Ο (σχεδόν) αποτυχημένος προπονητής στα Χανιά “Πετρακογιάννης”

Χανιά | 3 Φεβρουαρίου 2016, 2:45

Κάποιοι, και νομίζω είναι πολλοί, νιώθουν ένα είδος υπερηφάνιας και ικανοποίησης, για το γεγονός ότι ένας προπονητής που πέρασε από τα μέρη μας, ο Γιάννης Πετράκης βραβεύτηκε την Δευτέρα (1/2) ως ο καλύτερος προπονητής της Σούπερ Λιγκ για την περίοδο 2014-2015.

Κι όμως, στα Χανιά των απαιτήσεων και των …απαιτητικών, ο “Πετρακογιάννης”, μόλις πριν από 4 χρόνια (σκάρτα και αυτά) έφτασε στο σημείο να θεωρηθεί …σχεδόν αποτυχημένος!

Σε μια εποχή που ο ΑΟΧ θα έπαιζε για δεύτερη χρονιά στην Γ’ Εθνική, σε μια εντελώς διαφορετική Γ’ Εθνική, επαγγελματική, ο Γιάννης Πετράκης, την περίοδο 2011-2012, παραλίγο να “σταυρωθεί” (όχι από όλους αλλά από κάποιους), ως ένας τύπος που απλώς ήρθε για να πουλήσει …φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες και να το παίξει …μεγάλος προπονητής, πίσω από την εύνοια των ΜΜΕ.

Η αλήθεια είναι ότι εκείνη την περίοδο, ο ΑΟΧ δεν έκανε μια από τις καλύτερες χρονιές του. Σώθηκε προς το τέλος της χρονιάς και δεν απέδωσε καλό ποδόσφαιρο. Μήπως όμως ο Πετράκης είχε κάποιο τρομερό ρόστερ για να ανεβάσει την ομάδα στη Β’ Εθνική; Με ό,τι όπλα είχε, με αυτά πάλευε. Ίσως έκανε και αυτός λάθη, κυρίως σε κάποιες επιλογές παικτών, αλλά επίσης έφερε στα Χανιά παίκτες που πλέον παίζουν στην Σούπερ Λιγκ (βλέπε Μπακάκης, Φάμπιο), άλλος με μεγαλύτερη και άλλος με μικρότερη επιτυχία.

Για όσους δεν το θυμούνται όμως, ο Πετράκης δούλεψε πολύ με τους νέους παίκτες, τους έδωσε αρμοδιότητες και τους έμαθε πράγματα που τους βοήθησαν στην καριέρα τους. Κυρίως όμως, συνέβαλε ώστε να ανακαινισθεί, έστω και αν ακόμα υπάρχουν ελλείψεις, το βοηθητικό γήπεδο της Μοναχής Ελιάς, που λίγους μήνες νωρίτερα θύμιζε …τόπο βοσκής! Έβλεπε λίγο πιο μπροστά ο κυρ Γιάννης …

Έστω και αν ο Γιάννης Πετράκης δεν έφυγε με τις καλύτερες συνθήκες από τα Χανιά, είναι δεδομένο ότι άφησε έργο… Το παραδέχονται οι περισσότεροι! Και μη νομίζετε ότι στο Ηράκλειο πέρασε καλύτερα, σε Εργοτέλη και κυρίως, σε ΟΦΗ που δούλεψε μετά τον ΑΟΧ. Αλλά όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, “ουδείς προφήτης στον τόπο του”!

Ο Γιάννης Πετράκης βρήκε τη δική του “όαση” κάπου μακριά. Εκεί στα Γιάννενα, που άπαντες πίνουν νερό στο όνομά του! Μπορεί και τσίπουρο, στην Πλατεία Πάργης και στα παραλίμνια μαγαζάκια… Ο Γιάννης Πετράκης παρέλαβε μια ομάδα στο χείλος του γκρεμού, σε οικονομικό επίπεδο και όχι μόνο την έσωσε, αλλά την έκανε να παίζει τρομερή μπάλα! Με το βραχνά της μη αδειοδότησης και αξιοποιώντας μαζί με τους έμπειρους παίκτες του ρόστερ, αρκετούς νεαρούς παίκτες, πράγμα το οποίο αρέσκεται να κάνει, όπου κι αν δούλεψε.

petrakis

Συνέπεια αυτών; Να ψηφιστεί (μάλλον δίκαια θεωρούμε) ως ο καλύτερος προπονητής της Σούπερ Λιγκ της περιόδου 2014-2015! Ένας προπονητής που δεν κάθεται στον πάγκο του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Άρη κτλ… Απόλυτη δικαίωση για τον ίδιο που, πάντοτε με σωφροσύνη και με βάσει τον ήπιο χαρακτήρα του, εργάστηκε αθόρυβα και ουσιωδώς, όπου και αν δούλεψε.

Για μάς ήταν τίμη που δούλεψε στα Χανιά… για εκείνον παραμένει τιμή που δούλεψε στον ΑΟΧ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος καταξιώθηκε (πλέον) στην Σούπερ Λιγκ!

Και δύο παρατηρήσεις για φινάλε… Από προσωπική πείρα…

Πρώτον, ακόμα και την περίοδο που δεχόταν “πόλεμο” για τις επιλογές του και τα αποτελέσματα της ομάδας, ουδέποτε κατονόμασε και κατηγόρησε κάποιον! Ποτέ!

Δεύτερον, άσχετο με τον ΑΟΧ, απλώς για να αποδειχθεί η αξία του ανθρώπου ως προπονητής…

Πρέπει να ήταν Δεκέμβρης του 2011. Η κουβέντα μας, δε θυμάμαι πώς, πήγε στον Νίκο Καρέλη. Τον Καρέλη του Παναθηναϊκού και τώρα, της Γκενκ. Τότε, ο Καρέλης ήταν στα αζήτητα! Μου είπε “ο Νικολάκης είναι μεγάλος παίκτης και θα δεις ότι αν βρει γόνιμο έδαφος θα μεγαλουργήσει”. Από μέσα μου είπα πως μάλλον ήταν η άποψη ενός ρομαντικού αφού ο Καρέλης χανόταν σιγά σιγά… Το γόνιμο έδαφος βρέθηκε και κάποιος εκεί στα Γιάννενα, δικαιώθηκε!

Να ‘σαι καλά, κύριε Γιάννη…

Estrella
Minetta Car Pack
/psiloritischania