mylonakis730x90

A.O.K. Χανιά

Παπανικολάου: Η Γ’ Εθνική πρέπει να ολοκληρωθεί, "ναι" υπό προϋποθέσεις για αναδιάρθρωση

Συνέντευξη σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, καθώς και το μέλλον του αθλήματος στην χώρα παρέθεσε ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του ΑΟΚ Χανιά, Χρήστος Παπανικολάου.

Ο νεαρός τεχνικός τόνισε ότι το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής στο οποίο συμμετέχει άλλωστε η χανιώτικη ομάδα θα πρέπει να σταματήσει λόγω της κατάστασης που υφίσταται, ενώ σχετικά με τις απόψεις του για μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση τονίζει πως είναι θετικός, αρκεί να γίνει με σωστές προϋποθέσεις.

Η συνέντεξη Παπανικολάου έχει παραχωρηθεί στην ιστοσελίδα basketa.

Πώς βιώνεις την πρωτόγνωρη κατάσταση που περνάμε, που έχει επηρεάσει και το μπάσκετ;

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε μας φέρνει αντιμέτωπους με έννοιες όπως η ατομική ευθύνη, διαδικασίες όπως η προσπάθεια αυτοπροσδιορισμού μας έξω απο την επαγγελματικής μας ιδιότητας και τις καταναλωτικές μας συνήθειες και το πιο σημαντικό για εμένα, καταστάσεις όπως η ξαφνική συνειδητοποίηση του δυτικού κόσμου ότι μπορούν να πεθαίνουν οι διπλανοί μας άνθρωποι, έτσι στα "ξαφνικά" γιατί νοσούν από κάτι άγνωστο. Οπως άγνωστα σ’ εμάς είναι η πείνα, ο πόλεμος και οι αρρώστιες που καθημερινά πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι σε άλλες χώρες λίγο πιο μακριά. Το μπάσκετ είναι ένα κομμάτι της ζωής μας και της κοινωνίας που με την σειρά του θα επηρεαστεί και αυτό. Παντως οι περισσότεροι που συμμετέχουμε στο χώρο αυτό, χρόνια εθελοτυφλούμε προσπαθώντας να συντηρήσουμε κάθε χρονιά όσα λίγα μπορούμε να κερδίσουμε από τον χώρο αυτό, μη θέλοντας να καταλάβουμε τις διαφορές επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού και ίσως η συγκυρία αυτή μας οδηγήσει σ’ ένα επαναπροσδιορισμό του τρόπου λειτουργίας στο άθλημα που αγαπάμε. Κλείνοντας, ελπίζω σύντομα να λήξει η κατάσταση αυτή, να αφήσει όση λιγότερη στεναχώρια και όσες περισσότερες αλλαγές προς το καλύτερο γίνεται.

Ποια είναι άποψη σου για την αναδιάρθρωση, πρέπει να γίνει;

Συμφωνώ με μια αναδιάρθρωση, που για να έχει νόημα και να φέρει μια κάποια αλλαγή θα πρέπει να γίνουν κατανοητές σε όλους οι διαφορές επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ν’ ανακοινωθούν από τους αρμόδιους οι κατευθύνσεις και οι προδιαγραφές και με βάση αυτές να στηθούν τα πρωταθλήματα. Αν παραδείγματος χάρη, η Α2 αποφασίσουν ότι θα είναι μια επαγγελματική κατηγορία θα πρέπει να παίζουν όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά και τις δομές στο σωματείο για να την υποστηρίξουν. Να λέμε ό,τι θα δημιουργηθεί Α2 με δύο ομίλους γιατί δεν έχουν χρήματα οι ομάδες για τα ταξίδια νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι χάνουμε την ουσία του θέματος. Αν δεν το καταλαβαίνουμε, τότε δεν έχουμε αποσαφηνίσει σωστά τις διαφορές επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού που έθεσα σαν βάση στην αρχή. Τον όρο αναδιάρθρωση εγώ τον καταλαβαίνω, ότι είμαι έτοιμος να αλλάξω. Που σημαίνει ότι θα χάσω κάπου, θα ξεβολευτώ, αλλά θα παλέψω από την αρχή να φτιάξω κάτι σε πιο στέρεες βάσεις, πιο όμορφο και πιο δημιουργικό.

Θεωρείς οτι θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα και κυρίως η Γ’ Εθνική όπου και αγωνίζεται η ομάδα σου;

Δεν ξέρω αν οι αρμόδιοι αποφασίσουν να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα της Γ’ Εθνικής ή όχι και πότε. Προσωπικά πιστεύω πως δεν πρέπει να ολοκληρωθούν, αλλά να δούμε και να παλέψουμε προς την σωστή κατεύθυνση για την επόμενη μέρα του ερασιτεχνικού αθλητισμού της Γ’ Εθνικής.

Ανέφερες πως δεν πρέπει να ολοκληρωθούν. Να "κλείσει" η χρονιά σα μη γενομένη, ν' ανέβουν-πέσουν αυτοί που αυτή τη στιγμή είναι πάνω-κάτω αντίστοιχα; Ποια είναι η άποψη σου, που αμέσως ίσως μας δίνει και την "επόμενη μέρα του ερασιτεχνισμού" όπως ανέφερες;

Αν κάνουν αναδιάρθρωση στην ουσία του θέματος δεν θα ανέβει και δεν θα πέσει κανείς βάσει της φετινής βαθμολογίας. Πρώτα θα φτιάξουν τα κριτήρια και τι θέλουν από τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, πόσες και ποιες κατηγορίες θα υπάρχουν και μετά ας δηλώσουν οι ομάδες, που θα πληρούν τα κριτήρια, αν θέλουν και πού θέλουν να συμμετέχουν.

karta antonis garden