Αλλάζει κάτι για τα Χανιά; Η επομένη της επίσκεψης Αυγενάκη

Σπορ 10 Φεβρουαρίου 2021, 12:30

Οι εξελίξεις που η ελπίδα είναι να σημειωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα και το ενδεχόμενο τα έργα να ξεκινήσουν ακόμα και εντός του 2021 ή τους πρώτους μήνες του 2022 είναι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που υπάρχουν μέχρι στιγμής για τις αθλητικές υποδομές στα Χανιά.

Οπως αποδείχτηκε, η επίσκεψη Αυγενάκη, δεύτερη τους τελευταίους μήνες, ήταν καθοριστική. Κι αυτό γιατί μπαίνουν σε μία σειρά όλα τα ζητήματα, με συνέπεια τα Χανιά να δημιουργείται η αίσθηση πως μπορούν να διαθέτουν σε λίγο καιρό από τώρα δύο υπερσύγχρονα κολυμβητήρια, από τα καλύτερα στη χώρα και ένα ολυμπιακών προδιαγραφών ποδηλατοδρόμιο που θα είναι μόλις το δεύτερο σε όλη τη χώρα.

Επί της ουσίας, εάν μπορούσε να συνοψιστεί, επιγραμματικά, η επίσκεψη Αυγενάκη και τι ενδεχομένως επιφέρει σε όλα τα επίπεδα, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Ξεκινά σε πιο ώριμο βαθμό η εργασία που έχει αναλάβει ο ΟΑΚ, με τελικό στόχο την σύνταξη των μελετών για την πλήρη και ολική ανακαίνιση του κολυμβητηρίου Χανίων.

Εκπονείται απ’ ό,τι φαίνεται ένα διάστημα το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τους τέσσερις μήνες και να φτάσει ενδεχομένως τους έξι για ό,τι αφορά όλες τις μελέτες στο κολυμβητήριο. Το μεγάλο στοίχημα είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της εγκατάστασης, εκεί όπου διαφαίνεται να είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι απ’ όλα όσα προβλέπονται.

• Μετά τη σύνταξη των μελετών, το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο αφορά τη δημοπράτηση του έργου η οποία θα τεθεί κατευθείαν υπόψη του ίδιου του υφυπουργού αλλά και του πρωθυπουργού.

• Για το κολυμβητήριο Ακρωτηρίου θα υπογραφεί προγραμματική μεταξύ του Πολυτεχνείου Κρήτης και του υφυπουργείου Αθλητισμού.

Επικαιροποιούνται οι υπάρχουσες μελέτες που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση και την αποκατάσταση των ζημιών στο κολυμβητήριο Ακρωτηρίου.

Παρουσιάζονται μελέτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για χώρο στίβου και ειδικότερα για ρίψεις σφυροβολίας στην έκταση που θ’ αξιοποιηθεί δίπλα από το κολυμβητήριο Ακρωτηρίου. Μένει να διευκρινιστεί τι θα περιλαμβάνει το αθλητικό κέντρο και αν ειδικότερα θα προβλεφθούν χώροι για εναλλακτική άθληση, όπως λόγου χάρη η πρόταση που έκανε ο Λευτέρης Αυγενάκης για πίστα αναρρίχησης.

Εκφράστηκε η διάθεση του υφυπουργείου Αθλητισμού να συμπράξει οικονομικά προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά με στόχο να λειτουργήσει το ποδηλατοδρόμιο Ακρωτηρίου. Για το θέμα αυτό ήδη έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια ο Δήμος Χανίων και μένει να φανεί στην πορεία του χρόνου εάν θα γίνει πρόταση προς το υφυπουργείο Αθλητισμού να συνδράμει οικονομικά.

Θα τεθεί προς διαβούλευση το ζήτημα της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και ειδικότερα του αθλητικού κέντρου και του κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι. Για το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε τίποτα στη συνάντηση που υπήρξε μεταξύ του υφυπουργού αθλητισμού και των ανθρώπων του Πολυτεχνείου. Στη συνέχεια ακολούθησε η πρόταση του Δήμου Χανίων, η οποία σε πρώτη φάση αφορά την ανάληψη της διαχείρισης αποκλειστικά του κολυμβητηρίου και όχι συνολικά του αθλητικού κέντρου.

Εν κατακλείδι, οι διαδικασίες προχωρούν, αλλά υπάρχουν πολλά μέτωπα τα οποία μόλις έχουν ανοίξει και προφανώς δεν έχει ωριμάσει το έδαφος προκειμένου να συζητηθούν. Αυτό που διαφαίνεται, είναι ότι θα υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία μεταξύ του υφυπουργείου Αθλητισμού, της ΓΓΑ και των φορέων των Χανίων (ΟΑΚ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Δήμος Χανίων) προκειμένου όλες οι διαδικασίες να προχωρήσουν το συντομότερο, φτάνοντας καταρχήν στο στάδιο της δημοπράτησης και από ‘κει και πέρα θα αναλυθεί το πώς θα γίνει η διαχείριση για την λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Μάκης Καρτσωνάκης

karta antonis garden