Κολύμβηση

Παπαστάμος: Οι προσδοκίες μου είναι τεράστιες, όλα για κάποιο λόγο γίνονται…

Για τις δυσκολίες που υπάρχουν και αντιμετωπίζει σχετικά με την προπόνηση του εν όψει της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων μίλησε ο Απόστολος Παπαστάμος.

Ο 18χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης μίλησε στον Super FM, κάνοντας την εκτίμηση, πως όλα αυτά που συμβαίνουν και το σενάριο της πιθανής αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων γίνονται για κάποιο λόγο. «Ακόμα και του χρόνου εάν πάει η διοργάνωση ή πιο μετά πιστεύω ότι για κάποιο λόγο θα έχει γίνει, κάτι θα κερδίσουμε απ’ όλο αυτό», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Παπαστάμος μίλησε ακόμα και για το τι έγινε στην προετοιμασία όπου βρέθηκε στο υψόμετρο στην Τουρκία, αλλά και για τις προσδοκίες που έχει για το μέλλον.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του.

Για την κατάσταση που επικρατεί και πώς τη βιώνει ο ίδιος: «Είναι μια πολύ πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο για μένα όσο και για όλους τους αθλητές. Ημασταν σε ένα πολύ καλό στάδιο σε ό,τι αφορά την προετοιμασία μας, καθώς είχαμε δουλέψει πάρα πολύ. Ηταν περίοδος που προετοιμαζόμασταν για αγώνες την άνοιξη ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σε μια πολύ καλή κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, δεν κολυμπάμε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι γυμναστική στο σπίτι και τρέξιμο έξω. Η κατάσταση έξω είναι όμως σοβαρή και κατανοούμε αυτό που συμβαίνει και ακολουθούμε τα μέτρα της κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».

Για το τι έγινε μετά την προετοιμασία όπου βρισκόταν σε υψόμετρο στην Τουρκία: «Ημασταν 21 μέρες στο υψόμετρο για προπόνηση, σε 2.000μ. στην Τουρκία, σ’ ένα βουνό. Εκεί ουσιαστικά βρεθήκαμε για να κορυφώσουμε τη φυσική μας κατάσταση, να γυρίσουμε πίσω και μετά πάλι από 20 μέρες να είμαστε σε μια πολύ καλή φάση ώστε ν’ αγωνιστούμε και να πετύχουμε κάτι καλό. Μόλις γυρίσαμε, είχαν αρχίσει να βγαίνουν ολοένα και περισσότερα κρούσματα, ήρθαν τα μέτρα από την κυβέρνηση, οπότε μείναμε εκεί».

Για το αν θεωρεί καλύτερο ν' αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες: «Εννοείται πως δεν θα ήθελα να ματαιωθούν γιατί έχουμε δουλέψει πάρα πολύ μέχρι στιγμής και δεν θέλω να πάει στράφι αυτή η προσπάθεια. Δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν ακόμα, αλλά δεν έχουν πει κιόλας ότι θ’ αναβληθούν. Γίνονται καθημερινά συζητήσεις, τα ενδεχόμενα είναι πολλά, απλά δεν έχει βγει ακόμα κάποια ανακοίνωση, περιμένουμε… Τα πρωταθλήματα για τους επόμενους δύο μήνες έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί όλα. Δεν θα γίνει και το ευρωπαϊκό το Μάιο. Κάθε μέρα υπάρχουν καινούργια δεδομένα. Προσωπικά δε με αγχώνει, σίγουρα με στεναχωρεί για το ότι γίνεται όλο αυτό σε μια πολύ καλή χρονιά για μένα, αλλά πιστεύω ότι όλα για κάποιο λόγο γίνονται... Ακόμα και του χρόνου εάν πάει η διοργάνωση ή πιο μετά πιστεύω ότι για κάποιο λόγο θα έχει γίνει, κάτι θα κερδίσουμε απ’ όλο αυτό».

Για το πόσο επηρεάζεται από την αδυναμία να προπονείται κανονικά: «Θα μιλήσω ειδικότερα για τους κολυμβητές, εμάς μας πάει πάρα πολύ πίσω γιατί η πισίνα και η επαφή με το νερό χάνεται πολύ γρήγορα, δεν είναι δηλαδή όπως το στίβο που θα βγει κάποιος έξω και θα τρέξει. Υπάρχουν εναλλακτικές στο στίβο, στην πισίνα δεν υπάρχουν. Οταν είσαι έξω από το νερό χάνεις την επαφή και ξεχνάς την τεχνική πώς είναι να κολυμπάς».

Για το αν θεωρεί πως θα μπορούσε να γίνει προπόνηση σε... θαλασσινό νερό: «Η εποχή δεν το επιτρέπει, η θάλασσα είναι πάρα πολύ κρύα. Είναι μια εναλλακτική, δεν είναι κι η καλύτερη, αλλά στη φάση που είμαστε τώρα θα μπορούσε να λειτουργήσει. Η εποχή όμως αυτή τη στιγμή δεν το επιτρέπει, ίσως το Μάιο να παλεύεται».

Για το αν γνωρίζει εάν οι αθλητές στις άλλες χώρες αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα: «Ναι, στις περισσότερες χώρες είναι έτσι τα πράγματα. Λίγες χώρες έχουν πάρει μέτρα ώστε να μπορέσουν οι Ολυμπιακές ομάδες να μπορούν να προπονούνται στα Εθνικά Ολυμπιακά κέντρα. Οι περισσότεροι όμως αθλητές είναι στη φάση που βρισκόμαστε κι εμείς».

Για την επιστολή που έστειλαν οι αθλητές κολύμβησης μετά τους 84 αθλητές που ανακοινώθηκε από την ΓΓΑ ότι επελέγησαν να προπονούνται κανονικά: «Μέσα σε αυτή τη λίστα των 84 ατόμων δεν ήταν αθλητές κολύμβησης και γενικότερα αθλήματα του υγρού στίβου. Η Ομοσπονδία επέλεξε να θέσει ως προτεραιότητα την υγεία μας και να μην μας θέσει σε κίνδυνο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα που θα έχουμε και συνέλευση. Από την πλευρά μας στείλαμε ένα έγγραφο προς την Ομοσπονδία και ζητήσαμε εάν μπορεί να αλλάξει κάτι ώστε να πάρουμε κι εμείς λίγο χώρο από Δευτέρα και να μπορούμε να προπονούμαστε».

Για το πώς σχολιάζει τη μέχρι τώρα πορεία του στην κολύμβηση και πώς βλέπει το μέλλον του: «Οι προσδοκίες μου με τόση προπόνηση που κάνουμε καθημερινά, μέσα μου, στο μυαλό μου, είναι τεράστιες, αλλά δεν μπορώ να βγαίνω να τις μοιράζομαι. Το όνειρο μου είναι σίγουρα να μπορέσω να διακριθώ σε μια Ολυμπιάδα και να πετύχω ό,τι καλύτερο μπορώ. Νομίζω ότι η Ολυμπιάδα είναι το όνειρο, ο στόχος κάθε αθλητή».

Για το αν σκέφτεται το ενδεχόμενο ν’ αποδεχτεί την πρόκληση ενός Αμερικανικού κολλεγίου απ’ όπου έχει του έχει γίνει πρόσκληση: «Σε αυτή την περίπτωση τα κολλέγια επικοινωνούν με τους αθλητές, τους προσφέρουν υποτροφίες με καλυμμένα τα έξοδα διαμονής, διατροφής και τα δίδακτρα ώστε ο αθλητής - κολυμβητής να είναι στην ομάδα του κολλεγίου. Μέχρι την Ολυμπιάδα έχω αποφασίσει ότι δεν θα πάω σε κολλέγιο στην Αμερική και μετά την Ολυμπιάδα βλέπουμε τι θ’ αποφασίσουμε».

karta antonis garden