Συνεντεύξεις

Ορφανίδης: Ο Θησέας και το ποδόσφαιρο του τότε και του σήμερα...

Ενας από τους πιο προικισμένους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε το χανιώτικο ποδόσφαιρο, ο Θοδωρής Ορφανίδης, ανοίγει την καρδιά του και μιλά στο athlitiko.

Ο παλαίμαχος, εδώ και αρκετά χρόνια, ποδοσφαιριστής άφησε το στίγμα του ως παίκτης του Θησέα. Με αυτή την ομάδα κατάφερε να παίξει στο ανταγωνιστικό στο παρελθόν Περιφερειακό πρωτάθλημα Κρήτης, εντυπωσιάζοντας με τις εμφανίσεις και το πάθος του. Κατά γενική ομολογία, ήταν ένα από τα πιο δυνατά δεξιά μπακ εκείνη την περίοδο σε ολόκληρο το νησί...

Σε μια αναδρομή στο παρελθόν, ο Ορφανίδης μιλά για τα χρόνια εκείνα, τι έχει να θυμάται, σχολιάζοντας τις διαφορές που εντοπίζει με το σήμερα. Σήμερα, που όπως λέει ο ίδιος, το ποδόσφαιρο είναι πιο τεχνικό και όχι τόσο δυνατό όσο ήταν παλιότερα.

Ο Θοδωρής Ορφανίδης, μαζί με τον αδερφό του Παναγιώτη και την αδερφή του, Χαρά, είναι οι ιδιοκτήτες της "Ταβέρνας της Ηλέκτρας" στα Περβόλια, σερβίροντας κάθε μέρα ένα εξαιρετικό φαγητό και περιμένουν τον κόσμο με χαμόγελο και καλή διάθεση έτσι ώστε να τον εξηπηρετήσουν…

Πόσα χρόνια έχεις σταματήσει το ποδόσφαιρο;

Από το 2002.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό μετά από όλα αυτά τα χρόνια που έπαιξες ποδόσφαιρο;

Η νοσταλγία είναι ένα μεγάλο θέμα… Οι αγώνες, το άγχος του παιχνιδιού, είναι πολλά πράγματα. Τότε το ποδόσφαιρο ήταν πιο πολύ στη δύναμη ενώ τώρα είναι περισσότερο στην τεχνική. Παίζαμε για τη φανέλα, αγοράζαμε οι ίδιοι τα παπούτσια, παίζαμε για την ομάδα του χωριού μας. Μας άρεσε η παρέα που είχαμε μέσα στην ομάδα. Εχω να θυμάμαι πολλές φιλίες. Ομορφα χρόνια, αγνά…

Θυμάσαι κάποιο παιχνίδι που να σου έχει μείνει στη μνήμη;

Με τον Ποσειδώνα Ηρακλείου, στα Περβόλια, σε ένα παιχνίδι… με πέτρες! Τότε είχε γίνει μια φασαρία με τα Χανιά μία αγωνιστική πριν νομίζω. Ηταν γεμάτο το γήπεδο. 12, 1 η ώρα είχε γίνει το παιχνίδι. Ενας χαμός…

Κάνοντας μια αναδρομή πίσω στο χρόνο, πιστεύεις ότι υπάρχουν Χανιώτες παίκτες που αδικήθηκαν; Που ενώ άξιζαν να παίξουν σε παραπάνω κατηγορίες δεν είχαν αυτές τις ευκαιρίες, γιατί δεν υπήρχε κάποια ή κάποιες ομάδες όπως τώρα στα Χανιά να τους αξιοποιήσουν;

Ισως και οι Χανιώτες να μην πίστευαν στον εαυτό τους, μπορεί να μη δούλευαν σωστά. Ομως, το ότι δεν υπήρχε κάποια ομάδα που θα μπορούσε να τους "απορροφήσει" πέρα απ’ τον ΟΦΗ που υπήρχε στο νησί, αυτό σίγουρα έπαιξε το ρόλο του. Πιστεύω ότι οι παράγοντες αλλά και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές δεν είχαν τη γνώση ώστε να δουλέψουν τόσο, όσο χρειάζονταν. Δεν το "πίστευαν". Ποδοσφαιριστές υπήρχαν, όπως ήταν ο Γιανναράκης, ο Κομνηνός, ο Μάρκος Πετρουλάκης, ο Μπραουδάκης και ο Κοντουδάκης από τερματοφύλακες που θεωρώ ότι ήταν πάρα πολλοί καλοί. Ο Βασίλης Κεκάκης της Ιωνίας, ο Τσέκας, ο Γιάννης Μαρκάκης...

Orfanidis Thiseas 8

Με τον τερματοφύλακα Κοντουδάκη, στο ξερό των Περιβολίων. 

Orfanidis Thiseas 9

Από αγώνα με τον Πλατανιά, στο ξερό του Πλατανιά...

Εσύ ο ίδιος ήσουν ένα πολύ καλό δεξί μπακ, πολύ δυνατός, γρήγορος, που ήξερες μπάλα. Η άποψη πολλών είναι ότι θα μπορούσες να έχεις πάει ψηλότερα.

Σίγουρα θα μπορούσα. Πιστεύω ότι τη δικιά μας περίοδο υπήρχε μια πολύ καλή Μικτή ομάδα, από την οποία, όχι μόνο εγώ, αλλά και άλλα παιδιά "αδικήθηκαν". Το θέμα είναι ότι δεν μπορούσαν ν’ "απορροφηθούν" από κάποιο επαγγελματικό σωματείο ανώτερης κατηγορίας και ίσως κι εμείς οι ίδιοι -ακόμα κι εγώ- δεν δουλέψαμε όσο θα έπρεπε. Αν δεν δουλέψεις από μόνος σου δεν μπορείς να πας πουθενά.  Υπήρξαν πολύ καλά ονόματα που είχα ως συμπαίκτες, αλλά και καλούς προπονητές.

Orfanidis Thiseas 1

Ο Θησέας της σεζόν 1992-93 (Α’ ΕΠΣ Χανίων). Ορθιοι από αριστερά: Δαμανάκης (προπονητής), Κοντουδάκης, Βερναδάκης, Παπαδάκης, Ψίλογλου, Κωνσταντουδάκης, Κοτζαμιχάλης, Γιανναράκης, Μπραουδάκης. Καθιστοί από αριστερά: Μιχαηλίδης, Φατζηκμανώλης, Ορφανίδης, Σακουάλος, Βούτας, Παπιδάκης, Αρτζουχαλτζής.

Ποιος ήταν ο καλύτερος προπονητής που είχες στην καριέρα σου;

Πιστεύω ότι ο Γιάννης Δαμανάκης μας βοήθησε όλους πάρα πολύ. Οταν ήρθε στο Θησέα, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μας, κάτι διαφορετικό. Πίστεψε στα νέα παιδιά, σε μας τους ντόπιους και με τη βοήθεια των παιδιών που ερχόντουσαν τότε στον Θησέα κάναμε ένα καλό σύνολο παρότι δεν καταφέραμε να μείνουμε μια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην κατηγορία (Δ’ Εθνική).

Πώς το έζησες εκείνη την περίοδο το ποδόσφαιρο;

Θα ξαναπώ ότι τότε έπαιζες για τη φανέλα της ομάδας σου, για το χωριό σου. Τώρα το ποδόσφαιρο έχει γίνει πιο τεχνικό. Παλιότερα ήταν πιο σκληρό, πιο δυνατό, σε ξερά γήπεδα. Το μοναδικό γήπεδο στα Χανιά με χόρτο ήταν του Εθνικού Σταδίου και μετά των Περιβολίων.  

Τώρα το ποδόσφαιρο στα Χανιά βρίσκεται σε μια άλλη τροχιά, ποιο είναι το σχόλιό σου;

Μεγάλη επιτυχία για τον Πλατανιά, δυστυχώς δεν ξέρουμε αν θα έχουμε πάλι τη χαρά να τον βλέπουμε στη Σούπερ Λιγκ, αλλά ευελπιστούμε σιγά-σιγά είτε ο Α.Ο. Χανιά που έχει τον κόσμο και τη μεγαλύτερη δυναμική στο Νομό είτε κάποια άλλη ομάδα, θα είναι ευχής έργον να είναι είτε στη Β’ Εθνική είτε στην πιο μεγάλη κατηγορία, τη Σούπερ Λιγκ και να μπορέσει να "απορροφήσει" κάποια παιδιά και να παίξουν σε επαγγελματική κατηγορία. Σίγουρα, είναι μεγάλη υπόθεση για το χανιώτικο ποδόσφαιρο που έχει τόσες ομάδες σε επαγγελματικές κατηγορίες, αρκεί να το δουν οι παράγοντες ακόμα πιο σοβαρά έτσι ώστε να βοηθήσουν τις ομάδες μας και να μη γίνονται κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά ουσίας.

Orfanidis Thiseas 4

Από αγώνα για το Περιφερειακό πρωτάθλημα Κρήτης στο γήπεδο της Σοχώρας, στο Ρέθυμνο.

Πιστεύεις ότι οι ομάδες στα Χανιά δουλεύουν σωστά;

Από τη στιγμή που δεν βλέπω να "βγαίνει" κάποιο παιδί νομίζω ότι θέλουμε ακόμη πολλή δουλειά στον τομέα της Ακαδημίας. Σίγουρα υπάρχουν πολλά ταλέντα, γίνεται μεν προσπάθεια, χρειάζεται όμως πάρα πολλή δουλειά ακόμα. Θα πρότεινα οι ομάδες να δουλέψουν σε πιο επαγγελματικό επίπεδο, με αφετηρία τις μικρές ηλικίες και να αφήσουν τα παιδιά να βγάλουν αυτό το ταλέντο που έχουν και να μην υπάρχει η πίεση της βαθμολογίας ή του σκόρερ, ούτε να επηρεάζονται από τους γονείς, να μη συμμετέχουν οι γονείς στις προπονήσεις, ούτε να γίνονται διάφορα παρατράγουδα που ακούω σε παιδικά πρωταθλήματα... Ολα αυτά δεν βοηθάνε σε τίποτα και ειδικότερα μικρά παιδιά όταν βλέπουν γονείς να μαλώνουν στις εξέδρες και να φωνάζουν στους διαιτητές κτλ.

Πώς σου φαίνεται αυτή τη στιγμή το τοπικό;  

Να πω την αλήθεια, δεν το παρακολουθώ, απέχω. Δεν είμαι στα γήπεδα κυρίως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Θεωρώ ότι γίνεται δουλειά. Υπάρχει θέληση και από τους ποδοσφαιριστές και από τους παράγοντες. Αυτό που δεν μ’ αρέσει είναι το οικονομικό, που ακούω διάφορα μεγάλα ποσά που δίνονται σε παίκτες.

Εσείς παλιά δεν παίρνατε χρήματα στο τοπικό;

Κάποιοι έπαιρναν, εμείς οι ντόπιοι όχι.

Δεν είχατε αξιώσεις εκείνη την εποχή να παίρνετε κι εσείς χρήματα;

Πολύ δύσκολα. Ο εκάστοτε πρόεδρος σου έλεγε θα παίξεις για την ομάδα σου, για το χωριό σου, είσαι υποχρεωμένος.

Τότε είχατε πρόεδρο τον Βαγγέλη Τογκουσίδη.

Ναι. Είναι μια ιστορία για τον Θησέα αλλά και γενικότερα για το χανιώτικο ποδόσφαιρο. Πιστεύω κατά τη γνώμη μου ότι έμπλεξε λίγο τα πράγματα με το ν’ ασχοληθεί με την ΑΕΧ, με μπούμερανγκ, εις βάρος του Θησέα εκείνη την εποχή με αποτέλεσμα να μείνει μόνος και να κάνει τα λάθη μόνος του.

Κάνε μας ένα σχόλιο για τον Θησέα.

Μετά από 10 χρόνια γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά από τους ανθρώπους που ασχολούνται. Συνάμα με τη βοήθεια και τις γνώσεις του Βαγγέλη Ανδρεαδάκη γίνεται μια πολύ καλή δουλειά στις Ακαδημίες, αλλά και στην πρώτη ομάδα. Ελπίζω σιγά σιγά να βγουν ταλέντα ώστε να μπορεί ο Θησέας να στηριχθεί σε δικά του παιδιά όπως έκανε και στο παρελθόν και να μην έχει την ανάγκη κάποιου ισχυρού οικονομικού παράγοντα και να μπορεί να σταθεί γι’ αρκετά χρόνια στα πόδια του. Απ’ ό,τι γνωρίζω αυτή τη στιγμή αριθμεί γύρω στα 90 παιδιά στις Ακαδημίες, που είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός για τα Περβόλια.

Ο Θησέας, που θεωρείται με βάση τις πορείες του στο παρελθόν, από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στα Χανιά.

Ο Θησέας χάθηκε λόγω συγκυριών τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που είναι τώρα στην ομάδα δεν θα κάνουν τα λάθη που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Orfanidis Thiseas 3

Με τη φανέλα του Ικάρου Μ.

Σε ποιες ομάδες έπαιξες εκτός του Θησέα;

Στον Ικαρο, στην Παλαιόχωρα και στον Παγχανιακό.

Τι είναι για σένα ο Θησέας;

Είναι μια μεγάλη αγάπη. Στενοχωρηθήκαμε όλοι που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τώρα βλέπουμε ότι γίνεται μια σοβαρή δουλειά και ελπίζω να έχει συνέχεια και να μην υπάρξουν τα λάθη του παρελθόντος.

Παίζουν και οι δύο σου γιοι ποδόσφαιρο;

Ο ένας.

Θα τον "έσπρωχνες" ώστε ν’ ασχοληθεί παραπάνω;

Καταρχήν θα τον άφηνα να επιλέξει μόνος του τι άθλημα θέλει να κάνει. Εφόσον λοιπόν αυτή τη στιγμή ασχολείται με το ποδόσφαιρο, αφού θα ξεμπερδεύει με τις υποχρεώσεις του στο σχολείο, αν έχει μυαλό να δουλέψει και υπάρχει και το ταλέντο, αυτό θα φανεί τα επόμενα χρόνια.

Orfanidis Thiseas 2

Ο Θοδωρής σε πρώτο πλάνο. Πίσω η μητέρα του, Ηλέκτρα, η αδερφή του, Χαρά, και ο αδερφός του, Παναγιώτης.

Ταβέρνα "Ηλέκτρα" με πολύ καλό, ποιοτικό φαγητό…  

Είμαστε η τρίτη γενιά που ασχολούμαστε με το μαγαζί. Το μαγαζί είναι από το 1951. Τώρα έχουμε αναλάβει εμείς με τον αδερφό μου και την αδερφή μου. Προσπαθούμε να βελτιώνουμε κάθε μέρα το φαγητό αλλά και την περιποίηση. Ο κόσμος μας στηρίζει και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Προσπαθούμε για ό,τι καλύτερο στην εστίαση με βήματα μικρά και σταθερά…