Η ρήξη πρόσθιου χιαστού από τον Χανιώτη χειρούργο ορθοπεδικό Κων/νο Μαστραντωνάκη

Γενικά Θέματα 23 Νοεμβρίου 2016, 12:53

Ποιος θεωρείται ένας από τους χειρότερους τραυματισμούς για έναν αθλητή και -ειδικότερα τις περισσότερες φορές- ποδοσφαιριστή; Η απάντηση είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού, με τον Χανιώτη χειρούργο ορθοπεδικό Κωνσταντίνο Μαστραντωνάκη να αρθρογραφεί στο athlitiko δίνοντας τα "φώτα" του για τον εν λόγω τραυματισμό.

Πρόκειται για το δεύτερο άρθρο του κ. Μαστραντωνάκη μετά τη ρήξη μηνίσκου, όταν είχε προχωρήσει σε σημαντικές επεξηγήσεις και αναλύσεις για το τι είναι ο μηνίσκος και πώς αντιμετωπίζεται ένας τέτοιος τραυματισμός.

 

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Οι τραυματισμοί στο γόνατο είναι από τους πιο συχνούς στο ποδόσφαιρο. Ενώ οι ρήξεις του πρόσθιου χιαστού αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% όλων των τραυματισμών, έχουν μεγάλη επίπτωση στην καριέρα των αθλητών και έτσι έχουν γίνει ευρέως γνωστοί. 

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας πυκνός ινώδης συνδετικός ιστός που συνδέει το μηριαίο οστό με την κνήμη, με κατεύθυνση από πίσω και έξω, προς τα εμπρός και έσω. Κύρια λειτουργία του είναι να αντιτίθεται στην πρόσθια παρεκτόπιση της κνήμης όταν το γόνατο βρίσκεται σε κάμψη. Επίσης προσδίδει στροφική σταθερότητα. Αποτελείται από δυο δέσμες, την πρόσθια-έσω και την οπίσθια- έξω δέσμη, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την σταθερότητα στην κάμψη και την έκταση του γόνατος αντίστοιχα.

xiastos ACL

xiastos db acl 2 wrmc newlsetter jpeg

Μηχανισμός κάκωσης και συμπτώματα

Ο συνήθης μηχανισμός της κάκωσης χαρακτηρίζεται, από απότομη στροφική κίνηση του γόνατος, με το πόδι του αθλητή καθηλωμένο στο έδαφος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η τραυματική ρήξη του μηνίσκου συνδυάζεται και με άλλες κακώσεις, όπως η ρήξη των μηνίσκων και των πλαγίων συνδέσμων του γόνατος.

Όταν συμβαίνει η ρήξη του χιαστού οι ασθενείς ακούν ένα χαρακτηριστικό “κλικ” και έχουν την αίσθηση ότι το γόνατο εξαρθρώνεται. Άλλα τυπικά συμπτώματα, περιλαμβάνουν:

– διάχυτος πόνος στο γόνατο

– οίδημα που οφείλεται σε ενδαρθρική αιμορραγία, από την ρήξη των αγγείων του χιαστού

– αδυναμία κίνησης της άρθρωσης

– αίσθημα αστάθειας ή εξαρθρήματος κατά την βάδιση

Διάγνωση

Το ιστορικό και η φυσική εξέταση παίζουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού, καθώς και στην καταγραφή του βαθμού της αστάθειας που έχει προκληθεί. Συνήθως οι ασθενείς θυμούνται και περιγράφουν με μεγάλη ακρίβεια τον τραυματισμό. Κατά την φυσική εξέταση διενεργούνται δοκιμασίες όπως το Lachman test και το Drawer test, στα οποία γίνεται πρόκληση πρόσθιας παρεκτόπισης της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο και γίνεται σύγκριση με το υγιές γόνατο. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με την χρήση της μαγνητικής τομογραφίας (MRI), όπου απεικονίζεται με μεγάλη ακρίβεια η ρήξη του χιαστού συνδέσμου, καθώς και ενδεχόμενες σύνοδες κακώσεις.

xiastos anterior cruciate ligamentinjury management 30 638

Αριστερά: Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Δεξιά: Φυσιολογική εμφάνιση πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Σε κάποιες περιπτώσεις, στις απλές ακτινογραφίες, απεικονίζεται το λεγόμενο κάταγμα Segond, το οποίο αποτελεί αποσπαστικό κάταγμα του έξω κνημιαίου κονδύλου. Αυτό είναι ιδιαίτερα υποδηλωτικό ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

xiastos 1024px SegondFracture

Κάταγμα Segond

Θεραπεία

Μετά από την ρήξη του, ο πρόσθιος χιαστός δεν επουλώνεται ποτέ, και αυτό συμβαίνει λόγο της ενδαρθρικής του εντόπισης. Ενώ ο χιαστός είναι ο πιο σημαντικός σταθεροποιητικός παράγοντας στο γόνατο, υπάρχουν και άλλες δευτερεύοντες ανατομικές δομές που μπορούν να προσδώσουν σταθερότητα. Ο βασικός στόχος στην θεραπεία του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, είναι να αποκατασταθεί η αίσθηση αστάθειας στο γόνατο. Το πώς θα επιτευχτεί αυτό δεν είναι σημαντικό. Και ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αθλητών που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση, υπάρχει μια ομάδα ασθενών που πηγαίνουν καλά και χωρίς χειρουργείο.

Συντηρητική θεραπεία

Δεν απαιτούν όλοι οι ασθενείς με ρήξη προσθίου χιαστού χειρουργική αποκατάσταση. Είναι κοινά παραδεκτό ότι ασθενείς που δεν έχουν αλλαγές κατεύθυνσης στο άθλημά τους, μπορούν σε μερικές περιπτώσεις να τα καταφέρουν καλά και χωρίς πρόσθιο χιαστό. Επίσης, κάποιοι αθλητές υψηλού επιπέδου, έχουν επιστρέψει στο αγωνιστικό ποδόσφαιρο χωρίς να έχουν κάνει χειρουργική αποκατάσταση. Σε γενικές γραμμές η συντηρητική θεραπεία θα πρέπει να εφαρμόζεται όταν ο ασθενής αισθάνεται το γόνατο του σταθερό και…

– όταν ο ασθενής είναι έτοιμος να τροποποιήσει της δραστηριότητές του.

– σε λιγότερο δραστήριους ασθενείς.

– σε ασθενείς που δεν πρόκειται να συμμορφωθούν στο πρόγραμμα αποκατάστασης μετά το χειρουργείο.

Χειρουργική αποκατάσταση

Η πλειονότητα των ασθενών και ειδικά οι υψηλού επίπεδου αθλητές αντιμετωπίζονται με χειρουργική αποκατάσταση πρόσθιου χιαστού. Αυτή διενεργείται με αρθροσκοπική τεχνική.

Ενδείξεις Χειρουργικής αποκατάστασης:

– επαναλαμβανόμενα επεισόδια αστάθειας

– όταν υπάρχει ρήξη μηνίσκου, ειδικά όταν αυτή είναι επιδιορθώσιμη

– όταν υπάρχει πολυσυνδεσμική ρήξη (ειδικά της έξω – οπίσθιας γωνίας)

– σε επαγγελματίες, υψηλού επιπέδου αθλητές

– σε επαγγελματίες, με υψηλό ρίσκο τραυματισμού

Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι αυτομοσχεύματα, δηλαδή μοσχεύματα που λαμβάνονται από τον ίδιο τον ασθενή. Τα πιο διαδεδομένα μοσχεύματα είναι αυτά του ισχνού και του ημιτενοντώδη ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο επιγονατιδικός τένοντας, μαζί με τις οστικές προσφύσεις του, στα οστά της επιγονατίδας και της κνήμης.

xiastos GraftLink Biomechanical

O Κωνσταντίνος Mαστραντωνάκης είναι χειρούργος Ορθοπεδικός άνω άκρου & αθλητικών κακώσεων. Τηλ. επικοινωνίας 6972222251.

karta antonis garden