Ο Χανιώτης ορθοπεδικός Κων/νος Μαστραντωνάκης αρθρογραφεί για το μηνίσκο

Γενικά Θέματα 2 Νοεμβρίου 2016, 14:47

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τραυματισμούς αθλητών. Ο Χανιώτης χειρούργος ορθοπεδικός Κωνσταντίνος Μαστραντωνάκης αρθρογραφεί στο athlitiko κάνοντας σημαντικές επεξηγήσεις και αναλύσεις για το τι είναι ο μηνίσκος και πώς αντιμετωπίζεται ένας τέτοιος τραυματισμός.

Ρήξη μηνίσκου

Ο μηνίσκος είναι μια πολύ σημαντική δομή, η οποία συμμετέχει σε διάφορες λειτουργίες όπως, στην διανομή των φορτίων, στην σταθερότητα, στην θρέψη, στην λίπανση και στην ιδιοδεκτικότητας της άρθρωσης του γόνατος. Οι ρήξεις του μηνίσκου αποτελούν περίπου το 50% των κακώσεων του γόνατος και είναι πιο συχνές στις γυναίκες. Στους άνδρες οι τραυματισμοί αυτοί αφορούν κυρίως πιο νέα, δραστήρια άτομα, με πιο μεγάλη επίπτωση στις ηλικίες μεταξύ 31 – 40 ετών.

Ανατομία

Οι μηνίσκοι, ο Έσω και ο Έξω, είναι δυο ινοχόνδρινες ανατομικές δομές σε σχήμα πετάλου, που παρεμβάλλονται μεταξύ των οστών του γόνατος (κνήμη και μηριαίο), με κύρια λειτουργία την διανομή φορτίων από το μηριαίο οστό σε μεγαλύτερη επιφάνεια στο οστό της κνήμης. Αυτό επιτυγχάνεται χάριν της επαλληλίας που δημιουργούν και της μεγαλύτερης επιφάνειας επαφής μεταξύ των αρθρούμενων επιφανειών. Έτσι, οι μηνίσκοι προσφέρουν σταθερότητα στο γόνατο και προφυλάσσουν από τραυματισμούς και πρόωρη αρθρίτιδα.

image029

Τύποι ρήξεων

Υπάρχουν δυο τύποι ρήξεων, οι τραυματικές ρήξεις και οι εκφυλιστικές ρήξεις. Οι τραυματικές ρήξεις συναντώνται κυρίως σε νέους ασθενείς και συμβαίνουν συνήθως κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Ο μηχανισμός της κάκωσης χαρακτηρίζεται από απότομη στροφική κίνηση του γόνατος, με το πόδι του αθλητή καθηλωμένο στο έδαφος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η τραυματική ρήξη του μηνίσκου συνδυάζεται και με άλλες κακώσεις, όπως η ρήξη των χιαστών συνδέσμων και των πλαγίων συνδέσμων του γόνατος. Οι εκφυλιστικές ρήξεις αφορούν κυρίως πιο προχωρημένες ηλικίες και είναι το αποτέλεσμα της φυσιολογικής φθοράς της άρθρωσης του γόνατος. Σύμφωνα με έρευνες το 60% των ατόμων άνω των 65 χρονών, έχουν εκφυλιστικές κακώσεις στους μηνίσκους.

Ανάλογα με την κατεύθυνση, η ρήξη περιγράφεται ως επιμήκης, εγκάρσια, λοξή, οριζόντια και συνδυασμός των ανωτέρω. Επιμήκεις ρήξεις που εκτείνονται από το πρόσθιο έως το οπίσθιο κέρας του μηνίσκου αναφέρονται ως ρήξεις δίκην λαβής κάδου και είναι οι μόνες που μπορούν να μπλοκάρουν το γόνατο.

Ο μηνίσκος χωρίζεται σε τρεις ζώνες βάση της αιμάτωσης του. Στην ερυθρά- ερυθρά ζώνη, στην ερυθρά – λεύκη ζώνη και στην λεύκη – λεύκη ζώνη. Το περιφερικό 10 – 30% του μηνίσκου δέχεται αιμάτωση από αγγεία του αρθρικού θυλάκου, ενώ το υπόλοιπο δέχεται τα θρεπτικά συστατικά μέσω διάχυσης, από το αρθρικό υγρό κατά την διαδικασία φόρτισης της άρθρωσης. Έτσι όσο προχωράμε από την περιφέρεια προς το κέντρο του μηνίσκου η αιμάτωση άρα και η επούλωση του μηνίσκου ελαττώνεται.

katatajh

Συμπτώματα

– ψηλαφητός πόνος στο γόνατο, κυρίως στις πλάγιες επιφάνειες αυτού

– οίδημα της άρθρωσης

– εσωτερικός πόνος στο γόνατο κατά την βάδιση ή κατά την άνοδο σε σκάλα

– αίσθημα αναπήδησης κατά τη βάδιση

– μπλοκάρισμα της άρθρωσης (αδυναμία πλήρους έκτασης)

Διάγνωση

Το ιστορικό και η κλινική εξέταση είναι σημαντικά στο να κατευθύνουν τον κλινικό ιατρό στη διάγνωση της ρήξης. Από το ιστορικό προκύπτει ο μηχανισμός της κάκωσης, ενώ από την εξέταση του ασθενούς ελέγχεται η άρθρωση για ευαισθησία, πόνο και οίδημα. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται με την μαγνητική τομογραφία (MRI), όπου απεικονίζεται η ακριβής τοποθεσία και η έκταση της βλάβης.

meniscus tear  17a

Εικόνα 1 κάθετη ρήξη έσω μηνίσκου. Εικόνα 2 ρήξη μηνίσκου δίκην λαβής κάδου

Θεραπεία

Η θεραπεία της ρήξης του μηνίσκου εξαρτάται από τον τύπο της ρήξης, την τοποθεσία της και από την ένταση των συμπτωμάτων τα οποία δημιουργεί.

Συντηρητική θεραπεία είναι δυνατή, κυρίως όταν πρόκειται για μικρές ρήξεις με ήπια ενοχλήματα, καθώς και στις εκφυλιστικές ρήξεις, όταν υπάρχει υποκείμενη βλάβη του αρθρικού χόνδρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται ένα πρόγραμμα φαρμακευτικής θεραπείας σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία.

Χειρουργική αντιμετώπιση κρίνεται αναγκαία όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με συντηρητικά μέσα θεραπείας και σε περιπτώσεις όπως:

– νεαροί ασθενείς με ρήξη στην ερυθρά ζώνη (red zone)

– όταν συνυπάρχει ρήξη πρόσθιου χιαστού

– όταν η ρήξη μπλοκάρει το γόνατο (bucket handle tear)

– αθλητές υψηλών απαιτήσεων

Αυτή διενεργείται με αρθροσκόπηση και συνεπάγει την αφαίρεση ενός τμήματος του μηνίσκου ή την συρραφή αυτού όταν υπάρχουν αγγειούμενα άκρα (ερυθρά – ερυθρά ζώνη και ερυθρά – λεύκη ζώνη). Στόχος είναι η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερου ιστού του μηνίσκου λόγο της θεμελιώδης του λειτουργιάς στην απορρόφηση των φορτίων.

IMG 009

Εικόνα 3 ρήξη μηνίσκου (red zone)

IMG 010

Εικόνα 4 συρραφή μηνίσκου με ράμμα fiberwire

Κωνσταντίνος Mαστραντωνάκης είναι χειρούργος Ορθοπεδικός άνω άκρου & αθλητικών κακώσεων. Τηλ. επικοινωνίας 6972222251. 

karta antonis garden