Φραντζεσκάκης: Θέλω να μπω τελικό στους Ολυμπιακούς

Στίβος | 3 Ιανουαρίου 2021, 22:55

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο Χρήστος Φραντζεσκάκης μιλώντας για την προετοιμασία του στην Κύπρο, για τις συνθήκες προπόνησης στα Χανιά, για τους Ολυμπιακούς αγώνες και τα μελλοντικά του σχέδια.

Ο νεαρός αθλητής του ΓΣ “Ελευθέριος Βενιζέλος” μίλησε για όλα αυτά στο Sports3 (stivos.sports3.gr).

Αναλυτικά όσα είπε…

Σε βρίσκω στην Κύπρο Χρήστο, σε προετοιμασία: «Ερχόμαστε εδώ κάθε χρόνο για προετοιμασία τα τελευταία τρία χρόνια, είναι η δεύτερη φορά αυτή τη χρονιά. Είχα έρθει και τον Νοέμβριο για άλλες είκοσι ημέρες. Εδώ κάνουμε διπλές προπονήσεις, ενώ στην πόλη μου τα Χανιά, δεν μπορούμε γιατί δεν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες, δεν έχουμε και πολύ καλές εγκαταστάσεις, εδώ είμαστε πιο ξέγνοιαστοι, δεν έχουμε άγχος, υποχρεώσεις κλπ.»

Ο κορωνοϊός και το lockdown προκάλεσαν τις δυσκολίες για προπόνηση στα Χανιά; «Ανεξάρτητα… οι εγκαταστάσεις στα Χανιά δεν είναι οι κατάλληλες για Ολυμπιακή προετοιμασία, ούτε καν για προετοιμασία θα έλεγα. Οπότε γι’ αυτό τον λόγο, για καλύτερες εγκαταστάσεις ερχόμαστε εδώ, να μην έχουμε υποχρεώσεις, να κάνουμε πιο πολύ προπόνηση, σε καλύτερες συνθήκες, εδώ κάνουμε γενικά περισσότερη δουλειά.»

Το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η βαλκανική πρωτιά, τα πανελλήνια ρεκόρ, οι επιδόσεις λογικά έχουν δημιουργήσει άγχος και “ευθύνες”: «Καθόλου γιατί οι στόχοι που έχω βάλει είναι ακόμα πιο ψηλοί και δεν βλέπω αυτά που έχω ήδη κάνει σαν μεγάλες επιτυχίες. Είμαι πολύ μετριόφρων, δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος καθώς έχω και έναν αντίπαλο μικρότερο κατά ένα χρόνο από εμένα, ο οποίος αποδίδει και αυτός πολύ καλά και προσπαθώ και τον ανταγωνίζομαι – είναι κίνητρο.»

Ποιος είναι; «Ουκρανός, είναι ο Μιχάιλο Κόχαν. Έκανε στο Ευρωπαϊκό 84,70 κι εγώ 84,22, ήταν Ευρωπαϊκό ρεκόρ και οι δύο επιδόσεις, αλλά “πρόλαβε” και το πήρε πρώτος αυτός. Φέτος ωστόσο κατάφερα και τον κέρδισα σε έναν αγώνα -δεν βρεθήκαμε και σε άλλους- αλλά πέρυσι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ντόχα αυτός κατέλαβε την πέμπτη και εγώ την 23η θέση.»

Παρά τις διακρίσεις δηλώνεις ότι δεν είσαι ικανοποιημένος. Θα είσαι με την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο; «Mε τη μέθοδο ranking, είμαι ήδη μέσα, είμαι 25ος στους 32 – τόσοι προκρίνονται. Ειδάλλως πρέπει κανείς να ρίξει 77,50 κι εγώ έχω κάνει 76,78. Ωστόσο δεν ονειρεύομαι μόνο την πρόκριση, ονειρεύομαι και άλλα. Εγώ θέλω να μπω τελικό, αυτός είναι ο στόχος και το όνειρό μου. Μακάρι να πάνε όλα καλά και να βγω σωστός. Τα μέτρα που “παίζουν” για τελικό και για οχτάδα τα ρίχνω, είναι εκεί γύρω στο ατομικό μου ρεκόρ.»

Φρέναρε την προετοιμασία, τις επιδόσεις, την πορεία σου η πανδημία; «Αντίθετα, με “ωφέλησε” κάπως ο κορωνοϊός προπονητικά φέτος. Εμείς κάνουμε προπόνηση σε ιδιωτικό χώρο, ένα χωράφι είναι στην ουσία και μας το έχει παραχωρήσει ένας καλός φίλος του προπονητή μου του Κώστα Παπαμαρκάκη, ο Μανώλης Θωμαδάκης, οπότε δεν χάσαμε σχεδόν καμία προπόνηση και η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων με βοήθησε πάρα πολύ, γιατί φέτος θα πήγαινα μόνο για τη συμμετοχή, ενώ το 2021 πάω για να κυνηγήσω τον τελικό, ή ό,τι άλλο βάλω ως στόχο, οπότε για εμένα είναι καλύτερο το ότι αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί.»

➜ Προπονήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο χωράφι λοιπόν! «Λοιπόν, εγώ το μεγαλύτερο μέρος της προπόνησης που έχω κάνει στη ζωή μου, το έχω κάνει σε μία παραλία. Είναι 300 μέτρα απ΄ το σπίτι μου, όχι παραλία ακριβώς, είναι αμμόλοφοι του Κλαδισού, ένας χώρος με αμμόλοφους, και εκεί κάνουν motocross κάνουν παραπέντε έχει κάτι λόφους, έχει και κολυμβητές, εκεί πήγαμε και βάλαμε μια βαλβίδα και κάναμε εκεί πέρα βολές… κάναμε εκεί την προπόνησή μας και δεν είχαμε να κάνουμε και κάπου αλλού. Ήταν πολύ επικίνδυνα, δεν είχαμε ούτε “κλουβί”. Εκεί, στα 100 μέτρα έσκαγε το κύμα κι εμείς κάναμε προπόνηση στον ήλιο στη βροχή, στην άμμο, δε είχαμε καμία προδιαγραφή γηπέδου.»

Και από πότε κάνεις προπόνηση στο χωράφι; «Από το 2018… η περιοχή λέγεται φυλακές Αγυάς, είμαστε εμείς ανάμεσα στις φυλακές. Το χωράφι όπως σας είπα το παραχώρησε ο κύριος Θωμαδάκης στον προπονητή μου, καθώς έβλεπε ότι οι τοπικές αρχές, οι προηγούμενες, δεν έκαναν τίποτα… οι τωρινές μας έχουν βοηθήσει πολύ… Για το χωραφάκι, βοήθησε η ομοσπονδία μας, βοήθησε ο σύλλογός μου “Γ.Σ. Ελευθέριος Βενιζέλος”, βάλαμε έναν κλωβό, έχει εκεί και ένα σπιτάκι, κάνουμε τα βάρη μας, δεν πάμε καθόλου στο γήπεδο των Χανίων, τα κάνουμε όλα εκεί πέρα. Έχουμε τα βασικά και νιώθουμε… βασιλιάδες σε σχέση μ’ αυτά που είχαμε περάσει παλιότερα.»

Γιατί δεν μπορείς να προπονηθείς στο Στάδιο των Χανίων; «Εκεί δεν μπορούμε ούτως η άλλως να κάνουμε προπόνηση, είναι επικίνδυνα, μην τραυματιστεί κάποιος, ο κλωβός είναι ακατάλληλος, έχει κόσμο και παιδάκια πολλά μέσα. Γίνονταν και αγώνες ποδοσφαίρου, οπότε η σφύρα έκανε μεγάλες… τρύπες και δεν μας άφηναν, μην στραμπουλήξει κανείς ποδοσφαιριστής κανένα πόδι… τέτοιες καταστάσεις…»

Αδέρφια στον αθλητισμό; «Έχω έναν αδερφό που είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος, ασχολήθηκε με το άλμα επί κοντώ, αλλά δεν ήταν πολύ καλός και το σταμάτησε και έχω και μια αδερφή δεκατεσσάρων και κάνει και αυτή εδώ και δύο χρόνια σφύρα.»

Από σπουδές; «Έχω περάσει από το 2018 στο ΤΕΙ Ηρακλείου, Γεωπονία, αλλά δεν παρακολουθώ πολύ, δεν έχω περάσει πολλά μαθήματα, προσπαθώ, όσο μπορώ να τα συνδυάσω. Μ’ αρέσει η γεωπονία, θα προσπαθήσω να ακολουθήσω τον χώρο αργότερα…»

karta antonis garden