Ρίτα Μουντάκη: Η Χανιώτισσα που τερμάτισε πρώτη στο μαραθώνιο Ναυπλίου

Face Control | 7 Μαρτίου 2019, 0:08

Μια μεγάλη επιτυχία είχε για τα Χανιά ο μαραθώνιος Ναυπλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Συγκεκριμένα, η ερασιτέχνης δρομέας, Ρίτα Μουντάκη, αναδείχτηκε πρώτη στις γυναίκες με χρόνο 3 ώρες, 27 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα.

Το athlitiko είχε την ευκαιρία να μιλήσει με την Χανιώτισσα μαραθωνοδρόμο, προκειμένου να καταγράψει τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά της μετά από αυτή την μεγάλη διάκριση, πρωτοφανής για την καριέρα της. Τα όσα λέει είναι πραγματικά πολύ όμορφα, δηλώνουν δε το πόσο επηρεάζει το τρέξιμο τη ζωή ενός αθλητή στην καθημερινότητά του.

Η Μουντάκη είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, μια κοπέλα, η οποία ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια το τρέξιμο, παίρνοντας ξαφνικά την απόφαση να πάρει μέρος σ’ έναν μαραθώνιο. Η πρώτη απόπειρα στέφθηκε με επιτυχία. Συγκεκριμένα στον κλασικό μαραθώνιο Αθηνών τερματίζει σε 5 ώρες και 40 λεπτά, εμπειρία που όπως λέει η ίδια, άλλαξε τη ζωή της ριζικά.

Από εκείνο το σημείο και μετά, η Ρίτα Μουντάκη αρχίζει να τρέχει συστηματικά, βελτιώνοντας με τον καιρό τις επιδόσεις της. Αντίστοιχα πέρσι σημειώνει μια πολύ καλή επίδοση, λαμβάνοντας μέρος στον μαραθώνιο της Κύπρου, όπου σημειώνει χρόνο 3 ώρες και 45 λεπτά και τώρα έρχεται αυτός ο πολύ σπουδαίος χρόνος, που μάλιστα την φέρνει στην πρώτη θέση του μαραθωνίου του Ναυπλίου.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και καλύτερο είναι να διαβάσετε όλα όσα δηλώνει η Χανιώτισσα δρομέας: «Τρέχω και χαμογελάω, ονειρεύομαι χιλιόμετρα και αισθάνομαι να πετάω», όπως μας λέει…

Ρίτα, μια πραγματικά εξαιρετική επίδοση για σένα και μία σημαντική διάκριση. Δεν ξέρουμε κατά πόσο ήσουν προετοιμασμένη για πρωτιά σε έναν μαραθώνιο όπως αυτόν του Ναυπλίου!

Ποτέ δεν έβαλα στο μυαλό μου κάτι τέτοιο. Το τρέξιμο, το αγαπώ και είναι η καθημερινή χαρούμενη ώρα μου. Ποτέ δεν ήμουν αθλήτρια. Aρχισα ξαφνικά να τρέχω και ήταν σα να βρήκα τον εαυτό μου… Αρχικά έτρεχα αργά και χρόνο με τον χρόνο βελτιωνόμουν.

Περίμενες αυτή την επίδοση; Είναι μια επίδοση κάτω από 3,5 ώρες που δεν είναι τόσο εύκολο για μία γυναίκα.

Ηθελα να κάνω μια επίδοση λίγο καλύτερη από πέρσι. Προπονήθηκα σωστά, με όλες τις φετινές καιρικές συνθήκες και ήλπιζα να κάνω γύρω στο 3.35-3.30.

Rita Mountaki2

Και για την 1η θέση; Πώς το έζησες και πώς οι διοργανωτές του μαραθωνίου σε αντιμετώπισαν μετά από αυτό το γεγονός;

Την πρώτη θέση δεν την είχα φανταστεί, ούτε πίστευα πως μπορούσε να συμβεί σε μια ερασιτέχνη δρομέα σαν κι εμένα. Η εμπειρία ήταν μοναδική τόσο στη διάρκεια του αγώνα, όσο και μετά. Κάμερες με ακολουθούσαν, οι εθελοντές και ο κόσμος με φώναζαν με το όνομά μου, με χειροκροτούσαν και μου έδιναν απίστευτο κουράγιο! Αλλοι δρομείς μου έφερναν νερά και με ρωτούσαν συνεχώς αν είμαι εντάξει και αν θέλω κάτι. Στα μεγάφωνα ακουγόταν το όνομα μου στα διάφορα περάσματα και ήταν απίστευτη η συγκίνηση όταν έκοψα την κορδέλα. Ολοι ήρθαν κοντά μου, με ρωτούσαν από πού είμαι και μου φόρεσαν το διακριτικό με το νούμερο 1. Δεν μπορούσα να το συνειδητοποιήσω…

Και όλα αυτά, για μια δρομέα η οποία ξεκίνησε να τρέχει σε μαραθώνιο και τελείωνες απ’ ό,τι ξέρουμε τον αγώνα κοντά στις πεντέμισι ώρες! Και σιγά-σιγά βελτιωνόσουν… Πώς εξηγείς αυτή την μεταμόρφωση που έχεις μετά από λίγα χρόνια;

Και λίγο λες… Ο πρώτος μου μαραθώνιος ήταν σε 5.40. Ο δεύτερος λίγο καλύτερα και όταν πια άρχισα να τρέχω πιο συστηματικά με τη βοήθεια του προπονητή μου, Γιώργου Φραγκιουδάκη, όλα πήραν άλλη τροπή. Αρχισα να απολαμβάνω το τρέξιμο περισσότερο, αφού έκανα πολλές διαφορετικές και πιο σωστές προπονήσεις. Σημαντικές ήταν και οι μέρες και οι περίοδοι ξεκούρασης, που μόνη μου δεν τις επεδίωκα ποτέ, βοήθησαν όμως και βοηθούν να αποφύγω τις υπερβολές και τους τραυματισμούς.

Rita Mountaki1

Mε τον προπονητή της, Γιώργο Φραγκιουδάκη.

Αρα, τι χρειάζεται για τη βελτίωση ενός αθλητή και ειδικότερα για να φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο;

Σωστή προπόνηση, καλή διατροφή, ξεκούραση και φυσικά αγάπη για το τρέξιμο. Νιώθω πως είναι όλη μου η ζωή, πως πριν από αυτό ουσιαστικά δεν υπήρχα… Και φυσικά, στήριξη και ανοχή από την οικογένεια και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Τώρα πλέον νιώθεις ότι αλλάζουν οι στόχοι σου; Τι στόχους θέτεις από τη στιγμή που βγαίνεις πρώτη σ’ έναν μαραθώνιο;

Τίποτα δεν αλλάζει. Συνεχίζω να τρέχω χωρίς υπερβολές. Αποφεύγω τους πολλούς αγώνες και βάζω στόχο έναν μαραθώνιο τον χρόνο. Με σύνεση και προσοχή. Παν μέτρον άριστον.

Τι είναι το τρέξιμο για σένα και πόσο έχει αλλάξει την καθημερινότητα σου;

Είναι τα πάντα. Χαρά, διασκέδαση, παιχνίδι. Τρέχω και χαμογελάω, ονειρεύομαι χιλιόμετρα και αισθάνομαι να πετάω… Για να χωρέσουν όλα αυτά στην καθημερινότητα, ξύπνημα νωρίς, όχι ξενύχτια και προσαρμογή σ’ έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Το τρέξιμο μόνο καλό μας κάνει.

Θες να αφιερώσεις κάπου αυτή σου την επιτυχία; Είναι η μεγαλύτερη σου μέχρι στιγμής. Και επίσης, ποιος είναι ο επόμενός σου στόχος;

Στην οικογένειά μου που είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζει και ειδικά στη μητέρα μου. Επόμενο στόχο δεν έχω βάλει ακόμα, πρέπει να υπομείνω στωικά την περίοδο της ξεκούρασης -το χειρότερο μου- και μετά βλέπουμε…

karta antonis garden
craft coffee bar
arcana