kmf athlitiko1

Ποδηλασία

«Διαγωνισμός και σε 2 χρόνια θα είναι έτοιμο το ποδηλατοδρόμιο!»

Πολύ σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται τελικά με το ποδηλατοδρόμιο στα Καθιανά! Η απόφαση του Δήμου Χανίων όπως ανακοινώθηκε στην συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο δημαρχείο, είναι να προκηρύξει άμεσα διαγωνισμό, ενώ εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι το έργο θα μπορούσε να είναι έτοιμο σε δύο χρόνια από σήμερα.

Αυτό ακριβώς τονίστηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, Γιώργο Ξανθουδάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι με το να μη χρειάζονται ιδιαίτερες εγκρίσεις, καθώς πρόκειται για έργο που δεν ξεκινά απ' το μηδέν, η ολοκλήρωση του θα μπορούσε να επιτευχθεί σε δύο χρόνια από σήμερα.

«Αυτό το λέω με απόλυτη ασφάλεια γιατί όσο κι αν καθυστερήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο άλλο ιδιαίτερο πρόβλημα, σε δύο χρόνια, το ποδηλατοδρόμιο θα μπορεί να λειτουργεί όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει», τόνισε ο κ. Ξανθουδάκης, ενώ από εκεί και πέρα, μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις που έγιναν από τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, ο οποίος έβγαλε την είδηση ότι το έργο θα μπορούσε να αυτοχρηματοδοτηθεί ακόμη και από το Δήμο Χανίων, μιλώντας συγκεκριμένα για «ιδίους πόρους».

«Το κόστος μπορεί να καλυφθεί και από ιδίους πόρους. Υπάρχει αυτή δυνατότητα», σημείωσε. «Από ‘κει και πέρα, την ίδια στιγμή, διερευνούμε τρόπους ώστε να μην είναι από ιδίους πόρους. Δεν είναι όμως αυτή τη στιγμή το πρόβλημα το κόστος υλοποίησης, αλλά να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις ειδικές διαγωνιστικές διαδικασίες που χρειάζεται η επίστρωση, που ήταν το βασικό κομμάτι στο οποίο υπήρχαν δυσκολίες. Δεν υπήρχε δηλαδή εύκολος τρόπος ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη μελετική διαδικασία που προβλέπεται για να ανατεθεί ουσιαστικά σε έναν συγκεκριμένο και εξειδικευμένο τεχνικό», τόνισε ο κ. Σημανδηράκης.

Ιδού τι δήλωσε όμως ο κ. Ξανθουδάκης για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού, όπου ήταν πολύ διαφωτιστικός.

«Εχουμε πάρει απόφαση να ασχοληθούμε συνολικά με το έργο», τόνισε. «Θα προχωρήσουμε σε έναν κανονικό διαγωνισμό όσον αφορά τις υποδομές, τον περιβάλλοντα χώρο, τα λουτρά και όλα όσα έχουν βανδαλιστεί, όπως τα μηχανολογικά. Σε συνεργασία με το υπουργείο θα προχωρήσουμε στην τελική επιφάνεια (της πίστας) όπου εξειδικεύεται ο κ. Ντούμα και ίσως να είναι κι ένας από τους καλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εγκρίσεις γιατί δεν είναι ένα έργο που ξεκινά απ' το μηδέν, καθώς σε αυτή την περίπτωση τα τεχνικά έργα του Δημοσίου ξεπερνούν τα 4-5 χρόνια. Νομίζω ότι από το σημείο που ξεκινάμε και είναι αρκετά προχωρημένο, σε δύο χρόνια -το πολύ- το ποδηλατοδρόμιο θα μπορεί να είναι έτοιμο! Από τη στιγμή που τελείωσε η δικαστική διαμάχη που υπήρχε για το ποδηλατοδρόμιο και δε μπορείς να ζητήσεις από τον τότε ανάδοχο να σου κατασκευάσει ένα τμήμα του έργου, έχουν λυθεί όλες οι νομικές δεσμεύσεις και πλέον μπορεί ο Δήμος να προχωρήσει στην κατασκευή του. Σαφέστατα, αυτά τα έργα θέλουν και πολιτική βούληση, όμως με το να τελειώσει το δικαστήριο ελευθερώθηκε ο δρόμος... Για τον προϋπολογισμό, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ακρίβεια, ακόμα είναι πολύ πρώιμο. Δυστυχώς και στην πρωινή αυτοψία φάνηκε ότι οι βανδαλισμοί συνεχίζονται, τα μηχανολογικά για παράδειγμα δεν υφίστανται… Σε κάθε περίπτωση, η βούληση είναι να προχωρήσουμε σε ολική ανακατασκευή, όπως είχε αρχικά κατασκευαστεί και πραγματικά θα είναι ένα πρότυπο ποδηλατοδρόμιο όχι μόνο για το Δήμο μας, αλλά για όλη τη χώρα», ανέφερε ο κ. Ξανθουδάκης.

Ο κ. Σημανδηράκης αποκάλυψε ακόμη πως, «ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Αθλητισμού για να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε μια βοήθεια όχι μόνο στο κομμάτι της χρηματοδότησης, αλλά στο κομμάτι των διαδικασιών γιατί πρόκειται για εξειδικευμένο έργο. Σε κάθε περίπτωση, ως δήμαρχος Χανίων, θέλω να εκφράσω τη χαρά μου, που μία αθλητική εγκατάσταση όπου δεν υπάρχει δεύτερη εκτός Αθηνών -είναι το μόνο ποδηλατοδρόμιο στην ελληνική περιφέρεια- μπαίνει πλέον με αξιώσεις σε τροχιά υλοποίησης», κατέληξε ο δήμαρχος Χανίων.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις από τον Ολλανδό κατασκευαστή, Σάντερ Ντούμα, ο οποίος μεταξύ άλλων έδειξε και πολύ ενημερωμένος για τις επιτυχίες των πρωταθλητών από τα Χανιά στην ποδηλασία: «Είμαι χαρούμενος που ήμουν εδώ πριν τόσα χρόνια και τώρα, επιτέλους θα ολοκληρωθεί το έργο. Εχετε έναν πρωταθλητή κόσμου και Ευρώπης χωρίς ποδηλατοδρόμιο στα Χανιά… Πρέπει να κάνουμε ένα καλό ποδηλατοδρόμιο, η βάση μπορούμε να πούμε ότι είναι καλή, πρέπει να κάνουμε μετρήσεις και να δούμε πώς θα κάνουμε μια ασφαλή ζώνη με τα κατάλληλα υλικά, τα αποδυτήρια, τα μπάνια κτλ. Αν φτιαχτεί πριν το καλοκαίρι θα είναι ιδανικό… Θα κάνουμε το καλύτερο. Θα κάνω μια αναφορά με τα έξοδα και θα δούμε το κόστος. Οι προδιαγραφές του ποδηλατοδρομίου είναι διεθνείς. Μπορείς να κάνεις και Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά οι εξέδρες δεν επαρκούν. Η πίστα μπορεί να στηρίξει όμως Ολυμπιακούς και κυρίως διεθνείς αγώνες», κατέληξε ο κ. Ντούμα.

Τέλος ο Στ. Μιχαηλάκης ανέφερε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σημανδηράκη για την εμπιστοσύνη που μου έχει δείξει συνολικά, να μου αναθέσει την θέση του υπεύθυνου Αθλητισμού. Εάν ολοκληρωθεί το ποδηλατοδρόμιο θα γίνει πράξη ένα όνειρο που είχε για πολλά χρόνια, καθώς οπότε επισκεπτόμουν το γήπεδο στα Καθιανά δε μου άρεσε καθόλου αυτή η εικόνα που έβλεπα. Από τη θέση που έχω μου δίνεται αυτή η ευκαιρία και πραγματικά ήμουν λίγο… πεισματάρης, αλλά βλέπω ότι πλέον παίρνει το δρόμο του και είμαι ευχαριστημένος».

karta antonis garden