Παπαδάκης: Δάσκαλος ο Παράσχος, ομάδα με επιθετική φιλοσοφία ο Πλατανιάς

Πλατανιάς | 1 Ιανουαρίου 2016, 3:44

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Λεωνίδας Παπαδάκης.

Ο Χανιώτης γυμναστής του Πλατανιά σκιαγράφησε για λογαριασμό του Gazzetta.gr το προφίλ του Γιώργου Παράσχου και αποκάλυψε τα μυστικά της πορείας του Πλατανιά και το ειδικό του προπονητικό πρόγραμμα το οποίο άλλωστε είχε αναλύσει πριν από λίγες μέρες (την περασμένη Κυριακή συγκεκριμένα) στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Ν. Χανίων “Ο Παγκρήτιος”.  

Αναλυτικά η συνέντευξη του Λεωνίδα Παπαδάκη:

– Κύριε Παπαδάκη ας ξεκινήσουμε την συζήτησή μας με μία πρόσφατη προπονητική Ημερίδα στην Κρήτη και το θέμα που κληθήκατε να αναπτύξετε εκεί.

Πρόκειται για την προπόνηση ειδικής αντοχής στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Έκανα μία παρουσίαση πάνω σε αυτήν την καινοτόμα και πρωτοποριακή προπόνηση. Είναι μία ολιστική προσέγγιση πάνω στο ποδόσφαιρο και μία προπόνηση που όλοι μπορούν να την κάνουν.

Μιλάμε για προπόνηση σε συνθήκες αγώνα. Ουσιαστικά δουλεύουμε όλα τα στοιχεία του παίκτη. Δουλεύει όλη η ομάδα μαζί και μετά υπάρχουν οι αναλύσεις σε ατομικό επίπεδο με live παρακολούθηση από μόνιτορ και την οποιαδήποτε έξτρα προπόνηση απαιτείται για κάθε παίκτη. Έτσι ακριβώς λειτουργούμε στον Πλατανιά. Αυτήν την προπόνηση κάνουμε.

papadakis sppxx

– Πόσο καιρό εφαρμόζετε αυτήν την προπονητική προσέγγιση και αυτό το πρόγραμμα;

Είναι ένα δικό μου πρόγραμμα, που δουλεύω εδώ και αρκετά χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο και με αυτό το σύστημα για την αντοχή δουλεύουμε από τότε που ήμουν στον ΠΑΣ Γιάννινα. Εκεί το είχα αρχίσει και χρόνο με τον χρόνο το εξελίσσω και το βελτιώνω.

– Τι το ιδιαίτερο υπάρχει στην δουλειά που κάνετε στον Πλατανιά;

Έχουμε το τμήμα παρακολούθησης όπου κάνουμε μετρήσεις και από εκεί βγαίνει το έξτρα πρόγραμμα για κάθε παίκτη. Οι προπονήσεις αναλύονται μέσω ειδικού προγράμματος στο PC κάθε μέρα και από εκεί προκύπτει το τι χρειάζεται ο κάθε ποδοσφαιριστής. Είναι κάτι που δεν δουλεύεται πουθενά στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή. Στο εξωτερικό αυτό το τμήμα αποκαλείται ως ‘Sports Science’.

– Υπάρχει όμως το εξής: πολλές φορές βλέπουμε παίκτες να… πετάνε στην προετοιμασία ή να είναι εξαιρετικοί στις προπονήσεις και στο ματς να μην αποδίδουν το ίδιο…

Είναι αλήθεια αυτό που λέτε. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν δουλεύεται ποτέ μόνο ένα κομμάτι στην άσκηση. Εμείς στις ασκήσεις δουλεύουμε τέσσερα σκέλη: τακτικό, τεχνικό, φυσικής κατάστασης και ψυχολογικό. Είναι τέσσερα σκέλη που ανταποκρίνονται στην πραγματική προσέγγιση ενός αγώνα. Έχει φυσικά βοηθήσει πολύ σε όλο αυτό η φιλοσοφία του κόουτς που μπορεί να βγάζει όπως πρέπει όλες τις ανάγκες στην προπόνηση. Θέλουμε μέσω αυτής της διαδικασίας ο παίκτης να μπορεί να βγάζει τον καλύτερό του εαυτό.

Εδώ υπάρχει όμως και το εξής. Εμείς μπορεί να είμαστε μία ομάδα που είναι μέσα στα 3 – 4 πιο χαμηλά μπάτζετ της κατηγορίας, όμως έχουμε επιθετική φιλοσοφία. Φιλοσοφία του να παίξουμε ποδόσφαιρο. Δεν πάμε να κλέψουμε το αποτέλεσμα. Πάμε για να παίξουμε ποδόσφαιρο. Είναι κλειδί αυτό που σας λέω διότι ο παίκτης που έρχεται σε μία ομάδα της επαρχίας σαν τον Πλατανιά βλέπει έναν σύλλογο που μπορεί να μην έχει το μεγάλο όνομα, όμως δουλεύει σε επαγγελματικό και σωστό ποδοσφαιρικό επίπεδο. Είναι όλα αυτά βασικοί κρίκοι της αλυσίδας και θα προσπαθήσουμε να τους κρατήσουμε έτσι. 

– Θα ήθελα όμως να βάλω και ακόμα μία παράμετρο. Του χαρακτήρα ενός παίκτη που μπορεί να μην… κολλήσει σε μία ομάδα, όπως έγινε για παράδειγμα σε εσάς με τον Ολιμπά, αλλά και το θέμα της νοοτροπίας. Επίσης να ρωτήσω το εάν οι παίκτες ανταποκρίνονται θετικά σε όλο αυτό.

Είναι πολύ μεγάλο αυτό το θέμα της νοοτροπίας και της γενικότερης φιλοσοφίας και ακόμα και μεγάλες ομάδες έχουν σοβαρό πρόβλημα με αυτό. Δεν μπορεί όμως μία ομάδα να αλλάζει ανάλογα με έναν παίκτη. Ο ποδοσφαιριστής προσαρμόζεται στα θέλω και την λογική της ομάδας που πηγαίνει. Για παράδειγμα δεν προσαρμόστηκε η ομάδα στον Ολιμπά. Ο Ολιμπά έπρεπε να προσαρμοστεί στην ομάδα και δεν τα κατάφερε. Προσωπικά έχω δυσκολευτεί πολύ να το περάσω όλο αυτό. Είχα όμως πάντα την απόλυτη στήριξη της ομάδας. Όλοι να λειτουργούν στην λογική του συλλόγου. Ποτέ κανένας από τους ανθρώπους του συλλόγου δεν μου ζήτησε να υπάρξει ειδική διαχείριση για έναν παίκτη επειδή είναι όνομα ή έχει ένα πολύ ακριβό συμβόλαιο.

Ο παίκτης όταν έρχεται εδώ έχει τα στάνταρτς του, τις μετρήσεις που πρέπει να κάνει και το πως οφείλει να λειτουργήσει. Αλλιώς μπορεί να πάει αλλού. Υπάρχουν τόσες ομάδες. Αυτός είναι ο τρόπος και η λογική. Κατά τα άλλα ναι η ανταπόκριση των παικτών είναι υπερβολικά καλή. Πολλές φορές με βοηθούν με τον τρόπο τους για τις προπονήσεις και τις ασκήσεις.

Papadakis

– Κατά την γνώμη σας ποιο είναι το μυστικό του φετινού Πλατανιά, που αν και δεν ξεκίνησε καλά, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις.

Ο Πλατανιάς είναι από τον τελευταίο φροντιστή της ομάδας μέχρι και τον πρόεδρο μία παρέα. Μία μεγάλη παρέα. Είναι ένα απίστευτα οικογενειακό κλίμα. Επίσης για μένα ο κόουτς ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε αυτήν την στιγμή.

– Πως θα χαρακτηρίζατε τον κύριο Παράσχο;

Είναι ο άνθρωπος που έχει έρθει και έχει… κουμπώσει άριστα με την ομάδα. Θα τον χαρακτήριζα δάσκαλο. Για μένα είναι μία λέξη που δεν την λέω καθόλου εύκολα με την πορεία που έχω πίσω μου, όμως για τον κόουτς την λέω. Να ξέρετε επίσης πως για μία επιτυχία ή αποτυχία μίας ομάδας ποτέ δεν ευθύνεται μόνο ένας. Δεν είναι ποτέ ένα πράγμα. Ή πετυχαίνεις σαν ομάδα ή αποτυγχάνεις σαν σύνολο.

– Ο χαρακτηρισμός ‘δάσκαλος’ από που σας προκύπτει; Από την προπόνηση, την προσέγγισή του στην ομάδα ή κάτι άλλο;

Ως προς την προπόνηση, την διαχείριση της ομάδας και την απίστευτη ηρεμία που βγάζει στις προπονήσεις. Το πώς κάνει την ομάδα να αποφορτίζεται μετά από δύσκολες αναμετρήσεις. Είναι τεράστιο προσόν να πονάει μέσα του, να στεναχωριέται, να είναι… σκασμένος στην ομάδα και να μην τον καταλαβαίνει κανένας. Δεν τον αντιλαμβάνονται ούτε για ένα δευτερόλεπτο, διότι ποτέ δεν το βγάζει αυτό προς τα έξω. Δεν θα βγάλει ποτέ στην ομάδα τον προβληματισμό και την στεναχώρια του.

Papadakis Goutsidis Parasxos

– Υπάρχει μία ατάκα του κ. Παράσχου ή μία αντίδρασή του που να θυμάστε έντονα;

Κάτι συγκεκριμένο ως ατάκα όχι. Είναι ένας άνθρωπος όμως με απίστευτο χιούμορ. Οξυδερκής και ετοιμόλογος. Προσπαθεί να αποφορτίσει με τις ατάκες του και το χιούμορ του την ομάδα. Λέει πραγματικά συνέχεια τρομερές ατάκες.

– Το κλείσιμο του 2015 σας βρίσκει ευχαριστημένους με την πορεία του συλλόγου; Τι θέλετε για την συνέχεια στον Πλατανιά;

Αρκετά. Όταν φτάνεις στο σημείο να έχεις παίξει με τον ΠΑΟΚ, να έχεις χάσει οριακά και να στεναχωριέσαι αυτό λέει πολλά. Είμαστε γενικά ευχαριστημένοι από την πορεία της ομάδας. Το μόνο που προσδοκούμε είναι η ομάδα όπου και εάν πηγαίνει και όποιος και εάν έρχεται στην έδρα μας να διαπιστώνει το πόσο υπολογίσιμος αντίπαλος είμαστε. Και ο κόσμος να χαίρεται την εικόνα μας. Όπως είπα και πριν εμείς δεν πάμε να κλέψουμε αποτελέσματα αλλά να αποδώσουμε καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο.

TMHMA PAPADAKIS

Το who is who του Παπαδάκη

Προπονητής Φυσικής Κατάστασης – ημερομηνία γέννησης: 11 / 3 / 1975

Σπουδές:

– Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΤΕΦΑΑ

– Δίπλωμα προπονητή ποδοσφαίρου UEFA A’

– Μεταπτυχιακό δίπλωμα «Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης», Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΤΕΦΑΑ

Καριέρα ως προπονητής:

– Πλατανιάς (Δ’ Εθνική, 2008 – 2009)

– Πλατανιάς (Γ’ Εθνική, 2009 – 2010)

– Παναιτωλικός (Β’ Εθνική, 2010 – 2011)

– Παναιτωλικός (Α’ Εθνική, 2011 – 2012)

– ΠΑΣ Γιάννινα (2012 – 2013)

– Ταβρίγια Ουκρανίας (2013 – Ιανουάριος 2014)

Estrella
Auto KCS

Rabona ad