Παπαδογιάννης: Παρεμβάσεις στο κολυμβητήριο Χανίων, ανεξαρτήτως κόστους

Σπορ 9 Οκτ 2020, 18:20

Εξαιρετικά σημαντικές δηλώσεις παραχώρησε ο Αρης Παπαδογιάννης με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Λευτ. Αυγενάκη με θέμα τα απαραίτητα έργα στις υποδομές του ΕΑΚ Χανίων και ειδικότερα στο κολυμβητήριο.

Ο κ. Παπαδογιάννης επιβεβαιώνει ότι δρομολογείται η σύνταξη μελετών για το κολυμβητήριο που θα αφορούν συνολικά την αναβάθμιση του, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των έργων. «Αυτό που μου είπε ο κ. Αυγενάκης είναι ότι θέλει να γίνει ένα πρότυπο κολυμβητήριο στα Χανιά, να μην υπολογίσουμε το κόστος, δηλαδή φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του χωρίς να υπολογίζεται το κόστος, πόσο δηλαδή θα κοστίσει αυτό το πράγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά στον αέρα του zarparadio, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η παρέμβαση πρέπει να είναι μεγάλη και γενναία».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδογιάννη, σε πρώτη φάση, θ’ ακολουθήσει συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΚ όπου και θα εγκριθεί το μνημόνιο συνεργασίας το οποίο αποφασίστηκε με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπογραφές από το υπουργείο. Στο μεσοδιάστημα τα στελέχη του ΟΑΚ θα επισκεφθούν το κολυμβητήριο για να καταγράψουν με μηχανικούς τα προβλήματα της εγκατάστασης.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του:

«Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μελέτη η οποία αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις στα Χανιά. Είναι δεδομένο το ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού. Η αίσθηση μου είναι πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρέπει να το έχει πάρει πάνω του, καθώς αυτό το συμπέρασμα έβγαλα μέσα από τη συζήτηση που έγινε με τον κ. Αυγενάκη. Φαίνεται έντονο το ενδιαφέρον του πρωθυπουργό για τα Χανιά, δίνει μία μεγάλη προτεραιότητα στο κολυμβητήριο, ας μη γελιόμαστε, αυτό είναι δεδομένο. Πρέπει να πούμε όμως ότι και ο κ. Αυγενάκης δείχνει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ώστε η συνεργασία με τον ΟΑΚ να είναι τέτοια, που θα φέρει πολύ σύντομα αποτελέσματα σε όλες τις αθλητικές υποδομές στα Χανιά, ιδιαίτερα όμως για το κολυμβητήριο που βρίσκεται σε μία άθλια κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε για τη συντήρηση του, καμία παρέμβαση, με συνέπεια να αντικρίζουμε και να βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της εγκατάλειψης. Η συζήτηση που κάναμε με τον υφυπουργό ήταν πάρα πολύ ουσιαστική διότι μιλήσαμε συγκεκριμένα για τις μελέτες που πρέπει ν’ αναλάβουμε εμείς σαν ΟΑΚ. Θα προχωρήσουμε πάρα πολύ σύντομα στην πρόσληψη τεχνικών συμβούλων, δηλαδή πέρα από τα δικά μας έμπειρα και ικανά στελέχη, θα έχουμε και την βοήθεια τεχνικών συμβούλων με τους οποίους θα κοιτάξουμε να τρέξουμε τις διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Αυτό που μου είπε ο κ. Αυγενάκης είναι ότι θέλει να γίνει ένα πρότυπο κολυμβητήριο στα Χανιά, να μην υπολογίσουμε το κόστος, δηλαδή φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του χωρίς να υπολογίζεται το κόστος, πόσο δηλαδή θα κοστίσει αυτό το πράγμα. Σαν μηχανικός που είμαι και ο ίδιος, ρίχνοντας μια ματιά σε αυτήν την υποδομή, αντιλαμβάνομαι, όπως και ο κάθε πολίτης, ότι η παρέμβαση πρέπει να είναι μεγάλη και γενναία. Αυτό δε γίνεται με λίγα χρήματα γιατί αυτό που συζητήσαμε είναι το εξής: Κάνοντας μια μικρή παρέμβαση, αυτή κατά πρώτον δεν θα φανεί, δεν θα πιάσει δηλαδή τόπο και μετά από λίγο χρονικό διάστημα θα χρειάζεται επιπλέον. Είναι λοιπόν αποφασισμένοι στο υπουργείο αυτή η παρέμβαση να είναι πολύ εκτεταμένη και ουσιαστική έτσι ώστε να έχουμε ένα άξιο κολυμβητήριο σε μια πόλη όπως τα Χανιά που δημιουργεί φυντάνια αθλητών. Στο ναυταθλητισμό, τα Χανιά πρωτοπορούν. Εχουμε υποχρέωση όλοι οι Χανιώτες να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, είναι υποχρέωση μας να δώσουμε σε όλα αυτά τα παιδιά, σε αυτά τα ταλέντα, την ευκαιρία ν’ αναπτύξουν όσο το δυνατόν το ταλέντο τους και να τιμήσουν όπως κάνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα Χανιά μέσα από τον ναυταθλητισμό».

Για το πώς έγινε η συνάντηση μεταξύ ΟΑΚ και Λευτ. Αυγενάκη: «Υπήρχε συνεννόηση εδώ και αρκετό καιρό, η βούληση από το υπουργείο και από τον ίδιο τον υφυπουργό να προχωρήσει η εκπόνηση των μελετών. Ξέρουμε όλοι ότι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, η δομή του, είναι μοναδική στην Ελλάδα. Είναι ένας οργανισμός, ένας φορέας που ναι μεν ανήκει στην γενική κυβέρνηση, αλλά είναι εταιρεία, ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που έχει την ευελιξία να εκπονεί μελέτες, να επιβλέπει έργα με αυτόν τον τρόπο, τον ευέλικτο. Με δεδομένη την εμπειρία του, καθώς και άλλων έργων που έχει εκτελέσει στο παρελθόν ο οργανισμός, την αξιοπιστία του γενικότερα, οδήγησαν το υπουργείο σε αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνω ότι το ενδιαφέρον του κ. Κεφαλογιάννη και της κας Μπακογιάννη ήταν πολύ έντονο. Ο κ. Κεφαλογιάννης μάλιστα είναι σ’ ένα υπουργείο που εποπτεύει τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, εμείς υποπτευόμαστε από το υπουργείο υποδομών, το οποίο αμέσως συναίνεσε, ανάβοντας το πράσινο φως, γι’ αυτή τη συνεργασία. Από την άλλη, η κα Μπακογιάννη με προσωπικές παρεμβάσεις και αυτό το τονίζω, προσπάθησε να φέρει σε επαφή τον οργανισμό και το υπουργείο έτσι ώστε να προχωρήσει αυτή η συνεργασία προς όφελος φυσικά των αθλητικών υποδομών στα Χανιά και την αναβάθμιση τους».

Για το χρονοδιάγραμμα σε γενικές γραμμές των έργων: «Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν μπορώ ν’ απαντήσω, δεν είναι εύκολο ν’ απαντηθεί. Αυτό που μπορώ να πω και να εξηγήσω, είναι ότι στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο που θα έχουμε, θα εγκριθεί το μνημόνιο συνεργασίας το οποίο συμφωνήσαμε ώστε να αποσταλεί στο υπουργείο και στη συνέχεια να υπάρξουν υπογραφές. Ομως, έχουν ήδη γίνει κινήσεις προς την κατεύθυνση της διερεύνησης των αναγκών, καθώς στελέχη του οργανισμού έχουν ήδη επισκεφτεί το κολυμβητήριο και από εβδομάδα προγραμματίζω και ο ίδιος με μία ομάδα από στελέχη μηχανικών να επισκεφτούμε το κολυμβητήριο και να προχωρήσουμε άμεσα -δεν περιμένουμε δηλαδή τις υπογραφές– τις μελέτες».

Για το τι ακριβώς αφορούν οι μελέτες: «Είναι μελέτες στατικής επάρκειας, μελέτες που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των υποδομών και ειδικότερα του κολυμβητηρίου, μελέτες που έχουν να κάνουν με τις πισίνες οι οποίες βρίσκονται σε μια πολύ άσχημη κατάσταση, μελέτες ηλεκτροφωτισμού, μια σειρά από σημαντικές μελέτες, γι’ αυτό μιλάμε για μια μεγάλη συνολικά παρέμβαση στο κολυμβητήριο, που θ’ αλλάξει τη μορφή του και θα το καταστήσει ως πρότυπο σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης».

Για το αν υπάρχει αυτή τη στιγμή πλάνο να αφαιρεθούν τα σκέπαστρα από το κολυμβητήριο: «Ναι, ήδη αυτά έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο. Αυτό δεν είναι θέμα του ΟΑΚ. Εχουν γίνει όμως ήδη ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχει δέσμευση ότι θα αφαιρεθούν τα στέγαστρα για να τοποθετηθούν καινούργια. Συνεπώς, αυτή η διαδικασία προχωρά ήδη. Από την πλευρά μας εμείς, επαναλαμβάνω, ότι θα τρέξουμε τις μελέτες πάρα πολύ γρήγορα, θα δώσουμε προτεραιότητα, θέλουμε σαν Χανιώτες να βοηθήσουμε, είναι υποχρέωση μας».

karta antonis garden

Rabona ad