Σδράκας: Μια ομάδα υπάρχει αν αξιοποιεί τις υποδομές της!

5 Ιανουαρίου 2016, 18:05

Με αφορμή ρεπορτάζ της ιστοσελίδας kritikobasket.gr για το, αν και κατά πόσον, αξιοποιούνται τα μπασκετικά ταλέντα στην Κρήτη, έδωσε τις δικές του απαντήσεις και έκανε τις δικές του αναφορές ο τεχνικός του Κύδωνα Χανίων, Κώστας Σδράκας.

Αναλυτικά:

Είδαμε στην αρχή της σαιζόν , νεαρούς αθλητες να παίρνουν αρκετες συμμετοχές, ωστόσο στην συνέχεια να περιορίζεται αυτή η πρωτοβουλία .Που χρειάζεται βελτίωση ;

Στο ενάμιση χρόνο, που βρίσκομαι στην Κρήτη και στα Χανιά, θεωρούμε, οτι έχουμε επιτύχει στο κομμάτι αυτό, καθώς έχουν ενσωματωθεί στην πρώτη ομάδα 5-6 νεαροί σε ηλικία αθλητές, στα οποία πιστεύουμε και θεωρούμε με την κατάλληλη δουλειά θα αξιοποιηθούν και η θα βοηθήσουν σημαντικά την ομάδα στα επόμενα χρόνια, σαν βασικός κορμός, με αποτέλεσμα να “παρασύρουν”, τα μικρότερα σε ηλικία παίκτες να έρθουν κι αυτά σιγά σιγά , στην ομάδα.
Αργότερα είτε να αναζητήσουν την τύχη τους, σε ανώτερο η οποιαδήποτε άλλο αγωνιστικό επίπεδο.
Εμείς θα συνεχίσουμε την φιλοσοφία που έχουμε και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε (εφ όσον συνεχίζει να δουλεύει σκληρά ο νεαρός αθλητής), να δίνουμε ακόμα πιο πολλες ευκαιρίες.

Σε κάποια κρίσιμα σημεία ενός αγώνα θα μπορούσατε να εμπιστευτείτε, νεαρούς αθλητές :

Οταν εμπιστευόμαστε απο πέρυσι μικρούς σε ηλικία αθλητες στην ομάδα μας, ειναι απόλυτα φυσιολογικό, να τους χρησιμοποιούμε σε κρίσιμα σημεία.Ο νεαρός (17χρονος), Βλαχάκης, αποτελεί, βασικό κομμάτι της ομάδας, μέσα απο την δουλειά την οποία κάνει και εμείς τον εμπιστευόμαστε, άρα σημαίνει οτι θα χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του αγώνα , είτε κρισίμου είτε όχι.
Αυτό ισχύει για ολους τους μικρούς της ομάδας.

Πολλοί λένε οτι τα παιδια πρεπει να φύγουν εκτός Κρήτης, ώστε να αξιοποιηθούν και να εξελιχθούν κατάλληλα, γιατί θα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, απο τα (στενά) όρια του νησιού.

Επειδή δεν είμαι Κρητικός και γνωρίζω καλά τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ίδιο συμβαίνει παντού. Δεν ειναι τοπικό φαινόμενο.
Η Κρήτη εχει όλα τα στοιχεία να εξελιχθεί ένας νέος αθλητής.
Γήπεδα, τεχνογνωσία, παράγοντες, καλούς προπονητές,δεν χρειάζεται να το ψάξεις πάρα έξω.
Δείτε άλλωστε και στις υπόλοιπες ομάδες. Πόσοι χρησιμοποιούν μικρούς ;
Κάθε ομάδα που σέβεται την ιστορία της και το μπάσκετ, πρεπει να αξιοποιήσει τις υποδομές τους.Και για οικονομικούς λόγους.

Ολοκληρώνοντας, πείτε μας για τον ρόλο των γονιών σε αυτο το κομμάτι, και κλείστε με τον δικό σας επίλογο.

Οι γονείς πολλές φορές πέφτουν στην παγίδα των μάνατζερ, που για δικούς τους σκοπούς μεγαλώνουν τις προσδοκίες , με αποτέλεσμα πολλάκις ο ταλαντούχος αθλητής να μην μπορεί να αντεπεξέλθει και να “χάνεται”, κυριευμένος τόσο απο την δικιά του απογοήτευση, όσο και των γονέων του.
Αν μια ομάδα θέλει να υπάρχει, πρεπει να αξιοποιεί τις υποδομές της
.
Είδατε τι έγινε πέρυσι με τον ΟΦΗ, με αποτέλεσμα να δηλώσει αδυναμία στην Α2.
Οι ομάδες πρεπει να έχουν την γνώση και την εμπειρία να πιστέψουν στην ανάδειξη των νεαρών αθλητών.
Πρεπει οι προπονητές να πιστέψουν στα παιδιά και τα παιδια στον προπονητή τους.
Αλωστε και λειτουργικά, μια ομάδα δεν μπορεί να μην στηριχθεί σε ντόπιο στοιχείο, καθώς τα έξοδα ειναι μεγάλα και με αυτόν τον τρόπο τα μειώνεις, ενώ δημιουργείς πρότυπα για τα παιδια που έρχονται.
Χρειάζεται όμως, δουλειά, προσπάθεια , υπομονή και χρόνο.

Rabona ad