Παπαβασιλάκης: Οι ομάδες με επιρροή πρέπει να παίρνουν θέση στα κοινωνικά προβλήματα

ΟΦΗ | 17 Ιουνίου 2021, 11:38

Με αφορμή την πρόσφατη στήριξη στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ο Λεωνίδας Παπαβασιλάκης μίλησε για το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης του ΟΦΗ.

Ο εμπορικός διευθυντής της ηρακλειώτικης ομάδας παραχώρησε συνέντευξη στο Sport24.

Αναλυτικά όσα είπε είναι τα εξής: «Αρχικά να πω ότι αυτό (σ.σ. η στήριξη στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα) δεν είναι μία παρένθεση ή μία έκπληξη. Όποιος παρακολουθεί το πρόγραμμα της κοινωνικής ευθύνης της ομάδας, τουλάχιστον απ’ τον καιρό που εμείς έχουμε την ευθύνη της διοίκησης και της λειτουργίας της, είναι σε απόλυτη συνάφεια με το πρόγραμμά μας. Άλλες ενέργειες πιθανώς να μην πήραν τις ίδιες διαστάσεις με αυτήν.

Έχουμε φιλοξενήσει προσφυγόπουλα απ’ τις δομές του Δήμου Ηρακλείου, παιδιά δηλαδή που δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα να πάνε έξω απ’ τη Δομή και κυρίως να δουν ποδόσφαιρο. Έχουμε ολοκληρωμένες ενέργειες που αφορούν την ασφάλεια των δρόμων, στο AIDS, τον καρκίνο του μαστού. Μάλιστα πέρσι βραβευτήκαμε γι’ αυτό στα Marketing Awards με το βραβείο του Club of the year.

Αυτό ήταν λοιπόν ένας κρίκος σε αυτή την αλυσίδα. Προφανώς δημιούργησε αίσθηση γιατί μία ποδοσφαιρική ομάδα και δη στην περιφέρεια πιθανόν να μην είχε την τόλμη να κάνει μία τέτοια ενέργεια. Παρόλ’ αυτά οι άνθρωποι που τρέχουν την ομάδα, η ιδιοκτησία αρχικά, ο κ. Μπούσης, που διέπεται από μία διαφορετική κουλτούρα, δεν έχει ατζέντα, δεν έχει εξαρτήσεις, αντίστοιχα οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ομάδα ασχολούνται πρωτίστως με το ποδόσφαιρο.

Και επειδή θεωρούμε ότι οι ομάδες, το κάθε κλαμπ που έχει μεγάλο βαθμό διείσδυσης και επιρροής στην κοινωνία, όπως και συγκεκριμένες προσωπικότητες, έχουν την υποχρέωση να παίρνουν θέση απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και ένα απ’ αυτά είναι οι διακρίσεις. Οι διακρίσεις που έχουν να κάνουν με το χρώμα, με τη φυλή, την άποψη, με τη θέση με την επιλογή. Κατ’ αυτή την έννοια ήταν απόλυτα συνεπές με την κουλτούρα και τη συμπεριφορά μας.

Δεν λέω ότι κάναμε μία επανάσταση, αλλά όταν το 1955 η Ρόζα Παρκς, μία Αφροαμερικανίδα σε ένα λεωφορείο αρνήθηκε να σηκωθεί για να καθίσει ένας λευκός, γιατί οι φυλετικές διακρίσεις τότε στις ΗΠΑ ήταν στο απόγειό τους, αυτή ακριβώς τη στιγμή δημιουργήθηκε ένα κίνημα, ένα ρεύμα που ξεκίνησε την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων. Δεν λέω ότι υπάρχει αναλογία, αλλά το γεγονός ότι κάποιος τολμάει. Αρχικά δεν το κάνουμε για τις εντυπώσεις, δεν κάνουμε πολιτική για γίνουμε αρεστοί. Έχουμε μία συνέπεια στην ευθύνη που έχουμε στη λειτουργία ενός κλαμπ απέναντι στα μεγάλα θέματα. Αυτή είναι η δική μας κουλτούρα και έτσι την εκφράσαμε με αφορμή αυτό».

Για τις αντιδράσεις και τις παρόμοιες κινήσεις που θα ακολουθήσουν από τον ΟΦΗ: «Θα δείτε ότι αυτό θα έχει συνέχεια όλη την υπόλοιπη χρονιά, όπως και την επόμενη, σε θέματα επίσης σημαντικά που έχουν να κάνουν με τον εκφοβισμό, το bullying και μία σειρά άλλων ζητημάτων, που είναι επίσης ταμπού να τα συζητάμε. Κανονικά τον 21ο αιώνα δεν πρέπει να συζητάμε θέματα τέτοια διακρίσεων.

Δεν φοβηθήκαμε χωρίς να ακούγεται αλαζονικό, δεν μετράμε την απόδοση, γιατί οι ενέργειες μας δεν έχουν να κάνουν με την δημοφιλία. Δεν είμαστε πολιτικοί ή δήμαρχοι, ώστε ο κόσμος να μας ψηφίσει επειδή ακούν αυτά που θέλουν. Έχουμε μία συγκεκριμένη θέση και αυτή εκφράζουμε με όλη μας την συμπεριφορά ως οργανισμός. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η ομάδα τα τελευταία δυόμιση χρόνια, που λειτουργεί με διαφορετικό διοικητικό μείγμα, έχει να κάνει με έναν ιδιοκτήτη, που δεν έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά ιδιοκτήτη ομάδας που μας έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για την Ελλάδα.

Είναι ένα κέρδος με την έννοια ότι κάναμε γνωστό το όνομα της ομάδας σε χώρους, σε προσωπικότητες και σε κοινότητες που δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο. Είδα π.χ. τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση να παίρνει θέση για όλο αυτό, πολιτιστικοί οργανισμοί, προσωπικότητες, δημοσιογράφοι έγραψαν άρθρα και τοποθετήθηκαν. Σίγουρα πάντα στα social media υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις οι οποίες έχουν τον χώρο τους. Όμως σε όλο αυτό το ρεύμα που δημιουργήθηκε νομίζω ότι ακόμα και αυτοί που είχαν πιθανά από έκπληξη διαφορετική άποψη ή οπτική, ανέκρουσαν ή σε ένα βαθμό η πρώτη έκπληξη αμβλύνθηκε στην πορεία».

Για την αποδοχή που είχε η κίνηση αυτή στην Κρήτη: «Εγώ θεωρώ ότι αν μπορούσες να απομονώσεις έναν προς έναν φίλαθλο και του μιλούσες με συγκεκριμένα επιχειρήματα για οποιαδήποτε ενέργεια θα είχε διαφορετική άποψη από ό,τι πίσω από το πληκτρολόγιο που ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει κάτω από καθεστώς ανωνυμίας. Θεωρώ ότι τουλάχιστον όσον αφορά στην Κρήτη, που εδώ είναι η βάση μας, είχαμε συντριπτική αποδοχή καθολικά σε ό,τι αφορά τα μέσα, φιλάθλους.

Πάντα υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων στους οποίους ελέγχεται πάντα η αξιοπιστία τους σε ό,τι αφορά την προσέγγισή τους και το κατά πόσο είναι ειλικρινείς σε αυτό που γράφουν. Ακόμη και έτσι να είναι, και άλλη άποψη να έχουν είναι θεμιτό. Όλοι χωράνε σε έναν οργανισμό. Δεν κάναμε εξάλλου καμία επανάσταση, ουσιαστικά δηλώσαμε ότι είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή βίας, καταπίεσης και διάκρισης που αφορά κοινότητες που είναι στο περιθώριο και δεν θα έπρεπε να είναι, δεν θα έπρεπε καν να κάνουμε αυτή την κουβέντα στον 21ο αιώνα».

Για τις άλλες ομάδες: «Ευχής έργον είναι (σ.σ. να κάνουν κι άλλες ομάδες κάτι παρόμοιο), εμείς δεν θεωρούμε ότι σηκώνουμε κανένα λάβαρο καμίας επανάστασης. Εμείς υπηρετούμε με συνέπεια τη δική μας φιλοσοφία και κουλτούρα. Εγώ μιλάω και με άλλους συναδέλφους από άλλες ομάδες και σε προσωπικό επίπεδο είχαμε καθολική αποδοχή. Αντίστοιχα και από επαγγελματίες του χώρου. Τώρα για να μπορέσει κάποια ομάδα με πολύ μεγαλύτερο εκτόπισμα και φίλαθλη βάση από τον ΟΦΗ να πάρει τέτοια απόφαση είναι απόλυτα διοικητική, γι’ αυτό σας είπα ότι για εμάς είναι ευλογία και ευτύχημα που ο ιδιοκτήτης της ομάδας διέπεται από τα ίδια χαρακτηριστικά. Είναι δηλαδή ένας άνθρωπος ανοιχτός στην κοινωνία, ανοιχτός στην άλλη άποψη, φιλελεύθερος, έχει ανοιχτούς ορίζοντες. Πιθανά να μην μπορούσαμε να το κάνουμε σε μία τυπική διοίκηση ομάδας που θα είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά.

Μακάρι, να γινόταν και όχι μόνο αυτό. Μιλάω για μία σειρά από ενέργειες που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι ομάδες έχουν χρέος να τοποθετούνται για τα μεγάλα κοινωνικά θέματα, γιατί έχουν μεγάλη δυνατότητα επιρροής στον κόσμο τους. Δεν εννοώ να κάνουν πολιτική με την κλασική έννοια του όρου, αλλά οφείλουν να παίρνουν θέση στα μεγάλα κοινωνικά θέματα. Γιατί όλοι στον ίδιο κόσμο ζούμε, όλοι επηρεαζόμαστε από τα ίδια μηνύματα, όλοι ζούμε αυτό που συμβαίνει, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι ασχολούμαστε μόνο με το ποδόσφαιρο. Είναι αστείο».

Για τον κόσμο του ΟΦΗ που έλειψε την περασμένη σεζόν: «Για τον ΟΦΗ, ο κόσμος έλειψε πολύ γιατί είναι πραγματικά η ομάδα που, τουλάχιστον τα τελευταία 2-3 χρόνια που είμαστε εμείς στη διοίκηση, ο κόσμος της ήταν πάντα εκεί. Συνασπίστηκε γύρω από τα νέα δεδομένα και από την καινούρια διοικητική ομάδα. Έλειψε πολύ και στους ποδοσφαιριστές. Ελπίζουμε ότι θα είναι μαζί μας στο γήπεδο ξανά και θα δώσουν την ώθηση και τη δύναμη που πρέπει για να πετύχει η ομάδα τους στόχους της.

Έχουν γίνει πολλές δράσεις στο παρελθόν που δεν πήραν αυτή τη διάσταση. Και πιθανώς το γεγονός ότι ο ΟΦΗ είναι μια ομάδα που εδράζει στην περιφέρεια, τα φώτα είναι στο κέντρο, οπότε αναλογικά στα μίντια καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο. Αλλά αυτό έχει να κάνει με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης το οποίο είναι σχεδιασμένο και έχει μία συνέπεια, άρα και συνέχεια. Επομένως προφανώς θα δούμε κι άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν πάντα με μία ειλικρίνεια απέναντι και στον κόσμο και στην κοινωνία».

 

 

 

Estrella
Papantonakis Cards
Minetta Car Pack

Rabona ad