Παπαστάμος: Ονειρεύομαι τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά ακόμα είναι νωρίς…

Κολύμβηση | 24 Ιανουαρίου 2018, 14:30

Για τους μεγάλους στόχους τους οποίους θέτει για την κολύμβηση μιλά ο Απόστολος Παπαστάμος, σημειώνοντας για μία ακόμη φορά ότι όνειρό του είναι η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, όπως τονίζει, «ακόμα είναι νωρίς», κάτι το οποίο σημειώνει λόγω του ότι είναι αυτή τη στιγμή 16 ετών.

Ο Χανιώτης πρωταθλητής δεν παραλείπει να ευχαριστήσει την ομάδα του, το Ναυτικό Ομιλο Χανίων που έχει βοηθήσει ώστε να είναι σε λειτουργία την περίοδο του χειμώνα και για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια η 50άρα πισίνα, ενώ ακόμα μιλά για το πώς ξεκίνησε την κολύμβηση, αλλά και σε τι θυσίες υποβάλλεται καθημερινά για να κατορθώνει να βρίσκεται σε αυτό το υψηλό επίπεδο.

Η συνέντευξη του Παπαστάμου έχει δοθεί στην ιστοσελίδα welovesports.gr

Για την ενασχόλησή του με την κολύμβηση: Αρχισα να κολυμπάω από πολύ μικρή ηλικία, από την ηλικία τον τεσσάρων, όπου οι γονείς διάλεξαν την πισίνα ως ένα καλό τρόπο άθλησης. Πιο μετά που άρχισα να το βλέπω πιο αγωνιστικά ήταν μια καθημερινή πρόκληση για μένα να βελτιώνομαι όλο και περισσότερο. Αυτός ήταν ο λόγος που με κράτησε το κολύμπι, αφού έγινε ας το πω μια “εμμονή” για μένα να κυνηγάω τους στόχους μου.

Για το αν η Πολιτεία βοηθά τις προσπάθειες ή ο ίδιος και οι συναθλητές του στο Ναυτικό Ομιλο επωμίζονται όλα τα έξοδα:  Δεν υπάρχει βοήθεια. Η κολύμβηση είναι ένα ακριβό άθλημα. Οι συνδρομές, ο αθλητικός εξοπλισμός, οι αποστολές με τις ομάδες και αργότερα τα διατροφικά κάθε αθλητή είναι έξοδα που τα καλύπτουν όλα οι γονείς μας.

Για το ποιοι τον στηρίζουν μέχρι σήμερα: Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον Ν.Ο. Χανίων για την τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, ώστε να μπορούμε φέτος να κολυμπάμε σε 50άρα πισίνα. Επειτα, θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές μου γιατί αυτοί είναι εκείνοι που με έχουν οδηγήσει μέχρι εδώ. Τέλος θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που με στηρίζουν σε αυτή τη διαδρομή, την TYR GREECE και το ηλεκτρονικό κατάστημα www.aquafit.gr, που μου παρέχει τον κολυμβητικό εξοπλισμό.

Για το πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζει τα μαθήματα και την προπόνηση σε υψηλό επίπεδο:  Το σχολείο αποτελεί το εφόδιο για την μετά αθλητική ζωή. Ο συνδυασμός είναι αρκετά δύσκολος ιδιαίτερα στις τελευταίες Τάξεις του Λυκείου, αλλά το σχολείο είναι ένα σίγουρο κλειδί για να έχεις κάποια επαγγελματική αποκατάσταση στο μέλλον. Δυστυχώς το κολύμπι στη χώρα μας είναι δύσκολο να γίνει επάγγελμα.

Για τους αγώνες που έδωσε μέσα στο 2017 και ποιοι είναι οι στόχοι του για το 2018: Το 2017 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για μένα. Είχα μια 4η θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων στο Ισραήλ, συμμετοχή και 12η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων στην Ιντιανάπολη και ένα χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεότητας με την ελληνική Ολυμπιακή ομάδα νέων. Ελπίζω ότι το 2018 θα είναι μια ακόμα καλύτερη σεζόν. Κυρίως, στόχο έχω το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων στο Ελσίνκι το καλοκαίρι. Μέχρι τότε υπάρχουν αρκετές ακόμα διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπου θα είναι ένα “τεστ” για μένα, για να δω σε τι κατάσταση βρίσκομαι.

Για το τι “θυσιάζει” ώστε να καταφέρνει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο: Για να μπορέσει κάποιος να κάνει πρωταθλητισμό πρέπει να είναι αποφασισμένος ότι το θέλει πολύ. Είναι δύσκολο να ακολουθείς μια αθλητική ρουτίνα, ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία. Η θυσίες είναι αρκετές, ξεκινώντας από κάτι μικρό, όπως ένας καφές με την παρέα σου, μέχρι κάτι πιο σκληρό, όπως η απουσία σου από οικογενειακές στιγμές. Η άποψη μου σε αυτό το θέμα είναι ότι αν θυσιάσεις κάποιες στιγμές για τον πρωταθλητισμό, τότε αυτός θα σου επιστρέψει τις στιγμές με χαρές και δόξα.

Για το μέχρι πού φτάνουν τα όνειρά του: Πιστεύω ότι κάθε αθλητής, είτε μικρός, είτε μεγάλος, κοιμάται και ονειρεύεται τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από την πλευρά μου και εγώ, ως παιδί κάνω όνειρα για τους Ολυμπιακούς, αλλά είναι αρκετά νωρίς για να βάλω ένα τόσο μακροπρόθεσμο στόχο, καθώς φαντάζει ακατόρθωτο.

Για το πόσο δύσκολη είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες θέλει πολύ δουλειά, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι συμμετέχουν οι καλύτεροι αθλητές στον κόσμο. Όσον αφορά την κολύμβηση, πιστεύω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αθλητές που μπορούν να διακριθούν σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα τα επόμενα χρόνια και σε βάθος χρόνου θα υπάρξει και κάποια επιτυχία σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ενάντια σε αυτό είναι οι κακές αθλητικές υποδομές που επικρατούν στην Ελλάδα σε σχέση με τις αθλητικές συνθήκες στο εξωτερικό. Έτσι αυξάνεται ο πήχης της δυσκολίας. Αυτός πιστεύω είναι ένας λόγος που δεν έχουμε μέχρι τώρα κάποια διάκριση, εντός πισίνας, σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε την τεράστια κούρσα του Γιαννιώτη στους Ολυμπιακούς του Ρίο που έδωσε στην Ελλάδα και στην ελληνική κολύμβηση εκτός από ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, ελπίδες για περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον.

                                            

 

karta antonis garden