Μιχ. Βαλάρης: Μια παρέα το Estrella…

Face Control | 21 Σεπτεμβρίου 2020, 19:59

Εκτός από τα γήπεδα του τοπικού, ο Μιχάλης Βαλάρης πρωταγωνιστεί και στο επιχειρείν. Ενα εξαιρετικό μαγαζί στην περιοχή του Κουμ Καπί, είναι άλλωστε δικό του. Αυτό δεν είναι άλλο από το Estrella...

Το Estrella έκανε την εμφάνιση του στα Χανιά το 2017 και από τότε ο κόσμος το έχει αγαπήσει, κάνοντας το ένα από τα αγαπημένα του στέκια. Ο ιδιοκτήτης του, ο ποδοσφαιριστής του Χάλη, Μιχάλης Βαλάρης μιλά στο athlitiko, περιγράφοντας πώς ξεκίνησε την επιχείρηση του, μιλά για την ανάπλαση που αναμένεται στην περιοχή του Κουμ Καπί και γενικότερα στην πόλη των Χανίων ενώ φυσικά από την συζήτηση μας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το ποδόσφαιρο…

Estrella, ένα μαγαζί που το έχει αγαπήσει ο κόσμος…

Εχουμε μπει πλέον στην τέταρτη χρονιά. Το Estrella είναι το όνειρο που είχε μια οικογένεια στην Θεσσαλονίκη να ξεκινήσει κάτι διαφορετικό πάνω στην εστίαση. Μέχρι χθες, η εστίαση βασιζόταν πάνω στο φαγητό, αποκλειστικά στο φαγητό. Τα παιδιά αυτά προσπάθησαν να φτιάξουν την έννοια του branch στον τόπο μας, στην Ελλάδα. Είχαν πολλές επιρροές από κράτη του εξωτερικού κι έτσι θεώρησαν ότι μπορούσαν να δημιουργήσουν την έννοια του branch στην Ελλάδα. Μεγαλώνοντας μέσα σ’ ένα περιβάλλον πάνω σε αυτή τη δουλειά, στην εστίαση, μου άρεσε κι εμένα η ιδέα του πρωινού. Και κάπως έτσι ταυτίστηκαν οι απόψεις μας, είδα ότι αυτό που κάνουν, είναι ωραίο. Ξεκίνησε κιόλας το μαγαζί το 2017 και εκείνοι είχαν ξεκινήσει τρία χρόνια νωρίτερα, τους παρακολουθούσα από τα social media και είπα ότι αυτό μ’ αρέσει να το κάνω και εγώ, θέλω ν’ ασχοληθώ με αυτό… Και επειδή δε μου άρεσαν οι αντιγραφές επικοινώνησα κατευθείαν μαζί τους. Τους είπα ότι θέλω να κάνω αυτό το πράγμα στα Χανιά. Ηταν τότε και η περίοδος που ξεκινούσε μια προσπάθεια να εξαπλωθούν τα Estrella στην Ελλάδα μέσω δικτύου franchise και ήμουν από τους πρώτους που επικοινώνησαν γενικά γι’ αυτό το προϊόν.

Εχουν έρθει να δουν το μαγαζί στα Χανιά;

Ερχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ελέγχοντας τα προϊόντα, τις πρώτες ύλες, τον τρόπο που δουλεύουμε. Θέλουν να είναι πολύ ακριβείς στις διαδικασίες και στην παρασκευή, σε όλα… Θέλουν να είμαστε απόλυτοι στις συνταγές, στις οποίες κιόλας βασιζόμαστε. Θέλουν το αποτέλεσμα να είναι κοινό σε όλα τα μαγαζιά της αλυσίδας.

Γιατί ξεχωρίζει το Estrella στα Χανιά;

Γιατί τα υλικά που βάζουμε, είναι ντόπια και ποιοτικά. Ακολουθούμε τους ντόπιους παραγωγούς γενικότερα και επειδή η διατροφή μας είναι σωστή στην Κρήτη, όλα αυτά παίζουν ρόλο στο αποτέλεσμα. Φαίνεται το αποτέλεσμα.

Γιατί το Estrella στήθηκε στο σημείο που βρίσκεται, ένα μέρος το οποίο “ανεβαίνει” πλέον…

Θεωρώ ότι η δική μου γενιά και οι προηγούμενη, έχουν περάσει όλοι από το συγκεκριμένο σημείο στο Κουμ Καπί. Εχουν πολύ όμορφες αναμνήσεις από αυτό το σημείο. Μην ξεχνάμε ότι η νύχτα και η διασκέδαση έχουν ξεκινήσει από εδώ, τουλάχιστον έτσι θεωρώ. Γενικότερα είναι ένας τόπος ο οποίος έχει πολύ όμορφες αναμνήσεις. Πάντα όμως μου άρεσε αυτή η περιοχή. Οι συγκυρίες έφεραν κάποια στιγμή την παρακμή στην περιοχή του Κουμ Καπί. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή είχε ξεφύγει η κατάσταση με τα μαγαζιά, την φασαρία και την οχλαγωγία που υπήρχε. Εδώ οι περισσότεροι είναι κάτοικοι, είναι ιδιοκτήτες, δεν είναι ξενοδοχεία ή Airbnb και όλο αυτό έφερε μία σύγχυση στη σχέση καταστημάτων-κατοίκων. Εμείς κάνουμε έναν προσδιορισμό από το μηδέν, ξεκινάμε ένα μαγαζί το οποίο έχει όριο, καθώς στις 11 η ώρα κλείνουμε την κουζίνα μας και μέχρι τις 12 θέλουμε κι εμείς οι ίδιοι να έχουμε κλείσει να πάμε στα σπίτια μας. Αυτό γίνεται άσχετα από τα μέτρα. Εμείς δουλεύουμε έτσι από το 2017. 12 η ώρα έχουμε κλείσει γιατί θέλουμε η γειτονιά να ηρεμήσει για να μπορέσω άνετα το πρωί, 7.30-8 η ώρα να ανοίξω…

Ως επιχειρηματίας, πόσο θα έλεγες ότι σας έχει βλάψει η φετινή κατάσταση που επικρατεί λόγω του κορονοϊού, των μέτρων που έχουν υπάρξει από τον περασμένο Μάρτιο;

Ο,τι ισχύει για τα όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ισχύει και για εμάς. Σίγουρα υπήρξαν ζημιές, σίγουρα δημιουργήθηκαν υποχρεώσεις, αλλά το θέμα είναι ότι έχουμε την υγειά μας. Μπορούμε και βγαίνουμε στην αγορά, δουλεύουμε. Θεωρώ ότι όλα πάνε καλά στο κομμάτι τουλάχιστον του επιχειρείν, σε αυτή την περιοχή που είναι αναπτυσσόμενη. Εμείς πάντα δουλεύαμε με ντόπιο κόσμο. Δεν περιμένουμε τον τουρισμό για να δουλέψουμε, βασιζόμαστε στον ντόπιο κόσμο και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες, από τις πιο μικρές μέχρι τις μεγαλύτερες. Δόξα τω Θεώ, όλα πάνε καλά. Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε μεγάλη πτώση, πτώση υπάρχει βέβαια, όμως είμαστε ευχαριστημένοι.

Πώς βλέπεις την επερχόμενη αναβάθμιση που θα έχει η περιοχή του Κουμ Καπί;

Εγώ είμαι εδώ από το 2017, υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες δεν έκλεισαν ποτέ στην περιοχή του Κουμ Καπί. Πάντα ήταν “ζωντανό” το Κουμ Καπί και πάντα υπήρχαν ανοιχτά μαγαζιά. Εχουν περάσει δύσκολα χρόνια, έχουν ζήσει βέβαια και πολύ καλές εποχές. Ολα τα μαγαζιά και όλοι οι επιχειρηματίες αυτό που συζητούν έντονα είναι πότε επιτέλους αυτός ο τόπος θα αξιοποιηθεί βάσει αυτής της μελέτης που έχει αναρτηθεί και είναι γνωστή. Μια μελέτη η οποία θ’ αλλάξει όχι μόνο την όψη του Κουμ Καπί, αλλά και ολόκληρης της πόλης. Θα είναι ένας μεγάλος πεζόδρομος, ένας μεγάλος περίπατος. Η καραντίνα, μας έκανε καλό γιατί περπάτησε ο κόσμος… Ολο αυτό βοήθησε περισσότερο στην περιοχή μας, γι’ αυτό κιόλας έχουν πέσει τα φώτα απ’ τη δημοτική αρχή. Προσπαθούν όσο μπορούν να γίνει το αυτονόητο! Από τον καθαρισμό και τα βαψίματα μέχρι να τοποθετηθούν παγκάκια και να κλείσει ο δρόμος για τα αυτοκίνητα ώστε να μπορεί ο κόσμος να κυκλοφορεί ελεύθερα. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον εφαρμοστεί αυτή η μελέτη, θα μεγαλώσει η παραλιακή βόλτα, το παραλιακό μέτωπο του επισκέπτη στα Χανιά. Σήμερα που μιλάμε, ο επισκέπτης που βρίσκεται στην πόλη ξέρει μόνο το Λιμάνι, δεν του έχει δοθεί το ερέθισμα να έρθει μέχρι λίγο πιο πέρα, να φτάσει μέχρι το τέλος του Κουμ Καπί… Να ανοίξει και το αρχαιολογικό μουσείο, να έχει κι ένα λόγο παραπάνω ώστε να μπορέσει να περπατήσει από το Λιμάνι και να φτάσει στο αρχαιολογικό μουσείο στην Χαλέπα. Η ανάπλαση θα βοηθήσει γενικά την πόλη, θα αραιώσει λιγάκι ο κόσμος που συνωστίζεται στο Λιμάνι, είναι πολύ βασικό και αυτό.

Mε την αγαπημένη του σύζυγο, έγκυο στο δεύτερο παιδί τους, Αλίκη…

Μιχάλη, επειδή είμαστε και αθλητικό site, έχεις και αθλητική δράση! Σε παρακολουθούμε στα γήπεδα του τοπικού…

Ευτυχώς, υπάρχει και η μπάλα και μπορούμε έτσι να χαλαρώνουμε και να ξεφεύγουμε. Ο αθλητισμός είναι μεγάλο κεφάλαιο και στη δική μου τη ζωή, αλλά νομίζω και των περισσότερων νέων. Βρίσκομαι στον Χάλη, στην ομάδα του Βαρύπετρου, είμαι πολλά χρόνια στον Χάλη, μια ομάδα που είναι οικογένεια, ο κορμός της ομάδας είναι ίδιος, η διοίκηση είναι τα ίδια παιδιά εδώ και πολλά χρόνια. Ολοι μαζί προσπαθούμε να κάνουμε το αυτονόητο, το χόμπι μας, να περάσουμε καλά, να γυμναστούμε.

Πώς βλέπεις το μέλλον του τοπικού; Θεωρείς ότι θα πληγεί από την κρίση λόγω του οικονομικού προβλήματος που υπάρχει;

Σίγουρα θα έχει κρίση από οικονομικής άποψης, αλλά ίσως φέτος είναι και μία ευκαιρία να γίνει πάλι το ποδόσφαιρο που όλοι ξέραμε, πριν μερικά χρόνια πίσω… Ερασιτέχνες είμαστε όλοι, όλοι κάνουμε το μεράκι μας, είναι η αγάπη μας το ποδόσφαιρο, παίζουμε τη μπάλα μας, περνάμε καλά, αλλά τα τελευταία χρόνια είδαμε μεγάλα μπάτζετ χωρίς λόγο για τοπικές κατηγορίες. Πολλά χρήματα… Δεν ξέρω αν για την εποχή που διανύουμε, είναι σωστό να συζητάμε για τόσα χρήματα σε ομάδες. Θεωρώ ότι αυτή η κρίση που υπάρχει, δίνει και μια ευκαιρία ανασύνταξης διοικητικά, ποδοσφαιρικά και γενικά της έννοιας του αθλήματος.

Στα γήπεδα του τοπικού…

Κλείνοντας, ποιες είναι οι βλέψεις σου για το Estrella;

Κάναμε ένα μαγαζί το οποίο έχει φέρει δυνατές φιλίες, έχουμε γνωρίσει πολύ κόσμο, έχουμε καθημερινούς πελάτες, οι οποίοι δεν έρχονται απλά για να πιουν ένα καφέ ή να φάνε ένα πρωινό, αλλά για να δουν τι κάνουμε, ρωτάνε για την οικογένεια μας. Το Estrella είναι οικογένεια. Εχουμε μεγαλώσει παιδιά αυτά τα τρία και κάτι χρόνια που είμαστε εδώ. Είναι μια παρέα το Estrella… Κάναμε συγγένεια μέσα από το Estrella! Θεωρώ ότι είναι κάτι που ήρθε για να μείνει γιατί δεν είμαστε απλά μία καφετέρια, η οποία βασίζεται απλά σ’ ένα καλό προϊόν. Βασιζόμαστε στην ανθρώπινη σχέση και αυτό ήταν το στοίχημα μας εξ αρχής. Θέλαμε να γίνουμε αγαπητοί και προσιτοί προς τον κόσμο και αυτό ο κόσμος το έχει εισπράξει και μαζί χέρι-χέρι θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε για πολύ ακόμη καιρό μαζί και βλέπουμε, έχει ο Θεός…

 

 

karta antonis garden
craft coffee bar
arcana