Μαργαρώνης: Η διαιτησία και ο 1,5 χρόνος της νέας ΕΠΣ Χανίων

Face Control | 3 Ιανουαρίου 2018, 14:10

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχωρεί στο athlitiko ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ Χανίων, Κώστας Μαργαρώνης, μιλώντας για τη δική του θέση, αλλά και γενικότερα για τη νέα διοίκηση της Ενωσης.

Μεταξύ άλλων, ο Κώστας Μαργαρώνης δίνει κάποιες ειδήσεις όπως η αισιοδοξία που εκφράζει ότι λίαν συντόμως, όπως ακριβώς τονίζει, θα “ανέβει” Χανιώτης διαιτητής στη Σούπερ Λιγκ. Συγκεκριμένα, αυτό το αναφέρει μετά από συζήτηση που είχε πριν δύο εβδομάδες στο Ηράκλειο με τους κ.κ. Περέιρα, Κουκουλάκη και Καλύβα.

Ακόμα, για την ΕΠΣ Χανίων αναφέρει ότι στα σπάργανα βρίσκεται μια προσπάθεια που θα προκαλέσει αίσθηση στο χανιώτικο ποδόσφαιρο. «Δεν είναι ανακοινώσιμο ακόμη, αλλά θα είναι κάτι το οποίο θα προκαλέσει ένα μεγάλο μπαμ. Θα είναι κάτι το οποίο θα μείνει για πάντα στην πόλη», όπως χαρακτηριστικά λέει.

Εχεις αναλάβει το δυσκολότερο πόστο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και ειδικότερα στα Χανιά, που είναι το κομμάτι της διαιτησίας. Κατά πόσο όμως είναι έτσι τα πράγματα για σένα;

Σίγουρα είναι μια θέση με ιδιαιτερότητες. Πριν αναλάβω όμως το σκέφτηκα καλά και νομίζω ότι με καλή θέληση, σωστό προγραμματισμό και καλή επικοινωνία μεταξύ εμένα και των συνεργατών μου, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, μπορούν να πάνε καλύτερα. Είμαι αισιόδοξος. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια καλή διάθεση από μέρους μας, όπως και από τα σωματεία ούτως ώστε αυτές να ξεπεραστούν.

Ως επί το πλείστον, τι θα έλεγες μέχρι στιγμής ότι γίνεσαι; Είσαι δέκτης παραπόνων ή καλών κριτικών;

Νομίζω ότι έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η κατάσταση στο κομμάτι της διαιτησίας. Σίγουρα, πάντα θα υπάρχουν παράπονα σε αυτό τον τομέα, αλλά όπως έχω πει και στους διαιτητές, ο εχθρός του καλού είναι πάντοτε το καλύτερο. Νομίζω ότι γίνεται μια σωστή προετοιμασία από την πλευρά των διαιτητών, ψυχολογικά, αγωνιστικά και διανοητικά και μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο και να τα πάνε καλύτερα. Από τη μεριά μας γίνεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου οι διαιτητές να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Μια φορά την εβδομάδα τους γίνεται μάθημα, βλέποντας βίντεο και οι εκπαιδευτές μας τους δείχνουν τα πράγματα πάνω στα οποία μπορούν να διορθωθούν. Μιλάω για φάσεις που θα πρέπει να είναι έτοιμοι σε μια δύσκολη στιγμή έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν. Η επιτροπή διαιτησίας μαζί με την εκπαίδευση, πληρώνουν γυμναστή ο οποίος δύο φορές, πολλές φορές και τρεις την εβδομάδα πηγαίνουν όλοι μαζί στο Στάδιο και προπονούνται για 2 ώρες. Επίσης γίνονται διάφορα σεμινάρια, καθώς καλούμε στα Χανιά ανθρώπους οι οποίοι είναι πολύ έμπειροι πάνω στο κομμάτι της διαιτησίας και κάνουν μαθήματα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι όλα τα παραπάνω βοηθούν προκειμένου οι διαιτητές και γενικότερα οι διαιτησίες να είναι καλύτεροι και καλύτερες.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται η χανιώτικη διαιτησία, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε έναν ικανοποιητικό βαθμό. Ειδικότερα, έχουμε την τιμή να έχουμε διεθνή βοηθό διαιτητή, την κυρία Κομισοπούλου, η οποία παίζει σε παιχνίδια στο εξωτερικό και αυτό είναι ένα μεγάλο γεγονός για τη χανιώτικη διαιτησία. Από εκεί και πέρα, πάντως, αυτό που θέλουμε είναι να δούμε διαιτητή στη Σούπερ Λιγκ. Νομίζω ότι υπάρχουν άξιοι διαιτητές και βοηθοί από τα Χανιά οι οποίοι μπορούν να ανταπεξέλθουν στη Σούπερ Λιγκ. Αυτή τη στιγμή έχουμε βέβαια δύο βοηθούς, νομίζω όμως ότι έχουμε και άξιους διαιτητές που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο έργο. Δε θέλω να τους ονοματίσω, νομίζω ότι όλοι ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί. Πριν μερικές μέρες υπήρξε μια συνάντηση στο Ηράκλειο, όπου κατέβηκε η επιτροπή διαιτησίας από την Αθήνα, ο κ. Κουκουλάκης, ο κ. Περέιρα και ο κ. Καλύβας, εκεί είπαμε κάποια πράγματα και είμαι αισιόδοξος ότι λίαν συντόμως θα έχουμε και πάλι διαιτητή στη Σούπερ Λιγκ.

Πάμε λίγο στα γενικότερα θέματα της Ενωσης. Είστε πλέον ενάμιση χρόνο σχεδόν διοίκηση στην ΕΠΣ Χανίων. Κατά πόσο είσαστε ευχαριστημένοι και μέσα στα πλάνα που είχατε θέσει όταν αναλάβατε;

Δεν κρύβω ότι στην αρχή ήμασταν αγχωμένοι γιατί δεν ξέραμε τι θα συναντήσουμε. Νομίζω ωστόσο ότι από τον πρώτο κιόλας χρόνο έχουμε δείξει μεράκι και αφιερώσει πολύ προσωπικό χρόνο ο καθένας μας ξεχωριστά, έχοντας δώσει τον καλύτερο εαυτό. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και νομίζω πλέον με την εμπειρία στην πλάτη μας αυτόν το ενάμιση χρόνο είμαστε πολύ διαφορετικοί και θεωρώ πολύ καλύτεροι. Προχωράμε αυτή τη στιγμή κάποια πράγματα τα οποία είναι πολύ σπουδαία. Δεν είναι ανακοινώσιμα ακόμη, αλλά θα είναι κάτι το οποίο θα προκαλέσει ένα μεγάλο μπαμ. Θα είναι κάτι το οποίο θα μείνει για πάντα στην πόλη. Αυτό μπορώ να πω αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι είναι κάτι το ξεχωριστό, το παλεύουμε, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και ελπίζω όλα να πάνε κατ’ ευχήν. Είναι σε συζητήσεις ο επικεφαλής της παράταξής μας, ο κ. Βαρουξάκης και ο πρόεδρος μας, ο κ. Κωνσταντινίδης για να γίνει κάτι πολύ μεγάλο κι ελπίζουμε να συμβεί. Απ’ ό,τι γνωρίζω είναι σε πολύ καλό δρόμο.

Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τις ομάδες για τη διοίκηση που ασκείτε;

Νομίζω ότι τα δείγματα είναι θετικά. Σίγουρα, υπάρχουν πάντοτε κάποιες ενστάσεις, άλλες φορές δικαίως και άλλες αδίκως. Εμείς άλλωστε δεν έχουμε ευαγγελιστεί ότι θα είμαστε αλάνθαστοι. Τουλάχιστον προσπαθούμε να καταλαβαίνουμε τα λάθη μας έτσι ώστε να μην τα επαναλαμβάνουμε. Προφανώς, όταν ασκείς διοίκηση θα κάνεις λάθος, από ‘κει και πέρα όμως νομίζω ότι γνωρίζουν όλοι ποιοι είμαστε στο Δ.Σ. Προσωπικά, εμένα, με γνωρίζουν όλοι, το ίδιο και τους συνεργάτες μου και νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να μας προσάψει δόλο σε οτιδήποτε. Προσωπικά θα ήθελα να πω ότι έχω περάσει στην ζωή μου από πολλές θέσεις. Ήμουν ποδοσφαιριστής, έκανα και πρόεδρος σε ομάδα, για δύο χρόνια στην Ιωνία, τώρα είμαι στην Ενωση και ειδικότερα τους δύο τελευταίους μήνες στο κομμάτι της διαιτησίας. Επομένως, θεωρώ ότι έχω μία αντίληψη μετά από 27 χρόνια όλου του φάσματος που αφορά το ποδόσφαιρο. Προσπαθώ όλες αυτές οι εμπειρίες που έχω να με βοηθούν να βγάζω καλύτερα συμπεράσματα και να τις μεταφέρω όσο μπορώ στους ανθρώπους που συνεργάζομαι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει έναν αρνητικό γεγονός που αφορά την αποχώρηση τριών ομάδων από την Α’ κατηγορία. Γιατί συνέβη αυτό;

Σίγουρα, αυτό είναι ένα γεγονός που μας έχει στεναχωρήσει όλους. Αυτό που θα πω όμως, ίσως είναι “σκληρό”, αλλά θεωρώ ότι με την οικονομική κρίση που υφίσταται η χώρα δε γίνεται ανά 500 μέτρα που λέει ο λόγος να υπάρχει μια ομάδα. Εννοείται ότι όσες περισσότερες ομάδες υπάρχουν αυτό είναι καλύτερο, όμως το θέμα είναι να μπορούν να συντηρηθούν. Οπως είπα, έχοντας κάνει πρόεδρος σε ομάδα, δεν είναι εύκολο να συντηρήσεις μια ομάδα. Τα έξοδα είναι αρκετά. Από την άλλη, η δική μου εκτίμηση αλλά και των συνεργατών μου είναι πως υπήρχαν πάρα πολλές ομάδες, γι’ αυτό και κάναμε ένα μαραθώνιο πρωτάθλημα με σκοπό να υποβιβαστούν πολλές ομάδες. Αυτό θα συνεχιστεί και του χρόνου με στόχο σε δύο χρόνια οι ομάδες να γίνουν 16. Αλλες τόσες θα είναι στη Β’ και 10-12 ομάδες στη Γ’ κατηγορία. Οταν ήρθαμε εμείς βρήκαμε 20 ομάδες στην Α’, 12-13 ομάδες στη Β’ και 6-7 ομάδες στη Γ’. Αυτό δε νομίζω ότι ήταν ό,τι καλύτερο για το Νομό μας. Εμείς θέλουμε να είναι 16 ομάδες στην Α’, 16 στη Β’ και 12 στη Γ’. Να υπάρχει μια ισορροπία. Ειδικότερα η Γ’ κατηγορία πρέπει να παίζεται με παιδιά μικρής ηλικίας. Βλέπω μάλιστα παραδείγματά αυτή τη στιγμή ομάδων, δεν ξέρω αν πρέπει να τις αναφέρω κιόλας, αλλά η μια είναι η δική μου ομάδα, η Ιωνία, με νέα παιδιά. Το Καλτσέτο επίσης κάνει μια προσπάθεια με νεαρά παιδιά. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε είναι η Γ’ κατηγορία να γίνει ο προθάλαμος για κάποια παιδιά έτσι ώστε να ανέβουν στην πρώτη ομάδα.

Τι είναι για σένα το ποδόσφαιρο;

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγάπη μετά την οικογένειά μου. Είναι το χόμπι μου, κάτι που το συζητάω κάθε μέρα εντός σπιτιού… με μουρμούρα και εκτός σπιτιού με μεγάλες παρέες. Το ποδόσφαιρο μου έχει δώσει και του δίνω και εγώ πράγματα. Σίγουρα νιώθω πολύ ικανοποιημένος από την πορεία που είχα σαν αθλητής. Με βοήθησε να διαμορφώσω χαρακτήρα αλλά και να κάνω φιλίες. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα μετά την παρότρυνση από τον κ. Βαρουξάκη να συμμετάσχω στο νέο Δ.Σ. της ΕΠΣ Χανίων. Θεωρώ ότι έχω το μεράκι και κάποιες γνώσεις, τις οποίες προσπαθώ να διευρύνω έτσι ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε το χανιώτικο ποδόσφαιρο να κάνει ένα βήμα παραπάνω.

Γιατί δεν συνέχισες στην Ιωνία; Τι σημαίνει επίσης για σένα Ιωνία;

Η Ιωνία για μένα είναι η ζωή μου. Εκεί πήγα όταν ήμουν 9 χρονών παιδί κι έφυγα στα 32 μου. Οι καλύτεροι μου φίλοι που συνεχίζουν να είναι ακόμα και σήμερα, είναι από την Ιωνία. Ακόμα και τώρα που έχουμε κάνει οικογένειες είμαστε μαζί και κάνουμε παρέες. Εκεί μεγάλωσα, εκεί ανδρώθηκα, είναι η οικογένειά μου. Τώρα, για το κομμάτι του προέδρου, όσο μπορούσα να ανταπεξέλθω και οικονομικά, παρέμεινα. Δεν μπορούσα άλλο μόνος μου να συντηρώ την ομάδα, αλλά επίσης δεν ήθελα να είμαι εγώ αυτός που θα δώσει περιουσιακά στοιχεία της ομάδας, δηλαδή ποδοσφαιριστές, να πουλάω παίκτες για να συντηρώ την ομάδα… Αυτό δεν μπορούσα να το κάνω.

Για σένα ποιος είναι τελικά ο ποιο ευχάριστος ρόλος; Να είσαι ποδοσφαιριστής, πρόεδρος σε ομάδα ή επικεφαλής μιας δύσκολης και απαιτητικής θέσης όπως είναι αυτή της διαιτησίας;

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Αυτό που χαιρόμουν περισσότερο ήταν το να παίζω ποδόσφαιρο. Σίγουρα, είναι ό,τι πιο μαγικό και ό,τι πιο ωραίο. Από εκεί και πέρα, όμως, ο χρόνος είναι αμείλικτος για όλους. Σαν πρόεδρος απόλαυσα στιγμές, κάποιες άλλες στενοχωρήθηκα, αλλά και σαν ποδοσφαιριστής έζησα τέτοιες στιγμές. Αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Το χρόνο όμως που έχω αφιερώσει αυτόν τον ενάμιση χρόνο στην ΕΠΣ Χανίων, επ’ ουδενί δεν τον είχα αφιερώσει τα δύο χρόνια μου ως πρόεδρος στην Ιωνία. Δεν είναι ούτε το… ένα εκατοστό! Οταν μπαίνω κάπου θέλω να δίνω όμως τον καλύτερό μου εαυτό και νομίζω επειδή η διαιτησία είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι του ποδοσφαίρου, τόσο προσωπικά όσο και οι συνεργάτες μου, ο κ. Δοκιμάκης και ο κ. Χατζηδάκης είμαστε άφθαρτα πρόσωπα. Δε νομίζω ότι έχει ακουστεί κάτι για μας, οπότε πιστεύω ότι με καθαρό πρόσωπο έχουμε ξεκινήσει μια καλή προσπάθεια και θα επιδιώξουμε να τη φέρουμε εις πέρας.

 

Rabona ad