Μωρέ λες;

Πλατανιάς Μάνος Βαϊδάκης | 20 Μαρτίου 2016, 15:26

Να τα μας. Και ξαφνικά ο Πλατανιάς βάλθηκε να μας κουζουλάνει. Εμάς και όλη τη Σούπερ Λιγκ. Ο ταπεινός, αθόρυβος, αλλά μεθοδικός και συνεπής Πλατανιάς έφτασε να κάνει -κρυφά- όνειρα Ευρώπης. Μάλιστα το είδαμε και αυτό…

Απίστευτο; Κι όμως αληθινό!

Μετά την παραμονή που φέτος, σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες ψυχοβγαλτικές χρονιές,  αποδείχθηκε παιχνιδάκι, ο Πλατανιάς έβαλε πλώρη για μια καλή θέση. Συνειδητοποίησε ότι μπορεί να «ψηλώσει» και να δείξει ότι μπορεί να ανέβει επίπεδο. Η τριάδα αγώνων όμως με Παναιτωλικό, Καλλονή και Πανιώνιο (μόλις δυο κερδισμένοι βαθμοί) του έκοψαν τη φόρα και τον προσγείωσαν ανώμαλα. Παρόλα αυτά όμως δεν τα παράτησε. Έδειξε σθένος, μέταλλο και χαρακτήρα. Πήγε στη Λειβαδιά με το ηθικό πληγωμένο και έριξε τρία μπαλάκια. Πήγε χθες στη Βέροια και έβγαλε νέο διπλό. Όχι τόσο εντυπωσιακό (0-1), αλλά εξίσου πολύτιμο κάνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του δυο μπακ του μπακ εκτός έδρας νίκες.

Ο Παράσχος με σεμιναριακή τακτική έδεσε κόμπο τον Ελευθερόπουλο, η Βέροια δεν έκανε ούτε μια κλασική ευκαιρία σε 95 λεπτά στην έδρα της, πάτησε καμιά-δυο φορές την περιοχή του Σωτηρίου αν και είχε υπέρ της την κατοχή και το πρώτο γκολ του Μενδρινού μετά από 1295(!) μέρες αποδείχθηκε υπεραρκετό.

Και που έφτασε τώρα; Να βρεθεί έστω και με ματς παραπάνω μόνος στην έκτη θέση σε απόσταση πέντε βαθμών από την ζώνη των πλέι-οφ τρεις στροφές από το φινάλε. Σαφώς και είναι ακόμα πολύ δύσκολο, αλλά μόνο το γεγονός ότι κατόρθωσε στον -μακρινό- ορίζοντα που ανοίγεται μπροστά του να βλέπει μια θέση στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι επίτευγμα.

Για να μην γελιόμαστε, το πιο πιθανό είναι ότι ο Πλατανιάς δεν θα καταφέρει να προλάβει τους πέντε πρώτους, αλλά μόνο κι μόνο που έφτασε στο σημείο να το διεκδικεί σημαίνει πολλά…

Ο ρεαλιστικός στόχος του Παράσχου και των παικτών του από δω και πέρα, είναι η έκτη θέση που ίσως και υπό προϋποθέσεις μπορεί ακόμα και αυτή να του ανοίξει την πόρτα των πλέι-οφ. Οι «προϋποθέσεις» είναι λίγο-πολύ γνωστές και δεν χρειάζεται να τις αναλύσουμε τώρα. Άλλωστε δεν είναι αυτό το ζητούμενο για τον Πλατανιά.

Αν ευνοηθεί από τις συγκυρίες ,«οκ», αλλά  το σημαντικό είναι ότι αυτή η ομάδα μετά από μια τετραετία στη μεγάλη κατηγορία, με μεθοδικότητα και συνέπεια, χωρίς αβάντες, χωρίς μεταγραφές και ρόστερ εντυπωσιασμού, αλλά με πολύ δουλειά και με αγωνιστική φιλοσοφία στηριγμένη σε αρχές (έργο Παράσχου) κατάφερε να κάνει την υπέρβαση. Γιατί ήδη ο Πλατανιάς έχει κάνει τη δική του υπέρβαση, έχοντας πετύχει πολλά παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες παρουσίες του.

Παραμένει σταθερά μια από τις πιο επιθετικές ομάδες του πρωταθλήματος με τις περισσότερες τελικές, έχει κάνει τα περισσότερα από ποτέ  διπλά μέσα στη χρονιά (πέντε τον αριθμό), είναι η τρίτη ομάδα, πίσω από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, με την καλύτερη εκτός έδρας συγκομιδή (18 β.), νίκησε για πρώτη σε έδρες που άλλοτε ήταν για αυτόν απόρθητα κάστρα (Αγρίνιο, Κομοτηνή, Λειβαδιά, Βέροια) και έχει βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του τόσο ψηλά στην βαθμολογία (όχι τρεις αγωνιστικές από το τέλος αλλά σε οποιαδήποτε φάση του πρωταθλήματος).

Αν τώρα κάνει και το απίθανο θα πρόκειται για μεγάλη ΜΑΓΚΙΑ! Άλλωστε στο ποδόσφαιρο… «nothing is impossible»!

Μωρέ λες;

karta antonis garden