Λεβάκης: Ο μεγαλύτερος παράγοντας του χανιώτικου ποδοσφαίρου

Χανιά | 16 Ιουνίου 2021, 16:21

Πρωτοπόρος, γενναιόδωρος, σπουδαίος... Αυτός ήταν ο Γιάννης Λεβάκης, η καρδιά του οποίου σταμάτησε να χτυπά στα 89 του χρόνια.

/Bella Pizza

Το άκουσμα του θανάτου του κυρ-Γιάννη σκόρπισε την θλίψη στην χανιώτικη κοινωνία, καθώς δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο ο τομέας στον οποίο αναμείχτηκε στα χρόνια της ζωής του, αλλά η γενικότερη του τριβή στην πόλη και το Νομό που αγάπησε.

Η γενναιοδωρία του, η απίστευτη καλοσύνη του, η ευγένειά του είναι στοιχεία που δε συναντάς εύκολα σε ανθρώπους. Παράγοντας με ήθος. Από αυτούς που σπανίζουν αυτή τη στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και Α.Ο. Χανιά. “Γνήσιος” Α.Ο. Χανιά, βοηθώντας το σωματείο όχι μόνο σε περιόδους που βρέθηκε ο ίδιος στο ΔΣ αλλά τις περισσότερες φορές όταν ήταν εκτός. Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές που ο ΑΟΧ βρέθηκε να διαπερνά δύσκολα σταυροδρόμια οικονομικά, όμως ο Λεβάκης σαν από μηχανής θεός ήταν πάντοτε εκεί για να προσφέρει βοήθειες, σα να είναι ο πατέρας ενός παιδιού που πρέπει την κατάλληλη στιγμή να προασπίσει. Ετσι άλλωστε αντιμετώπιζε τον ΑΟΧ του, σαν μια παιδική αγάπη, σαν ένα κομμάτι της καρδιάς του…

Χρόνια μετά την αποχώρηση του από τα δρώμενα, η συνέπεια και η ανιδιοτέλεια του πάνω στο κομμάτι της στήριξης του Α.Ο. Χανιά και του χανιώτικου ποδοσφαίρου μνημονευόταν ακόμη και θα μνημονεύεται κι άλλο στο πέρασμα των χρόνων, καθώς άνθρωποι και ποδοσφαιρικοί παράγοντες σαν τον Γιάννη Λεβάκη, απλά, δεν υπάρχουν…

Σίγουρα, λένε, πως ο νεκρός δεδικαίωται, όμως δεν είναι υπερβολή να κρίνεται ο Γιάννης Λεβάκης σαν ο σπουδαιότερος παράγοντας ποδοσφαίρου που ανέδειξαν ποτέ τα Χανιά.

Ο Γιάννης Λεβάκης ήταν μοναδικός. Και πρωτοπόρος σαν επαγγελματίας. Με μια επιχείρηση η οποία μετρά πλέον 70 χρόνια ζωής, έχοντας ξεκινήσει από το 1950. Ο,τι κατάφερε στη ζωή του, ο Λεβάκης, το έκανε σεμνά και ταπεινά και το ίδιο συνεχίζει και τώρα η οικογένειά του.

Σίγουρα, η μνήμη του θα μείνει αιώνια για όσα πρόσφερε στον Α.Ο. Χανιά, που ήταν ίσως από τους λίγους ανθρώπους που τον οραματίστηκαν και τον ήθελαν να το δουν στη θέση του που αξίζει να κατέχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ηταν όμως και άνθρωπος της προσφοράς και αυτό είναι κάτι γνωστό, καθώς ποτέ του και ειδικότερα όταν υπήρχε μεγάλη ανάγκη, δεν αρνιόταν την βοήθεια του, την οποία πρόσφερε απλόχερα.

Ο Γιάννης Λεβάκης θα μείνει στη συνείδηση όλων ως ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας σημαντικός επιχειρηματίας του τόπου, μια μεγάλη προσωπικότητα. Η θέση του στον παράδεισο είναι εξασφαλισμένη…

Φωτογραφίες από το αρχείο του υιού του, Κώστα Λεβάκη.

Μάκης Καρτσωνάκης

Estrella
Minetta top plus
/blentcoffee

Rabona ad