Ηράκλειο: Στο ναδίρ για την “αναγέννηση”

Μπάσκετ 5 Αυγούστου 2018, 16:59

Το Ηράκλειο έγραψε μια από τις πιο "μαύρες" σελίδες της ιστορίας του με την απόφαση για οικειοθελή υποβιβασμό στο τοπικό πρωτάθλημα.

Η είδηση μη συμμετοχής των “κυανόλευκων” στη Β’ Εθνική προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Μια ομάδα με λαμπρό παρελθόν, που μεσουρανούσε από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 στην Α1, αποχώρησε από τις εθνικές κατηγορίες.

Μια ομάδα, της οποία τη φανέλα φόρεσαν αρκετά σημαντικά ονόματα του ευρωπαϊκού μπασκετικού στερεώματος και η οποία τη σεζόν 1998-99 συμμετείχε στο Κύπελλο Κόρατς, δεν κατάφερε ν’ ανταπεξέλθει οικονομικά και από την καινούργια χρονιά θα είναι και πάλι μέλος της ΕΚΑΣΚ μετά από 11 χρόνια.

Μπορεί για κάποιους η συγκεκριμένη εξέλιξη ν’ αποτέλεσε ισχυρό σοκ, ωστόσο η αλήθεια είναι πως από το 2004 και μετά η προσπάθεια που έγινε για να ορθοποδήσει το ιστορικό σωματείο ήταν τεράστια και σε αρκετές περιπτώσεις έμοιαζε με άθλο. Σε πρώτη φάση το εγχείρημα συγχώνευσης με τον ΟΦΗ δεν πέτυχε και έπειτα ακολούθησαν δύο διαδοχικοί υποβιβασμοί (2005-2006, 2006-2007) και το τοπικό.

Τη σεζόν 2009-2010 το Ηράκλειο επέστρεψε στη Γ’ Εθνική και με ορισμένες υπερβάσεις έφτασε και μέχρι την Α2. Πάντοτε, ωστόσο, αποτελούσε… κοινό μυστικό πως τα οικονομικά “βάρη” ήταν τεράστια και τα είχαν επωμιστεί λίγοι.

Μετά την ολοκλήρωση της περασμένης σεζόν οι “κυανόλευκοι” βρέθηκαν σε αδιέξοδο και έψαχναν τρόπους για να μη λυγίσουν. Η σωτηρία στη Β’ Εθνική είχε κατακτηθεί αγωνιστικά, ωστόσο ουσιαστικό ενδιαφέρον για να εμπλακεί στα διοικητικά δεν υπήρξε από κανένα. Η πρόταση για ανεξαρτητοποίηση του τμήματος μπάσκετ δεν προχώρησε και έπειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις το πρόβλημα παρέμενε.

Η εξασφάλιση των οικονομικών πόρων για την καινούργια περίοδο δεν ήταν εφικτή και παράλληλα δεν βγήκαν μπροστά άνθρωποι για ν’ αναλάβουν τα “ηνία” του συλλόγου. Όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό και η επιλογή του τοπικού ήταν “μονόδρομος”.

Στο Ηράκλειο, βέβαια, θα επιχειρήσουν την “αναγέννηση” τους και για το λόγο αυτό κράτησαν τον Γιώργο Μακράκη στον πάγκο τους. Θέλουν να εκμεταλλευτούν το πολύ καλό υλικό νεαρό παικτών που διαθέτουν και να βάλουν γερές βάσεις για να επιστρέψουν όταν… ωριμάσουν οι συνθήκες στις εθνικές κατηγορίες.

karta antonis garden
zgas

Rabona ad