Μπερνεάνου: Ο Πλατανιάς δουλεύει μεθοδικά και στοχευμένα

Πλατανιάς | 29 Αυγούστου 2016, 13:36

Ο Γιώργος Μπερνεάνου αποτελεί "νέο αίμα" στο προπονητικό επιτελείο του Πλατανιά, στο οποίο εντάχθηκε το καλοκαίρι έπειτα από το πέρασμά του από τον Κισσαμικό.

ARENA-SPORT-CAFE-LOGO

Τα τελευταία χρόνια ο νεαρός προπονητής τερματοφυλάκων, που συνεχίζει την οικογενειακή του παράδοση στο ποδόσφαιρο, έχει κάνει άλματα προόδου κι έπειτα από την επιστροφή του από την Αμερική μέσα σε δύο χρόνια βρέθηκε να εργάζεται στη Football League (Επισκοπή, Κισσαμικός) και πλέον σε ομάδα της Super League.

Όσον αφορά τις ποδοσφαιρικές του καταβολές ο Θεσσαλονικιός προπονητής είναι γόνος ποδοσφαιρικής όσο και προπονητικής οικογένειας. Ο πατέρας του, Κορνέλ Μπερνεάνου, υπήρξε πρωταθλητής με την Ουνιβερσιτάτεα Κραϊόβα πριν αναλάβει τα ηνία των ακαδημιών του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Ο αδερφός του, Μιχάλης Μπερνεάνου, ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής (Ηρακλής, Εθν. Αστέρας κ.α.) που αγωνίστηκε και με τα χρώματα της Εθνικής Ελπίδων της Ελλάδας. Ο Γιώργος, από μικρός στα γήπεδα, ένιωσε εγκαίρως την κλήση του στην προπονητική και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε με βάση τη μεθοδική δουλειά που κάνει να βρεθεί στα… σαλόνια της Super League.

Επαγγελματίας αλλά πάντα προσιτός, ανήμερα των 32ων γενεθλίων του (γενν. 29/08/1984) μίλησε στο athlitiko.gr για την ενασχόλησή του με την προπονητική από νεαρή ηλικία, για τα συνεχόμενα… σκαλοπάτια που ανεβαίνει επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια και για τις μέχρι τώρα εντυπώσεις του από τον Πλατανιά.

Αναλυτικά όσα είπε:

Γιώργο είσαι ένας ανερχόμενος προπονητής τερματοφυλάκων, αλλά πώς προέκυψε η επιλογή σου για να ακολουθήσεις αυτή την καριέρα;

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Αυτή την απορία συναντώ πολύ συχνά γιατί ο κόσμος περιμένει τη λογική συνέχεια του παίκτη που γίνεται προπονητής. Όμως η σύγχρονη προπονητική πλέον μας καλεί να υπερβούμε τον περιορισμό της εμπειρικής γνώσης. Όταν ξεκίνησα ως προπονητής αυτό που με τράβηξε στον τερματοφύλακα είναι η ικανοποίηση της άμεσης βελτίωσης. Η θέση είναι πολύ τεχνική, κατά πολύ ατομική και χρίζει τεράστιας σημασίας στον τρόπο που εξελίσσεται το άθλημα.

Από την Αμερική στην Επισκοπή, τον Κισσαμικό και τώρα στον Πλατανιά. Τι σε βοήθησε στην επαγγελματική σου πορεία;

Θεωρώ σημαντικό να μην επαναπαύεσαι και να βελτιώνεσαι συνεχώς. Από την εμπειρία μου στην Αμερική, ενστερνίστηκα νωρίς το να μοιράζομαι την γνώση με όποιον την ζητήσει. Για να πάει μπροστά το Ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αρκεί να βελτιώσει ο καθένας τον εαυτό του. Πρέπει να συμβάλει στην βελτίωση όλων όσων το επιθυμούν. Για το λόγο αυτό ξεκίνησα πριν 2 χρόνια την Ακαδημία 4 Goalkeepers. Το καλοκαίρι, στο Summer Goalkeeper Camp που διοργανώσαμε, διαπίστωσα την ανάγκη όχι μόνο των τερματοφυλάκων, μικρών και μεγάλων, για γνώση και ατομική βελτίωση, αλλά και των συναδέλφων προπονητών να μάθουν να βελτιώνουν τον τερματοφύλακα. Είναι χαρά μου που, βοηθώντας προπονητές τερματοφυλάκων των Χανίων στο Camp, ωθήσαμε την δημιουργία ακαδημιών (όπως την Chania Goalkeepers) που μπορούν να προσφέρουν στα νέα παιδάκια αυτό που οι επαγγελματίες δεν έχουμε τον χρόνο να προσφέρουμε: την σωστή εκμάθηση από την αρχή. Σκοπός είναι οι αθλητές να φτάνουν σε ένα επίπεδο όχι μόνο με το ταλέντο αλλά και με σωστές βάσεις.

Μιλάς με πάθος για τη διδασκαλία και την εκμάθηση όμως εργάζεσαι στο επαγγελματικό επίπεδο. Αυτά συνδυάζονται ;

Δυστυχώς όχι. Σας προπονητής πρέπει να κάνεις τις επιλογές σου και να συνεχίσεις να βελτιώνεις τον εαυτό σου στο μέγιστο δυνατό. Στο επαγγελματικό επίπεδο δεν βρίσκεσαι τυχαία. Φτάνεις με κόπο και προσπάθεια. Όμως πιστεύω ότι όλοι μας θα πρέπει, στον βαθμό που μας επιτρέπουν οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις να προσφέρουμε την γνώση. Η δική μου φιλοσοφία είναι ότι ο εξοπλισμός, τα γήπεδα ακόμα και οι ασκήσεις προπόνησης είναι απλά εργαλεία, που χρειάζονται τον προπονητή για να δώσουν αποτέλεσμα. Σε όλα τα επίπεδα, κάθε φορά.

IMG 4528

Από τα… βάθη της άμυνας, πως βλέπεις τη φετινή χρόνια για την Πλατανιά;

(Γελάει) Φέτος η Super League θα είναι η ανταγωνιστικότερη από κάθε άλλη σεζόν. Και ξεκινάει φουρτουνιασμένη! Η ομάδα δουλεύει μεθοδικά και στοχευμένα και αυτό θα φανεί αγωνιστικά. Και για να σου απαντήσω, η τελευταία γραμμή της άμυνας είναι και η πρώτη έναρξη της επίθεσης και αυτό το δουλεύουμε καθημερινά. Είναι χαρά μου και τιμή μου να δουλεύω με ανθρώπους όπως ο κος Παράσχος που όλοι γνωρίζουμε την ιστορία και την συνεισφορά του στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ομάδα έχεις στόχους και είμαι πεπεισμένος ότι θα τους εκπληρώσουμε .

Estrella
Auto KCS

Rabona ad