Ο Τζιλιβάκης για την εμπειρία με Παπαστάμο & Ντουντουνάκη στη Βουδαπέστη

Κολύμβηση | 27 Οκτωβρίου 2020, 17:50

Για την εμπειρία που βιώνει στη Βουδαπέστη ο ίδιος και δύο Χανιώτες πρωταθλητές, ο Απόστολος Παπαστάμος και η Αννα Ντουντουνάκη, μίλησε ο Κώστας Τζιλιβάκης.

Ο προπονητής κολύμβησης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων και ομοσπονδιακός τεχνικός μίλησε στο Zarpa Radio από την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας όπου βρίσκεται από τις αρχές Οκτωβρίου για τη διεθνή διοργάνωση κολύμβησης (ISL) που διεξάγεται αυτή την περίοδο.

Οι αγώνες χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλό επίπεδο, καθώς το παρόν δίνουν συνολικά 320 αθλητές απ’ όλο τον κόσμο, όπου σχεδόν οι μισοί συγκαταλέγονται (βάσει επιδόσεων και διακρίσεών τους) στην οκτάδα των Ολυμπιακών Αγώνων!

Ο Παπαστάμος κολυμπά με την ιταλική ομάδα και η Ντουντουνάκη με αυτήν της Ιαπωνίας. Οι δύο Χανιώτες πρωταθλητές βιώνουν πραγματικά κάτι εντυπωσιακό, όπως και ο προπονητής, Κώστας Τζιλιβάκης, ο οποίος περιέγραψε την εμπειρία του του σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Αναλυτικότερα όλα όσα είπε είναι τα εξής:

«Πραγματικά, στην Ουγγαρία βρίσκονται οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου, λείπουν ελάχιστοι. Δεν έχουν έρθει οι Αυστραλοί, ωστόσο βρίσκεται ένα 80-85% των αθλητών από Ευρώπη και Αμερική και άλλες χώρες! Είναι 10 ομάδες, 320 αθλητές, χωρισμένοι σε 32 ομάδες. Πιστεύω ότι από αυτούς τους 320 αθλητές, οι 150-180 είναι στην πρώτη οκτάδα των Ολυμπιακών Αγώνων! Βρίσκεται εδώ η αφρόκρεμα της κολύμβησης παγκοσμίως, πολλοί δε απ’ αυτούς πήραν μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη το 2019 στην Κορέα. Είναι πάρα πολύ γρήγοροι αγώνες και πραγματικά είναι μια πολύ υψηλού επιπέδου εμπειρία, αλλά δεν είναι μόνο η εμπειρία, είναι και η τριβή που έχουμε με αυτούς τους κολυμβητές γιατί κάνουμε μαζί τους προπόνηση, δίπλα τους. Αυτό είναι το πιο βασικό γιατί βλέπουμε πώς κολυμπάνε, πώς προπονούνται. Δουλεύουν επαγγελματικά 100%, ξέρουν ακριβώς τι θα κάνουν, πότε θα το κάνουν, όλο το πρόγραμμα τους είναι δομημένο εξ αρχής. Ολες οι ομάδες είναι έτσι, όπως και η ιαπωνική που βρίσκεται σε αυτήν η Αννα Ντουντουνάκη. Η ομάδα της Ιταλίας, με επικεφαλής την Πελεγκρίνι έχει τον Απόστολο Παπαστάμο και όχι μόνο. Οταν κολυμπάς δίπλα σε αυτούς τους κολυμβητές “πας μαζί τους”, γίνεσαι καλύτερος! Υπάρχει ένας όμορφος, υγιής ανταγωνισμός, βγάζεις έναν εαυτό τον οποίο δεν είναι εύκολο να τον βγάλεις μόνος σου και ειδικότερα όταν βρισκόμαστε εγώ με τον Απόστολο και είμαστε μόνοι μας. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα στο αγώνισμα των 400 μικτή δεν έχουμε κάποιον κολυμβητή ο οποίος να πλησιάζει τον Απόστολο, δηλαδή να κολυμπά κάτω από 4:20. Οταν έχεις έναν κολυμβητή να κολυμπά 4:11.79, πρέπει να έχεις δίπλα του 2-3 αθλητές, οι οποίοι να κολυμπούν κάπως ανταγωνιστικά για να γίνεται κι αυτός ακόμα καλύτερος».

Για την απόφαση να βρεθεί ο Παπαστάμος στην Ουγγαρία: «Η απόφαση να έρθουμε εδώ δεν ήταν στον προγραμματισμό μας. Αυτό το κάναμε γιατί πέρσι δεν είχαμε κούρσες λόγω του προβλήματος που υπήρξε με τον κορονοϊό και το δεύτερο, αυτό θα μας βοηθούσε αγωνιστικά να μπούμε πιο γρήγορα φέτος σε ρυθμό. Ο προγραμματισμός, η προπόνηση για τον Απόστολο δεν έχει αλλάξει. Οτι κάνει, το κάνει φορτωμένος, δεν έχει ξεκουραστεί. Τώρα μόλις τελειώσαμε τον πρώτο κύκλο προετοιμασίας και ξεκινάμε τον δεύτερο. Εχουμε βάλει ως πρώτο στόχο το χειμερινό πρωτάθλημα όπου θέλουμε να κολυμπήσουμε σ’ έναν ανταγωνιστικό χρόνο, μετά θα έρθει ο καλοκαιρινός κύκλος που αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα πάμε στο πανευρωπαϊκό όπου θέλουμε να έχουμε μία επίδοση η οποία θα μας δώσει το δικαίωμα να κολυμπήσουμε γρήγορα στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Για το αν οι υπόλοιποι αθλητές στην Ουγγαρία γνωρίζουν τον Παπαστάμο και την Ντουντουνάκη: «Ναι και τους δύο! Και μάλιστα ο προπονητής του Γιαπωνέζου που κέρδισε το 2016 την κούρσα στα 200 και 400 μικτή, ο Χακίτο, μου πρότεινε εάν θέλουμε να ανέβουμε στην Ιαπωνία για 4-5 βδομάδες και να κάνουμε μαζί προετοιμασία. Εννοείται ότι τους ξέρουν και τους δύο. Και την Αννα».

Για το πώς είναι οι εγκαταστάσεις στη Βουδαπέστη: «Εάν δει κάποιος την πισίνα εξωτερικά νομίζω ότι είναι κάτι άλλο! Μέσα είναι ακόμα πιο όμορφη. Σε αυτό το χώρο έγινε το παγκόσμιο ανδρών το 2017, το παγκόσμιο εφήβων το 2019 και φέτος θα γίνει εδώ το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης. Αυτοί οι αγώνες είναι πάρα πολύ υψηλού επιπέδου. Δεν θα μπορούσαν να γίνουν σε μια πισίνα η οποία δεν θ’ ανταποκρινόταν στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις».

karta antonis garden

Rabona ad