Με πόρους του Υπ. Αθλητισμού η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου Χανίων – Ολες οι εξαγγελίες Αυγενάκη

Υγρός στίβος 3 Φεβρουαρίου 2023, 22:12

Με πόρους του υφυπουργείου Αθλητισμού αποκάλυψε ο Λευτέρης Αυγενάκης ότι θα προχωρήσει η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου Χανίων.

KTEO Κρήτης

Οπως επεσήμανε, η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτιο.

Ουσιαστικά ο κ. Αυγενάκης στο πλαίσιο της παρουσίας του στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας της διοίκησης του ΕΑΚ Χανίων η οποία διεξήχθη την Παρασκευή νωρίς το βράδυ στο κτίριο της Αντισφαίρισης ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά τα αθλητικά έργα.

Αυτό που επεδίωξε, ήταν να δώσει ένα πανηγυρικό τόνο, μιλώντας με δεδομένα που αφορούν τόσο την ριζική αλλαγή του κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα, όσο και για άλλα έργα που έχουν να κάνουν με το Ακρωτήρι, το εθνικό στάδιο και το σκοπευτήριο.

Αναλυτικότερα, οι τοποθετήσεις από τον κ. Αυγενάκη ήταν οι εξής:

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ Ν. ΧΩΡΑ

«Είμαστε σήμερα σε μία πολύ ευχάριστη συνάντηση με όλα τα μέλη από την αθλητική οικογένεια του ΕΑΚ Χανίων. Βρισκόμαστε εδώ για να κόψουμε την καθιερωμένη εορταστική βασιλόπιτα και συνάμα να μοιραστούμε μαζί ευχάριστα γεγονότα, ευχάριστες ειδήσεις… Ειδήσεις που περίμεναν χρόνια ν’ ακούσουν οι Χανιώτες, ιδιαίτερα του υγρού στίβου. Ξεκινώντας λοιπόν, θα έλεγα ότι επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται (η κυβέρνηση) ν’ απαντήσει με συγκεκριμένα ποσά, με συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιαγράμματα, όπως το είχαμε πει από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας και αναφέρομαι στο κολυμβητήριο της Νέας Χώρας.

Πλήρης ανακατασκευή του κολυμβητηρίου, το οποίο από την κατασκευή του μέχρι σήμερα είχε να συντηρηθεί ή να “απολαύσει” τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης που δεν είχαν γίνει, για πάρα πολλά χρόνια. Εμείς, σε συνεργασία με το ΕΑΚ, τον πρόεδρο κ. Σβουράκη και όλων των μελών της διοικήσεως του ΕΑΚ Χανίων, των ελαχίστων εργαζομένων και των στελεχών της αθλητικής οικογένειας, αλλά και του ΝΟ Χανίων, καταφέραμε πλέον να έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες. Ηδη είναι δρομολογημένο έτσι ώστε μέσα στον Μάρτιο να βγει στον αέρα η δημοπράτηση του έργου, 7,5 εκατ .ευρώ, με χρηματοδότηση από το ταμείο του υπουργείου Αθλητισμού. Μέσα στο Φεβρουάριο θ’ αναρτηθεί επίσημα η ένταξή του και η χρηματοδότησή του. Είναι στη διαδικασία, στην πορεία. Και δεύτερον, στα μέσα έως τα τέλη του Μαρτίου, αν δεν υπάρξουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα βγει στον αέρα και η δημοπράτηση αυτού του έργου. Ενα έργο για το οποίο δούλεψαν πολλοί, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια για να πετύχουμε αυτό τον στόχο».

Στο θέμα για το κολυμβητήριο ο κ. Αυγενάκης δέχτηκε την ερώτηση για το αν ο ΟΑΚ είναι δυνατό ν’ αναλάβει τη δημοπράτηση και την εκτέλεση των έργων, όπως άλλωστε έχει ζητήσει ως επιθυμία ο ΝΟ Χανίων, απαντώντας τα εξής:

«Αυτά είναι ζητήματα τεχνικής φύσεως. Εμείς θέλουμε το καλύτερο και το συντομότερο. Εάν αυτό μπορεί να γίνει από τον ΟΑΚ να είσαστε σίγουροι πως θα το κάνουμε. Εμείς δεν έχουμε κανένα συγκεντρωτισμό. Ισα-ίσα το πνεύμα που μας διακατέχει -και προσωπικά με διακατέχει- είναι αποκέντρωση και αξιοποίηση όλων των εργαλείων που μπορεί να έχει στη διάθεσή του ένα υπουργείο ή ένα ΕΑΚ. Είναι θέμα τεχνικής φύσεως το οποίο σας λέω και πάλι αν μπορεί να γίνει, θα γίνει γιατί το θέλουμε το γρηγορότερο. Δεν έχουμε κανένα λόγο να καθυστερήσουμε, έχουμε τα πάντα, μετά από πάρα πολλά χρόνια. Αρα δεν μας παίρνει να καθυστερήσουμε ούτε έχουμε καμία προκατάληψη ότι όλα πρέπει να είναι στο κέντρο για να ελέγχονται. Νόμιμη άδεια, τακτοποιημένα πολεοδομικά, ολοκληρωμένες μελέτες, τεύχη δημοπράτησης, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση… Αρα, προς Θεού, δε θα κολλήσουμε σε αυτό το ζήτημα».

ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ)

«Συνάμα είμαστε όμως χαρούμενοι διότι άλλο 1 εκατ. εκτελείται πλέον μετά από αρκετές διαδικασίες ταλαιπωρίας και αναφέρομαι στην αντικατάσταση του φωτισμού, των πυλώνων του Εθνικού Σταδίου, εδώ δηλαδή που βρισκόμαστε. Μία εγκατάσταση η οποία ζητούσε χρόνια να της δώσει κάποιος σημασία και το κάναμε εμείς. Χρειάστηκε όμως να κάνουμε αλλαγές στις μελέτες γιατί ήταν παλιές και τα μοντέλα που είχαν χρησιμοποιηθεί δεν ήταν φυσικά δυνατό να εφαρμοστούν αυτή την περίοδο όταν έχουμε μία εισαγόμενη ενεργειακή κρίση που είναι σε εξέλιξη, πόσο μάλλον όταν υπήρχαν λαμπτήρες στην παλιά μελέτη οι οποίοι είναι παρωχημένοι πλέον. Ολα αυτά άλλαξαν, εγκαθίστανται λαμπτήρες LED και βεβαίως η εγκατάσταση στο στάδιο θα είναι σύντομα στη διάθεση όλων με πολύ δυνατό και καθαρό φως! Φως για τον αθλητισμό της χώρας μας.

Ομως, απαντήσαμε θετικά και πιάσαμε κι άλλο ένα αίτημα της διοικήσεως (ΕΑΚ) που αφορά τη συντήρηση της άρσης βαρών. Μιας αίθουσας που για πάρα πολλά χρόνια είναι κλειστή, μία εγκατάσταση που έπρεπε με κάθε τρόπο να επισκευαστεί και να δοθεί ξανά σε χρήση στην αθλητική οικογένεια. Ενα έργο προϋπολογισμού περίπου 400 χιλ. ευρώ εντάσσεται και εκείνο επισήμως τις επόμενες ημέρες στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του υπουργείου Αθλητισμού. Είναι ολοκληρωμένα μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης έτσι ώστε το συντομότερο και αυτό να βγει στον αέρα, μιας και έχουμε και τις μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης αλλά και τη χρηματοδότηση εξασφαλισμένη».

ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ

«Και βέβαια, είμαι χαρούμενος διότι αρκετά πράγματα τρέχουν σχετικά και με το σκοπευτήριο Χανίων, το μεγαλύτερο και μοναδικό σκοπευτήριο στην Κρήτη. Μάλιστα, προ ημερών είχαμε την ευκαιρία και στο Ηράκλειο να παρουσιάσουμε τη νέα ΚΥΑ, που στην ουσία ανοίγει μία νέα σελίδα για τους αθλητές-σκοπευτές στη χώρα μας. Μία ΚΥΑ μεταξύ του υπουργείου Αθλητισμού με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης που έγινε μετά από 24 ολόκληρα χρόνια. Επιτέλους δηλαδή, εναρμονίστηκε και η Ελλάδα με όλα όσα συνέβαιναν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της σκοποβολής, ως άθλημα επαναλαμβάνω.

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, για όλους αυτούς τους λόγους θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Βέβαια είμαι χαρούμενος γιατί είναι εδώ και η πρυτανική αρχή, ο νέος πρύτανης όπου μετά από μία παρένθεση για λόγους τους οποίους γνωρίζετε, δε χρειάζεται να σχολιάσουμε, άλλωστε, αυτά και εκείνοι αποτελούν παρελθόν… Εδώ κοιτάζουμε το μέλλον, γι’ αυτό το λόγο με τη νέα πρυτανική αρχή ήδη επικαιροποιήσαμε τη σύμβαση, ήδη δουλεύεται, ελέγχονται οι μελέτες που έχουν κατατεθεί από το Πανεπιστήμιο. Ελέγχονται από τις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου. Ο προϋπολογισμός του έργου, για την ανακατασκευή του κολυμβητηρίου στο χώρο του Πολυτεχνείου, ανέρχεται περίπου σε 8 εκατ. ευρώ. Θα είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα και γι’ αυτό το έργο, φαντάζομαι στον επόμενο ένα μήνα.

Συνάμα έχουμε δεσμευτεί όμως απέναντι στους ρίπτες, στα στελέχη, στα κορυφαία στελέχη της Εθνικής μας ομάδας ότι προτεραιότητα στον ευρύτερο χώρο του κολυμβητηρίου στο Πολυτεχνείο είναι να δημιουργηθεί η εγκατάσταση που χρόνια περίμεναν. Κι αυτό αποτελεί προτεραιότητα, σε αυτό έχουμε συνεννοηθεί και συμφωνήσει απολύτως και με τη νέα πρυτανική αρχή. Μαζί λοιπόν, αρμονικά, με εμπιστοσύνη και κυρίως με σεβασμό στις συμφωνίες, είναι μεγάλο πράμα να τηρούνται οι συμφωνίες είτε είναι γραπτές είτε προφορικές. Πόσο μάλλον όταν είναι γραπτές… Εδώ λοιπόν, έχουμε και γραπτές και προφορικές συμφωνίες οι οποίες θα τηρηθούν και είναι αυτά που σας περιέγραψα εν ολίγοις.

Στηρίζουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας, έτσι ώστε η χρονιά αυτή να απαντήσει με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα αυτά που περίμενε για πάρα πολλά χρόνια η αθλητική κοινότητα των Χανίων. Τα έργα όμως δεν τελειώνουν, έχουμε κι άλλες εκκρεμότητες και άλλα ζητήματα που είναι ανοικτά. Εδώ είμαστε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας και εύχομαι σε όλους πολλές νίκες και στα γήπεδα και στην επαγγελματική και ιδιωτική ζωή αλλά και στις κάλπες που έρχονται έτσι ώστε να συνεχίσουμε αρμονικά όλα αυτά που με πολύ κόπο έχουμε προγραμματίσει μέχρι σήμερα».

 

 

Rabona ad