athivoli730x90

Υρτακίνα

«Ανάθεμα σε φασισμέ, ότι μορφή και να 'χεις»

Σαν σήμερα πριν από 79 χρόνια ακριβώς ξεκίνησε η αεραπόβαση των Γερμανών με την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Ερμής" εναντίον της Κρήτης, που διήρκεσε μέχρι την 1η Ιουνίου. Η Υρτακίνα τιμά την επέτειο με εκτενή αναφορά.

kritiko ergastiri 30 03 20 1

Η σχετική (και περιεκτικότατη) ανάρτηση της Υρτακίνας στη Facebook σελίδα της:

«Σαν σήμερα ξεκίνησε η μάχη της Κρήτης.

Ο λυσσαλέος αγώνας των κατοίκων για την ελευθερία και την υπεράσπιση του νησιού τους, το μέτωπο αντίστασης κατά των ναζί κατακτητών, θα οδηγήσει τους κατακτητές στην "τακτική των αντιποίνων" που θα φέρει ολόκληρα χωριά στο εκτελεστικό απόσπασμα και θα οδηγήσει στον απόλυτο εκ βαρβαρισμό του πολέμου.

H διαταγή του στρατηγού Μύλλερ συνοψίζει ολοκάθαρα τα αποτρόπαια σχέδια των κατακτητών «Να εξοντωθεί ότι αναπνέει». Έτσι, εκατοντάδες χωριά θα γίνουν ολοκαύτωμα από την εκδικητική μανία των κατακτητών. Χιλιάδες Κρήτες εκτελέστηκαν ομαδικά ή μεμονωμένα εντός των οικιών ή των κτημάτων τους ή και καθ’ οδόν χωρίς άλλη κατηγορία παρά μόνον γιατί ήθελαν να ‘ναι ελεύθεροι και είχαν αντισταθεί στον κατακτητή.

Το Ολοκαύτωμα της Καντάνου.

Πρώτο θύμα στο μαρτυρολόγιο του αγώνα, ενάντια στη ναζιστική θηριωδία η κωμόπολης του Σελίνου, Κάντανος. Το μένος και η εκδίκηση για αίμα αθώων πολιτών δεν άργησε να ξεσπάσει. Στις 3 Ιουνίου του 1941, οι Ναζί πυρπολούν όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια, από ειδική ομάδα καταστροφών που είχε έρθει από το Ηράκλειο.

Το χωριό ισοπεδώθηκε και οι Γερμανοί, θέλοντας να μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη των επόμενων γενεών το ανδραγάθημά τους, άφησαν τρεις επιγραφές στα ελληνικά και στα γερμανικά για την καταστροφή της Καντάνου. Οι δύο πρώτες επιγραφές τοποθετήθηκαν στις εισόδους της Καντάνου από Χανιά και Παλαιόχωρα. Η τρίτη ήταν χαραγμένη σε μάρμαρο και οι Ναζί την έφεραν στην Κάντανο το 1943 για το μνημείο που θα κατασκεύαζαν.

Η πρώτη έγραφε τα εξής: "Δια την κτηνώδη δολοφονίαν Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του μηχανικού από άνδρας, γυναίκας και παιδιά και παπάδες μαζί και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του μεγάλου Ράιχ κατεστράφη την 3-6-1941 η Κάνδανος εκ θεμελίων, δια να μην επανοικοδομηθεί πλέον ποτέ".

Στη δεύτερη οι Ναζί έγραψαν ότι "ως αντίποινων των από οπλισμένων ανδρών και γυναικών εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων Γερμανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος". Η τελευταία ανέφερε: "Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτικών".

Το Ολοκαύτωμα των χωριών των Χανίων.

Στην Μαλάθυρο Κισσάμου.
Στον Αλικιανό Χανίων και γύρω από τα χωριά Ρούματα, Πρασές, Σχοινές, Καρές, Βατόλακος, Φουρνές, Κουφό, Κοντομαρί, την 1η Αυγούστου του 1941 εκτέλεσαν με στυγνή βαρβαρότητα.
118 άνδρες επί τόπου, στις όχθες του ποταμού Κερίτη.
Στο χωριό Μεσκλά.
Τα περισσότερα χωριά στην Κρήτη χάθηκαν, οι άντρες εξοντώθηκαν γιατί φιλοξενούσαν Άγγλους.

Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου.

Οι εκτελέσεις, που πραγματοποιήθηκαν από μονάδες της Βερμάχτ στις 14-16 Σεπτεμβρίου του 1943 είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους καταγεγραμμένα 461 άτομα, ενώ υποστηρίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 500. Τα χωριά λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν οι σοδειές, επίσης πολλά κάηκαν. Οι εκτελέσεις διατάχτηκαν από τον στρατηγό Φρίντριχ-Βίλχελμ Μύλλερ, που έμεινε γνωστός και ως ο σφαγέας της Κρήτης, σαν αντίποινα για δράσεις της Κρητικής αντίστασης. Το ολοκαύτωμα της Βιάννου θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας μετά αυτό των Καλαβρύτων.

Το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων.

Τα Ανώγεια ένας ακόμη μαρτυρικός τόπος στα σύνορα του νομού Ηρακλείου και Ρεθύμνης θα βιώσει την απόλυτη κτηνωδία του ναζισμού. Την 13/8/44 ύστερα από συνεχόμενες επιθέσεις φόνους και αρπαγές, κατά την προσφιλή του τακτική, οι Γερμανοί αφού κύκλωσαν το χωριό και ανάγκασαν 1500 γυναικόπαιδα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προέβησαν σε γενική λεηλασία (πλουσιότατο χωριό σε κτηνοτροφικά και εριουργικά προϊόντα). Μετά την διάλυση και την πυρπόληση των κατοικιών ακολούθησε η ανατίναξη με δυναμίτιδα. Το μέγεθος της καταστροφής μπορεί να το κατανοήσει κανείς αν λάβει υπ' όψιν ότι αυτή η διαδικασία διήρκεσε από 13 Αυγούστου μέχρι 5 Σεπτεμβρίου.

Και τότε και τώρα και πάντα.
Ανάθεμα σε φασισμέ, ότι μορφή και να 'χεις.»

karta antonis garden