Ο,τι έγινε με Αυγενάκη: Στον ορίζοντα έργα σε κολυμβητήρια και ποδηλατοδρόμιο

Σπορ 9 Φεβρουαρίου 2021, 18:00

Η προοπτική σε μερικούς μήνες από σήμερα να έχουν ξεκινήσει έργα σε… τρία μέτωπα προκύπτει μετά τις συναντήσεις του υφυπουργού Αθλητισμού κατά σειρά με ΟΑΚ, Πολυτεχνείο Κρήτης και Δήμο Χανίων. Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε την Τρίτη στα Χανιά ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Η είδηση η οποία προκύπτει, ή σε κάθε περίπτωση μία από τις αρκετές ειδήσεις, έχει να κάνει με την πρόταση η οποία βρίσκεται πλέον στην ευχέρεια του Δήμου Χανίων και δεν είναι άλλη από το γεγονός πως το υφυπουργείο Αθλητισμού δηλώνει διαθέσιμο να συνδράμει στην χρηματοδότηση για το ποδηλατοδρόμιο προκειμένου να λειτουργήσει. Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία φαίνεται ότι έχει ωριμάσει από τον Δήμο Χανίων ο οποίος δείχνει έτοιμος να την ολοκληρώσει χωρίς αυτή τη βοήθεια που προκύπτει.

ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Η πρώτη στάση του υφυπουργού Αθλητισμού ήταν στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚ, στην Αγυιά. Εκεί ο κ. Αυγενάκης συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Αρη Παπαδογιάννη και με τα υπόλοιπα στελέχη του ΔΣ. Οπως τονίστηκε παρότι εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης η οποία είναι τυπικό ζήτημα να τακτοποιηθεί, ο ΟΑΚ “τρέχει” τις απαραίτητες μελέτες προκειμένου μέσα στο επόμενο διάστημα να οριστούν τα τεύχη δημοπράτησης και επί της ουσίας να γίνει σαφές το ύψος των εργασιών που χρειάζεται να γίνουν και ποιο ακριβώς θα είναι το κόστος.

Σύμφωνα με όσα μεταξύ άλλων τονίστηκαν και παρότι τα στελέχη του ΟΑΚ επιδεικνύουν μεγάλη θέληση, ενδεχομένως οι μελέτες να μην είναι έτοιμες ακριβώς με τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών, αλλά να φτάσουν τους έξι. Για το ζήτημα να μπει μέσα ο εργολάβος και να ξεκινήσει τώρα τις εργασίες που αφορούν την αφαίρεση του σκέπαστρου και το “σήκωμα” των πυλώνων στην πενηντάρα πισίνα, όπως τονίστηκε από τον κ. Αυγενάκη, αυτό είναι ζήτημα ημερών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

Ουσιαστικά, στη συνάντηση με τον ΟΑΚ επιβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία που ήδη έχει ξεκινήσει ανάμεσα στους δύο φορείς. Τονίστηκαν από τον κ. Αυγενάκη οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Οργανισμό προκειμένου παρότι δεν έχει ακόμα υπογραφεί η προγραμματική, να ξεκινήσουν να τρέχουν οι διαδικασίες και οι μελέτες να ολοκληρωθούν το συντομότερο.

ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Επόμενη στάση για τον κ. Αυγενάκη το ΤΕΕ όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βαγγέλη Διαμαντόπουλο και στελέχη, μηχανικούς και νομικούς συμβούλους, της Συγκλήτου. Στόχος όπως τονίστηκε, είναι να επικαιροποιηθούν οι μελέτες που ήδη υπάρχουν για την αποκατάσταση των ζημιών και των λοιπών λεηλασιών που αφορούν το κολυμβητήριο Ακρωτηρίου και επίσης αυτές που αφορούν τη δημιουργία αθλητικών χώρων, κατά κύριο λόγο στίβου.

Αυτό που αποφασίστηκε, είναι να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ιδιοκτήτη του χώρου, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του υφυπουργείου Αθλητισμού και να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ άλλων και για τη δημιουργία εναλλακτικών χώρων άθλησης, μιας και ο κ. Αυγενάκης έκανε μεταξύ άλλων αναφορά σε δημιουργία πίστας αναρρίχησης…

Για το οικονομικό, ο υφυπουργός ρώτησε τους μηχανικούς του Πολυτεχνείου για το αν έχουν εικόνα του κόστους βάσει της τελευταίας μελέτης η οποία αφορά αποκλειστικά το κολυμβητήριο, χρήματα τα οποία εκτιμήθηκαν κοντά στα 6,5 εκατ. ευρώ. Στα χρήματα αυτά δηλαδή δεν περιλαμβάνονται τα όποια έργα θα συμφωνηθούν και θ’ ακολουθήσουν για το αθλητικό κέντρο.

Η ουσία είναι πως οι μηχανικοί αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να επικαιροποιήσουν τις μελέτες, αυτές που υπάρχουν δηλαδή επί πρυτανείας Διγαλάκη και από ‘κει και πέρα θα αποφασιστεί από κοινού το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Αυγενάκη στο δημαρχείο Χανίων που ήταν εκτός ατζέντας και προέκυψε μετά από πρόταση που έγινε από την πλευρά του βουλευτή Χανίων της Ν.Δ., Μανούσου Βολουδάκη για το ποδηλατοδρόμιο Ακρωτηρίου, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, έριξε στο τραπέζι την πρόταση ο Δήμος Χανίων να αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία του κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες. Πρόκειται ουσιαστικά για μία από τις ειδήσεις που προκύπτουν από την άφιξη στα Χανιά του υφυπουργού Αθλητισμού, ο οποίος επιφυλάχθηκε ν’ απαντήσει, δείχνοντας σε γενικές γραμμές πως δεν είναι αρνητικός, αλλά προφανώς την παρούσα χρονική περίοδο προέχουν άλλα ζητήματα.

Ο λόγος της επίσκεψης του κ. Αυγενάκη στο δημαρχείο είχε να κάνει με την βούληση όπως εκφράστηκε από τον ίδιο να χρηματοδοτήσει το υφυπουργείο τις εργασίες, τις ανάγκες που υπάρχουν προκειμένου το ποδηλατοδρόμιο να μπορέσει να λειτουργήσει. Από την πλευρά του, ο κ. Σημανδηράκης τόνισε στην παρουσίαση που έκανε προς τον υφυπουργό πως ο Δήμος Χανίων εργάζεται εδώ και μεγάλο διάστημα προς την κατεύθυνση να ξεκινήσουν τα έργα στο ποδηλατοδρόμιο. Αναφέρθηκε ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο ο Δήμος θα έχει στη διάθεσή του τα ακριβή τεύχη δημοπράτησης, εκτιμώντας πως τα έργα ανέρχονται κοντά στο ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ. Τονίστηκε ότι υπάρχει επικοινωνία με την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου τα χρήματα να προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέχρι αμέσως μετά ν’ ακολουθήσει η πρόταση που υπήρξε από τον κ. Αυγενάκη προκειμένου να συνδράμει το υφυπουργείο Αθλητισμού, εφόσον χρειαστεί.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Οπως τονίστηκε από τον Λευτ. Αυγενάκη πολλές φορές κατά τις συζητήσεις του με τους φορείς των Χανίων, οι χρηματοδοτήσεις θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό σε πρώτη φάση αφορά την ολική ανακαίνιση του κολυμβητηρίου Χανίων και συνολικά τα έργα που συζητιούνται στο Ακρωτήρι και αφορούν τη δημιουργία του αθλητικού κέντρου, εκτός από το κολυμβητήριο.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε την ανάγκη όλα τα έργα να περιλαμβάνονται μέσα σ’ ένα πλαίσιο ενεργειακής πληρότητας προκειμένου οι εγκαταστάσεις να λειτουργούν κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και να μην υπάρχουν τα λάθη που έχουν υπάρξει τα προηγούμενα χρόνια και ειδικότερα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο υφυπουργός Αθλητισμού περιέγραψε σαν αμαρτωλές ιστορίες τόσο την κατάσταση που βρίσκεται το κολυμβητήριο Ακρωτηρίου όσο και το ποδηλατοδρόμιο, ενώ τόνισε ότι είναι ντροπή για τους Χανιώτες αθλητές να προπονούνται κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το κολυμβητήριο Χανίων. Εγινε γενικότερα αναφορά στον αθλητισμό του Νομού πως είναι υψηλού επιπέδου και πως αξίζει στους αθλητές να μπορούν να αθλούνται κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Ειδική αναφορά επίσης υπήρξε στο κομμάτι του αθλητικού τουρισμού, καθώς είναι ξεκάθαρο πως η δημιουργία ει δυνατόν όλων αυτών των αθλητικών χώρων θα δημιουργήσει μεγάλες προοπτικές στο κομμάτι του τουρισμού και ειδικότερα του αθλητικού τουρισμού.

O κ. Αυγενάκης συνοδευόταν από τους Μανούσο Βολουδάκη ο οποίος βρέθηκε και στις τρεις συναντήσεις του, Βασίλη Διγαλάκη (επίσης βουλευτή Χανίων της Ν.Δ.), ο οποίος έδωσε το παρών στη συνάντηση με το Πολυτεχνείο Κρήτης, ενώ στη συνάντηση με τον ΟΑΚ παρευρέθηκε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης. Παρόντες στο δημαρχείο Χανίων εκτός του κ. Σημανδηράκη ήταν ο αντιδήμαρχος αθλητισμού, Στέλιος Μιχαηλάκης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Ευτύχης Δαμιανάκης. Επίσης στη συνάντηση με το Πολυτεχνείο παρέστη και ο αθλητής, Αντώνης Τσαπατάκης.

Μάκης Καρτσωνάκης

karta antonis garden