Δελάκης στο athlitiko: Στόχος μου να φτάσει η Παλαιόχωρα στη Β’ Εθνική!

Παλαιόχωρα Face Control | 27 Ιανουαρίου 2017, 15:52

Υψηλούς στόχους έχει ο Σήφης Δελάκης για την Παλαιόχωρα, τονίζοντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο athlitiko.gr ότι θέλει να φτάσει την ομάδα μέχρι τη Β’ Εθνική!

Ο ισχυρός άνδρας της σελινιώτικης ομάδας ξετυλίγει το “κουβάρι” αναφορικά με το πώς προέκυψε η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο και μιλάει για το πλάνο και τους στόχους που έχει για την Παλαιόχωρα.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξή του στο athlitiko:

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την ομάδα;

Πάντοτε ήμουνα κοντά στην ομάδα ως χορηγός, αλλά αυτός που με παρακίνησε να ασχοληθώ πιο ενεργά ήταν ο Γιάννης Βλησίδης. Στο γήπεδο μπορεί να μην πήγαινα αλλά στήριζα όσο μπορούσα την ομάδα και ήθελα να πηγαίνει καλά.

Τι ήταν αυτό που έπαιξε ρόλο ώστε να βγείτε μπροστά και να ηγηθείτε της προσπάθειας για να αλλάξει επίπεδο η ομάδα;

Δεν ήθελα μία ομάδα που να αρκείται στη συμμετοχή της στο τοπικό πρωτάθλημα και να συμμετέχει απλά στον όμιλο παραμονής. Ήθελα μία ομάδα που να πρωταγωνιστεί στα Χανιά και θα μπορέσει να ανέβει κατηγορίες και γι’ αυτό τον λόγο υπήρξε η ενεργή ενασχόλησή μου στην ομάδα.

Μέχρι που φτάνουν οι φιλοδοξίες και οι στόχοι σας;

Ο δικός μου στόχος είναι να φτάσει η ομάδα μέχρι τη Β’ Εθνική! Πιστεύω ότι αν ανέβει η ομάδα στη Γ’ Εθνική μπορεί να κάνει μία χρονιά “δοκιμαστική” στην κατηγορία αυτή και μετά ο στόχος μας πρέπει να είναι η άνοδος στην παραπάνω κατηγορία.

Είναι αυτό το πλάνο σας και πιστεύετε ότι μπορείτε να το υποστηρίξετε όλο αυτό;

Ναι! Ο στόχος μου είναι την επόμενη τριετία η ομάδα να βρίσκεται στις επαγγελματικές κατηγορίες. Πιστεύω ότι είναι κάτι εφικτό που μπορεί να πραγματοποιηθεί και να φτάσει η ομάδα μέχρι τη Β’ Εθνική.

Delakis

Έχετε κάνει μία σημαντική επένδυση στην ομάδα σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω! Από τη στιγμή που ανέλαβα την ομάδα ο στόχος μου είναι να την πάω όσο πιο ψηλά γίνεται. Δεν πρόκειται να σταματήσω την προσπάθεια αυτή στη μέση. Θα τη συνεχίσω μέχρι να βγει η Παλαιόχωρα από τα όρια των Χανίων.

Παίζει ρόλο στους στόχους που έχετε θέσει και είναι υψηλοί το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο στα Χανιά διανύει την καλύτερη εποχή του;

Σίγουρα όταν υπάρχουν τόσες ομάδες σε επαγγελματικό επίπεδο στα Χανιά έχεις κίνητρο για να παραδειγματιστείς κι εσύ και να μπορέσεις να ακολουθήσεις τον ίδιο δρόμο. Παραδειγματιζόμαστε από αυτές τις ομάδες, κοιτάμε τι έκαναν σωστά και έχουν φτάσει εκεί, τι έκαναν ενδεχομένως λάθος, γιατί όλοι κάνουμε και λάθη και προσπαθούμε κι εμείς για το καλύτερο δυνατό. Γενικότερα η προσπάθεια που γίνεται στο ποδόσφαιρο των Χανίων είναι φοβερή και πιστεύω ότι μπορούν να στηρίξουν τα Χανιά ακόμα μία ομάδα σε εθνική κατηγορία. Έχουμε τον Πλατανιά, τον Κισσαμικό, τον ΑΟ Χανιά και το ΙΝΚΑ και γιατί όχι να μην έχουμε την Παλαιόχωρα; Πρέπει η δυναμική της ομάδας μας να είναι ανάλογη και με τη δυναμική του τόπου μας και σίγουρα το να ανέβει επίπεδο η ομάδα θα κάνει καλό και στην τοπική κοινωνία.

Από τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας είστε ευχαριστημένος;

Ναι, είμαι ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα παρουσία της ομάδας στο πρωτάθλημα. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια και είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε και θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πρωτάθλημα είναι αρκετά καλό και υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος. Ο Πανακρωτηριακός είναι ο βασικός ανταγωνιστής μας, αλλά πιστεύω ότι έχουμε τους καλύτερους παίκτες και ένα πολύ καλό τεχνικό επιτελείο, που μέσα από την καλή δουλειά που γίνεται θα μας οδηγήσουν τελικά στον στόχο μας, που είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο αποκλεισμός από το Κύπελλο είναι κάτι που σας στεναχώρησε ή αυτοσκοπός από την αρχή ήταν το πρωτάθλημα;

Σίγουρα μας στεναχωρεί ο αποκλεισμός από το Κύπελλο και μας άφησε μία πίκρα με τον τρόπο που ήρθε, αλλά κοιτάμε μπροστά στο πρωτάθλημα. Μπορεί να ξεκινήσαμε κάπως… μουδιασμένα στον όμιλο τίτλου και να χάθηκαν κάποιοι βαθμοί, αλλά νομίζω ότι έπαιξε ρόλο σε αυτό και το γεγονός ότι η ομάδα δεν ήταν μαθημένη να πρωταγωνιστεί. Από εδώ και πέρα όμως πιστεύω ότι θα πάμε όπως θέλαμε από την αρχή.

Σε περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος σας ποια είναι τα πρώτα βήματα που θα γίνουν;

Καταρχήν είναι στα πλάνα μας η δημιουργία δεύτερης ομάδας την επόμενη χρονιά ώστε να παίζουν εκεί τα ντόπια παιδιά, αλλά και να μπορέσει να αποτελέσει… σκαλοπάτι για την πρώτη ομάδα για τα παιδιά που θα προέρχονται από την Ακαδημία μας και τα οποία θα έχουν ένα κίνητρο. Όσον αφορά την πρώτη ομάδα αν επιτευχθεί η άνοδος θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία μίας ανταγωνιστικής ομάδας.

Όσον αφορά την Ακαδημία που φέτος συμμετέχει και στα πρωταθλήματα υποδομής βλέπουμε να γίνεται μία νέα προσπάθεια.

Η Ακαδημία λειτουργεί πολύ καλά και κάνουν καλή δουλειά στο κομμάτι αυτό ο Γιώργος Ζερβουδάκης με τον Βασίλη Τσαρτσίδη. Είναι περίπου 70 παιδιά στην Ακαδημία και μέσα από την αλλαγή επιπέδου της πρώτης ομάδας πιστεύουμε ότι αυτός ο αριθμός θα ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Σε αυτό το κομμάτι όμως θα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες ενέργειες από τον Δήμο για να φτιάξει το γήπεδο 5×5, που δεν είναι δική μας ιδιοκτησία αλλά του Δήμου και να μπορούν να αθλούνται σωστά τα παιδιά. Περιμένουμε το χαρτί από τον Δήμο ότι υπάγεται σε αυτόν το γήπεδο, ώστε να δούμε μετά πώς θα γίνει η χρηματοδότηση της ανακατασκευής, είτε μέσω της Περιφέρειας, είτε μέσω άλλων φορέων.

Με αφορμή την αναφορά σας στην ανακατασκευή του γηπέδου μίνι ποδοσφαίρου είδαμε πριν μερικά χρόνια ότι πήρατε την απόφαση και ανακατασκευάσατε το κεντρικό γήπεδο της ομάδας.

Φτιάξαμε το γήπεδο γιατί ήταν επιτακτική ανάγκη να παίζει η ομάδα στη φυσική της έδρα και όχι να… ξενιτεύεται στα Χανιά. Να παίζει μπροστά στους φιλάθλους της και να μπορεί να προπονείται όπως πρέπει στην Παλαιόχωρα. Αν δεν έχεις γήπεδο ποιος ο λόγος να έχεις ομάδα; Με την κίνηση αυτή πιστεύω ότι φέραμε ξανά το ποδόσφαιρο στην Παλαιόχωρα, γιατί είχε χάσει την ταυτότητά της η ομάδα με το να χρησιμοποιεί ως έδρα γήπεδα στα Χανιά. Δεν είχε τη δυνατότητα ούτε να τη στηρίζει ο κόσμος της.

Σε περίπτωση που έρθει η άνοδος όμως θα χρειαστούν και αρκετές βελτιώσεις στο γήπεδο για να πληροί τις προϋποθέσεις.

Θα πρέπει να μεγαλώσει λίγο ο αγωνιστικός χώρος, να γίνουν κερκίδες και γενικότερα χρειάζεται να γίνουν αρκετά πράγματα, αλλά πρέπει να γίνουν γιατί δεν νοείται η ομάδα να αναγκαστεί να φύγει από το… σπίτι της. Βέβαια όλα αυτά δεν μπορούμε να τα κάνουμε μόνοι μας. Θα πρέπει να βοηθήσει και ο Δήμος Καντάνου Σελίνου, γιατί η στήριξή του δεν είναι ανάλογη της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται στην ομάδα και δεν φαίνεται να υπάρχει και ενδιαφέρον από πλευράς του για ανάλογη στήριξη.

Ο κόσμος στηρίζει την προσπάθεια;

Ο κόσμος στηρίζει πράγματι, οι Παλαιοχωρίτες είναι δίπλα στην ομάδα και έρχονται στο γήπεδο. Σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι έχουμε αρκετούς φιλάθλους, έχει ξαναγυρίσει ο κόσμος στο γήπεδο. Αυτή την προσπάθεια ούτως ή άλλως την κάνουμε για τον κόσμο και για τον τόπο μας.

Από τις ντόπιες επιχειρήσεις στηρίζεται αυτή η προσπάθεια;

Τώρα στην αρχή αυτής της προσπάθειας ίσως είναι λίγο δύσπιστος ο κόσμος, αλλά σιγά-σιγά θα αναγνωριστεί αυτή η προσπάθεια και η  δυναμική που προσφέρεται και στην ομάδα και στον τόπο γενικότερα και θα έρθουν κοντά μας. Οι επιτυχίες της ομάδας πιστεύω ότι θα φέρουν δίπλα μας κι άλλο κόσμο.

Lougiakis

Λουγιάκης: Ευχής έργον ότι υπάρχει ένας άνθρωπος σαν τον Σήφη Δελάκη

Τιμώντας επί σειρά ετών τη φανέλα της ομάδας ο Ανδρέας Λουγιάκης πλέον συνεχίζει την προσφορά του από τη θέση του γενικού αρχηγού. Όπως τονίζει όμως και ο Σήφης Δελάκης η παρουσία του είναι πολύ σημαντική στην προσπάθεια που γίνεται για αλλαγή επιπέδου στην ομάδα.

Ο ίδιος, ο Ανδρέας Λουγιάκης, μας μίλησε για την παρουσία του κ. Δελάκη στην ομάδα αλλά και για το όραμα που υπάρχει για την Παλαιόχωρα. Αναλυτικά όσα είπε:

Για το πόσο σημαντική είναι η παρουσία του Σήφη Δελάκη στην ομάδα: «Δυστυχώς ή ευτυχώς τα χρήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στο ποδόσφαιρο, οπότε είναι ευχής έργον ότι υπάρχει ένας άνθρωπος σαν τον Σήφη Δελάκη στην ομάδα κι έχει την οικονομική δυνατότητα να προσφέρει από το υστέρημά του για το καλό του τόπου αλλά και για να κάνει αυτό που θέλει. Η ομάδα έχει δημιουργηθεί με πλάνο ώστε έτσι όσα χρόνια κρατήσει αυτό το… όνειρο ακόμα κι όταν τελειώσει να υπάρχουν οι βάσεις για να διατηρηθεί σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Παραδειγματιστήκαμε και παραδειγματιζόμαστε από λάθη άλλων ομάδων και δεν θέλουμε να πάθουμε το ίδιο. Υπάρχει προοπτική και ο τόπος έχει δυναμική, η Ακαδημία υπήρχε ήδη, ενώ υπάρχουν και τα ντόπια παιδιά που είναι αξιόλογα και που για χρόνια υπάρχει ένας κορμός που έχει πολλά να δώσει ακόμα. Φέτος η ομάδα ναι μεν στηρίζεται σε κάποιες μεταγραφές, αλλά υπάρχει ένας κορμός 8-9 παικτών που είναι από την περιοχή και είναι αξιόλογοι ποδοσφαιριστές, που μπορούν να σταθούν αυτή τη στιγμή σε οποιαδήποτε ομάδα του τοπικού και μέσα από τη δουλειά που γίνεται πιστεύουμε ότι μπορούν να εξελιχθούν και να αποτελέσουν τη βάση και για τη Γ’ Εθνική, αν προκύψει η άνοδος. Οπότε δεν χτίζουμε πάνω σε… άμμο, προσπαθούμε να χτίσουμε πάνω σε στέρεα βάση ώστε να υπάρξει η προοπτική, γι’ αυτό θα δημιουργηθεί και η δεύτερη ομάδα για να αποτελέσει το σκαλοπάτι για όλους».

Για το πώς προέκυψε η σκέψη για ίδρυση δεύτερης ομάδας: «Η δεύτερη ομάδα στην ουσία δημιουργείται σαν… σκαλοπάτι των Ακαδημιών και όχι σαν μία ομάδα για να παίζουν απλά τα παιδιά της περιοχής. Μας ρωτούσαν παιδιά αν θα φτιάξουμε Β’ ομάδα που υπήρχε παλιά, οπότε νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά παιδιά που… διψάνε για ποδόσφαιρο. Από εκεί προκύπτει ουσιαστικά η ανάγκη να δημιουργηθεί η δεύτερη ομάδα, για να υπάρχει προοπτική. Ναι μεν θα υπάρχει η πρώτη ομάδα που θα πρωταγωνιστεί σε ένα άλλο επίπεδο, αλλά αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν αυτόν τον ρυθμό πρέπει να τους δοθεί ένα σκαλοπάτι ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή να ακολουθήσουν την πρώτη ομάδα αλλά και τα παιδιά της Ακαδημίας να έχουν ένα κίνητρο».

Για το αν έλειπε τόσα χρόνια ένας Δελάκης από την ομάδα: «Νομίζω ότι η ομάδα ήταν έτσι όλα αυτά τα χρόνια γιατί υπήρχε έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων που υπήρχαν. Φυσικά βασικός παράγοντας είναι τα χρήματα. Η βοήθεια του τόπου στην ομάδα πάντα ήταν αξιόλογη, αλλά η δυναμική του τόπου είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που παρουσίαζε ποδοσφαιρικά η Παλαιόχωρα όλα αυτά τα χρόνια. Η προσπάθεια οφείλεται στον πρόεδρο, αλλά πρέπει σιγά-σιγά να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, γιατί δεν είναι προς προσωπικό όφελος κανενός, είναι προς όφελος του τόπου. Οι βασικοί λόγοι που δεν υπήρχε κάτι αξιόλογο όλα αυτά τα χρόνια ήταν επειδή δεν υπήρχε αυτή η βάση και αυτή τη βάση τη δίνει ο πρόεδρος αυτή τη στιγμή».

Για το αν είναι ανασταλτικός παράγοντας το γεγονός ότι είναι απομακρυσμένη περιοχή από τα Χανιά: «Είναι δυσκολότερο για μία ομάδα σαν την Παλαιόχωρα να προσεγγίσει ποδοσφαιριστές. Φυσιολογικά οι απαιτήσεις κάθε ποδοσφαιριστή είναι παραπάνω απ’ ό,τι θα ήταν σε ομάδα του κέντρου γιατί υπάρχει η απόσταση. Οργανωτικά όμως μας κάνει καλό αυτό, διότι είμαστε μακριά από τους υπόλοιπους, οπότε μπορούμε να χτίσουμε αυτό που θέλουμε με ηρεμία. Βέβαια κι αυτό έχει τα δικά του αρνητικά, γιατί για να κατευθύνεις κάτι θα πρέπει να είσαι στον πυρήνα των πραγμάτων και δεν το λέω… πονηρά, αλλά όταν θες να κάνεις κάτι θα πρέπει να είσαι μέσα στα πράγματα. Οπότε είναι και καλό και κακό που είμαστε λίγο απομακρυσμένοι. Αυτός είναι κι ένας λόγος που τόσα χρόνια όλες οι ομάδες δεν… συμπαθούσαν την Παλαιόχωρα, λόγω της απόστασης που έπρεπε να διανύσουν και ήθελαν να αποφύγουν αυτό το ταξίδι».

Για το αν αυτό προβληματίζει την ομάδα για τα μελλοντικά της σχέδια σε περίπτωση ανόδου: «Εν μέρει μας προβληματίζει, αλλά από την άλλη είναι και θετικό, γιατί σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα και αν παίζουμε για τις υπόλοιπες ομάδες θα είναι ένας… Γολγοθάς να κατέβουν εδώ πέρα. Βέβαια γι’ αυτές θα είναι μία φορά, αλλά για εμάς θα είναι κάθε 15 ημέρες, οπότε πάλι εμείς… μείον είμαστε. Αλλά παίζει μεγάλο ρόλο η θέληση, γιατί βλέπουμε ότι και η ομάδα και ο τόπος έχει τη… δίψα για να δει μία ομάδα να πρωταγωνιστεί. Εμείς που ασχολούμαστε και είμαστε μέσα στην ομάδα δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να σκύψουμε το κεφάλι και να προσπαθήσουμε γι’ αυτό και σιγά-σιγά θα έρθει και η βοήθεια από παντού. Αυτό που κάνουμε ξαναλέω είναι για τον τόπο και δεν είναι προς προσωπικό όφελος κανενός».

Για το πόσο σημαντική ήταν η δημιουργία ενός γηπέδου: «Είναι βασικό να έχεις το δικό σου γήπεδο για να καταφέρεις όσα θες. Ήρθε ξανά το ποδόσφαιρο στην Παλαιόχωρα. Ομάδα χωρίς έδρα και δικό της γήπεδο δύσκολα μπορεί να υπάρξει. Το βλέπουμε τώρα και από την Κάντανο, όπου μπορεί να είναι γήπεδο του Δήμου, αλλά στην ουσία είναι δικό της γήπεδο και βλέπουμε κι εκεί μία κινητικότητα και μία προσπάθεια γιγάντωσης ξανά της ομάδας, ώστε να επιστρέψει ενεργά στα ποδοσφαιρικά δρώμενα και να έχει πιο σημαντική παρουσία».

Για το αν πιστεύει ότι η προσπάθεια που γίνεται φέτος και η ενίσχυση με “ηχηρές” μεταγραφές αποτελεί λόγο για να “μπει στο μάτι” των άλλων ομάδων η Παλαιόχωρα: «Ο βασικός λόγος νομίζω είναι αυτός. Αν και φέτος όλες οι ομάδες έχουν κάνει τις μεταγραφές τους και όλες έχουν κάνει την υπέρβασή τους, στο σημείο που μπορούσε να φτάσει η κάθε μία. Οπότε νομίζω είναι λίγο οξύμωρο να τους πειράζει η δική μας κίνηση, τη στιγμή που κι αυτοί από την πλευρά τους έχουν κάνει κάποια υπέρβαση. Στην ουσία επειδή είμαστε απομακρυσμένη περιοχή μοιάζει σαν να τους… κλέβουμε κομμάτι από την πίτα. Μοιάζει μάλλον σε αυτούς ότι παρουσιαζόμαστε από το πουθενά και διεκδικούμε πράγματα σε μία κατηγορία όπου τα τελευταία 15-20 χρόνια υπήρχαν 5-6 ονόματα, που διεκδικούσαν πράγματα. Όταν είχες συνηθίσει λοιπόν να είναι “5” και ξαφνικά έρχεται ένας “6ος” που μοιάζει “δυνατότερος” φυσικά και σε ενοχλεί και αρχίζει και σε προβληματίζει, γιατί δεν είχες συνηθίσει την παρουσία του και το να έχεις έναν αντίπαλο από μακριά!».

Για το αν κριθεί ο τίτλος μεταξύ Παλαιόχωρας και Πανακρωτηριακού: «Η δυναμική των δύο ομάδων είναι μεγάλη. Ο Πανακρωτηριακός τα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει τρομερή δουλειά και έχει κρατηθεί σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Εμείς με τις προσθήκες που κάναμε και την ποιότητα που έχουμε νομίζω ότι έχουμε ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους. Πιστεύω ότι θα κριθεί στα μεταξύ μας παιχνίδια. Όχι πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να χαθούν βαθμοί σε άλλα παιχνίδια, αλλά πιστεύω ότι εκεί θα κριθεί το πρωτάθλημα, στα μεταξύ μας παιχνίδια, διότι η διαφορά των δύο ομάδων από τους υπόλοιπους θα αρχίσει να φαίνεται τις επόμενες 4-5 αγωνιστικές».

Για το αν πιστεύει ότι από την Ακαδημία μπορούν να βγουν παιδιά που θα μπορέσουν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο: «Πέρσι στην Ακαδημία μας υπήρχε ένα παιδί που μέσω του προπονητή του Βασίλη Τσαρτσίδη παρακινήσαμε τους γονείς να ψαχτούν και αυτό το παιδί αυτή τη στιγμή είναι στην Ιταλία στις Ακαδημίες της Ίντερ. Με κάποιες ενέργειες από τους γονείς του είχε βρεθεί στη Μίλαν και τώρα είναι στην Ίντερ! Ευελπιστούμε κάποια στιγμή αυτό το παιδί να το καμαρώσουμε στην τηλεόραση».

Για τον αν μπορούν να βγουν από την ομάδα νέοι… Μανουσάκηδες: «Ευελπιστούμε ότι αυτό είναι εφικτό. Οι Ακαδημίες δεν λειτουργούν μόνο φέτος, αλλά εδώ και 5-6 χρόνια γίνεται μία δουλειά. Απλώς δεν υπήρχαν οι συγκυρίες για να συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα υποδομής της ΕΠΣΧ. Με τη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε από πέρσι είναι στο πλάνο μας αυτό, βήμα-βήμα να γίνει».

Επιμέλεια: Λευτέρης Αντωνακάκης

 

karta antonis garden

Rabona ad