«Καταφέραμε να είμαστε το κορυφαίο σωματείο στην Ελλάδα»

Κανόε-Καγιάκ | 20 Δεκεμβρίου 2016, 10:25

Αφιέρωμα στην εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα" πραγματοποιήθηκε στην ομάδα Κανόε Καγιάκ του Ναυτικού Ομίλου Χανίων η οποία για την αγωνιστική περίοδο 2016… σάρωσε με τις επιτυχίες της, καταφέρνοντας να αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας στην κατηγορία Ανάπτυξης και να κερδίσει τη 2η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Σπριντ.

Στο αφιέρωμα μιλούν ο προπονητής Κανόε Καγιάκ Μανώλης Αγγελάκης και ο βοηθός εφόρου του τμήματος, Νίκος Κουριδάκης.

Ακολουθεί το αφιέρωμα:

Νέες σημαντικές σελίδες στην ιστορία του έγραψε το τμήμα κανόε καγιάκ του ΝΟ Χανίων το 2016. Oχι μόνο με τις διακρίσεις -οι οποίες το διατηρούν σταθερά ανάμεσα στα κορυφαία στην Ελλάδα εδώ και χρόνια- αλλά κυρίως εκτός του υγρού στίβου. Διότι η αδελφοποίηση του Ομίλου με την Κυπριακή Ομοσπονδία Κανό πριν από δύο μήνες και ο χαρακτηρισμός ως πανελληνίου πρωταθλήματος των αγώνων Special Olympics που περιλάμβανε το πρόγραμμα των 17ων Κορρίσιων στη Λίμνη Κουρνά τον περασμένο Μάιο έδωσαν μία επιπλέον δυναμική. Ενώ, στα προβλήματα υπάρχει ένας ευχάριστος “πονοκέφαλος” που δημιουργείται από τον αριθμό ρεκόρ των 75 αθλητών που δραστηριοποιούνται στο τμήμα.

Για την παρουσία του χανιώτικου κανόε καγιάκ μιλάει ο προπονητής Μανώλης Αγγελάκης σήμερα σε μία ανασκόπηση της χρονιάς.

Μανώλη θεωρείς πετυχημένη τη φετινή χρονιά; 
Η φετινή χρονιά ήταν πολύ πετυχημένη. Καταφέραμε και είμαστε πρωταθλητές στην μικρή κατηγορία για ακόμα μία χρονιά, γεγονός που δείχνει ότι γίνεται πολύ σημαντική δουλειά στο τμήμα υποδομής και ότι από “κάτω” βγαίνουν συνέχεια αθλητές. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Καραγγιανίδη που έχει την εποπτεία στα τμήματα εκμάθησης για την πολύ καλή συνεργασία και δουλειά που κάνει. Στη μεγάλη κατηγορία τώρα, βγήκαμε δεύτεροι στην Ελλάδα χάνοντας το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω μας συγκαταλέγει στο κορυφαίο ίσως σωματείο κανόε καγιάκ αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που ένα επαρχιακό σωματείο να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο και να μείνουμε σταθεροί σε αυτό το επίπεδο.

Νομίζω όμως υπήρξαν και κάποιες ιδιαίτερες στιγμές όπως η αδελφοποίηση με την Κυπριακή Ομοσπονδία και η μετάβασή σας στην Κύπρο για αγώνες. 
Φέτος μπορούμε να πούμε είχαμε κάποιες σημαντικές σελίδες στην ιστορία του τμήματος.
Πριν αναφερθώ στα παραπάνω θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ν.Ο. Χανίων, τον βοηθό εφόρου κ. Κουριδάκη Νικόλαο και τον Σύλλογο Γονέων του Καγιάκ που είναι κοντά σε κάθε μας δραστηριότητα. Ας ξεκινήσουμε πρώτα με τους αγώνες που διοργανώνουμε στη λίμνη του Κουρνά. Για πρώτη φορά φέτος οι αγώνες των Special Olympics χαρακτηρίστηκαν ως πανελλήνιο πρωτάθλημα, γεγονός πολύ σημαντικό και με την βοήθεια του Δήμου Αποκόρωνα πιστεύω ότι θα το καθιερώσουμε και θα το επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο σε μία, γιατί όχι, ευρωπαϊκή διοργάνωση Special Olympics. Ενα δεύτερο πολύ σημαντικό κομμάτι για μας ήταν πράγματι η αδελφοποίηση που έγινε με την κυπριακή ομοσπονδία κάνοε καγιάκ, κάτι το οποίο συζητούσαμε αρκετά χρόνια θα έλεγα. Φέτος ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και υλοποιήθηκε, γεγονός που ανοίγει πολλούς νέους ορίζοντες τόσο από την πλευρά του ΝΟΧ όσο και από την πλευρά του κανόε καγιάκ. Ο Ν.Ο. Χανίων από την πλευρά του μετά και από την αδελφοποίηση που έγινε δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη του ΔΣ να έρθουν ακόμα πιο κοντά στο τμήμα και να δουν πολύ περισσότερο τον τρόπο λειτουργίας του και τις πραγματικές του ομορφιές και συγκινήσεις που προσφέρει. Γεγονός πολύ σημαντικό για εμάς διότι είμαστε ένα τμήμα που δεν δραστηριοποιείται στον χώρο της πισίνας. Είμαστε απομακρυσμένοι στο Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας που παρεπιμπτόντως προσφέρει τις ιδανικότερες συνθήκες προκειμένου να αναπτυχθεί το άθλημα του κανόε καγιάκ.

Στις εθνικές ομάδες υπήρξε ικανοποιητική στελέχωση από Χανιώτες αθλητές; 
Ενα άλλο σημαντικό κομμάτι ήταν ότι συμμετείχαν 3 αθλητές μας στην εθνική ομάδα σε παγκόσμιο, ο Μελεμενής και σε πανευρωπαϊκό ο ίδιος, η Παπασταματάκη και ο Τζανακόπουλος, γεγονός πολύ σημαντικό για εμάς, με απώτερο στόχο ιδιαίτερα ο Μελεμενής το 2017 να κάνει την υπέρβαση και να τον δούμε σε τελικό αγωνίσματος και γιατί όχι και στην εξάδα.

Σε δύσκολες οικονομικά εποχές βρίσκετε αρωγούς στην προσπάθειά σας; 
Πολύ σημαντικό για εμάς είναι ότι έχουμε την υποστήριξη χορηγών και υποστηρικτών σε κάθε βήμα που κάνουμε, με μεγαλύτερο τον επίσημο χορηγό μας, την ΑΝΕΚ Lines που ουσιαστικά είναι το οξυγόνο για εμάς. Από εκεί και πέρα πολύ σημαντική δουλειά γίνεται από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που βοηθάει και στηρίζει κάθε βήμα που γίνεται στον Ομιλο. Αλλά και ο Δήμος Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης, η Π.Ε. Χανίων, ο Δήμος Αποκορώνου, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, έχουν σταθεί πολύ σημαντικοί αρωγοί στην προσπάθειά μας.

Από την άλλη, κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζετε; 
Προβλήματα δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν πλέον με την έννοια πια, ότι μετά και το κλείσιμο του αθλητικού σχολείου καταφέραμε και ξαναφτάσαμε στο επίπεδο που είχαμε τότε. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τότε τα παιδιά είχαν κατά μέσο όρο 9 με 10 προπονήσεις την εβδομάδα, αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στο ίδιο το επίπεδο με λιγότερες προπονήσεις. Αρα γίνεται πιο ποιοτική δουλειά, τα παιδιά ανταποκρίνονται και οι γονείς από πίσω είναι πάντα αρωγοί στην προσπάθεια που κάνουμε. Αυτή τη στιγμή το τμήμα έχει περίπου 75 παιδιά, πολύ μεγάλος αριθμός και κάποιες φορές φθάνουμε σε σημείο να μην έχουμε υλικοτεχνική υποδομή για να υποστηρίξουμε σωστά την δουλειά μας. Το τμήμα δεν είχε ποτέ τόσο πολλά παιδιά και γίνεται προσπάθεια να εξοικονομηθούν χρήματα τόσο από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων όσο και από διάφορους χορηγούς προκειμένου να αγοραστεί αθλητικός εξοπλισμός. Κάτι απαραίτητο τόσο για να καλύψουμε τις διάφορες ανάγκες όσο για να γίνει ανανέωση του υπάρχοντος εξοπλισμού που μετράει 17 και 18 χρόνια ζωής και όπως είναι φυσιολογικό φθείρεται.

Πιστεύεις λοιπόν ότι και το 2017 θα παραμείνει ψηλά το χανιώτικο κανόε καγιάκ; 
Για τη νέα αγωνιστική σεζόν έχουμε ξεκινήσει πολύ καλά, σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Ολα τα παιδιά δουλεύουν με ζήλο και με διάθεση για να κάνουμε ένα βήμα ακόμα παραπάνω.
Πιστεύω ότι και το 2017 θα μας βρει πολύ ψηλά σε επίπεδο διακρίσεων και επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι ότι έχουμε καταφέρει μέσω του αθλήματος του κανόε καγιάκ, τα παιδιά να παίρνουν τα μόρια για την εισαγωγή τους στην Γ’βάθμια Εκπαίδευση.

Κάτι άλλο να προσθέσεις; 
Ναι, θέλω να σταθώ στο τμήμα ειδικής άθλησης του καγιάκ που λειτουργεί παράλληλα με το τμήμα του Ομίλου, έχουμε καταφέρει τα παιδιά να έχουν ενσωματωθεί σε αυτή την διαδικασία. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα τη δική μας παιδιά των Special Olympics, γιατί ουσιαστικά το κύριο μέλημα είναι η κοινωνικοποίηση τους και μέσα από αυτή την επαφή που υπάρχει απορρέουν πολύ θετικά πράγματα τόσο για τα παιδιά αυτά όσο και για τους υπόλοιπους αθλητές.

 • Η αγωνιστική δραστηριότητα για το 2016 

Οι αθλητές–τριες του Κάνοε Καγιάκ Σπριντ συμμετείχαν στις παρακάτω διοργανώσεις και κατέκτησαν συνολικά 161 μετάλλια (68 χρυσά, 49 ασημένια, 44 χάλκινα). 

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανάπτυξης
Ο Ν.Ο. Χανίων κατάκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανάπτυξης Κάνοε Καγιάκ Σπρίντ και κατέκτησε 11 μετάλλια (5 χρυσά, 3 ασημένια και 3 χάλκινα.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
Ο Ν.Ο. Χανίων ήταν 2ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κάνοε Καγιάκ Σπριντ και κατέκτησε 17 μετάλλια (9 χρυσά, 5 ασημένια, 3 χάλκινα),

12η Διεθνή Regatta στην Κύπρο
Ο Ν.Ο. Χανίων συμμετείχε στην 12η Διεθνή Regatta στην Κύπρο και κατέκτησε 14 μετάλλια (4 χρυσά, 5 ασημένια και 5 χάλκινα)

“Winter Aegean Race”
Ο Ν.Ο. Χανίων συμμετείχε στην διεθνή διοργάνωση του “Winter Aegean Race” που περιλαμβάνει αγώνες ωκεάνιου καγιάκ και κατέκτησε 6 μετάλλια (3 χρυσά, 2 ασημένια, 1 χάλκινο)

Διεθνείς διασυλλογικοί αγώνες στην Λίμνη Κουρνά
Οι αθλητές – τριες του Ν.Ο. Χανίων κατέκτησαν 71 μετάλλια (26 χρυσά, 20 ασημένια, 25 χάλκινα)

Διεθνείς διασυλλογικοί αγώνες στα Μέθανα
Οι αθλητές – τριες του Ν.Ο. Χανίων κατέκτησαν 17 μετάλλια (9 χρυσά, 6 ασημένια, 2 χάλκινα)

Διασυλλογικοί αγώνες στον Πόρο
Οι αθλητές – τριες του Ν.Ο. Χανίων κατέκτησαν 21 μεταλλίων (10 χρυσά, 7 ασημένια, 4 χάλκινα)

Διάσχιση της διώρυγας του Ισθμού της Κορίνθου.
Οι αθλητές – τριες κατέκτησαν 4 μετάλλια (2 χρυσά, 1 ασημένιο, 1 χάλκινο)

Special Olympics

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics Καγιάκ Σπριντ στην Λίμνη του Κουρνά

Οι αθλητές – τριες των Special Olympics του Ν.Ο. Χανίων συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην Λίμνη του Κούρνα και κατέκτησαν 13 μετάλλια (4 χρυσά, 4 ασημένια, 5 χάλκινα)

Κουριδάκης: Μία πολύ πλούσια και έντονη χρονιά…

Από την πλευρά του και ο βοηθός εφόρου του κανόε καγιάκ του ΝΟΧ Νικόλαος Κουριδάκης στέκεται στις σημαντικές διακρίσεις του τμήματος και αυτή την χρονιά.

Οπως λέει: «Το 2016 ήταν μια πολύ πλούσια και έντονη χρονιά σε όλα τα επίπεδα τόσο σε αθλητικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Την φετινή χρονιά φέραμε σε επιτυχία τους καθιερωμένους 17ους Διεθνείς “Κορίσσιους” Διασυλλογικούς αγώνες στον Κουρνά με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Αποκορώνου, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και με την συμβολή πάντα του Χρυσού μας χορηγού, της ΑΝΕΚ Lines. Στην διοργάνωση αυτή είχαμε βάλει το πήχη της διοργάνωσης ακόμα ψηλότερα με την παράλληλη διοργάνωση των Πανελληνίων αγώνων Καγιάκ Special Olympics Hellas με την συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα και με την υποστήριξη του Πρόεδρου του ΔΣ, κ. Διονύση Κοδέλλα που μας έκανε την τιμή και συμμετείχε μαζί με την Άρτεμις Βασιλακοπούλου, Εθνική Διευθύντρια και τον κ. Βασίλη Κασιμάτη, Διευθυντής Αθλημάτων όπου δώσαμε την υπόσχεση μαζί με την υποστήριξη του Δήμου Αποκορώνου για την προσπάθεια της πιθανής διοργάνωσης Διεθνών Ευρωπαϊκών Αγώνων. Ένα άλλο σημαντικό γεγονός στην φετινή χρονιά είναι η συμμετοχή πέντε αθλητών μας στην Εθνική Ομάδα που κατάφεραν μέσα από την δουλειά τους μαζί με τον προπονητή τους κ. Αγγελάκη Μανώλη να ανέβουν σε αυτό το αθλητικό επίπεδο.Πρόκειται για τους Αναστάσιο Μελεμενή, Ιωάννη Τζανακόπουλο, Ιωάννη Αντωνίου στους εφήβους και την Ελευθερία Παπασταματάκη στις νεανίδες και την Αθηνά Κέκελου στις γυναίκες. Συνεχίζουμε για 6η συνεχόμενη χρονιά να κατακτούμε την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανάπτυξης στο Μεσολόγγι με μια καταπληκτική παρουσία 30 αθλητών να κατακτούν συνολικά 11 μετάλλια εκ των οποίων 5 χρυσά 3 ασημένια και 3 χάλκινα. Σημαντική επιτυχία όμως είδαμε και με την κατάκτηση της 2ης θέσης στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Sprint 2016 που διεξήχθη στις ολυμπιακές εγκαταστήσεις του Σχοινιά με την συμμετοχή 19 αθλητών και την συγκομιδή 17 μεταλλίων, 9 χρυσών, 5 ασημένιων και 3 χάλκινων.
Ένα σημαντικό γεγονός που σημαδεύει την φετινή χρόνια είναι η αδελφοποίηση με την Κυπριακή Ομοσπονδία Κανόε Καγιάκ και με την υπογραφή στα Χανιά αλλά και στην Κύπρο, του σχετικού συμφώνου, ως επισφράγιση της διαχρονικής συνεργασίας που μας χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια. Εκ μέρους της Κυπριακής Ομοσπονδίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος, Γεώργιος Χατζηπαναγής Μοριάς, ο Αντιπρόεδρος Ματθαίος Κωνσταντίνου και η Γενική Γραμματέας Ερατώ Παναγιωτάκη και αντίστοιχα εκ μέρους του Ναυτικού Ομίλου, η Χαρούλα Πράπα Μυλωνάκη, ο Σπύρος Μαραγκουδάκης και η Ευαγγελία Κρασαδάκη Μητσοτάκη. Ως μάρτυρες υπέγραψαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Χανίων Αναστάσιος Βάμβουκας και ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, με τους δύο τελευταίους να απουσίαζαν και να υπέγραψαν αντί αυτών οι αντιδήμαρχοι Νεκτάριος Αλεξανδράκης και Γιώργος Γυπαράκης.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι έχω εκλεγεί μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κάνοε Καγιάκ μετά από πρόταση του ΝΟΧ να κατέβω ως υποψήφιος και όπου θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την υποστήριξη του αλλά και για την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο μου. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε την ιδιαίτερη προσπάθεια του νεοσυστατου -3 ετών- συλλόγου γενεών και κηδεμόνων όπου όχι μόνο είναι αρωγός και υποστηρικτής όλων των προσπαθειών αλλά συμβάλει τα μέγιστα με τις ατομικές ή συλλογικές προσπάθειες όλων των μελών του για την υλοποίηση και την επίλυση των μικρών ή μεγάλων θεμάτων με οικονομική ή οποιαδήποτε άλλη στήριξη ζητηθεί. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου. Τα Χανιά όπως γνωρίζουμε όλοι έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια μεγάλες επιτυχίες, τόσο στο δικό μας άθλημα όσο και στα υπόλοιπα και πιστεύουμε ότι και η φετινή χρονιά θα είναι εξίσου επιτυχημένη για όλα τα παιδιά». 

karta antonis garden