legea hor

Συνεντεύξεις

Ο Μανόλης Πηγουνάκης στο athlitiko

Ένας από τους προπονητές που έχουν καταξιωθεί στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο των Χανίων έχοντας σημαντική πορεία και προσφέροντας και από τη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Προπονητών, ο Μανόλης Πηγουνάκης, μιλάει στο athlitiko, για τον Πανακρωτηριακό και την επιμόρφωση των προπονητών.

 

Ο τεχνικός ηγέτης του Πανακρωτηριακού αναφέρεται στη συνεργασία του με την ομάδα του Ακρωτηρίου, στην τεράστια συμβολή του ισχυρού άνδρα της ομάδας και της ΜΟΒΙΑΚ Μανώλη Σβουράκη στο χανιώτικο ποδόσφαιρο αλλά και τη δράση του Συνδέσμου Προπονητών για την περαιτέρω επιμόρφωση των προπονητών.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο athlitiko:

Για τη συνεργασία του με τον Πανακρωτηριακό: «Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω την τύχη να βρίσκομαι στην ομάδα του Πανακρωτηριακού με την οποία έχω ζήσει παλιότερα  ιστορικές στιγμές και στην ουσία ήταν η αρχή της προπονητικής μου διαδρομής. Έχοντας ένα χρόνο πλέον στην ομάδα διαπίστωσα από κοντά την οργάνωση και τη λειτουργία ενός σωματείου που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ομάδες επαγγελματικών κατηγοριών. Σίγουρα αυτό έχει μια ιστορική διαδρομή και οφείλεται σε όλους όσοι ασχολήθηκαν με την ομάδα όλα τα χρόνια, όπου ο καθένας προσέθεσε και κάτι από οποιοδήποτε πόστο  για το οικοδόμημα που λέγεται Πανακρωτηριακός και κοσμεί το χανιώτικο ποδόσφαιρο.

Εξέχουσα θέση στη δημιουργία αυτού του οικοδομήματος κατέχει ο πρόεδρος της ομάδος και ιδιοκτήτης της ΜΟΒΙΑΚ ΑΕ  κος Σβουράκης Μανώλης, όπου οραματίστηκε μια ομάδα-οικογένεια και τα τελευταία 5 χρόνια άλλαξε ριζικά όλο το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι του Ακρωτηρίου, δημιουργώντας ένα γήπεδο-στολίδι και μια εστία ανάπτυξης μέσα από το ποδόσφαιρο. Επενδύει χρήμα και χρόνο ώστε ο Πανακρωτηριακός να έχει μια ξεχωριστή θέση στα ποδοσφαιρικά δρώμενα των Χανίων. Έχοντας σαν πλάνο την ανάπτυξη των ακαδημιών και τη δημιουργία αθλητών όπου στόχος θα είναι η ευγενής άμιλλα και η παιδαγωγική εξέλιξη μέσα από το ποδόσφαιρο στηρίζει με κάθε μέσο όλο το οικοδόμημα και στοχεύει σε ένα πλάνο 10ετίας, ώστε το ποδόσφαιρο στο Ακρωτήρι να γίνει ένα εργαλείο για την κοινωνική και αθλητική εξέλιξη όλων των παιδιών μας».

Pigounakis Souda

Για την ανανέωση της συνεργασίας: «Για μένα ήταν πολύ εύκολο να συνεχίσω αυτό που πέρυσι συμφωνήσαμε και να είμαι μέρος του πλάνου που έχει οραματιστεί (ο κ. Σβουράκης). Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που συνεργάζομαι με έναν άνθρωπο που θέλει και μπορεί να προσφέρει στην περιοχή δίνοντας τα μέσα ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να νιώσουν τη χαρά του παιχνιδιού και ταυτόχρονα να αναπτυχθούν μέσα από την ομαδικότητα, τη συνεργασία και την προσπάθεια. Έχω άμεση επαφή μαζί του και ομολογώ ότι ο μεγάλος του στόχος είναι τα παιδιά και οι ακαδημίες γιατί θέλει να βλέπει την πρόοδο και την ανάπτυξη μέσα από οργανωμένο σχέδιο και άψογες συνθήκες».

Pigounakis Kathiana

Για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε: «Τη χρονιά που πέρασε η ομάδα εμφάνισε ένα πολύ σοβαρό σύνολο με ποιοτικό ποδόσφαιρο και χωρίς προβλήματα και ασχήμιες. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να κατακτήσουμε κάποιο τίτλο αλλά η προσπάθεια ήταν τίμια και συνεχής μέχρι το τέλος. Σίγουρα υπάρχει μια πικρία διότι τα πάντα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο και όπως σε κάθε παιχνίδι η λεπτομέρεια κρίνει το αποτέλεσμα και κάποιος είναι πρώτος και κάποιος δεύτερος. Υπάρχουν πολλά που μάθαμε και θα διορθώσουμε από τη χρόνια που πέρασε και ακόμα περισσότερα που κερδίσαμε και θα τα χρησιμοποιήσουμε φέτος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους παίκτες που τίμησαν τη φανέλα του Πανακρωτηριακού μέχρι τέλους και ζήσαμε πολλές και μεγάλες εμπειρίες. Ευχαριστίες σε όλη την προπονητική ομάδα που μαζί παλέψαμε ένα χρόνο και σε όλη την οικογένεια του Πανακρωτηριακού όπου είμαστε όλοι μια γροθιά και δώσαμε ό,τι μπορούσαμε για το καλό της ομάδος. Εύχομαι να συνεχιστεί αυτή η σύμπνοια και η συνεργασία από όλους μας ώστε η φετινή χρόνια να είναι ακόμα πιο πετυχημένη και γεμάτη με χαρούμενες στιγμές».

Pigounakis Alikianos

Για το γεγονός ότι ο Πανακρωτηριακός έχει καταξιωθεί στις κορυφαίες ομάδες του τοπικού και αν θεωρεί ότι λείπει από την ομάδα ένας τίτλος και κατά πόσο είναι εφικτός αυτός ο στόχος στο προσεχές μέλλον: «Η ομάδα έχει δείξει ότι έχει πάντα πρωταγωνιστικές βλέψεις και στοχεύει ψηλά μέσα από το ωραίο ποδόσφαιρο που ξέρει να παίζει και αυτό θα συνεχιστεί και φέτος. Η αλλαγή που γίνεται φέτος στη διαδικασία του πρωταθλήματος είναι κάτι καινούριο και θα δώσει άλλη εικόνα στο πρωτάθλημα κάτι που πιστεύω ότι θα βοηθήσει μέσα από τα πολλά παιχνίδια να αναδειχθεί ο καλύτερος που θα μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο αγωνιστικής και ψυχολογικής απόδοσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στοχεύουμε με το ποιοτικό σύνολο  που διαθέτουμε να συνεχίσουμε να κερδίζουμε φίλους μέσα από το ποδόσφαιρο που παίζουμε κάνοντας και ανάπτυξη κάποιων παιδιών που από φέτος προωθήθηκαν στη μεγάλη ομάδα αλλά και κάποιων που θα έρθουν από την ΕΘΚ ώστε να έχουμε ένα συμπαγές σύνολο ποιοτικών παικτών νέων και παλιότερων που θα μας οδηγήσουν σε νέες επιτυχίες και κατακτήσεις.

Δεν είναι αυτοσκοπός το πρωτάθλημα και το κύπελλο αλλά σίγουρα με βάση την εικόνα που δείξαμε πέρυσι και το σύνολο που διαθέτουμε θεωρώ ότι θα προσπαθήσουμε για τη κατάκτηση και των δυο. Είναι αυτονόητο ότι με τη υποστήριξη του προέδρου και την εφαρμογή του πλάνου που έχουμε είμαστε σε θέση να πιστεύουμε ότι θα εμφανιστούμε πολύ δυνατοί και αξιόμαχοι αντίπαλοι όπως αρμόζει για τον Πανακρωτηριακό».

pigounakhs kopi

Για το σχόλιό του ως πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών για τα σημαντικά σεμινάρια που διοργανώνει ο Σύνδεσμος για την περαιτέρω επιμόρφωση των προπονητών: «Το ποδόσφαιρο στα Χανιά έχει μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια κάτι που αποτυπώνεται από τη παρουσία ομάδων μας σε υψηλά επίπεδα αλλά και από το ποδόσφαιρο που παίζεται στο τοπικό. Σίγουρα ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να σημειώσω είναι η ελαχιστοποίηση των κακών συμπεριφορών παιχτών – προπονητών και παραγόντων. Θεωρώ ότι μεγάλο ρόλο σε αυτό  έχει συντελέσει και η ανάπτυξη των προπονητών  που πλέον έχουν μια εκπαίδευση και ένα επίπεδο που τους επιτρέπει να είναι πιο ποιοτικοί και σαφώς πιο αποτελεσματικοί σε όλα τα επίπεδα. Ο Σύνδεσμος Προπονητών έχει από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του μοναδικό στόχο την ανάπτυξη και την εξέλιξη των προπονητών όχι μόνο στα στενά πλαίσια της προπόνησης ή του αγώνα αλλά και στην ψυχολογία και στην παιδαγωγική και σίγουρα στη συμπεριφορά. Μέσα από σεμινάρια και εκπαιδεύσεις γινόμαστε όλοι καλύτεροι και κυρίως ανοίγουν οι ορίζοντες μας βλέποντας σφαιρικά το άθλημα ποδόσφαιρο, προσφέροντας στα παιδιά μικρά και μεγάλα μια διαφορετική προσέγγιση για το ποδόσφαιρο και τον αγώνα.

Όλες αυτές οι ενέργειες θα συνεχιστούν έχοντας αρωγούς στην προσπάθεια αυτή όλους  τους εμπλεκόμενους με το Χανιώτικο ποδόσφαιρο και κυρίως την ΕΠΣΧ και τους συναδέλφους προπονητές. Χαίρομαι διότι μέσα από αυτές τις ενέργειες αυξάνεται το γνωσιακό μας επίπεδο αλλά παράλληλα  διαμορφώνεται και η ποδοσφαιρική μας παιδεία».

Επιμέλεια: Λευτέρης Αντωνακάκης