Παρέμβαση Σπυριδάκη για τον σχεδιασμό της Γ’ Εθνικής

Μινώταυρος | 12 Νοεμβρίου 2025, 12:42

Παρέμβαση για τον σχεδιασμό της Γ’ Εθνικής ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου κάνει με ανάρτησή του ο πρόεδρος του Μινώταυρου, Γιάννης Σπυριδάκης. 

Ο κ. Σπυριδάκης τοποθετείται αναλυτικά για τη συγκρότηση του κρητικού ομίλου και τα δεδομένα που προκύπτουν από την προκήρυξη της ΕΠΟ για τη σεζόν 2026-27.

Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του αναφέρει ότι η προκήρυξη παρουσιάζει ασάφειες και χρειάζεται τροποποίηση, τονίζοντας πως ο μικρός αριθμός των 12 ομάδων καθιστά το πρωτάθλημα περιορισμένης διάρκειας και με προβλήματα στη λειτουργία του. Υπογραμμίζει ακόμη πως υπάρχει αδικία εις βάρος των Χανίων, τα οποία, όπως σημειώνει, με βάση τη δύναμη των ενεργών σωματείων δικαιούνται μία επιπλέον θέση.

Παράλληλα, προτείνει τη διεύρυνση του Ομίλου Κρήτης σε 14 ομάδες, με αναλογική κατανομή ανά ΕΠΣ (6 από το Ηράκλειο, 4 από τα Χανιά, 2 από το Ρέθυμνο και 2 από το Λασίθι), ώστε να υπάρξει πιο δίκαιη εκπροσώπηση.

Ο πρόεδρος του Μινωταύρου υπενθυμίζει πως στο παρελθόν, το Περιφερειακό Κρήτης λειτούργησε αποτελεσματικά με 17 ομάδες το 2007-08 και 16 το 2008-09, ενώ τονίζει ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ έχει τη δυνατότητα, βάσει καταστατικού, να προχωρήσει σε διορθωτικές αλλαγές τόσο στον συνολικό αριθμό των ομάδων όσο και στη σύνθεση των ομίλων.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Σπυριδάκη:

Γ’ εθνική 2026-27 όμιλος Κρήτης. Μήπως να το ξαναδούμε.

Όπως προκύπτει απ την προκήρυξη, ο όμιλος Κρήτης 2026-27 σχεδιάζεται να έχει 12 ομάδες ( 5 Ηράκλειο 3 Χανιά 2 Ρέθυμνο 2 Λασίθι). Στις οποίες περιλαμβάνονται αυτές που ανεβαίνουν από τα τοπικά, αυτές που παραμένουν απ’ την σημερινή Γ εθνική και αυτές που υποβιβάζονται από την Β εθνική. (βάση δημοσιευμάτων)

Προσωπικά θεωρώ ότι η προκήρυξη είναι ασαφής σε κάποια σημεία και ως προς τα εξής και χρήζει τροποποίησης.

* Οι 12 ομάδες είναι σαφώς λίγες και το πρωτάθλημα που θα γίνει , μικρής διάρκειας με πολλά προβλήματα ( όπως η σημερινή Β Εθνική)

*Πιθανή πρόβλεψη για play off/play out σε αυτό το επίπεδο δεν βοηθά στον ρόλο της κατηγορίας, που αποτελεί μέσο ανάδειξης ποδοσφαιριστών.

*Συντελείται αδικία εις βάρος των Χανίων αφού βάση των ενεργών σωματείων, σε κάθε περίπτωση δικαιούται μια ακόμα θέση.

*Η συμμετοχή των ομάδων που υποβιβάζονται από την Β ή παραμένουν από την σημερινή Γ, προσωπικά πιστεύω ότι ΔΕΝ πρέπει να αφαιρούν θέσεις ανόδου από τις αναλογούσες θέσεις ανά νομό.

Συνοψίζω και θεωρώ.

*Την τρέχουσα περίοδο στα ανδρικά πρωταθλήματα ( εθνικά και ερασιτεχνικά) στο νησί- αν υπολογίζω σωστά -συμμετέχουν 143 σωματεία.
(61 Ηράκλειο -42 Χανιά -18 Ρέθυμνο – 22 Λασίθι).

*Κρίνω ότι ο όμιλος Κρήτης πρέπει να έχει τουλάχιστον 14( 6,4,2,2) ομάδες με αναλογική κατανομή ( 10% επί της δύναμης κάθε ΕΠΣ).

*Οι ομάδες που υποβιβάζονται από την παραπάνω κατηγορία να μην αφαιρούν θέση ανόδου από αυτές που αναλογούν στην κάθε ΕΠΣ αλλά να προστίθενται.

**Για την ιστορία το Περιφερειακό Κρήτης του 2007-8 ξεκίνησε με 17 και του 2008-9 με 16 ομάδες και λειτούργησε μια χαρά.

***Η προκήρυξη δίνει την δυνατότητα (φωτό) στην Ε.Ε της ΕΠΟ να προβεί σε τροποποίηση βάση … ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ, ΟΡΘΟΥ και ΔΙΚΑΙΟΥ. Τόσο στον συνολικό αριθμό της κατηγορίας όσο και στους επιμέρους ομίλους.

Όλα τα παραπάνω καλό θα είναι να αποσαφηνιστούν έγκαιρα τόσο για λόγους αξιοπιστίας, όσο κυρίως, όλοι όσοι εμπλέκονται στα πρωταθλήματα να ξέρουν που βαδίζουν, σε τι συνθήκες επιδιώκουν να εμπλακούν και να μην δούμε το φαινόμενο προηγούμενων ετών, μετά την λήξη των πρωταθλημάτων να διαφοροποιούνται τα δεδομένα.

Να καταστήσω σαφές ότι η δημιουργία Ομίλου Κρήτης ήταν μονόδρομος για γεωγραφικούς και οικονομικούς λόγους και αξίζουν τα εύσημα στον αναπληρωτή πρόεδρο της ΕΠΟ κ.Τζώρτζογλου τους προέδρους των ΕΠΣ της Κρήτης που το πέτυχαν .

Με εκτίμηση.

Wodspot72
zoidakis_kalyves
Karkanis_Nerokourou
Family_mothers_food
REC CHQ
Bardatsos
Nevrakis
Pneumatikakis_Michalis
Vourlakis
Trikounakis
Papantonakis Cards
The Italian Job
Grigoros
Holidays Chania
Crepaland Greece
Digenakis
Poppies sexy show club

Rabona ad