιάννης Γέροντας από την πλευρά του θίγει το οικονομικό, ζητώντας την οικονομική στήριξη των τοπικών φορέων ενώ επισημαίνει κάποια σημεία από τη μεγάλη ιστορία που κουβαλά η άρση βαρών στα Χανιά και ειδικότερα το σωματείο του Κύδωνα… «Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε κάποια οικονομική στήριξη από τους φορείς και να λάβουν υπόψη ότι τα Χανιά είναι μία από τις κύριες πόλεις πάνω στην άρση βαρών… Σέρρες, Χανιά και Γιάννενα ήταν και είναι αυτές διαχρονικά που στηρίζουν την ελληνική άρση βαρών. Παλαιότερα γινόταν το τουρνουά των Βενιζελείων όπου δεν μπορούσες να περάσεις έξω από το Εθνικό στάδιο από τον κόσμο… Σκέφτομαι λοιπόν την ιστορία αλλά και το μέλλον που θα είναι πολύ καλό γι’ αυτόν τον τόπο. Ας βοηθήσουν και κάποιοι τοπικοί φορείς ως χορηγία με το ελάχιστο που μπορούν, για μας θα είναι μεγάλη δουλειά για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ελληνική άρση βαρών και παράλληλα την κρητική άρση βαρών. Ο Κύδωνας είχε έχει βγάλει μία από τις καλύτερες ομάδες που έχουν περάσει σε όλη την ιστορία της άρσης βαρών με πλειάδα πρωταθλητών, το δε σωματείο είχε αναδειχθεί δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδος. Τα Χανιά ήταν πάντα στις κορυφαίες θέσεις σε αυτό το άθλημα. Ασχέτως της κατάστασης της ελληνικής άρσης βαρών, στα Χανιά αυτό το άθλημα ήταν πάντα στις κορυφαίες θέσεις. Τώρα ναι μεν έχουμε πέσει επίπεδο διεθνώς, εντούτοις ο Κύδωνας και τα Χανιά γενικά πρωταγωνιστούν πάντα στην ελληνική άρση βαρών».

Ο Μιχάλης Τζαμπαζάκης.

Πάνω στο πολύ ευαίσθητο κομμάτι της ιστορίας του Κύδωνα στην άρση βαρών, ο ομοσπονδιακός τεχνικός σε επίπεδο Κρήτης και παλιός πρωταθλητής, Μιχάλης Τζαμπαζάκης τονίζει τα εξής πολύ σημαντικά:

«Το παρελθόν δεν έχει αναγραφεί πλήρως για την ομάδα του Κύδωνα και τους Χανιώτες αρσιβαρίστες. Βάσει μίας εκδήλωσης που έγινε για τον Μιχάλη Βαγιωνή, διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα. μεγάλο αρχείο σε προσωπικό επίπεδο γιατί ο καθένας έχει στο σπίτι του κάποιες φωτογραφίες ή κάποια αποτελέσματα, οπότε με κάποιο τρόπο θα πρέπει όλα αυτά να συγκεντρωθούν. Το ίδιο ισχύει και για την Αθήνα γιατί υπάρχουν και εκεί προπονητές που είχαν αθλητές από τα Χανιά ή το αντίθετο. Γενικά είχαν όλοι σχέσεις μεταξύ τους γιατί είναι ένα μικρό άθλημα και γνωρίζονται. Σύμφωνα με την εκδήλωση που κάναμε, λοιπόν, ότι είναι πολλά που έχουν καταγραφεί και έχουν μείνει πίσω και από αθλητές που δεν είναι εν ζωή ή που είναι εν ζωή και θα έπρεπε να δώσουν ό,τι έχουν. Ισως και η ομοσπονδία θα έπρεπε να ενδιαφερθεί γι’ αυτό», καταλήγει ο Μιχ. Τζαμπαζάκης.

Ρεπορτάζ / Φωτογράφιση: Μάκης Καρτσωνάκης

 

Rabona ad