Πανόπουλος: Τεράστιες ευθύνες για τους τέσσερις “μεγάλους”

Super League 1 10 Μαρτίου 2016, 21:49

Μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου για την... κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου παρέθεσε ο Χρήστος Πανόπουλος, ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη και ο οποίος μίλησε για όλα τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες.

Ο κ. Πανόπουλος, ένας από τους πιο ιστορικούς ποδοσφαιρικούς παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου έβαλε εναντίον των τεσσάρων “μεγάλων” ομάδων, τις οποίες κάλεσε ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις για την αλλαγή σελίδας στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

«Έχει λεχθεί και έχει γραφτεί ότι εγώ που είχα σκεφτεί με κάποιους άλλους τη συνάντηση όλων των ιδιοκτητών, δεν έδωσα το παρών. Στη ζωή μου είμαι απόλυτα συνεπής, διότι αυτό είναι το πιστεύω μου. Την ημέρα που μας έστειλε η Λίγκα την ειδοποίηση για τη συνάντηση, στείλαμε επιστολή για το ποιοι ιδιοκτήτες θα είναι εκεί, για να δούμε με ποιους θα μιλήσουμε. Δεν πήραμε καμία απάντηση. Είχα, επίσης, αναφέρει ότι αν δεν ήταν οι Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ δεν θα συμμετείχαμε. Εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξαν οι παρουσίες δύο ιδιοκτητών και ήμουν συνεπής με τη θέση μου από την αρχή. Είμαι αρκετά χρόνια στο ποδόσφαιρο. Έχω ζήσει θετικές και αρνητικές στιγμές. Η πιο θετική στιγμή ήταν όταν η Ελλάδα, η πατρίδα μου, κέρδισε το EURO. Η πιο αρνητική είναι η σημερινή κατάσταση που ζούμε στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το επίπεδο επικοινωνίας των μεγάλων ομάδων. Διαχρονικά, πάντα υπήρχε αντιπαράθεση. Αυτά, όμως, που γίνονται σήμερα, ενέχουν προσωπικούς χαρακτηρισμούς και επιθέσεις που δεν θυμάμαι να τα έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν.

Προσπάθησα να σκεφτώ αυτή τη συνέντευξη Τύπου και θέλω να πω αυτό που αισθάνονται 9.000.000 Έλληνες. Πάντα οι μεγάλοι είχαν διαφορές, αλλά οι κόντρες έμεναν στα θεσμικά όργανα. Υπήρχε ευπρέπεια, πολιτισμός και σεβασμός στην προσωπικότητα του απέναντί μας, του αντιπάλου μου. Ανεξάρτητα με τις όποιες διαφορές υπήρχαν. Αυτό το παιχνίδι που έχει ξεκινήσει τελευταία με τις προσωπικές προσβολές, πρέπει να σταματήσει… χθες. Δεν είναι αργά, διότι αν συνεχιστεί αυτό, κάποιοι από εμάς που έχουμε άδεια οπλοφορίας, θα πάρουμε όπλα, καραμπίνες, φτυάρια και τσεκούρια! That’s it…

Δεν μπορούμε να κατηγορούμε το φίλαθλο κοινό για την κακή του συμπεριφορά, όταν οι ιδιοκτήτες των μεγάλων έχουν τέτοια συμπεριφορά. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες. Έχουν μεγάλο φίλαθλο κοινό από πίσω. Το τι θα πει ο μικρός Πανόπουλος, που έχει πέντε από πίσω που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους, δεν θα του δώσει κανείς σημασία. Δεν είναι, όμως, το ίδιο με τους τέσσερις μεγάλους. Να πέσουν οι τόνοι και οι προσωπικές επιθέσεις… χθες. Χθες, ρε γαμώτο, δεν γίνεται! Η κατάσταση στη Σούπερ Λίγκα δεν είναι καλή. Είναι από κακή έως πολύ κακή. Δεν την ονειρεύτηκα έτσι και δεν την ονειρευτήκαμε έτσι όσοι την ξεκινήσαμε.

Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα βλέπαμε τη Σούπερ Λίγκα σε αυτό το σημείο. Τότε ήμασταν όλοι μαζί, όταν την ξεκινούσαμε. Τα 3-4 πρώτα χρόνια ήταν από καλά ως πολύ καλά. Πάντα οι τέσσερις μεγάλοι συμφωνούσαν μαζί. Και έσοδα από χορηγίες είχε η Λίγκα και ικανοποιητικά τηλεοπτικά και περισσότερο κόσμο στα γήπεδα και δεν διακόπτονταν τα παιχνίδια. Οι τέσσερις μεγάλοι άρχισαν πάλι να βλέπει ο καθένας από τη σκοπιά του διαφορετικά το ποδόσφαιρο και σιγά σιγά απαξιώθηκε το προϊόν. Έχουμε φτάσει σε αυτό τον πάτο. Πιο πάτος δεν γίνεται…

Η δομή της Σούπερ Λίγκα πρέπει να αλλάξει σε όλα. Να επαναπροσδιοριστεί ο λόγος ύπαρξής της και πού αυτή στοχεύει. Ποιος είναι ο στόχος και ποια θα είναι τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε. Απλά πράγματα. Θα μου πείτε, ο Μποροβήλος φταίει; Όχι, δεν φταίει ο Μποροβήλος. Φταίνε πολλά, φταίει και ο Μποροβήλος. Αλλά δεν πρέπει να είναι το εξιλαστήριο θύμα. Αν ήμουν στην θέση του και κάνω μια παρένθεση και μου έλεγε κάποιος από τους τέσσερις να παραιτηθώ, θα έλεγα “δεν με πάτε μία; Δεν σας πάω 100” και θα έφευγα. Είναι άδικο να λέμε ότι είσαι υπόδικος, σήκω φύγε. Είναι άδικο.

Ποιος φταίει για τα οικονομικά προβλήματα, για την απαξίωση, για τα επεισόδια και για όλα τα προβλήματα; Είναι μηδαμινές οι ευθύνες που έχουν οι μικρομεσαίες ομάδες, οι… Φιλιππινέζες που είπε η ΑΕΚ. Οι ευθύνες είναι τεράστιες που έχουν οι τέσσερις μεγάλοι. Την ευθύνη την έχουν αυτοί και είναι πλήρεις. Δεν συνεννοούνται για ένα καλό ποδόσφαιρο. Όχι επειδή το λέω εγώ.

Πόσα χρόνια έχει να πάρει χορηγία η Σούπερ Λίγκα; Η ασυνεννοησία των μεγάλων φταίει. Από το κακό προϊόν την πληρώνουν πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι, μικρός και ο ανταγωνισμός. Η θέση της ΠΑΕ ΑΕΚ να μοιραστεί το 40% των εσόδων του Τσάμπιονς Λιγκ στις μικρομεσαίες ομάδες, είναι fair. Είναι η ελάχιστη εξιλέωση για το πού έχουν καταντήσει το ποδόσφαιρο οι μεγάλοι όλα αυτά τα χρόνια. Η πρόταση της ΑΕΚ έχει μια θετική πλευρά, θα πρότεινα στην ΑΕΚ και στους άλλους τρεις μεγάλους να σκεφτούν το εξής. Στα μεγαλύτερα προηγμένα πρωταθλήματα, το μεγαλύτερο ποσοστό των τηλεοπτικών, ένα 70% περίπου, πάει ισομερώς σε όλες τις ομάδες και το υπόλοιπο ανάλογα με τη βαθμολογική θέση. Στη Γαλλία το 100% πάει ισομερώς σε όλες τις ομάδες.

Δεν ξέρω και δεν γνωρίζω πόσοι από τους 12 ιδιοκτήτες των υπολοίπων ομάδων θα εκτιμήσουν να βρεθούν στη συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη. Θα παρουσιάσουμε μια πρόταση στους τέσσερις μεγάλους και η απόλυτη λογική λέει να συμφωνήσουν. Μπορεί και όχι, αλλά είναι σημαντικό να έχουν υπ’ όψιν ότι η πρόταση που θα έχουν στα χέρια τους εκπροσωπεί τη λαϊκή βάση, δηλαδή τις 12 μικρομεσαίες ΠΑΕ.

Με βρίζουν Παναθηναϊκοί, Ολυμπιακοί, ΑΕΚτζήδες, ΠΑΟΚτζήδες ότι η Ξάνθη είναι παράρτημα. Δεν υπήρξε ποτέ παράρτημα κανενός, δεν ζητήσαμε τίποτα από κανέναν. Τις τρεις φορές που βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού, ήμασταν μόνοι μέχρι το τέλος. Για όσο χρόνο και ελπίζω να είναι λίγος, μείνω στο ποδόσφαιρο και στην Ξάνθη, έτσι θα είναι.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα… Όλοι κρινόμαστε».

Για το αν θα έπρεπε να είναι και οι τέσσερις “μεγάλοι” στη συνάντηση: «Το καθετί πρέπει να γίνεται στο κατάλληλο τάιμινγκ. Και ο Θεός να ήταν εκεί, δεν νομίζω να υπήρχε καλύτερη εξέλιξη στη συζήτηση μερικές ημέρες πριν. Θα πρέπει να συνεννοηθώ με τους άλλους 11 και εν συνεχεία με έναν έναν τους άλλους τέσσερις και μετέπειτα με όλους μαζί, να βρούμε μια λύση. Είμαστε 12 Μικροί Μήτσοι και ίσως να αποδεχτούν όλοι την πρότασή μας και να είναι κάτι διαφορετικό».

Για το αν έχει μιλήσει με κάποιον από τους τέσσερις “μεγάλους”: «Δεν έχω μιλήσει με κανέναν από τους τέσσερις μεγάλους».

Για την ανταπόκριση από τις άλλες 11 ΠΑΕ: «Έχω ανταπόκριση με πάνω από έναν ιδιοκτήτη».

Για το αν θα πήγαινε για πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ: «Όχι, υπάρχουν άνθρωποι πιο ικανοί από μένα και με περισσότερο χρόνο από μένα. Πάντα υπάρχουν προτάσεις και για τεχνοκράτες και για ικανά άτομα. Από τους θεσμούς και την εφαρμογή των νόμων πάσχουμε, όχι από πρόσωπα».

Για τις δικαστικές εξελίξεις και για την κόντρα ΕΠΟ-Πολιτείας: «Δεν θα γίνω ο δικαστής των δικαστών. Θα αποφανθεί η δικαιοσύνη για όλα αυτά, αλλά θα πρέπει εμείς οι ίδιοι οι υπάρχοντες, θα πρέπει να κάνουμε το ποδόσφαιρο αυτό που πρέπει να είναι. Εγώ, ας πούμε, είμαι κατηγορούμενος, αλλά έχω καλές θέσεις για το ποδόσφαιρο. Δεν θα με ακούσετε; Ας είμαι και φυλακή ακόμα».

Για το αν πιστεύει ότι υπάρχει φως στο τούνελ: «Στη ζωή, αν θέλεις να πετύχεις κάτι λογικό που απαιτεί απλά θέληση, μπορείς να τα καταφέρεις. Πρώτα πιστεύω πως είναι η σκέψη και η δομή και μετά είναι το χρήμα. Η ΕΠΟ έπρεπε να έχει διαφορετική ετικέτα. Έπρεπε να λεγόταν διαιτησία, όχι ΕΠΟ. Αν στους τέσσερις μεγάλους εξασφάλιζα μια σωστή διαιτησία, σιγά μην ενδιαφέρονταν για τις εθνικές ομάδες και λοιπά. Αν ερχόταν η λύση στη διαιτησία, η ΕΠΟ θα έχανε το exposure και τη διαφήμιση που της κάνουν. Αυτοί που αποφασίζουν για τη διαιτησία θα πρέπει να είναι και από την ΕΠΟ και από τη Σούπερ Λίγκα. Καμία πρόταση δεν θα γίνει, αν πρώτα δεν μιλήσω με τις άλλες 11 ομάδες».

Για τον νόμο Κοντονή: «Λίγα πράγματα ξέρω για να είμαι ειλικρινής. Θεωρώ ότι έπρεπε να αναβληθούν οι αγώνες του Κυπέλλου, ήταν… must. Όσον αφορά το σταμάτημα του Κυπέλλου, διαφωνώ. Ο υπουργός θα έπρεπε να πάει στην ΕΠΟ και να της πει “αγαπητή μου, μου δίνει ο νόμος τη δυνατότητα να σταματήσω το Κύπελλο. Δεν θέλω να κάνω χρήση της υπερεξουσίας που έχω. Αλλά τα επόμενα παιχνίδια θα είναι χωρίς φιλάθλους και με καλούς ξένους διαιτητές”. Αν απαντούσε η ΕΠΟ άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, τότε θα το σταματούσα. Δεν είναι δίκαιο».

Για το αν το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να πάει μπροστά με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη: «Όλοι κρινόμαστε. Κρίνω κάνοντας τον δικό μου απολογισμό, άρα πρέπει όλοι μαζί να βρούμε την επόμενη μέρα που θα εκφράζει όλο το φάσμα του ποδοσφαίρου. Μην τα μπερδεύουμε τα πράγματα. Βάλτε στην ΕΠΟ την ετικέτα διαιτησία και με τις εκλογές θα ασχοληθεί ο… κανένας.

Δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια να έχω μιλήσει με τους ιδιοκτήτες των άλλων μικρομεσαίων ομάδων. Α, χθες με πήρε ο κ. Κομπότης για να μου πει ότι θα παρευρεθεί στη συνάντηση την άλλη Πέμπτη».

Για το αν βολεύονται κάποιες μικρομεσαίες ομάδες: «Λέγομαι Ξάνθη και τα οικονομικά μου είναι άσε να πάνε στο διάολο και έχω ένα ρόστερ κακό. Δεν θα πάω κάπου να βοηθηθώ; Όταν οι ομάδες έχουν φτάσει σε τέτοια εξαθλίωση, θα έχεις ένα βαθμό εξάρτησης; Αλλά ποιοι έχουν οδηγήσει εκεί το ποδόσφαιρο και συμβαίνει αυτό; Αν υπάρχει θέληση και βούληση, μπορούν και οι τέσσερις μεγάλοι ιδιοκτήτες, μπορούν να αλλάξουν τη στρατηγική τους. Δεν μπορούν να μη δουν τη λογική, θα τη δουν. Τις προτάσεις που έχω, θα τις δω με τους άλλους 11 που έχουμε τον ίδιο πόνο. Νομίζω πως το πρωτάθλημα κουτσά στραβά θα τελειώσει. Μένουν 5 αγωνιστικές. Μετά το ντέρμπι δεν έχουμε κάτι επικίνδυνο. Εάν δεν τελειώσει, θα είναι για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο. Μετά έχουμε όλο τον χρόνο να δούμε τις αλλαγές για την επόμενη χρονιά. Ό,τι γίνει τώρα, θα είναι βεβιασμένο».

Για πιθανή αποχώρησή του σε λίγα χρόνια: «Ποια χρόνια; Σε λίγα χρόνια μπορεί και να έχω πεθάνει!».

Για τα στημένα ματς: «Ακούω τι λέγεται, αλλά η άποψή μου είναι να στήσουμε από την αρχή το ποδόσφαιρο. Αν πάμε και σε αυτό το κομμάτι, στήνουν και στα τοπικά. Όλα έχουν να κάνουν με την τραγική οικονομική κατάσταση του ποδοσφαίρου. Κάποιοι μπορούν να τσοντάρουν και να ισοσκελίζουν και άλλοι όχι».

Για το αν το στοίχημα έχει επηρεάσει το ποδόσφαιρο και αν μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα: «Γίνεται σε όλες τις χώρες. Μπορεί στη δική μας να είναι μεγαλύτερο. Δεν ανακαλύψαμε νέο πλανήτη. Το στοίχημα γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Αν πάτε στον Ισπανό, τον Ιταλό ή τον Πορτογάλο θα ακούσετε τα μύρια όσα. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που το κάνει και δεν πρέπει να είναι δακτυλοδεικτούμενη. Συμφωνώ πως δεν έχουν γίνει επενδύσεις και δεν έχουν δοθεί λεφτά από την Πολιτεία, την ΓΓΑ και τις ΠΑΕ για τις κάμερες στα γήπεδα και τα μέτρα. Δεν θεωρώ πως είναι εύκολο να γίνει. Εάν εμείς οι ιδιοκτήτες βάλουμε περισσότερη λογική στο ποδόσφαιρο, θα επενδύσουμε λιγότερο στο κομμάτι της βίας».

Για τον τρόπο έκδοσης εισιτηρίων: «Πρέπει να πάρετε και το μέρος της Πολιτείας που πρέπει να προφυλάξει και το φίλαθλο κοινό. Αφού εμείς δεν μπορούμε να προστατέψουμε το ποδόσφαιρο καλά κάνει η Πολιτεία. Οποιαδήποτε Πολιτεία δεν είναι ανεγκέφαλη. Θα πάρει πίσω τα μέτρα αν πάμε σε μία πιο ομαλή ροή. Είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε. Οι κεφαλές των τεσσάρων ομάδων, πρέπει να δουν τα πράγματα αλλιώς, έστω και τώρα. Το πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι δεν μπορεί να γίνει. Πόσο εύκολο να γίνει; Να κλείσουν οι σύνδεσμοι; Μπορεί να μην πιάσει το 100% αλλά και 30% να πιάσει, μπορεί να είναι καλό. Εγώ δεν ξέρω αν ήμουν στη θέση ενός από τους μεγάλους, αν θα μπορούσα να το κάνω ή αν δεν θα μπορούσα και θα έλεγα ότι φεύγω. Η Ξάνθη είναι ίσως η μόνη ομάδα στην Ευρώπη δεν έχει μια δραχμή δάνειο και είναι όλα πληρωμένα. Στις 30/6/2016 θα έχει ταμείο γύρω στις 230.000 ευρώ. Έχουμε ένα ιδιόκτητο γήπεδο και ένα μικρό προπονητικό κέντρο. Το μέλημά μου είναι πού θα αφήσω την ομάδα».

Για το τι θα κάνει αν δεν υπάρξει αγοραστής: «Δεν ξέρω, δεν το έχω σκεφτεί. Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω σε κάτι τέτοιο».

Estrella
Minetta top plus
agromarket
IDOMENEAS AKADHMIES
/blentcoffee

Rabona ad