Έτσι θα γίνει ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα!

Super League 1 21 Νοεμβρίου 2016, 17:57

Διαβάστε τις τρεις προτάσεις που παρουσίασαν οι διεθνείς οίκοιDeloitte και PwC για να γίνει ανταγωνιστική η Super League

ARENA-SPORT-CAFE-LOGO

Παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα από τους διεθνείς οίκους Deloitte και PwC τα τρία εναλλακτικά σενάρια διεξαγωγής της Super League που είχε ζητήσει ο Συνεταιρισμός! Από τα τρία σενάρια που παρουσιάστηκαν το ένα αφορά πρωτάθλημα 16 ομάδων και τα δύο αφορούν πρωτάθλημα 14 ομάδων. Και τα τρία πάντως έχουν έναν κοινό παρονομαστή που είναι η ανάδειξη του πρωταθλητή μέσω του μίνι πρωταθλήματος.

Το πρώτο σενάριο

Το σενάριο με τις 16 ομάδες προβλέπει έναν και μόνο γύρο κανονικής διάρκειας και στη συνέχεια ένα μίνι πρωτάθλημα δύο γύρων, στο οποίο θα συμμετάσχουν δύο γκρουπ οκτώ ομάδων. Το ένα γκρουπ θα περιλαμβάνει τις ομάδες που τερμάτισαν από τις θέσεις 1 ως 8 και το άλλο γκρουπ θα περιλαμβάνει τις ομάδες που τερμάτισαν από τις θέσεις 9 ως 16.Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-8 θα μονομαχήσουν για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των θέσεων που οδηγούν στην Ευρώπη. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9-16 θα “παλέψουν” να αποφύγουν τις δύο θέσεις του υποβιβασμού. Η 2η θέση υποβιβασμού θα κριθεί κατόπιν μπαράζ με τον 2ο της Football League.Συνολικά το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει 29 αγωνιστικές και 232 ματς και η πρόβλεψη των δύο διεθνών οίκων κάνει λόγο για 50% αύξηση στους αγώνες υψηλού ενδιαφέροντος.

Το δεύτερο σενάριο

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει 14 ομάδες με δύο γύρους κανονική διάρκεια και στη συνέχεια μίνι πρωτάθλημα δύο γύρων, στο οποίο θα συμμετάσχουν δύο γκρουπ των εφτά ομάδων. Το πρώτο γκρουπ θα συμμετάσχει σε αγώνες για την άνοδο και των θέσεων που οδηγούν στην Ευρώπη, ενώ το άλλο για την αποφυγή του υποβιβασμού. Η 2η θέση υποβιβασμού θα κριθεί κατόπιν μπαράζ με τον 2ο της Football League.  Ο συνολικός αριθμός αγώνων θα είναι 266, ο αριθμός των αγωνιστικών 40 (με 2 ρεπό ανά ομάδα) και προβλέπεται διπλασιασμός των αγώνων υψηλού ενδιαφέροντος.

Το τρίτο σενάριο

Το τρίτο σενάριο προβλέπει 14 ομάδες με δύο γύρους κανονική διάρκεια και στη συνέχεια ένα μίνι πρωτάθλημα, στο οποίο θα συμμετέχουν δύο γκρουπ των έξι ομάδων. Το πρώτο γκρουπ θα αποτελείται από τις ομάδες που τερμάτισαν από τις θέσεις 1 ως 6 και το δεύτερο γκρουπ από τις ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 8 ως 13.Ο 7ος της κανονικής διάρκειας δεν συμμετέχει στο μίνι πρωτάθλημα και ο 14ος υποβιβάζεται απευθείας! Αυτό το σενάριο έχει 36 αγωνιστικές, 242 αγώνες και προβλέπεται διπλασιασμός των αγώνων υψηλού ενδιαφέροντος.

Πρωταθλητής μέσω μίνι πρωταθλήματος και χωρίς… μπόνους!

Κοινός παρονομαστής (και) των τριών εναλλακτικών προτάσεων που παρουσιάστηκαν στις ομάδες της Super League είναι η ανάδειξη πρωταθλητή μέσω των μίνι πρωταθλημάτων και όχι απευθείας από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Επίσης, για την είσοδο στο μίνι πρωτάθλημα δεν προβλέπεται κανένα βαθμολογικό μπόνους, ανάλογα με την θέση στην οποία τερμάτισε κάθε ομάδα στην κανονική διάρκεια! Μπαίνει, δηλαδή, η κάθε ομάδα στο μίνι πρωτάθλημα με τους βαθμούς που κατάφερε να συγκεντρώσει στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Τα στοιχεία που έφεραν τα τρία σενάρια

Για να καταλήξουν στις τρεις προτάσεις οι δύο διεθνείς οίκοι εξέτασαν την υφιστάμενη κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε σύγκριση με τις διεθνείς πρακτικές. Παρουσίασαν, μάλιστα, στοιχεία που φανερώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση τα τελευταία χρόνια!Σε ό,τι αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση υπάρχει μείωση κατά 84% (!) στα έσοδα της Super League στο διάστημα 2010 – 2016!Επίσης, υπάρχει μείωση κατά 48% των εισιτηρίων στο διάστημα από το 2009 ως το 2016!Επίσης, υπάρχει μείωση κατά 13% από τα τηλεοπτικά έσοδα από το 2010 ως το 2016! Στη μελέτη των δύο οίκων παρατηρήθηκε ότι στο διάστημα 2006 – 2016 υπάρχει πτωτική εικόνα στην ανάδειξη του πρωταθλητή, καθώς η «μάχη» για το πρωτάθλημα κρινόταν όλο και νωρίτερα. Και συγκεκριμένα οι βαθμολογικές διαφορές οικοδομούνταν όλο και νωρίτερα.

πηγές: sdna.gr, sport24.gr

Estrella
agromarket
IDOMENEAS AKADHMIES 2019 1
/psiloritischania