Αυγενάκης: «Προσωπικό στοίχημα το κολυμβητήριο Χανίων» – Ολες οι δηλώσεις από τον ΟΑΚ

Σπορ 9 Φεβρουαρίου 2021, 19:13

Το πώς θα τρέξει το επόμενο διάστημα η διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το κολυμβητήριο Χανίων μίλησαν στις δηλώσεις που παραχώρησαν οι Λευτέρης Αυγενάκης, Μανούσος Βλουδάκης και Αρης Παπαδογιάννης.

Οι δηλώσεις και των τριών έγιναν αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΑΚ. Αρχικά τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, ακολούθησαν ο βουλευτής Χανίων Ν.Δ. και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ.

Σε γενικές γραμμές, εκφράστηκε η διάθεση οι διαδικασίες να τρέξουν το συντομότερο δυνατό. Δε διευκρινίστηκε πότε θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση, παρ’ όλα αυτά ο ΟΑΚ ήδη έχει προχωρήσει στα τοπογραφικά και γενικότερα φαίνεται να έχει αναλάβει δράση για να αρχίσουν να υλοποιούνται οι μελέτες. Στο πλαίσιο των δηλώσεων που παραχώρησε ο ο κ. Αυγενάκης ειδικότερα, τονίστηκε ότι μέσα στην εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο για να ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες στο κολυμβητήριο.

Ακολουθούν ολόκληρες οι δηλώσεις.

Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

«Ως γνωστόν το πρόβλημα με το κολυμβητήριο Χανίων απασχολεί την τοπική κοινωνία και την αθλητική κοινότητα, αλλά και όλους εμάς. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι να συνεργαστούμε με τους τοπικούς φορείς και να τρέξουμε ταχύτατα, να κάνουμε τα προβλεπόμενα, τα απολύτως απαραίτητα βήματα, δηλαδή μελέτες, ό,τι απαιτείται, έτσι ώστε να έχουμε σύντομα ένα πλήρως ανακαινισμένο κολυμβητήριο για την αθλητική οικογένεια των Χανίων, η οποία έχει δώσει πολλά στον αθλητισμό και μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα. Το υφυπουργείο Αθλητισμού εμπιστεύτηκε τον ΟΑΚ, ο οποίος έχει μια μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα εκπόνησης ειδικών μελετών. Το χρονοδιάγραμμα που έχει κάνει, είναι εξαιρετικό, έχει χωρίσει σε τέσσερις ενότητες που λειτουργούν παράλληλα τόσο σε επίπεδο τοπογραφικών αποτυπώσεων που έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, αρχιτεκτονικά, στατικά, αλλά και σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και προετοιμασίας τευχών δημοπράτησης, έτσι ώστε στο επόμενο 4μηνο-5μηνο να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Από πλευράς υπουργείου έχουν δοθεί ό,τι πληροφορίες χρειάζονται σε επίπεδο ιδιοκτησιακών, εγγράφων, αδειών, τα πάντα. Βεβαίως, μένει να υπογραφεί η προγραμματική… Εχουν εγκριθεί τα χρήματα τα οποία έχει ζητήσει ο ΟΑΚ. Ολα βλέπω με ικανοποίηση ότι τρέχουν με ρυθμό ταχύτατο και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, όσο και όλα τα στελέχη του Οργανισμού, αλλά και τους τοπικούς φορείς και συναδέλφους, που με την παρουσία και το ενδιαφέρον τους έχουν βοηθήσει έτσι ώστε να λυθούν κι άλλα μικρά ζητήματα, τα οποία προκαλούν καθυστερήσεις που δεν χρειάζονται αυτή την ώρα. Δέσμευσή μας είναι να ολοκληρώσουμε ταχύτατα όλες τις μελέτες χωρίς κανένα αστερίσκο. Το ζήτημα είναι να ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να γίνει και ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός για να προχωρήσουμε ταχύτατα μετά στην εξασφάλιση των προβλεπόμενων πόρων για να ξέρουμε και να ορίσουμε την ημερομηνία έναρξης της δημοπράτησης του έργου. Δεν καθυστερούμε ούτε μέρα, αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και μένα προσωπικά που αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα. Συνεργαζόμαστε και είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία που έχουμε, θα κάνουμε και σε άλλα επίπεδα, σε άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις συνεργασία με τον ΟΑΚ και είμαστε βέβαιοι ότι με το τέλος της τετραετίας, η Κρήτη, θ’ αποτελέσει μεταξύ άλλων και τουριστικό προορισμό έτσι ώστε να ενισχύσουμε οργανωμένα και μεθοδικά τον αθλητικό τουρισμό που εκ των πραγμάτων μπορεί να αποτελέσει μία ακόμα οικονομική άνεση στην τοπική οικονομία».

Για το πότε θα υπογραφεί η προγραμματική και θα ξεκινήσει ο εργολάβος τις πρώτες εργασίες στο κολυμβητήριο: «Είναι θέμα ημερών ο εργολάβος να τακτοποιηθεί και να κατοχυρωθεί η εργολαβία και να υπογραφεί η σχετική σύμβαση για να ξεκινήσει τα έργα. Η υπηρεσία με ενημέρωσε ότι τις επόμενες 2-3 ημέρες θα συμβεί αυτό. Οσον αφορά την προγραμματική, ήδη συνεργάστηκαν οι υπηρεσίες μας και ο νομικός μας σύμβουλος ήρθε σήμερα στα Χανιά και συνεργάζεται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΟΑΚ, άρα και αυτά τρέχουν. Προς τιμήν του ο ΟΑΚ δεν περίμενε την προγραμματική για να ξεκινήσει μελετητικές εργασίες αλλά προχώρησε γιατί το ενδιαφέρον του δεν είναι μονάχα υπηρεσιακό, είναι και πραγματικό και ως τοπικοί παράγοντες, ένα παραπάνω, θέλουν και αυτοί να τρέξει. Αρα εδώ όλοι βάζουμε πλάτη, ξεπερνώντας πολλά υπηρεσιακά σκαλοπάτια που θα μας δυσκόλευαν την ζωή μπροστά στο να έχουμε το συντομότερο δυνατό τον επιθυμητό στόχο που είναι η ολοκλήρωση των μελετών, τα τεύχη δημοπράτησης και όλα τα επόμενα βήματα».

Για το αν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τα έργα εντός του έτους ή το 2022: «Εγώ θέλω να λέω τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Μέχρι σήμερα η χανιώτικη κοινωνία έχει εισπράξει πολλά παραμύθια, πολλά ψέματα. Για χρήματα τα οποία υπήρχαν, τα οποία ήταν έτοιμα ή δεν πρόλαβαν: Δεν υπήρχε το παραμικρό σε επίπεδο μελετών. Σήμερα αυτό που κάνουμε, είναι ένας άθλος, σε ελάχιστο χρόνο τρέχουν παράλληλα όλες οι μελέτες και φυσικά όλες οι τυπικές διαδικασίες όπως η υπογραφή της προγραμματικής. Εμείς θέλουμε να κερδίσουμε έστω και μία ημέρα, άρα θα μπορώ να μιλήσω για την ημερομηνία δημοπράτησης όταν έχουμε ολοκληρώσει όλο αυτό το δύσκολο αγώνα που γίνεται σε τέσσερις παράλληλους δρόμους. Δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε μία ημέρα, είναι δικιά μας στόχευση αυτό, προσωπικό μας στοίχημα. Αρα δε χρειάζεται να κυνηγά κανένας εμάς, εμείς κυνηγάμε το χρόνο και θέλουμε να κερδίσουμε έστω και μία ημέρα για να έχουμε το συντομότερο δυνατό αποτελέσματα και ημερομηνίες που θα δώσουμε στην χανιώτικη κοινωνία».

Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ

«Το κολυμβητήριο της πόλης των Χανίων πρέπει άμεσα ν’ ανακαινιστεί και ν’ αναβαθμιστεί και να γίνει όπως αξίζει στη ναυταθλητική παράδοση των Χανίων, στον Ναυτικό Ομιλο Χανίων, αλλά και σε όλους τους χρήστες. Γι’ αυτά δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού από την πρώτη του επίσκεψη όπου διαπίστωσε και ο ίδιος την κατάσταση του κολυμβητηρίου. Σήμερα ερχόμαστε λίγο καιρό μετά όπου βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την έναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση των μελετών και την υλοποίηση του έργου. Ευχαριστούμε τον υφυπουργό γι’ αυτό. Είναι ένα απαραίτητο έργο για την χανιώτικη κοινωνία μαζί και με τα υπόλοιπα που θα εξαγγελθούν σήμερα. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι η συνεργασία της ΓΓΑ γίνεται με τον ΟΑΚ, έναν Οργανισμό που μπορεί να προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη του τόπου. Με αυτό το σκεπτικό τον σχεδιάσαμε και τον ιδρύσαμε και χαιρετίζω ιδιαίτερα το γεγονός της ανάθεσης όλων των μελετών στον ΟΑΚ. Η αλήθεια είναι ότι ο ΟΑΚ δεν έχει σήμερα ανακτήσει όλο το δυναμικό και τις αρμοδιότητες που έχασε τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

«Σήμερα συζητήσαμε ένα φλέγον ζήτημα που έχει να κάνει με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κολυμβητηρίου. Θέλω να ευχαριστήσω τον υφυπουργό για την εμπιστοσύνη που δείχνει στον Οργανισμό και η οποία εκφράζεται από την ανάθεση του συνόλου των μελετών που απαιτούνται για να γίνει αυτή η αναβάθμιση. Μία αναβάθμιση, που θα περιλαμβάνει και το κομμάτι της ενεργειακής προκειμένου να περιορίσουμε το κόστος της λειτουργίας, όπου γνωρίζουμε όλοι ότι είναι πάρα πολύ υψηλό και δυσκολεύει την κατάσταση. Το κολυμβητήριο Χανίων απασχολεί εκατοντάδες οικογένειες, τα Χανιά έχουν μια πολύ μεγάλη ιστορία με τη θάλασσα και το ναυταθλητισμό, οι αθλητές έχουν προσφέρει πάρα πολλές συγκινήσεις στους Χανιώτες. Είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και σαν φυσικά πρόσωπα, σαν Χανιώτες. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία μέσα από αυτή την εμπιστοσύνη του υφυπουργείου Αθλητισμού, ο ΟΑΚ, τον οποίο εκπροσωπούμε εμείς να προσπαθήσει να βοηθήσει προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης αυτού του πολύ σημαντικού έργου. Σήμερα μπήκαν ουσιαστικά οι βάσεις μέσα από το ενδιαφέρον του ίδιου του κ. Αυγενάκη, αλλά και όλου του πολιτικού προσωπικού στα Χανιά. Σ’ αυτές τις διαδικασίες πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, να συνεργαζόμαστε και να προχωράμε τα θέματα. Η δέσμευσή μας είναι ότι θα καταβάλουμε το σύνολο των προσπαθειών μας, κάθε δύναμη υπηρεσιακή που διαθέτει ο ΟΑΚ και όχι μόνο, προκειμένου ν’ ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση που έχει να κάνει με την αποκατάσταση του κολυμβητηρίου. Οπως είπε και ο κ. υφυπουργός, η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης. Ηδη έχουμε προχωρήσει σε τοπογραφικές αποτυπώσεις.

Η συνεργασία των υπηρεσιών του ΟΑΚ με το υπουργείο είναι πάρα πολύ καλές και πιστεύω ότι μέσα στο χρονοδιάγραμμα θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει και να δημοπρατηθεί αυτό το έργο, το οποίο αφορά όλους μας. Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτή η αθλητική υποδομή είναι σε μια τραγική κατάσταση αυτή τη στιγμή και αυτό δεν τιμά κανέναν μας, αλλά το θέμα είναι να έρθει σ’ ένα επίπεδο που θα θέλουμε όλοι και θα μπορεί να εκπροσωπεί επάξια τα Χανιά μας».

karta antonis garden