Η συνάντηση και οι δηλώσεις στο Δημαρχείο Χανίων

Σπορ 9 Φεβρουαρίου 2021, 23:18

Η πρόταση για την ανάληψη της διαχείρισης συνολικά, ή μερικώς από το Δήμο Χανίων του κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου όταν τα έργα ολοκληρωθούν, έρχεται στο επίκεντρο μετά τα όσα ειπώθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης μεταξύ του δημάρχου Χανίων και του υφυπουργού Αθλητισμού.

Οπως φαίνεται, αυτό το ζήτημα απασχολεί ήδη τον Δήμο Χανίων και μένει να φανεί ποια θα είναι η εξέλιξη που θα παρουσιάσει. Για το ποδηλατοδρόμιο, διότι αυτός και ήταν ο βασικός λόγος που ο κ. Αυγενάκης επισκέφτηκε τον δήμαρχο, Παναγιώτη Σημανδηράκη, οι εξελίξεις θα καταγραφούν κοντά στον Σεπτέμβριο, μιας και τότε ο Δήμος ελπίζει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και θα έχουν προκύψει τα τεύχη δημοπράτησης. Τότε δηλαδή θα φανεί αν θα υπάρξει ζήτημα χρηματοδότησης όπου πλέον υπάρχει η πρόταση από το υφυπουργείο Αθλητισμού να καλύψει τις σχετικές δαπάνες.

Οπως και οι δύο προηγούμενες συναντήσεις, έτσι και αυτή μεταξύ Λευτ. Αυγενάκη – Παναγ. Σημανδηράκη έγινε μέσα σ’ ένα πολύ καλό κλίμα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις που υπήρξαν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗΣ

«Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε στον Δήμο Χανίων τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την εξεύρεση λύσεων σε θέματα που αφορούν τις αθλητικές υποδομές του Δήμου μας, προβλήματα τα οποία χρονίζουν για πολύ μεγάλο διάστημα. Αναφερθήκαμε συγκεκριμένα στο θέμα των κολυμβητηρίων όπου μας έκανε μία παρουσίαση των σχεδιασμών και των επαφών που έχει το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με την ωρίμανση των μελετών που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση τόσο του κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα, όσο και του κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι. Ειδικότερα για το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι, ο Δήμος Χανίων με αφορμή την παρουσία του υφυπουργού εκδήλωσε το ενδιαφέρον του ν’ αποτελέσει μετά από συνεννόηση με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το υφυπουργείο Αθλητισμού ως τον διαχειριστή την επόμενη μέρα της αποκατάστασης, λειτουργώντας ουσιαστικά αυτό το κολυμβητήριο ως το πρώτο δημοτικό στα Χανιά. Αυτή η πρόθεση του Δήμου υπόκειται στην συζήτηση που θ’ αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα και στην επιθυμία του Πολυτεχνείου, αλλά και του υφυπουργείου να κατευθυνθεί προς τα εκεί. Τέλος, έγινε μία αναλυτική παρουσίαση των ενεργειών που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες από τον Δήμο Χανίων σε σχέση με την ολοκλήρωση του ποδηλατοδρομίου στα Καθιανά, μια υπόθεση η οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει μείνει στάσιμη. Ενημερώσαμε τον υφυπουργό ότι το τελευταίο διάστημα οι μελέτες έχουν ουσιαστικά ξεμπλοκάρει και θέσαμε ένα χρονοδιάγραμμα που θα μας φέρει τον Σεπτέμβριο του 2021 ουσιαστικά στην φάση της δημοπράτησης και ολοκλήρωσης αυτού του πολύ σημαντικού έργου, που θ’ αποτελέσει το δεύτερο ποδηλατοδρόμιο ολυμπιακών διαστάσεων στην χώρα μας, ως εκ τούτου θα είναι ένα αθλητικό και αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που στο χρονοδιάγραμμα, αυτό που εκδηλώσαμε προς τον υφυπουργό, ανταποκρίθηκε θετικά και εξέφρασε το ενδιαφέρον και την επιθυμία του να συμβάλει και να διερευνήσουμε το κομμάτι της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου. Είμαστε σίγουροι ότι με αφορμή την σημερινή, πρώτη επικοινωνία θ’ ακολουθήσουν πολλές ακόμη οι οποίες θα εξασφαλίσουν τις βέλτιστες επιλογές στα πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο κομμάτι των υποδομών και που επιτέλους στα Χανιά και τους πολίτες της πόλης όλα αυτά που έχουν στερηθεί δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια».

Για τη διαχείριση του κολυμβητηρίου από το Δήμο: «Το Πολυτεχνείο είναι ο ιδιοκτήτης. Το υφυπουργείο δρομολογεί τις εξελίξεις για να μπορέσει ν’ αποκατασταθεί, να λειτουργήσει και ν’ αναβαθμιστεί ενεργειακά το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι. Ψάχναμε, έχουμε πλέον την επίσημη ενημέρωση, θ’ αποστείλουμε και επίσημα την πρόταση μας τις επόμενες ημέρες προς το Πολυτεχνείο, αλλά και το υφυπουργείο όπου θα εκδηλώνουμε την επιθυμία μας ν’ αποτελέσουμε μέρος της διαχείρισης ή ν’ αναλάβουμε καθ’ ολοκληρία τη διαχείριση του κολυμβητηρίου».   

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

«Να ευχαριστήσω τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του, που μας δέχτηκαν και κάναμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα τρία σημαντικά θέματα τα οποία ανέφερε και ο δήμαρχος. Για το θέμα του κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα, που εκ των πραγμάτων απασχολεί και την δημοτική αρχή, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση και ένα περίπου χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί με τον ΟΑΚ και τους μελετητές του. Κάναμε γνωστή όμως και την βούληση μας ως κυβέρνηση να ενισχύσει σε επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων τα Χανιά, τα οποία ομολογουμένως έχουν μείνει πάρα πολύ πίσω. Εγινε μία αναλυτική συζήτηση σε ό,τι αφορά το κολυμβητήριο Ακρωτηρίου, αλλά και τις εγκαταστάσεις που θέλουμε να δημιουργήσουμε μαζί με το Πολυτεχνείο. Μια μικρή διόρθωση όμως αγαπητέ δήμαρχε… Η γη ανήκει στο Πολυτεχνείο, η εγκατάσταση έχει πληρωθεί από την ΓΓΑ. Αρα, εκ των πραγμάτων έχουμε δύο δικαιώματα και οι μεν και οι δε. Πάνω σε αυτή τη λογική υπήρξε μία συνεννόηση, μία πρώτη θεμελίωση συνεργασίας των δύο πλευρών. Είναι καλοδεχούμενη η πρόταση… Αλλωστε στην προηγούμενη συνάντηση που είχαμε με την Πρυτανική αρχή και τους συνεργάτες της δεσμευθήκαμε να τρέξουμε τις μελέτες, να τις επικαιροποιήσουμε, να υπογράψουμε την προγραμματική και ν’ ακολουθηθεί ένα μοντέλο μέχρι την ώρα της δημοπράτησης και της κατασκευής του έργου. Θα γίνει και μια μελέτη βιωσιμότητας η οποία θ’ απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα που πρέπει να προηγούνται οποιασδήποτε επένδυσης για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Αυτό είναι κάτι που το αποφεύγαμε διαρκώς τα προηγούμενα χρόνια και έχουμε δει τα αποτελέσματα. Πολλές εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, αθλητικές εν προκειμένω, οι οποίες εγκαταλείφθηκαν γιατί δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν, δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν και να συντηρηθούν και έφτασαν στο σημείο της εγκατάλειψης. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Πάθαμε και μάθαμε. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας έδωσαν ένα πολύ ισχυρό μάθημα. Οι υπερβολές, τα πολλά χρήματα, οι γιγάντιες εγκαταστάσεις άφησαν πολλά ερείπια και ένα ατέλειωτο νεκροταφείο εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα. Ενα από αυτά είναι και το ποδηλατοδρόμιο… Συμφωνώ και χαίρομαι πάρα πολύ με την προσέγγιση την οποία κάνει η δημοτική αρχή σχετικά με τον τρόπο και τη συμμετοχή που μπορεί να έχει το ποδηλατοδρόμιο στην τοπική οικονομία, στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Συμφωνούμε, όταν ειδικά μιλάμε για μία εγκατάσταση ολυμπιακών προδιαγραφών, που θα είναι η δεύτερη μετά το ΟΑΚΑ σ’ επίπεδο αγωνίσματος ποδηλασίας, εκ των πραγμάτων θ’ απασχολήσει την αθλητική κοινότητα και σωστά έχει προβλέψει η δημοτική αρχή, πέριξ του χώρου, μια σειρά εγκαταστάσεων που θα προσελκύσουν οικογένειες και γενικότερα πολίτες οι οποίοι έχουν μια αγάπη προς το ποδήλατο. Θεωρούμε και συμφωνούμε πολύ με το δήμαρχο ότι ο αθλητισμός μπορεί ν’ αποτελέσει ένα όχημα ώστε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, να τονώσουμε την τοπική οικονομία, επενδύοντας δηλαδή πολύ απλά στον αθλητικό τουρισμό. Σε αυτό το πνεύμα έγινε μία πρώτη συζήτηση, πολύ ενδιαφέρουσα θα έλεγα». 

 

karta antonis garden